Author Topic: Що е то "помaшки език"  (Read 33697 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Re: Що е то "помaшки език"
« Reply #15 on: September 18, 2009, 07:43 »
ДПС е партията. Не вярвам да сте толкова недосетливи.

- Е, тоо път уби дракона @abc.
Хем назова корена на "злото" в прав текст, хем измъкна @ерон  от трудната ситуация.

Турцизирането е според субекта да се намери такъв подход, че нетурци да се обявят като такива. В нашия край е често срещано измежду циганите.

Шумаров иска дефиниция за терминът "турцизиране".Това е свободно съчинение взето
от приказки за деца, които им се четът в България вечерно време преди сън, подобни на - "Вълкът и Червената Шапчица"

Не очаквах обяснение от теб абц, но ти благодаря!

Шумаров виж тука тази декларация която е правена много преди създаването на ДПС :

Декларация…от 50 семейства…

- Драга редакция, с въпроса за нашия произход са се занимавали много компетентни и некомпетентни хора.
Известният историк Махиел Кил в последната си книга “Културното развитие на българите през османския период” приема за фалшив единствения документ, който е исторически точен, който е доказателство за някогашното ни насилствено потурчване, а именно приказката на поп Методи (Драгинов). Нека да оставим на страна сега историята.

Самата българска Конституция ни дава право за самоопределение и ние определяме себе си като турски помаци. Председателят на Държавния съвет Тодор Живков заяви, че всички български мюсюлмани могат да се изселят в Турция, а досега все още никой не е отрекъл, че изповядваме мюсюлманската религия.
Ние, живеещите в това село, (с. Климент, Шуменско) започнахме заедно с другото турско население борба за възвръщане на човешките, религиозните и национални права, тъй като отношението към нас (и тях) е едно и също.
Попълнихме формулярите, които сами ни дадоха за изселване в Турция. Подадохме и други необходими документи в началото на м. юни. След една седмици заминаха първите три семейства, след което всичко свърши.
Задържаха готовите паспорти, а отговарящият за Каолиновския район подполковник Коста Петров отговори на въпросите ни така: “Вие сте виновни за всичката мръсотия. Това започна със Зейнеп Ибрахимова и затова няма да заминете за Турция.
Турция не ви иска и един Господ е по-горе от мен”.

Отидохме във Външното министерство, Отдел задгранични паспорти и те ни казаха, че имаме право като всички. Същото потвърдиха Варна и Шумен, но паспортите ни се задържат. Опитахме се да влезем в турското посолство в София. Задържаха ни отвън. Борихме се с мирни средства. Всички знаят колко жертви дадохме през `70е години.
Пак ще се борим, защото не желаем да останем в страната, чиито ръководители са обзети от нечовешката мания насила да ни мотивират и превръщат хората в смешни човешки подобия.
Всички членове на 50-те семейства турски помаци от село Климент, Шуменско, обявяваме тридневна протестна гладна стачка от 27 до 30 юли 1989 г., с която протестираме пред българското правителство за направените и продължаващи престъпления срещу нас и настояваме да ни бъде разрешено да напуснем пределите на страната, в която животът ни е немислим.” Това е.

Края на юли 1989 г.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #16 on: September 18, 2009, 08:15 »
Корена на злото е нейде далече, в по-близко минало е БКП пребоядисала се на БСП и родила ДПС. Ако се абстрахираме от криворазбраната подкрепа по критерии религия се вижда лесно. При налично желание разбира се.

Турцизация, българизация и останалите -зации са абсолютно идентични процеси, но водени от различни водещи. Тук няма политика, а терминология. Някаква.

Турските помаци да се определят както щат.

Tralala

• Guest
« Reply #17 on: September 18, 2009, 09:59 »
Във всяка тема се върти, сучи и накрая се стига до едно и също - БКП, ДПС, ВП, определяне, самоопределяне,...-изация,....-фобия,...-филия, език и етнос...тцтцтц.

Май вече се изчерпа "помашкия въпрос"...

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #18 on: September 18, 2009, 10:02 »
Защо не се прави разлика между език и диалект? 

Ето два въпроса за размисъл:

1. На какъв език са общували помаците преди и след 1878 година - писмено и говоримо? А преди 14 век?

2. Съществуват ли различия в говорите на помаците от различните региони в България и в другите държави, където има помаци?

Shumarov

• Guest
« Reply #19 on: September 18, 2009, 11:15 »
Защо не се прави разлика между език и диалект? 

PNK2003, ето ти друг
пример за размисъл.Тука в Испания във Валенсиа официалният език е Валенсиано.Има хора, които го наричат диалект.Но официално по валенсианските радиа, телевизии, вестници, училища, и всичко официално, което може да ти хрумне се пише, и говори на валенсиано.Така е и в Каталуния-официалният език им е Каталан, в Паис Баско е Еускера, в Галисия е Галиего.Някои езици са много близки, и сходни, но си се водят езици.И никой няма проблем със това.Защо аджеба не може да се получи такова нещо със помашкия????

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #20 on: September 18, 2009, 11:49 »
Шумаров,

Благодаря за коментара. 

В Испания официалният език за цялата страна е кастилския испански.  Знаеш, че Кралство  Испания, което е с територия пет пъти по-голяма от България, е разделено на автономни области.  В различните автономни региони за официални езици се считат кастилския испански и този от съответната област - баски, каталонски, галисийски.

В Република Ирландия например има два официални езика - ирландски и английски. 

