Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 350583 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline skoti3

• Forum fan
Re: Eтнос на помаците
« Reply #765 on: February 18, 2012, 01:38 »
Велико невелико, албанците им казаха истината в очитата, ето така просто, без много думи. Не са тръгнали да ги лъжат. Каква по добра форма :D

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #766 on: February 18, 2012, 01:55 »
Mnogo  ot qsno po qsno e ,che im se podigravat i po  tozi nachin gi ynijavat sled kato makedoncite ne se imat za 'bAlgari"

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #767 on: February 19, 2012, 19:52 »
"Трябва ли помаците да са отделен етнос."
Трябва и ли не трябва въпроса е ясен. Помаците са отделен етнос и , ако някой  спори не е в час. Дали покриваме или не покриваме изискванията, това е факт от векове наред.
Умишлено при преброяването ни изключват от графите, защото ние сме най-голямата етническа група в България. Смело мога да твърдя, че наброяваме над 800 000 помака .
До някъде и ние помаците сме си виновни за това да не сме признати официално до сега, като етническа група. Виновни сме, че се делим на помаци със арабски имена и помаци с български имена.Помаци са и едните и другите и нито турците нито българите ще ги признаят и ще ги приобщят към тях. Ние не трябва да се турцизираме или християнизираме. Ние трябва да се стремим да се обединяваме и заедно де се борим за признаването ни като етнос.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #768 on: February 19, 2012, 21:23 »
Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0

етнос (от гръцки - ἔθνος за група от хора означава племе, семейство) - общност определена от бита, от възприятията за света и за това как трябва да се живее, от приетите в ежедневието порядки. Етносът не изисква непременно кръвна връзка, макар че порядките и бита се оформят в детството. Може да се каже, че етносът на човек най-често се определя от това къде е живял като дете, а не кои са родителите му. Етносът по принцип не подлежи на личен избор - каквито навици са изградени в детството, такива остават в човека. Рядко някой ще тръгне да си променя привичките само, за да се нарече част от етнос, различен от този, в който е отраснал.

Тъй като бит, традиции и вярвания са взаимно обусловени и свързани помежду си, то искам да подчертая разликите между етнос и нация, така както ги разбирам. Част си от етноса, заради изградените навици в ежедневието - въобще не е необходимо да ги харесваш. Част си от нация, защото смяташ, че вярванията, традициите и културата на дадената общност са най-добрите, защото ги харесваш и желаеш да се приобщиш към тях. Дори да си част от дадена нация, въобще не е казано, че трябва да живееш по начина по който живеят етносите, създали основата на тази нация.
http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/definitions.php

Измислиха етнос "българо-мохамедани"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=597502

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #769 on: February 19, 2012, 22:11 »
Ако се гледа по тази статия ПОМАЦИТЕ пак са духали супата за сметка на българите.

Хората в Родопите така си се самоопределят, затова вкарахме графа “българо-мохамедани”, каза пред “Труд” шефът на демографската статистика в НСИ Иван Балев. Според него по този начин страната ни не признавала помашко малцинство, а улеснява родопчаните при попълването на анкетите. При обработката на анкетите всички, които са попълнили графа “българо-мохамедани”, щели да бъдат добавени към тези, които са се определили като “българи”, каза Балев.

Offline Hat

• Moderator
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #770 on: February 20, 2012, 09:24 »
"Трябва ли помаците да са отделен етнос."
Трябва и ли не трябва въпроса е ясен. Помаците са отделен етнос и , ако някой  спори не е в час. Дали покриваме или не покриваме изискванията, това е факт от векове наред.
Умишлено при преброяването ни изключват от графите, защото ние сме най-голямата етническа група в България. Смело мога да твърдя, че наброяваме над 800 000 помака .
До някъде и ние помаците сме си виновни за това да не сме признати официално до сега, като етническа група. Виновни сме, че се делим на помаци със арабски имена и помаци с български имена.Помаци са и едните и другите и нито турците нито българите ще ги признаят и ще ги приобщят към тях. Ние не трябва да се турцизираме или християнизираме. Ние трябва да се стремим да се обединяваме и заедно де се борим за признаването ни като етнос.
Абсолютно точно казано но все още не сме намерили начина по който да го направим и много дълго време оставаме в безмислен процес на търсене,който е пагубен за тази добра идея.Доган и ДПС са тези които най много се възползват от нас  докато се лутаме в небитието.Сигурен съм обаче ще се осъзнаем.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #771 on: February 20, 2012, 17:01 »
Ако може историците от сайта да коментират тази теза на Георги Митринов. Лично аз не съм чел негови трудове. За първи път чувам неговото име. Не съм съгласен с това. Вие как ще коментирате това.

