Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 347323 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

EVROPOMAK

• Guest
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #645 on: January 15, 2010, 16:35 »
"Терзия", язье знам, че по-стар от тея двата посочени народа е само този, нашиеть на "Помаките", или на наштье най-стари роднинье "Тракитье", дето не-много отдавна плашихме и гонихме Римската империя по баиритьяе с наштье брачеди на "Спартака" от Родопите, и ги омагьосвахмье с Помашки песни и музика на другиеть наш брачедь "Орфейнья"!  :o  ;D
Тъй, че по-скоро не ние да избираме, ами, май, че те требва да на избирать, щотоь ний лесно се не давамье!  :D
Па, отделень си иье вапросьа, далье ний ги ищьимье с меракь!  ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #646 on: January 15, 2010, 16:46 »
Неспорим факт.Ние сме тук има ни.Всичко останало следва.Споко.

Кой твърди, че ви няма??? И кое е всичко останало? 

Тук предимно се обсъждат понятието "помашки етнос" и произхода на помаците.  Едни считат, че може да се говори за етнос и народ, други са на противоположното мнение.  По подобен начин стои въпроса и за произхода на помаците - различни хипотези.  Но не виждам някой да твърди, че няма помаци.  Да не визирате г-н Дорсунски, който говори за арабско малцинство? 

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #647 on: January 15, 2010, 16:54 »
Когато са се върнали оцелелите шаитьи /шехиди/ от Първата Световна Война , по наша край,
те ЕВРОПОМАК, както ний с теп, сме служили в църния полк в гоцето, са си разправяли разни истории.
Та тии тогаф са думали така:

"- Ееее па тяя ингилизито са били млого воювач миллеть ве!"

Което означава - нещо като респект пред английските воници че са били много добри като армия, която ги е пленила.
Те са били пленени в областа Шам в днешна Сирия от англииската армия които са били в състава на Антантата.
После цели седем години са били в пленнически лагер в Бирма и Индия.
Та кат са се върнали в Брезница са разтягали такива локуми за там.

Ама от Брезница е имало и войници които са били в Истанбул по време на битката при Галиполи -Чанаккале, където англичаните са загубили битката от Турците.
Та тези войници от нашите са думали така-

"- Абе тии ингилизитье може да са млого воювач миллеть, ама Орумянлията е по голям воювач от тях!"

В османската армия на галиполи е имало много босненци, горанци предполагам и много помаци.
Трябова да разберема тия работи един день..

Offline tersid

• Adviser
« Reply #648 on: January 15, 2010, 17:08 »
Когато са се върнали оцелелите шаитьи /шехиди/ от Първата Световна Война , по наша край,

После цели седем години са били в пленнически лагер в Бирма и Индия.
Та кат са се върнали в Брезница са разтягали такива локуми за там.

Метка ,  ти ме подсети за нещо много важно за нашето минало ,което винаги го пропускаме в определени теми. Става въпрос за връзката на Балканските война и неуспялото покръстване през 1912.
Както е известно нашето народонаселение  винаги е давало редовна и запасна армия за Империята и винаги масово е участвало във всички войни на Империята срещу враговете и.
Тука има една много голяма връзка между покръстването и мобилизацията на помаците тоест ако нашите стари не са били мобилизирани папазите ,едва ли са щели да си развяват патрахилите.Или както казва един от идеолозите напокръстването " Момента беше много сгоден"
Има ли логика  , ти как мислиш.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #649 on: January 15, 2010, 17:19 »
Амьи, "Метка", то почтьи за сичкьи вейкье иье иясньо, чьи "Помаките" най млогу са ги тросьильи за мурабьята, за войньта и за бабаитьлъшкьи мурафетье да сьа бахьтать за нечий народь, къде с гольи рокьи, къдье с ножовье, с брадвьи илье пушкальа!  ::)
Кать почнемь, от времето на "Римската", "Бизантската", "Османската", та даже и в "Советската" империи, все има башь бабаитьи Помацье, дету за водильи първьи в тие кавгьи и все са победждавальи, и невгашь зьа жалость са оставельи и кокальитье по тейь полета и барчиньи!  :'(
Кат, почнат от Араплъкьа, през Чанакькале, Балканьа, Родопатьа, Сърбията, Гърцията, Австрията, Унгарията, та чак до Спанията!  ::)
Те, и сигья почтьи сьи войювать, самьо чье на мирният и тихиять фронть, дье с мотикьи, дье с мистриии и терзии, иль най вече, требва да наблегнать с писалкьи и химикалкьи по "белите" хартийньи и ентернатскьи полета на "Помачкьия Сторическьи Фронть" !  ;)

