Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345203 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #630 on: January 14, 2010, 15:39 »
Едната обаче го приема като етническо  название,а другата група не.
Твърде смело .Първо не си правил изследване по този въпрос. Второ ти не можеш да разбереш какво е в съзнанието на хората.Трето: Дори и една малка част от нас да се държи като етнос ,това автоматически делегира самоопределение и върху остналата част която има в съзнанието си помашка етнопринадлежност но не е осъзната в пълнота.Така ,че теоремата си е теорема.

Ялови опити за прераждане на една душа
"Но успехът на пропагандата се ограничава до тука. Числото на учащите се помачета намаля, особено на последно време. При това, излезе, че е мъчно, дори невъзможно да се противодействува с какъв-годе успех на влиянието на домашното възпитание, което още от люлка отравяше душите на помачетата с умраза и презрение против "каурите." Малочислената помашка интелигенция, образувана в Пловдив и София, не отговори на назначението си и предпочете по-износни кариери, отколкото учителствуване в родното си място. Един от тия интелигентни помаци, засегнат вече от новия европейски дух, даже взема две жени. Вековният навик и традицията победиха. Яловостта и всичките залягания, да се възроди помака, е очевидна; за изкоренението или поне отслабването религиозните предразсъдки и фанатизма – които отварят тая страшна пропаст между два братя от една и съща майка – може още много да се работи, без да се получи резултат. Можеби на бъдещето е съдено да направи това чудо. Но малко е за вярване. Не стават така лесно революции в съвестите на един народ, както в политическия му живот. Родопските помаци още дълги години ще да говорят на същия чист български език, ще да пеят същите сватбарски поетически песни, ще пазят своите стари български обичаи, но български дух няма да имат." Ив.Вазов

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #631 on: January 14, 2010, 15:47 »
Стоян Райчевски,
бивш народен представител, работил върху редица закони, свързани с правата на човека.
Последният главен редактор на сп. "Родопи", член на редколегията на сп. "НАТО - България".
Автор на много книги в областта на българската история, етнология и култура.

Помаците са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание

Нека уточним като начало какво е малцинство. По-малката част от една общност - политическа, верска, етническа. Но не бива да се смесва етническата с етнографската характеристика. В българския език думата етнос има по-различно значение, отколкото в гръцкия език, където етнос означава народ.

Когато говорим за етнически процеси в България, трябва да се върнем в Vll-Vlll в., когато тези процеси преминават в народностност.

Не споделям идеята, че това е етническо малцинство. За мен това е етнографска общност съобразно региона. Мюсюлманите, които говорят български в Родопите, са еднотипна етнографска група с мюсюлманското население на юг от границата. Те говорят един диалект, имат една етнографска характеристика в поведението си и в традиционната си култура. Диалектът на мюсюлманите, които говорят български в Ловешко и Тетевенско, е като на християнското българско население от Северна България. Затова на диалектологична основа не можем да ги вкараме в една обща група. Тези, които са в Македония и Албания, не можем да ги обединим по етнографски признак с тези в Родопите. Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.

Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.

Никъде в Родопите до Освобождението не се е използвал терминът "помак". Били са наричани "ахряни". Това название обаче също не се приема от местното население. "Ахрида" е християнска византийска област, която има етимологична връзка с Охрид. Славянската дума "хрид" означава "рид", а Охрид - "зад рида". Охрид, Ахрида и ахряни имат общ етимологичен корен. Говорът на мюсюлманите в Родопите е по-близо до старославянския език, отколкото говорът на българите от другите общности, където има повече прабългари. Затова е абсурдна идеята за арабска миграция. Миграция от Близкия Изток е трудно доказуема, защото възниква въпросът как са си сменили говора, как езикът им се е славянизирал, когато там по времето на Византия няма книжовни школи, няма български училища.

Според досега известните източници понятието "помак" се появява за първи път в средата на ХlХ в. в района на Ловеч и Тетевен, голяма част от населението на който се изселва след Руско-турската война. В Родопите по това време е битувало названието "ахряни", в Македония - "торбеши" и т.н. Това население има около 20-30 имена в различните етнографски райони.