На 22 февруари от 17.00 ч. в Регионалния исторически музей на гр. Кърджали ще бъде представена фотографска изложба „Българското църковно-историческо наследство в Беломорието". Неин автор е Георги Митринов от Института за български език към БАН. Той е известен с трудовете си, в които застъпва тезата, че помаците в Кърджалийско са българи и нямат основание да претендират за помашки етнос или малцинство.
Изложбата е посветена на разрушени и недействащи днес някогашни български църкви в Беломорието. На 22 платна са показани фотографии на църкви от стари български села в Димотишко, Софлийско, Дедеагачко, Гюмюрджинско, Ксантийско, Драмско и Сярско. Представянето на фотографиите е част от работата по проект за изследване на българското културно-историческо наследство в Беломорието. Целта е да се припомни на българската общественост за това ценно наше наследство, което трябва да бъде съхранено. Като се има предвид, че някои от включените в изложбата някогашни български селища днес не съществуват, съвсем реална е опасността следите от това българско културно-историческо наследство в обозримо бъдеще да изчезнат. Изложбата е едно връщане назад във времето, което ще ни припомни за българското  минало на Беломорието.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #772 on: February 20, 2012, 21:40 »

Измислиха етнос "българо-мохамедани"

Изразът ''Българо-мохамеданин'' го измислиха червените фашисти с което целяха асимилация, а за да се постигне по-лесно тази цел първо Помаците трябваше да бъдат унизени. Това е голата истина. С употребяването на този израз и сега ни става ясно че децата на тези червени фашисти още не са си взели пример от историята.
Това е срам за българската държава и българската нация.  ??? 

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #773 on: February 20, 2012, 23:21 »
.........Доган и ДПС са тези които най много се възползват от нас  докато се лутаме в небитието.Сигурен съм обаче ще се осъзнаем.

А честито! На един да му светне лампата! ...но защо трябваше да е толкова късно?!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #774 on: February 20, 2012, 23:54 »
Абе Фита, първо за да не ти остана длъжник ти връщам майната в двойна порция. Второ, ти може да си български мохамеданин и преди всичко българин както си се изказал, твое право е, но да се опитваш да внушаваш на други това твое самоопределение е голямо ахмакство. Не си пропуснал и мен лично да ме определяш което си е вече голямо нахалство. 8) Като мразиш думата Помак, защо си тук в този Помашки форум та не ходиш в други български си форуми да се фиткаш както душата ти пожелае. Между другото в Турция не е обидно както в БГ да се наричаш Помак и недей да заблуждаваш хората тук. Мисля че ни си добре с нещо и не заслужаваш повече внимание.  :D

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #775 on: February 21, 2012, 00:30 »
Изразът ''Българо-мохамеданин'' го измислиха червените фашисти с което целяха асимилация, а за да се постигне по-лесно тази цел първо Помаците трябваше да бъдат унизени. Това е голата истина. С употребяването на този израз и сега ни става ясно че децата на тези червени фашисти още не са си взели пример от историята.
Това е срам за българската държава и българската нация.  ??? 