десс

• Guest
« Reply #650 on: January 15, 2010, 17:37 »
Щом като ти "перфектният" историк и помакофоб допускаш,че от всички помаци само 10 000 се смятат,като отделен нямащ нищо общо с бьлгарите етнос то аз и други,като мен сме склонни да си мислим че реалният брой на тези хора е десетки пьти по голям.Трябва лека полека да започнете да свиквате с тази мисьл,защото сьм сигурен ии то  е очевадно,че все повече помаци с гордост заявяват това а те ще доведат след себе си лавина.Прогледни бе човек стига си преписвал от учебниците стари.
Та точно де видял съм,в България с името помак като различен от българин се има само в Неврокопско,нито в Ловешко,нито в Тетевенско,а и да не говорим за други села.С по голяма популярност се възприема помак,като българин изповядващ мюсюлманството,което си е и самата истина.

Родопите като един от най-бедните райони в България възприемането на всякакви идеи винаги е имало благоприятна почва.

А и господа под сборното име помак се крият различни по фолклорни традиции и възприемане етнофолклорни групи-в този сайт все повече се натъквам на едно присвояване на самото име 'помак' и то само от една част-а именно неврокопчани,като се изолират тези от другите краища.Забелязва се същата тенденция на съизмеримост с другите- аз съм по помак от другите,като се използва и другият вариант-аз съм по мюсюлманин от другите.
Затова господа не гледайте само пред носът си ,а погледнете малко по надалеч.
Стоян Райчевски,
бивш народен представител, работил върху редица закони, свързани с правата на човека.
Последният главен редактор на сп. "Родопи", член на редколегията на сп. "НАТО - България".
Автор на много книги в областта на българската история, етнология и култура.

Помаците са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание

Нека уточним като начало какво е малцинство. По-малката част от една общност - политическа, верска, етническа. Но не бива да се смесва етническата с етнографската характеристика. В българския език думата етнос има по-различно значение, отколкото в гръцкия език, където етнос означава народ.

Когато говорим за етнически процеси в България, трябва да се върнем в Vll-Vlll в., когато тези процеси преминават в народностност.

Не споделям идеята, че това е етническо малцинство. За мен това е етнографска общност съобразно региона. Мюсюлманите, които говорят български в Родопите, са еднотипна етнографска група с мюсюлманското население на юг от границата. Те говорят един диалект, имат една етнографска характеристика в поведението си и в традиционната си култура. Диалектът на мюсюлманите, които говорят български в Ловешко и Тетевенско, е като на християнското българско население от Северна България. Затова на диалектологична основа не можем да ги вкараме в една обща група. Тези, които са в Македония и Албания, не можем да ги обединим по етнографски признак с тези в Родопите. Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.

Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.

Никъде в Родопите до Освобождението не се е използвал терминът "помак". Били са наричани "ахряни". Това название обаче също не се приема от местното население. "Ахрида" е християнска византийска област, която има етимологична връзка с Охрид. Славянската дума "хрид" означава "рид", а Охрид - "зад рида". Охрид, Ахрида и ахряни имат общ етимологичен корен. Говорът на мюсюлманите в Родопите е по-близо до старославянския език, отколкото говорът на българите от другите общности, където има повече прабългари. Затова е абсурдна идеята за арабска миграция. Миграция от Близкия Изток е трудно доказуема, защото възниква въпросът как са си сменили говора, как езикът им се е славянизирал, когато там по времето на Византия няма книжовни школи, няма български училища.

Според досега известните източници понятието "помак" се появява за първи път в средата на ХlХ в. в района на Ловеч и Тетевен, голяма част от населението на който се изселва след Руско-турската война. В Родопите по това време е битувало названието "ахряни", в Македония - "торбеши" и т.н. Това население има около 20-30 имена в различните етнографски райони.

