Фотакиев ние тука не сме се събрали да се намираме на приказка нали? Всеки един регион още през Османската власт населението си е имало специфична носия. В една помашка песен се споменава: Исейн влазе фъф Софе, софиенцка руба надена и пр. Друг е проблема дали в нусията им имало шалвари или е нямало, както и фесове. Аз като писах за ониформата, не съм имал предвид специално тези двете, а изобщо цялата носия. В Ловешкия архив се натъкнах, на документ в който се споменаваше, че имало оплакване, че в паспортите помакините на снимките били забулени, при което не им се виждали ушите. За тези уши се споменава и през 1912 г., кадето поповете умишлено ги карали да им се виждат ушите, за да можели по-добре да чуват божието слово. При Родинци проблема бил същия, когато една помакиня била облечена в носията, характерна за родопчанките християни, кърпата била във формата на днешната характерна за певиците, които пеят родопските песни. Незнам какъв е този интерес у българина, да гледа лицата на жените ни, та дори и ушите им. Вярно е че нашите момичета, са много по-красиви от българките, но и да е така те са си за нас. Съжелявам ама кой на когото каквото му се полага.
Като говоря за лъжепомаци, визирам лицата като този тук Годереян. Нито един помак с мюсюлманско самосъзнание, няма да направи нещо подобно. Да флиза във разни националистически фороми и да се преставя за българин и да вика, ние в Добружа сме такива, за разлика от вас във Видинско. Лъжата и лицемерието е специфично само за българите атеизти, на които им липсват тези религиозно-морални ограничения, които ги учи религията, независимо дали тя е християнска или мюсюлманска.
Фотакиев забелязвам у тебе една умраза към турците. не забравяй, че и те са хора с умствен капацитет и потенциал. Прави ми впечетление, че ако турците са християни, отношението ви към тях е съвсем друго, пример гагаузите. А ако започнат и да говорят само на славянски характерен за страната ни, те вече дори и не са турци, като капанците. Един съвет от мен не се вгълбавай толкова на вътре в тази умраза, ще вземе да те сполети някаква болест.
Ами има и такива помаци, които са самоопределят за българи, като нашия Боян, никой не го отрича и какво за тях? Вие възприемате ли ги за равни на вас или само ги използвате за пионки?
Значе ние със Шабан като не приемаме шувинистичната ви пропаганда и като гледаме на нещата обективно изопачаваме историята. Точно тук вече се оля приятел. Мислиш ли, че ако нещо от това което казваш беше истина аз нямаше да го приема. ти какво си мислиш, че аз като съм пишел тази история не съм разглеждал всички факти ли. Ами това какво е?
"При завладяването на Родопите към вътрешността ù се насочили два османски военни отряди под командването на Джевдет Али паша. Единият тръгнал по течението на река Чая. Първо била превзета крепостта Зареница, след което постепенно отрядът успял да навлезе навътре в планината. Вторият отряд се насочил към Дряново. Друга войска е навлязла от източните части на планината по течението на река Арда в областта Ахридос, след което се прехвърлила и в Меропа. От север по течението на река Въча нахлули и други османски части, начело с Ибрахим паша. След превземането на крепостта Градище, той насочил няколко отряда към крепостта Кавурското кале, на пет километра западно от Девин. След превземането и на Средните Родопи, Ибрахим паша бил убит в една от битките при село Гьоврен."
Това е цитат от книгата ми. Мислешли че аз вярвам в това което е писал Василев, К., в книгата си Родопските българи мохамедани, написал съм го, че нямах по обедителни факти за присъединяването на Родопите. Освен това ако вникнех по-дълбоко в неговите източници и в источниците на другите, щях да остановя със сигурност, че такива литературни герои, като Ибрахим паша липсват в действителност. И това каурско кале, ако деиствително го има, то ще има и съвсем друго обяснение на наименованието си със сигурност поне до сега се така е излизало. Още повече, че този писател там беше споменал някакви работи и за Енихан баба. Мисля че бяха свързани с четата, която на влиза от към река Арда. И той може би е основател на идеята, че суфията Енихан баба, не е нищо друго, а един поробител и насилствен ислямизатор. Както и да е щом смяташ подобни автори, че те са в основата на истинската история, ти си знаеш. Ама имай в предвид, че в книгата ми 80% от источниците са български. И освен този источник, в нито един от тях не съм се осъмнил и съм ги приемал. Приемам всичко независимо от народноста на автора, стига то да се е случило някога.