А бе Subigi, нали се разбрахме, че ти не си помак, а "български турчин"? Мога ли да те питам къде все се вреш в помашките агитки и даваш акъл!? Стой настрана / или направо си иди в Турция/ и остави помаците да говорят сами за себе си. Какви червени фашисти те преследват насън тебе? Аз съм български мохамеданин или мюсюлманин /както ти е кеф/  и преди всичко българин! Религията тук няма нищо общо! Утре мога да стана и Зороастриец като покойния Фреди Меркюри, но пак ще си остана българин!!! Всичко останало, което плямпате из форума са простотии на нуеки хора! Вие сте трима ахмаци, които се опитват да говорят от името на "помаците". Говорете само и единствено от свое име! Защо съм сложил "помак" в кавички ли? Защото ненавиждам тази дума! Точно тя е измислица на хората, които мразят българите - мюсюлмани! То определя нашите хора като недостойни нито в религията, нито в обществото!
  Няма да забравя, унижението преди години, когато бяхме да търсим един приятел Шокри в Истамбул, в европейската част. Два часа разпитвахме по улицата за човека и никой не ни упъти, макар че човекът с мен беше български турчин и питаше на турски. Накрая, след два часа перипетии първия когото бяхме питали ни каза със сарказъм - Ама защо не кажете, че търсите "Помак Шокри, та да ви кажа!" Тоя фес подчертано се смяташе за "първа класа" и "помак Шокри" за него беше част от оная рая, която неговия дядо някога е мачкал. Той е измислил специално и думата  "гаджал, гаджелин" - мюсюлманин втора ръка, за нашите хора за да не би случайно да се промъкнат и те отпред в обществото и правоверните.
   Та мили Ердоганови протежета. От Аго Фита имате една голяма майна - приятелски казано! Оставете на мира българския мюсюлманин, когото наричате "помак" защото от него по-чистокръвен народ, обиждан, делен и мачкан няма! Този народ е силен, достоен и ще пребъде! Вие не му трябвате! Няма по-работни, по-честни и по-духовни от неговите хора! Не се срамувам, а се гордея, че съм част от него!

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #776 on: February 21, 2012, 08:28 »
А бе Subigi, нали се разбрахме, че ти не си помак, а "български турчин"? Мога ли да те питам къде все се вреш в помашките агитки и даваш акъл!? Стой настрана / или направо си иди в Турция/ и остави помаците да говорят сами за себе си. Какви червени фашисти те преследват насън тебе? Аз съм български мохамеданин или мюсюлманин /както ти е кеф/  и преди всичко българин! Религията тук няма нищо общо! Утре мога да стана и Зороастриец като покойния Фреди Меркюри, но пак ще си остана българин!!! Всичко останало, което плямпате из форума са простотии на нуеки хора! Вие сте трима ахмаци, които се опитват да говорят от името на "помаците". Говорете само и единствено от свое име! Защо съм сложил "помак" в кавички ли? Защото ненавиждам тази дума! Точно тя е измислица на хората, които мразят българите - мюсюлмани! То определя нашите хора като недостойни нито в религията, нито в обществото!
  Няма да забравя, унижението преди години, когато бяхме да търсим един приятел Шокри в Истамбул, в европейската част. Два часа разпитвахме по улицата за човека и никой не ни упъти, макар че човекът с мен беше български турчин и питаше на турски. Накрая, след два часа перипетии първия когото бяхме питали ни каза със сарказъм - Ама защо не кажете, че търсите "Помак Шокри, та да ви кажа!" Тоя фес подчертано се смяташе за "първа класа" и "помак Шокри" за него беше част от оная рая, която неговия дядо някога е мачкал. Той е измислил специално и думата  "гаджал, гаджелин" - мюсюлманин втора ръка, за нашите хора за да не би случайно да се промъкнат и те отпред в обществото и правоверните.
   Та мили Ердоганови протежета. От Аго Фита имате една голяма майна - приятелски казано! Оставете на мира българския мюсюлманин, когото наричате "помак" защото от него по-чистокръвен народ, обиждан, делен и мачкан няма! Този народ е силен, достоен и ще пребъде! Вие не му трябвате! Няма по-работни, по-честни и по-духовни от неговите хора! Не се срамувам, а се гордея, че съм част от него!

Браво Фита! Днес докато катерим един баир, ще има за какво да си говорим! Помак е чисто гръцка измишльотина, както Македония-сръбска!Остави ги да пишат каквото искат, никой не ги взима вече на сериозно!

