Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345179 times)

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

десс

• Guest
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #660 on: January 15, 2010, 22:39 »
десс , и ти  ли мислиш като демографите , че помаците са етнографско и  географско понятие.
Какво да ти кажа,аз се стремя обективно да гледам на нещата-Помаците е име възникнало през 18 или 19 век в ловешко и тетевенско,което в последствие се възприема от всички говорещи български мюсюлмани като обуславящо тяхната разлика от българите християни и от турците-от едните(българите) се различават по религията и всички вървящи с нея ритуали и обичай,а от другите(турците) въобще по светогледът си,българските фолклорни традиции и обичай-някой остатъчни християнски,език и в по ново време и по генетичен профил(имам предвид анадолските турци,с нашите разликата е минимална).И така обективно погледнато от научна гледна точка помаците принадлежат към българската народност,но за разлика от основата(православните) изповядват исляма(да незабравяме ,че има българи изповядващи католицизъм,протестантство,евангелизъм и пр).
Ето давам пример-българите павликяни имат по голямо право да си се наричат само с името павликяни и да воюват за своето име като го натоварват с етностен характер,тъй като честно да ви кажа разликите между православните и павликяни са много по драстични отколкото между живеещите в България православни и помаците,тъй като при тях има и  голямо унгарско фолклорно влияние.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #661 on: January 15, 2010, 23:07 »
Какво да ти кажа,аз се стремя обективно да гледам на нещата-Помаците е име възникнало през 18 или 19 век в ловешко и тетевенско,което в последствие се възприема от всички говорещи български мюсюлмани като обуславящо тяхната разлика от българите християни и от турците-от едните(българите) се различават по религията и всички вървящи с нея ритуали и обичай,а от другите(турците) въобще по светогледът си,българските фолклорни традиции и обичай-някой остатъчни християнски,език и в по ново време и по генетичен профил(имам предвид анадолските турци,с нашите разликата е минимална).

ДЕСС, винаги съм бил против когато някой се опива да ми натяква нещо което не е съвсем така...искам да кажа за тези твой "български фолклорни традиции" и изпълняването от помаците на много християнски обичаи.. За фолклора, нека да е търписе (въпреки, че не може да се каже, че е изцяло български), но за това че помаците са извършвали християнски ритуали, едно че е смешно друго е, че е и обидно. Това съм го чел и другаде и да ти кажа хич не е приятно да четеш измислици за самия себе си!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #662 on: January 15, 2010, 23:37 »
И тук некой от помаците казват, че празват секакви празници. Какво празваш бе аланколу, та нали във всеки един религиозен празник пръво требва да извършиш некви свръзано с религията работи, та тогав да седнеш да апнеш и да сръбнеш. А нашите само наблягат на софрата, а другото липсва. И ще ми вика оня с промития мозък, че празвъл секакви празници. И от кога тва с софрите, много ясно от комунизма. Та нали другарите ни научиха на банкети, иначе оня от балканя от де ше го знае тва.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #663 on: January 15, 2010, 23:43 »
  В обредните традиции в ритуалите /в почти всички ритуали има и религиозен момент/разбира се че сме по-близки с турците.Естествено има общи неща в някой традиции не само с християните в България но и с останалите балкански народи но много от тях имат и езически корени.Какъв е например обичая напяване на китки.Турските села в Девинско го правят на  Адерлез в някой от помашките села на среде лята/90 дни след адерлез/а християните на всильов ден.А ако етнографията  ще ни е показател за произход тогава какво да кажем  за така наречения "бългалски национален костюм" от дрехи гайтанлийй,долами тузлуци ит.н. тогава трябва всички българи/с иключение на белогащните носии/ да ги обявим за турци.Аз не  зная точното определение за етнос,не зная дали искам да съм етнос или не аз съм помак нас ни има и доказателство че сме отделна група население е измисленото наименование  "българомохамедани" щом не сме по-различни защо ще ни отделят от останалиннте българи?

десс

• Guest
« Reply #664 on: January 16, 2010, 10:53 »
ДЕСС, винаги съм бил против когато някой се опива да ми натяква нещо което не е съвсем така...искам да кажа за тези твой "български фолклорни традиции" и изпълняването от помаците на много християнски обичаи.. За фолклора, нека да е търписе (въпреки, че не може да се каже, че е изцяло български), но за това че помаците са извършвали християнски ритуали, едно че е смешно друго е, че е и обидно. Това съм го чел и другаде и да ти кажа хич не е приятно да четеш измислици за самия себе си!
Първо покажи къде пише християнски ритуали,а затова ,че има остатъчни християнски обичай,които се празнуват по аналогичен начин с християните-виж празниците,които се празнуват-народната традиция и сам ще се убедиш.Ако на мен не вярваш виж традициите на тетевенските помаци и приликите им с някой християнски празници(тук съм по запознат).

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #665 on: January 16, 2010, 11:27 »
 десс, ела да видиш как е в неврокопско и тогава ми говори за християнски обичаи в бита на помаците. Мисля, че наблюденията ти са доста повърхностни и не отразяват действителността. Прекаленото родолюбие те кара да виждаш онова, което искаш да видиш, а не това, което е в действителност.