Възразявам срещу формулировката, че българин-мохамеданин е асимилационен термин. България и Турция са светски държави и не верският признак е този, който определя нашите отношения по етнически принцип. Както звучат понятията "българин-католик", "българин-протестант", "българин-евангелист" и т.н., именно този чисто исторически смисъл влагам в понятието "българин-мюсюлманин".

Според моето разбиране българоговорещите мюсюлмани са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание. Ако някой иска да се заяви по друг начин, нека го направи, но как да стане това за шопи, гагаузи и т.н.?! При преброяването те трябва да имат възможността да се заявят като мюсюлмани. Може би графата трябва да съдържа: етнографска група, народност, вероизповедание, социален статус. Не бива обаче да се създават нови етнически групи.

Тъй като съм историк и културолог, не съм правил социологическо проучване или журналистическо разследване дали се спазват правата на самоопределяне на българо-мохамеданите.

Не се ли коренят проблемите на българоговорещите мюсюлмани в това, че живеят в депресивни райони и при голяма бедност?

В момента държавата ни е толкова отворена по отношение на гражданските свободи, че ми се струва пресилено твърдението за ограничение на правата им. Когато говорим за самоопределяне, право на всеки е сам да каже какъв се чувства.

Съвремието и бъдещето са такива. Когато обаче говорим за наука, тя е обективна. Не бива да нагаждаме историята така, че тя да уйдисва на нашите моментни желания и хрумвания.

Самоопределянето е право на всички български граждани. Никой никому не пречи да се самоопредели както иска. В исторически план този въпрос е изследван много отдавна. Проучванията в тази насока ще продължат и след нас.

Може да има всякакви версии, но историческата наука не е играчка за нагласяване към една или друга политическа идея. Аз вярвам на тази наука. Вярвам също на чувството на всеки гражданин да може да прецени сам какъв е, съобразявайки се с родовите си корени. Пречки за това няма.
А и не съм помакофоб-само защитавам чистата истина.Колкото и да ви се ще изследванията в тази насока-ако ги правите задълбочено,а не да преследвате някакви политически или други цели-говорят еднозначно за българският произход на помаците(българско-говорещите мюсюлмани).
И второ макар да се повтарям помаците не са еднородна група от хора,а група принадлежаща към определени етнографски райони-т.н.В пиринско си принадлежат към македонската етнографска област,в Родопите-към родопската и т.н.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #651 on: January 15, 2010, 17:43 »
От всички помаци най много 10 000 се смятат като отделен нямащ нищо общо с българите етнос,в болшинството са с българско самосъзнание.Въпреки засилената чужда пропаганда за обезбългаряването им в Родопите.

Аз миля че едно преброяване, в което има графа "помаци" ще уточни точната цифра 10000, 10001 и  т.н.

десс

• Guest
« Reply #652 on: January 15, 2010, 17:55 »
Бирь Замань, Бирь Вакъть, по време на Османската империя, людетье дето са живеели в нея са се разделяли само на два народа!  8)
На "Турци", което е включвало всички мюсюлмани, без значение от народност или етнос!  :o
И на "Гърци" (Руммилеть - Гърци или Римски, Византийски народ)!  :o
Следва ли сега всички балкански народи да се определят като "Турци" и "Гърци", в това число и "Помаките", към кои требва да се причислят от тези два големи и по-стари народа!  ???  ;D  ;)
Айде де-ти почна като БАНУ у Македонията-там се пишат даже и дисертации на тази тема,как в османската империя всички народи се разделяли на турци или българи,затова в Македония на населението с викало българи.
А както го даваш,то тогава дай да направим османските архиви на гъз папир и да се изтрием с тях:D :D :D

десс

• Guest
« Reply #653 on: January 15, 2010, 18:01 »
Аз миля че едно преброяване, в което има графа "помаци" ще уточни точната цифра 10000, 10001 и  т.н.
Е па я дай да направиме и графа Шопи,Тракийци и пр,че да видем колко ли има.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #654 on: January 15, 2010, 18:12 »