Потурчването на Чепино е летописна бележка, написана от поп Методий Драгинов от село Корова през 17в. В нея е описано насилственото потурчване на българското християнско население в Родопите. Текстът е публикуван за първи път от Ст. Захариев, "Географико-историко-статистическо описание на Татарпазарджишката кааза", Виена, 1870 г., стр. 67-78. Приема се, че ръкописът, съставен в края на 17в., е загубен.

Даденият по-долу текст е взет от Петър Динеков, "Старобългарски страници", стр. 387-388 /той възпроизвежда изданието на Й. Иванов, "Старобългарски разкази", София, 1935 г., стр. 80-91/.

Когато турския амира цар Мехмет, нарукан Ловец, подигна сефер на Мора, та изпрати 105 000 войска по море и 150 000 по сухо, тогис додоха ва Пло/в/дин град 6 паши, та преминаха из Пещера. И Мехамет пашя са много йеничар доде ва Цепина на Костантово и сабра вси попове и кметове, та ги тури на веруги и каза: "Брех хаинлар, вас Али Осман патишя милува, та не давате царйево; само кога трйеба, помагате на нашата воскя. И ние ви милуваме като нашите йеничаре, а вие сти искали да дигате глава на вашя цар".

Тогис бан Велю и протопоп Костантин отговориха: "Честити везиро, нашите момчета доскоро са били са царските войски по Тунос, по Траболус и Мисир. Че що видяхте грозно от нас?" И пашата каза: "Вие лажете. Мене обади карабашот ва Филибе /Плодински митрополит проклет Гаврил/." И тье казаха: "Он нас не заповеда, та че оти му не даваме, та ни клевети." И пашата отговори: "Ели сте и вие кауре, оти да не давате? Ето че сте асии." И повеле на йеничерете да ги изколят сите. Тогис некои Кара имам Хасан оджя умоли пашата да ги прости, ако се потурчат.

И на Гергювден се потурчиха бан Велю, протопоп Константин, поп Гюрге и поп Димитър ва Костантово, и сите кметове и попове от друзите села. И като бьеше много гладия, пашата остави още четири оджи да ни турчат и кои се потурчат, да им дадат жито за яденье. И он отиде прьез Разлога ва Солун. Нашите се турчиха до Богородица /августа/. Кои се не изтурчиха, едни изклаха, друзи бегаха по гората и тям изгореха кащите.

Асан оджя пусна много конье ва градот, та докараха жито от Беглик хан и стовари го ва църквите "Светаа Петка" и "Светии апостол Андрея" ва Костантово, и раздаде на потурчените кащи по две мьери просо. Та че на Петковден доде ферман от царот да се саберат блъгарете, та да станат рая, да дават харач и верим и да ходят на ангария, и само турцето да отиват на воискя. И събраха се бежанците, та сагрядиха кащи ва Камънец и Ракитово. Тогис повечето бежанци от страхот отидоха при Стара рьека, та съгядиха ново селище Батьево. Асан оджя за кашмер натера потурняците, та расипаха сите цръкви от Костьенец до Станимъка, 33 монастире и 218 цръкви.