Възразявам срещу формулировката, че българин-мохамеданин е асимилационен термин. България и Турция са светски държави и не верският признак е този, който определя нашите отношения по етнически принцип. Както звучат понятията "българин-католик", "българин-протестант", "българин-евангелист" и т.н., именно този чисто исторически смисъл влагам в понятието "българин-мюсюлманин".

Според моето разбиране българоговорещите мюсюлмани са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание. Ако някой иска да се заяви по друг начин, нека го направи, но как да стане това за шопи, гагаузи и т.н.?! При преброяването те трябва да имат възможността да се заявят като мюсюлмани. Може би графата трябва да съдържа: етнографска група, народност, вероизповедание, социален статус. Не бива обаче да се създават нови етнически групи.

Тъй като съм историк и културолог, не съм правил социологическо проучване или журналистическо разследване дали се спазват правата на самоопределяне на българо-мохамеданите.

Не се ли коренят проблемите на българоговорещите мюсюлмани в това, че живеят в депресивни райони и при голяма бедност?

В момента държавата ни е толкова отворена по отношение на гражданските свободи, че ми се струва пресилено твърдението за ограничение на правата им. Когато говорим за самоопределяне, право на всеки е сам да каже какъв се чувства.

Съвремието и бъдещето са такива. Когато обаче говорим за наука, тя е обективна. Не бива да нагаждаме историята така, че тя да уйдисва на нашите моментни желания и хрумвания.

Самоопределянето е право на всички български граждани. Никой никому не пречи да се самоопредели както иска. В исторически план този въпрос е изследван много отдавна. Проучванията в тази насока ще продължат и след нас.

Може да има всякакви версии, но историческата наука не е играчка за нагласяване към една или друга политическа идея. Аз вярвам на тази наука. Вярвам също на чувството на всеки гражданин да може да прецени сам какъв е, съобразявайки се с родовите си корени. Пречки за това няма.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #632 on: January 14, 2010, 15:48 »
Ако, разглеждаме Българската нация като, съвкупност и сбор от различни етнически и религиозни групи и общности, то значи всички с БГ-паспорти са Българи!  :o
Но ...., оттук насетне тръгват разминаванията в понятията и "Балканските" им тълкувания!  :o
В анкетната карта на преброяването от 2001г. знаехме и е видно, че няма подгрупа – Помаци, както е посочено в първата таблица на преброяването!  >:(
Но, какво съзирам сега в близката далечина на втората обобщаваща таблица, има вписвания и разделяне по етнически групи, което е много добре направено, Но ..!  :o
Ооо, чудо на статистическите чудеса!  :o
Посочени са всички български граждани и по етнически групи, но само  "онези" "невидимите" ПОМАЦИ ги нема никъде!  ;D
Вижте само - "Руска, Арменска, Влашка, Македонска, Гръцка, Украинска, Еврейска, Румънска "!  8)
Дори и почти никой да не се е вписал като ПОМАК, което пък изобщо не е вярно, отново тези инструктирани "нацио-статистико-шовинисти" умишлено не са посочили тази група!  >:(
Еее, аз много добре си спомням деня и момента при преброяването когато всеки от близките ни се записа в графата "Други", като "Помаци" с букви от българската азбука, и въпреки това не съм отразен в отделна графа, както други етноси и общности!  ::)
И това си го спомням добре, защото се чувствам що-годе малко-грамотен Помак и ми струваше поне 1 час да убеждавам преброителката, че няма право да ми се бърка в това самоопределяне, тъй като не искаше да ми даде картата да се впиша като такъв!  :o
Та, и от това налагане мнението на преброителката, останах с този дълбок спомен!  8)
Сага като гледам и втората таблица с етническите групи се питам!  ???
Какви са тези лъже-патриото-държавни служители които са обработвали данните!  :o
То, бива, бива, ама пък чак такава измама и фалшификация на информация не бива!  :o
Ама, има ли нещо за чудене и вайкане, като помаците в БГ-то, са едно голямо "НИЩО" , „Н-И-Щ-ООО” !  :o
И, язье шьа кажа кать Бай Петко от оньая приказка: „А, бье, Вий в ТКЗС-то и в АПК-то за НИЩУ ли сте ма имали, бре хаирсъзьи с вагабонтите, такива”!?!  :D
Абре, драги "шовинисти", ако има такива, чак пък толкоз да сте ни смятали за будали, никой не е допускал, да стигнете, чак до такава самозабрава в статистическите измами!  >:(
На това се казва, хора без срам и свян, за тези елементарни манипулации в двете таблици и липса на всякакво правдоподобно обяснение, поне за пред външния свят!  :o
Или, как онези от НСИ са го публикували, като са си мислели, че сигурно Помаците са толкоз неграмотни, че няма да го забележат!  8)
Аман, от "патриоти-шовинисти" и "криворазбрани националисти"!  :(
Затова, от следващото преброяване през 2011г. може наистина, и на инат Помаците да решат да се "турцизират" - от "Помаци" да се пишат "Турци"!  :-\
Ами, колко му е, що да не опитаме!  ;D  ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #633 on: January 14, 2010, 15:52 »
Мехмед Дорсунски,
завършил Ислямския институт в София, Ислямски институт в гр. Кум,
минен специалист