десс

• Guest
« Reply #666 on: January 16, 2010, 11:41 »
десс, ела да видиш как е в неврокопско и тогава ми говори за християнски обичаи в бита на помаците. Мисля, че наблюденията ти са доста повърхностни и не отразяват действителността. Прекаленото родолюбие те кара да виждаш онова, което искаш да видиш, а не това, което е в действителност.
Айде,айде всички знаем за неврокопско-знам и за обичайте там.
Писах изобщо визирайки болшинството от помаците,а не по краища-все пак някой ден ще се разкарам и до определени села и в Неврокопско и съм сигурен ,че и там ще найда нещо общо.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #667 on: January 16, 2010, 11:48 »
Едва ли, тук ний с голема точност ще разнищим и избистрим въпроса за произхода на Помаците с множеството теории, в това число и тази за наличие или за кръстосване на шпагите и ятагани с тези на "Траките с "Павликянците" с "Армените", "Куманите" или други подобни изречени или неизречени от наместници или заместници на царе, папи, патриарси, имами или други нам знайни и незнайни людье и историции!  :o ;D  ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #668 on: January 16, 2010, 11:52 »
и съм сигурен ,че и там ще найда нещо общо.

Нали това казвам. Сигурен си още преди да си започнал. Такива "изследователи" са ми добре известни (от близкото минало).

десс

• Guest
« Reply #669 on: January 16, 2010, 11:56 »
И тук некой от помаците казват, че празват секакви празници. Какво празваш бе аланколу, та нали във всеки един религиозен празник пръво требва да извършиш некви свръзано с религията работи, та тогав да седнеш да апнеш и да сръбнеш. А нашите само наблягат на софрата, а другото липсва. И ще ми вика оня с промития мозък, че празвъл секакви празници. И от кога тва с софрите, много ясно от комунизма. Та нали другарите ни научиха на банкети, иначе оня от балканя от де ше го знае тва.
Айде бе аз не съм сигурен-баба ми толкова е разбирала от християнство,че нема що-а си е правила народните обреди щото и баба и ги е правила и прабаба и та до преди християнството.Не случайно самите 'небесни' религии обричат някой празници на дати,които и преди са се празнували от населението без да влагат определен смисъл.Давам ти за пример- нестинарството-езически ритуал обвързан с император Константин и  майка му Елена,ха сега.Забелязъл съм много празници християнски,които се празнуват и от мюсюлмани по един и същи начин в едно с християните,наричани с народностно име-обвързани от църквата с даден светец.И вместо да се впрягате излезте малко и по разпитайте дядовците и бабите из разните села,но не само мюсюлманите,а и християните как се празнува това или онова.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #670 on: January 16, 2010, 12:01 »
Ако на мен не вярваш виж традициите на тетевенските помаци и приликите им с някой християнски празници(тук съм по запознат).

Възможно е, но това се дължи на широките връски с християните. До като в неврокопския район мнозинството са помаци и именно тук се запазват автентичните обичаи и ритуали изпълнявани от помаците. Не вярвам, че има някой който оспорва факта, че когато едно малцинство (в нашия случай тетевенските помаци) е разпръснато между стотици повече представители от друг етнос (в този случай българи), то по-малката група хора ще се повлияе по някакъв начин от по-голямата. Може да приеме някои техни обичаи, традиция и т.н... Примери колкото щеш, нужно е само да разшириш кръга на гледната си точка...

десс

• Guest
« Reply #671 on: January 16, 2010, 12:08 »
Едва ли, тук ний с голема точност ще разнищим и избистрим въпроса за произхода на Помаците с множеството теории, в това число и тази за наличие или за кръстосване на шпагите и ятагани с тези на "Траките с "Павликянците" с "Армените", "Куманите" или други подобни изречени или неизречени от наместници или заместници на царе, папи, патриарси, имами или други нам знайни и незнайни людье и историции!  :o ;D  ;)
Ние хората,особено българите сме доста странни същества-всичко говори ,че даденото нещо е бяло,ние виждаме ,че е бяло ама ни неуйдисва и от инатлък ли,от честолюбие ли или от нещо друго тръбим наляво и надясно,че било черно.Така и вие всичко говори за българския произход на помаците,а вие какви ли не ги направихте-та араби ли небяха,та траки,та кумани и т.н.,само и само да не си личи българското-ама колко повече става ясно,че това е така-толкова по силно викате-защитавяки тезата си с всякакви измишльотини и парадокси,чак  да ви се смее човек.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #672 on: January 16, 2010, 12:10 »
десс, продължаваш да диктуваш  :o

десс

• Guest
« Reply #673 on: January 16, 2010, 12:14 »
Възможно е, но това се дължи на широките връски с християните. До като в неврокопския район мнозинството са помаци и именно тук се запазват автентичните обичаи и ритуали изпълнявани от помаците. Не вярвам, че има някой който оспорва факта, че когато едно малцинство (в нашия случай тетевенските помаци) е разпръснато между стотици повече представители от друг етнос (в този случай българи), то по-малката група хора ще се повлияе по някакъв начин от по-голямата. Може да приеме някои техни обичаи, традиция и т.н... Примери колкото щеш, нужно е само да разшириш кръга на гледната точка...
Тетевенските помаци или пък ловешките били малцинство-айде бе-сега са,но в миналото дали са били!?А и незабравай,че Ловеч е един от последните автономни градове.Не ми се вярва да се наложат празници насила.

Бих ти задал следния въпрос-само в неврокопско ли сте мнозинство,а!?

А и сигурен съм,че пак ще открия нещо общо ако отида там.
 Както и по рано казах май трябва да направим османския архив на гъз папир,за да ви се наложат теориите,щот засега ви е трън в очите. :D :D :D :D

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #674 on: January 16, 2010, 12:28 »
Бих ти задал следния въпрос-само в неврокопско ли сте мнозинство,а!?

Аирь аирь сичку у родуьпете сме бирликь, амя адин саков друг наков и сяк са мисле за фаркалье от другитйе, ма тъьо са зняй Бирликтйень кувйеть става! :D ;D