от твойта уста в НацСтатИнстутските уши

Offline tersid

• Adviser
« Reply #655 on: January 15, 2010, 18:13 »
десс , и ти  ли мислиш като демографите , че помаците са етнографско и  географско понятие.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #656 on: January 15, 2010, 18:15 »
А както го даваш,то тогава дай да направим османските архиви на гъз папир и да се изтрием с тях:D :D :D
Амьи, язье знам, че за такива задни мисли и цели "Болгарите" ползват само папир, а "Турките" ползват само вода!  :o
Ако не знаеш, че за тези цели пък, "Помаките" първо ползват папир и след това ползват вода!  :o  ;D
Кое, според тебе е по приятно, удобно, хигиенично и естетично, май това което се ползва и е измислено и въведено първо от "Помаките"!  :D  ;D
Айдье, ползвай "Помашкия" патенть със здраве за тези цели, парьи и алтънье нема да ти искам за издадения акъль от сборника-съвети с "Поматски интимньи тайни"! ;D  ;)

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #657 on: January 15, 2010, 18:21 »
Метка ,  ти ме подсети за нещо много важно за нашето минало ,което винаги го пропускаме в определени теми. Става въпрос за връзката на Балканските война и неуспялото покръстване през 1912.
Както е известно нашето народонаселение  винаги е давало редовна и запасна армия за Империята и винаги масово е участвало във всички войни на Империята срещу враговете и.
Тука има една много голяма връзка между покръстването и мобилизацията на помаците тоест ако нашите стари не са били мобилизирани папазите ,едва ли са щели да си развяват патрахилите.Или както казва един от идеолозите напокръстването " Момента беше много сгоден"
Има ли логика  , ти как мислиш.

Оу, има връзка.
Я айтукана адин път бяф сложил адна слимка ама млого от вас не обърнаа внимание, се едно бяше полало кучато на комшията ;D :D:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2784.15.html
 я и слимката:

Тяя кральови на слимката са взели решение за свормиране на военният съюз на централните сили - на немски: Mittelmächte, Мителмехте, на турски: İttifak Devletleri
 ето и как е изглеждала рекламата на този съюз:

Това е аватара ми засега.
Всъщност  на тази картина се вижда че сред тези крале са се изтъпанчили и българският цар Фердинанд и османският султан Абдул Хамид.

Именно между тях предполагам е имало договореност за изпращане на помашки шеитьи по араплъка , където са  оставили костите си.
Великите сили са знаели за геноцида по време на покръстването ни и макар че са го игнорирали минимално в поръчковата Карнагиева анкета в която е немало кьорав мюсюлманин, бил той помак или турчин.
Може би Радославов е взел решение за връщане на вярата ни и имената ни, след покръстването ни,  именно за това като вид стратегия за спечелването ни като доброволци, борци за вярата и като лоялност към Османската империя , която пък е била стратегически съюзник на Централноевропейският съюз.
Тоест първо са ни употребили..
Първо покръстване с огън и меч, после раскандардисване - връщане на старата вяра - исляма и след което пускането ни в Араплъка, в пустинята срещу войските на Антантата..

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #658 on: January 15, 2010, 19:17 »
   ЕВРОПОМАК.Много ме кефиш а пък ако кажеш че свириш на китара ще мисля че сам ударил бинго.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #659 on: January 15, 2010, 21:50 »
Ако даден човек се самоопределя за тракиец, само защото е живял в централните части на някогашната тракийска държава. То тогава тези които ще се самоопределят като българи трябва да са от териториите на Лудогорието, тъй като там се свормирва и там са и били центровете на някогашния Български хаганат. Направо ме е жал за турците от Лудогорито т.е. потомците на дуло и вокил, същото мога да кажа и за елинизираните тракийци т.е. къракачаните (от турски бягащи по къра т.е. пастируващи) и латинизираните такива власите. И защо с маджурин сте обозначили само славянското население от обл. Тракия, нима при другите е нямало маджарлък (изселване ако не го разбираш). По достойни за това наименование са помаците, които принудително започнали да се изселват от 1877 г.

Още нещо Балканджия и компанийка, трябва да знаете, че смолянските помаци не са 5% дето се определят, като помаци. А дори и да са 5% те пак ще са най-достойните сред нас. Защото имена като молла Садък, хафъз Мурад, Агушевци и пр. винаги са били трън в очите на шувенистите. Няма да посочвам, че благодарение на тези смолянски помаци и турците в България ни презнават за по добри от тях в религиозна гледна точка.