Наименованието "българомохамедани" е асимилационно

Смятам, че помаците са арабско малцинство, заселено в Родопите съобразно политиката на Византия в ответ на засилването на славяните от север. Византия е имала дългосрочна политика за населяване на араби по северните си граници и разселване на славяни в Близкия Изток, тъй като след появата на ислям арабският халифат владее Средиземноморието в продължение на 500 години. Изследванията ми се простират върху бившата византийска тема "ахридос". Византия взема много пленници от арабите, които заселва по северните си граници и ги използва във войните срещу северните племена. Така се формира ислямска общност, която живее в Родопите от Vll-Vlll в.

Названията на помаците са наслагвани исторически. В началото арабските заселници били наричани от местните хронисти "агаряни" заради произхода им от Агар. След това названието "агаряни" постепенно преминава в "ахряни". Написал съм тези неща в своята книга. По добър начин те са изразени и от Борис Дерибеев в книгата "Ахрида - непознатата земя". "Ахридос" обхваща териториите на запад от Одрин до Смолян, където сега живеят мюсюлманите, наречени помаци.

Смятам наименованието "българомохамедани" за асимилационно насочено. То е използвано най-много след 1912 г., когато част от Родопите влиза в границите на българската държава.

За мен славянин не означава българин. Българската християнска култура е формирана на север от Стара планина. До османското нашествие българското присъствие на юг от Стара планина и особено на юг от р. Марица, е много слабо. Не всички славяни трябва да се идентифицират с християнската религия. Славянското влияние в езика на помаците според мен е дошло по майчина линия, тъй като пленниците и робите на Византия били араби, принудени да общуват с местното население.

Помаците ползват българския език писмено след 1912 г. Досега не съм намерил доказателства, че са го ползвали писмено преди това, а има тонове книги на арабски, персийски и османски език. В своята книга съм отразил арабските думи, които те ползват в диалекта си. Затова смятам, че в началото заселниците са говорили арабски, но впоследствие, в резултат на контактите с местните племена, диалектът им е повлиян от славянския език. Има доказателства за съюзи на славяни и араби срещу Византия - при превземането на градовете Патрас, Солун, опитите за превземането на Константинопол. Ислямската религия е проникнала в Източните Родопи по течението на р. Арда. Смятам, че петвековното присъствие на арабите в Средиземноморието е оказало културно влияние върху част от народите на Балканския полуостров. Отричам идеята за насилствено ислямизиране. Смятам това за измислица на пропагандната машина.

Названието "помаци" идва едва след завоюването на Балканския полуостров от Османската империя. Преди това във византийските документи се използват названията "ахряни" и "ахридосуни" (от местното название на арабите).

Смятам, че липсата на графа в последните две преброявания накърнява правото на самоопределение на това малцинство. Според мен има насилствена асимилация на мюсюлманското население на Балканския полуостров, а не обратното. Има достатъчно доказателства за насилствено християнизиране. Пръв Цар Борис l налага насила християнската религия. През 1912 г. част от ислямската интелигенция е избита, а друга част - насилствено християнизирана. След това има пет-шест "възродителни процеси". Понятието "помаци" е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство. Да вземем понятието "българи". Това са хора, произхождащи от прабългарите, дошли от района на Волга и влезли в съюз със 7-те славянски племена, сътворили християнска култура. Помаците обаче нямат нищо общо с българската християнска култура. Тяхната култура е ислямска.