И така, божию попущению, расипаха се блъгарете ва Цепина. Помени, Господи, грьешнааго и недостойнааго раба твоьего поп Методийе Драгинов от село Корова. Записа се ва лето 1600.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #777 on: February 21, 2012, 08:58 »
До Фита. Не е необходимо да се срамуваш от наречието помак. Аз съм помак, не отричам и наречието българомохамеданин. С българско име съм, като всички 80%  помаци в България, които носят български имена. Проблема не е в наречието българомохамеданин или помак, проблема е в това, че нито българските турци нито християните в България ни одобряват, като отделен етнос. Защото те знаят, че ние сме най-голямата етническа група в България, която е трудолюбива и просперира с този си труд, без да ползва благата и предимствата, както ползват българските турци и  българите християни, та дори и роми.
Къде са населени помаците? Разбира се в планински терени. Можели български турчин или българин християнин да живеят там? Не, защото ще умрат от глад. За справка за да не ме опровергаят българските турци. Живеят ли в Западните Родопи български турци? Не, само в единични случаи.Същото е и в източните Родопи. Живеят в равнините и по богатите земи по поречията на реките.
Това население наречено българомохамедани или помаци е най-стойностното в България и крайно време е то да бъде оценено, като такова. Защото това население живеейки покрай границите на България ги пази и предпазва от обезлюдение. Същото население е най- преданото на страната. То никога не го е предавала. Дори и с поведението си не е работило срещу тази държава.
Аз продължавам да твърдя, че това население е местно, то не е придошло, както българските турци и прабългари от някъде си. Не ме интересува от къде.
Питам има ли миграция на това население? Не, помашките села все още са запазени. А в какво състояние са селата населявани с български турци и християни? Обезлюдени. Какво значи това? Това означава, че помаците милеят за тези земи и никога не биха ги напуснали, както правят другите.
Ние смирено живеем в тази страна, изповядваме си мюсюлманската религия, без да парадираме и показничим.
Моето мнение е да уважаваме другите без да се нагаждаме към християните и българските турци или поточно казано да не се турчеем или християнизираме, защото те никога няма да ни признаят за свои.
И колкото повече се крием и нагаждаме към другите, те повече ни се подиграват. Затова нека не се срамуваме от наречията, като помак и българомохамеданин, но ние трябва да приемем едно наречие за да ни признаят и уважават. С две наречия не става.

Offline Keta8

• Member
  • **
« Reply #778 on: February 21, 2012, 10:09 »
 Pomacite kato etnos, nyamat nishto , obshto nito s Bulgari nito sTurci,nito s Gurci,nito s Arabi  nito s ........  .A ot druga strana tezi etnosi imat obshto s Pomacite, zashtoto  v minaloto a i sega sa uspeli i uspyavat da otkusvat chasti ot etnosa, po nai razlichni nachini-ot cenata na givota do pravilegii. Nie Pomacite chugdo ne iskame ,no i svoe ne iskame da davame.  Da nie sme smes - traki,slavyani,kelti,pri baltiiski etnosi  ......  .,no glavno Traki  . Kum Pomacite ,tryabva da budat otneseni  i taka narechenite Kavri v Rodopite i drugade. Kavrin oznachava staroverci ot grucki ezik. Da nie Pomacite sme  bili purvo bezvernici,posle sme imali vyarvaniya,  ORFEI  !!!!!! , sled tova sigorno  sme preminali prez hristiyanstvoto  i nakraya sme prieli  musulmanstvoto. 4ast ot nas sa neuspeli da se obnovyat i sa ostanali v starata vyara, hristiyanstvoto,sega  izvestni kato Kavri.Tova 4e sigorno sme preminali prez hristiyanstvoto,ne postavya pod sumnenie 4e sme musulmani.Izvestna 4ast  ot bulgarskiya etnos sa s proizhod Pomaci, no te ne znayat tova  i bi tryabvalo da im se pomogne da go razberat.Su6o i v drugi etnosi v koito ima pomaci, kato Turci,Gurci,Makedonci, albanci, surbi,ukrainci,rusnaci,nemci,italianci ,4ehi ,slovaci,polyaci i mlogu drugi . Nie sme  Traki .Nie sme na4aloto.Nie sme predi vsi4ki.Nie sme navsyakude.Vsi4ki etnosi tryabva da bdyat i pazyat Pomacite, kato glavni naslednici na Trakite.  Nie sme edinsveni i nepovtorimi .Nie sme Evropa .Nie sme celia  svyat . Hora bdete i se molete za Pomacite.AMIN.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #779 on: February 21, 2012, 10:47 »
 Turas,
Ако беше чел толкова,колкото пишеш,все щеше да си прочел накъде,та дори и в този форум,че "летописите" на поп Методи Драгинов са една фалшификация.Да не коментираме факта,че според архивите такъв поп в Корова никога не е имало.Но това е дъвкана тема,явно само на теб не ти е известна.Разбираемо е,ти гледаш доста по-отдавнашни периоди от нашата история.
 А помак съвсем не е гръцка измишльотина.При все,че още не е изяснен произходът на думата,според мен той(произходът) си е чисто турски,тази дума не ми звучи като българска.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42