Що се касае до "помашкия език" аз не съм убеден, че може да се говори за съществуването на единен помашки говор и следователно изобщо да става дума за обособяването на език.  В тази връзка зададох горните въпроси.   

musov

• Guest
« Reply #21 on: September 18, 2009, 12:11 »
Шумаров,

Благодаря за коментара. 

В Испания официалният език за цялата страна е кастилския испански.  Знаеш, че Кралство  Испания, което е с територия пет пъти по-голяма от България, е разделено на автономни области.  В различните автономни региони за официални езици се считат кастилския испански и този от съответната област - баски, каталонски, галисийски.

В Република Ирландия например има два официални езика - ирландски и английски. 

Що се касае до "помашкия език" аз не съм убеден, че може да се говори за съществуването на единен помашки говор и следователно изобщо да става дума за обособяването на език.  В тази връзка зададох горните въпроси.   

Тука пак се получават философски разсъждения, както навсякъде. Нека си поставим следния въпрос. Македонският език, език ли е или диалект!?  Отговора е, че е и диалект, но е признат и  за език.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #22 on: September 18, 2009, 12:22 »
Диалект е и е признат май само в бивша Югославия.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #23 on: September 18, 2009, 12:25 »
Тука пак се получават философски разсъждения, както навсякъде. Нека си поставим следния въпрос. Македонският език, език ли е или диалект!?  Отговора е, че е и диалект, но е признат и  за език.

Разсъжденията не са "философски", а точни и пряко по темата.  Признат от кого и в какъв смисъл е т.н. македонски език? Аз лично не съм чувал за точна, ясна и утвърдена процедура за международно признаване на даден език. 

Shumarov

• Guest
« Reply #24 on: September 18, 2009, 14:24 »
Признанието по мое мнение е уважението на езика на човек, като част от културата му.В мойто родно село имаше учители, командировани, или разпределени от цяла България.По-вечето от тях научиха нашия език, и говореха на него извън училище.Аз намирам това за признаване.То по мое мнение е следствие от уважението, което имаха към нас.Аз лично стоя над тези понятия, и нямам нужда някой да признае майчиния ми език за официален, или като диалект на някое племе.А е жалко на някой да му пречи самоопределението, или нечий маичин език.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #25 on: September 18, 2009, 15:34 »
Признанието по мое мнение е уважението на езика на човек, като част от културата му.В мойто родно село имаше учители, командировани, или разпределени от цяла България.По-вечето от тях научиха нашия език, и говореха на него извън училище.Аз намирам това за признаване.То по мое мнение е следствие от уважението, което имаха към нас.Аз лично стоя над тези понятия, и нямам нужда някой да признае майчиния ми език за официален, или като диалект на някое племе.А е жалко на някой да му пречи самоопределението, или нечий маичин език.

Шумаров,
Българите християни от съседните ви села не говорят ли на същия език, на който и вие говорите?

Shumarov

• Guest
« Reply #26 on: September 18, 2009, 15:57 »

Шумаров,
Българите християни от съседните ви села не говорят ли на същия език, на който и вие говорите?

В съседните села живеят турци, и помаци,Бояне.Най-близко до моето село живеят българи в Крумовград, и в Момчилград.И те не говорят, като нас.По-вечето са пришълци врангаджии, и съчанлии.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #27 on: September 18, 2009, 15:58 »
Ако всеки диалект в БГ се признае за отделен език, ще се реши в голяма степен проблема с безработицата. Това ти учебници, учители, чиновници... трънска филология, шопска филология, помашка филология - майко мила  ;D

musov

• Guest
« Reply #28 on: September 18, 2009, 16:53 »
Разсъжденията не са "философски", а точни и пряко по темата.  Признат от кого и в какъв смисъл е т.н. македонски език? Аз лично не съм чувал за точна, ясна и утвърдена процедура за международно признаване на даден език. 

Да де. То и Македония би трябвало да е България, ама не е.  Отцепиха се.И България ги призна първа. Когато признаеш една страна, трябва да признаеш и причините, които я правят такава.На какво основание е призната Македония като самостоятелна!? Същото е и с диалектите. Какъвто е македонският, толкова различни са и помашките диалекти. Оня ден Метка ми приказваше за тяхното "оу" в брезница, което означава "да". В началото си мислех, че са малко по-различни от нас, защото също така съм бил в това село и забелязах, че има много руси хора. Но после също се сетих че това "оу" също се ползва и в нашите села. Християнските села не говорят като помаците, това е факт. Има много различия между помаците и християните. Едното и друото, но нека сме обективни!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #29 on: September 18, 2009, 17:52 »
Християнските села не говорят като помаците, това е факт. Има много различия между помаците и християните. Едното и друото, но нека сме обективни!

Мусов,
При вас може да няма християни, но в смолянско живеем стотици години заедно.
В смесените села християни и мюсюлмани говорят абсолютно един и същи език.
Различните диалекти са различни в отделните села. Примерно ние сме само мюсюлмани, но говорът ни със съседното мюсюлманско село е различен. Тоест разликата не е по религиозен признак, а по географски. Мюсюлманите от девинско говорят като християните от девинско и говорът ни се различава от този на мюсюлманите в чепеларско, които говорят като християните там.

Опитвате се да създадете изкуствен "помашки език". Имайте предвид, че християнското население в Родопите, говорещо същия диалект като нас, едва ли ще се съгласи със сепаратистките ви идейки.

Единственото нещо, което ще постигнете е ескалиране на напрежението.
Не знам това дали нарочно го целите...