Трябва да оставим хората сами да се определят, а не това да им се налага отвън. В ХХl в. тази общност няма вестници или радио, за да изрази собственото си мнение. През последните 13 години държавната политика е същата. Държавните лостове ги дърпа отец Боян Саръев, който няма християнско образование, а знаем, че е завършил школата в "Симеоново".

Държавата строи църкви в ислямски села, където няма нито един християнин. Такъв пример е с. Старцево.

Един пример за ограничението правата на българо-мохамеданите. Срещу мен беше написана статия във в. "24 часа". Опитах се да напиша опровержение, но не ми беше дадено това право.

Надявам се България да стане като Америка - свободна държава, където на всеки да бъде дадена възможност да се определи такъв, какъвто желае.

http://www.bghelsinki.org/obektiv/99/99-07.html

Offline iskeceli

• iskeceli
  • Adviser
« Reply #634 on: January 15, 2010, 00:10 »
acayip bisey var burda bu kesin . oylama 3 kez uzatildi ,yorumlar arttikca oylamada uzatiliyordu.herkesin merakla
bekledigi son .bitmezdi oylmamaya devam edilirdi .en sonunda oylamada esitlik saglandi.inanilmaz 63-evet 63 hayir
binlerce arkadaslarimiz oylamyayi takip etmis.126 kisimi oylamaya katildi .sanki bir basketbol maci gibi 63-63 esitlik saglandi.kimsenin sikayeti de olmasin ortada ne kaybeden nede kazanan var .bende bir oyuncu olsaydim basket atabilseydim sonuc .
64-63 olurdu .saygilarimi sunarim bütün pomak arkadaslara .

Offline Hat

• Moderator
« Reply #635 on: January 15, 2010, 10:28 »

А щом си с помашко самоопределение, към кой етнос се определяш?Защото помашки етнос няма!
В най скоро време ще има помашки етнос и това не подлежи на сьмнение поради неоспоримият факт,че помаците ги има и това не са бьлгарофоби и "неправещи разлика между религия и етнос"а голяма маса от хора с ясно самосьзнание и бистьр ум.А за твое голямо нещастие тази маса от хора расте непрекьснато неподаваща се на демографският срив така характерен при други познати ни етнически групи.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #636 on: January 15, 2010, 10:42 »
В най скоро време ще има помашки етнос и това не подлежи на сьмнение поради неоспоримият факт,че помаците ги има и това не са бьлгарофоби и "неправещи разлика между религия и етнос"а голяма маса от хора с ясно самосьзнание и бистьр ум.А за твое голямо нещастие тази маса от хора расте непрекьснато неподаваща се на демографският срив така характерен при други познати ни етнически групи.

Amin

десс

• Guest
« Reply #637 on: January 15, 2010, 13:25 »
Мехмед Дорсунски,
завършил Ислямския институт в София, Ислямски институт в гр. Кум,
минен специалист

Наименованието "българомохамедани" е асимилационно

Смятам, че помаците са арабско малцинство, заселено в Родопите съобразно политиката на Византия в ответ на засилването на славяните от север. Византия е имала дългосрочна политика за населяване на араби по северните си граници и разселване на славяни в Близкия Изток, тъй като след появата на ислям арабският халифат владее Средиземноморието в продължение на 500 години. Изследванията ми се простират върху бившата византийска тема "ахридос". Византия взема много пленници от арабите, които заселва по северните си граници и ги използва във войните срещу северните племена. Така се формира ислямска общност, която живее в Родопите от Vll-Vlll в.

Названията на помаците са наслагвани исторически. В началото арабските заселници били наричани от местните хронисти "агаряни" заради произхода им от Агар. След това названието "агаряни" постепенно преминава в "ахряни". Написал съм тези неща в своята книга. По добър начин те са изразени и от Борис Дерибеев в книгата "Ахрида - непознатата земя". "Ахридос" обхваща териториите на запад от Одрин до Смолян, където сега живеят мюсюлманите, наречени помаци.

Смятам наименованието "българомохамедани" за асимилационно насочено. То е използвано най-много след 1912 г., когато част от Родопите влиза в границите на българската държава.

За мен славянин не означава българин. Българската християнска култура е формирана на север от Стара планина. До османското нашествие българското присъствие на юг от Стара планина и особено на юг от р. Марица, е много слабо. Не всички славяни трябва да се идентифицират с християнската религия. Славянското влияние в езика на помаците според мен е дошло по майчина линия, тъй като пленниците и робите на Византия били араби, принудени да общуват с местното население.

Помаците ползват българския език писмено след 1912 г. Досега не съм намерил доказателства, че са го ползвали писмено преди това, а има тонове книги на арабски, персийски и османски език. В своята книга съм отразил арабските думи, които те ползват в диалекта си. Затова смятам, че в началото заселниците са говорили арабски, но впоследствие, в резултат на контактите с местните племена, диалектът им е повлиян от славянския език. Има доказателства за съюзи на славяни и араби срещу Византия - при превземането на градовете Патрас, Солун, опитите за превземането на Константинопол. Ислямската религия е проникнала в Източните Родопи по течението на р. Арда. Смятам, че петвековното присъствие на арабите в Средиземноморието е оказало културно влияние върху част от народите на Балканския полуостров. Отричам идеята за насилствено ислямизиране. Смятам това за измислица на пропагандната машина.

Названието "помаци" идва едва след завоюването на Балканския полуостров от Османската империя. Преди това във византийските документи се използват названията "ахряни" и "ахридосуни" (от местното название на арабите).

Смятам, че липсата на графа в последните две преброявания накърнява правото на самоопределение на това малцинство. Според мен има насилствена асимилация на мюсюлманското население на Балканския полуостров, а не обратното. Има достатъчно доказателства за насилствено християнизиране. Пръв Цар Борис l налага насила християнската религия. През 1912 г. част от ислямската интелигенция е избита, а друга част - насилствено християнизирана. След това има пет-шест "възродителни процеси". Понятието "помаци" е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство. ц Да вземем понятието "българи". Това са хора, произхождащи от прабългарите, дошли от района на Волга и влезли в съюз със 7-те славянски племена, сътворили християнска култура.[/blue] Помаците обаче нямат нищо общо с българската християнска култура. Тяхната култура е ислямска.

Трябва да оставим хората сами да се определят, а не това да им се налага отвън. В ХХl в. тази общност няма вестници или радио, за да изрази собственото си мнение. През последните 13 години държавната политика е същата. Държавните лостове ги дърпа отец Боян Саръев, който няма християнско образование, а знаем, че е завършил школата в "Симеоново".

Държавата строи църкви в ислямски села, където няма нито един християнин. Такъв пример е с. Старцево.

Един пример за ограничението правата на българо-мохамеданите. Срещу мен беше написана статия във в. "24 часа". Опитах се да напиша опровержение, но не ми беше дадено това право.

Надявам се България да стане като Америка - свободна държава, където на всеки да бъде дадена възможност да се определи такъв, какъвто желае.

http://www.bghelsinki.org/obektiv/99/99-07.html
[/b] Да вземем понятието "българи". Това са хора, произхождащи от прабългарите, дошли от района на Волга и влезли в съюз със 7-те славянски племена, сътворили християнска култура.-Това говори много за не запознатостта на автора с историята-българите не идват от поречието на Волга(Болга),а след погрома на Стара Голема България част от тях- източната част  се оттеглят там(в северния край на своята разбита държава),а други се окопават в западния край(Онгъла).От друга страна българите на Кубер са обхващали освен Македония и западните Родопи,като след превземането на Сердика от Кана Крум става обединението на двете балкански Българии.
А и българите не носят християнската култура,много изследвания говорят,че българите са изповядвали Зороастризма(дори монетите са се наричали в последствие астри).И при насилственото налагане на християнството е имало голяма съпротива-България се разделя практически на две-от Дунава на християнски юг и езически север.

Затова по голяма глупост на дилетант в областта не бях чел!!!!
Това "изследване" няма нищо общо с действителността:
1.Арабите са семити-в България освен бежанците палестинци и иракчани други семити не виждам.
2.Няма никакви писмени доказателства за заселването на араби(на сирийци и арменци да,но те не са семити)-имало е съвместни походи-дори цар Симеон е търсил помощ от арабите за превземането на Константинопол.
3.Ахряни-идва от ахрида(гръцкото име на Родопите).-ахряни-агряни[характерно за словенското българското население е преминаването на звукът'Х' в 'Г'-Хитлер на руски е Гитлер,като 'Б' във 'В' и 'Л' в 'Р' и обратно.Характерно е исмяната на местата на ла-ал,лъ-ъл,българи-блъгари,както и смяната на гласните-а,о,у,ъ-балгари-болгари-булгари-българи,както и омекотяването на 'Г' в 'К'-балгари-балкари]
4.В генетичен профил арабски генетични маркери в самото население няма.
5.Много хронисти споменават,че в Родопите(особено западните) се намира основата на българската военна база-воюнушкото население.
п.с.Характерните за арабите гени принадлежат в основата си към доминантната група.
Демек ако от брак на бяла жена с руса и права коса,сини очи и чипо носле с арабин-черна къдрава коса,черни очи, черномурдна кожа и гърбав нос ще се роди дете с белези характерни за бащата.Демек както го описват нужни са само няколко араби за да променят характера на населението на едно село с поколенията.
Пример за това е Сицилия,където семитската кръв не е измита с вековете-от Римската империя та до днес.:D :D :D :D :D
Колкото помаците са наследници на арабите,толкова и руските евреи са наследници на израилтяните(семити)-всички учени знаят,че руските евреи са наследници на хазарите.

десс

• Guest
« Reply #638 on: January 15, 2010, 13:55 »
От всички помаци най много 10 000 се смятат като отделен нямащ нищо общо с българите етнос,в болшинството са с българско самосъзнание.Въпреки засилената чужда пропаганда за обезбългаряването им в Родопите.

Isyankar

• Guest
« Reply #639 on: January 15, 2010, 13:57 »
Факт.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #640 on: January 15, 2010, 14:01 »
От всички помаци най много 10 000 се смятат като отделен нямащ нищо общо с българите етнос,в болшинството са с българско самосъзнание.Въпреки засилената чужда пропаганда за обезбългаряването им в Родопите.

И петима да са, това си е тяхно право.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #641 on: January 15, 2010, 14:12 »
Бирь Замань, Бирь Вакъть, по време на Османската империя, людетье дето са живеели в нея са се разделяли само на два народа!  8)
На "Турци", което е включвало всички мюсюлмани, без значение от народност или етнос!  :o
И на "Гърци" (Руммилеть - Гърци или Римски, Византийски народ)!  :o
Следва ли сега всички балкански народи да се определят като "Турци" и "Гърци", в това число и "Помаките", към кои требва да се причислят от тези два големи и по-стари народа!  ???  ;D  ;)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #642 on: January 15, 2010, 15:17 »
Щом като ти "перфектният" историк и помакофоб допускаш,че от всички помаци само 10 000 се смятат,като отделен нямащ нищо общо с бьлгарите етнос то аз и други,като мен сме склонни да си мислим че реалният брой на тези хора е десетки пьти по голям.Трябва лека полека да започнете да свиквате с тази мисьл,защото сьм сигурен ии то  е очевадно,че все повече помаци с гордост заявяват това а те ще доведат след себе си лавина.Прогледни бе човек стига си преписвал от учебниците стари.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #643 on: January 15, 2010, 15:19 »
Факт.
Неспорим факт.Ние сме тук има ни.Всичко останало следва.Споко.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #644 on: January 15, 2010, 16:12 »
Следва ли сега всички балкански народи да се определят като "Турци" и "Гърци", в това число и "Помаките", към кои требва да се причислят от тези два големи и по-стари народа!  ???  ;D  ;)
Незнам дали следва ,ама като че ли не ни оставяш много голям избор. Тва беше нещо като "или чалмата  или главата".Нема шаване.А Румиллет не е ли римски народ.Римлянин ми звучи добре,дано да има такава графа 2011.А и не мисля ,че тези два народа са по стари от нашия не, че е важно кой е по стар. По важно е кой ще живее по дълго ,нъл тъй а нали Рим е вечния град,тъй де.То и Истанбул е вечния град ,така че все тая.Важното е да се чувстваме империалисти :),тва на нас си ни е в кърфта.