Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345215 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #600 on: January 14, 2010, 09:10 »
Балканджия, може би имаш право. Сега се позамислих - в действителност може и да не става дума за манипулация на данните. Ако има изискване в таблицата да се нанасят в отделна графа само тези данни от преброителните карти в частта "етническа група" с резултат над 1000. А всичко под 1000 да е в графата "Други". Но това означава, че най-много 999 души са се самоопределили като помаци. Което ме съмнява.

Все още мисля, че преброителите са инструктирани да пращат всички определили се като помаци в "трета глуха", тъй като етнос помаци не съществува. Но тогава защо са отразили етнос "македонци"?!

Ето ти сам виждаш Мустафа че няма манипулации, отразен е дори македонския етнос, който българската държава официално не признава, но самоопределилите се като македонци са повече от 1000 и трябва да имат своя графа. Не вярвам спрямо помаците да не важат същите критерии. Явно действително няма 1000 души който да са се самоопределили така.  

PS Мустафа, за мен винаги е било истинско удоволсвтие да споря с интелигентен и възпитан човек като теб. Никога не си ме нападнал или нагрубил. Благодаря ти!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #601 on: January 14, 2010, 09:42 »
Терсиде ти освен да спамиш друго можеш ли да правиш да те попитам? Държавното преброяване показва фактическата обстановка в Смолянско, която се потвърждава и от моите лични впечатления. Това, че на теб не ти харесва е друг въпрос. И поради това, че нищо смислено не можеш да кажеш - злобееш, спамиш и плюеш. Седни, успокой се, пийни си лития и едно чайче от маточина и мента и тогава пак ела да спорим. До тогава не смятам да отговарям на провокативните ти и злобни постове, защото ми е под нивото.
Проблема не е в мене ,проблема е теб защото  когато  четеш зубриш.Държавното преброяване е едно механическо действие и то не отразява това което е вътре в душата на хората. Аз също се писах БМВ ,защото първо попитах има ли графа за мен и след това не ми се занимаваше да влизам в полемика с хонорувани преброители на които целта им беше да вземат десет лева надник за деня ,а не да се занимават с мене.Може да се каже ,че съм бил воден и от инерция, може да се каже че не съм искал и да си създавам главоболие , може и да се каже че  ми е било безразлично,може да се каже че не съм бил наясно и т. н..Преброителите си имаха цел да вземат десетте лева ,мен не ме интересуваше, а машината си постигна целта в определени параметри. Това е Балканджи,но да цитираш сухи статистики  затвърдени от твоите лични наблюдения, пред мен и да си мислиш че ще ти мине номера ,няма как да стане макар и да си с пет десет нива отгоре.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #602 on: January 14, 2010, 12:50 »
Проблема не е в мене ,проблема е теб защото  когато  четеш зубриш.Държавното преброяване е едно механическо действие и то не отразява това което е вътре в душата на хората. Аз също се писах БМВ ,защото първо попитах има ли графа за мен и след това не ми се занимаваше да влизам в полемика с хонорувани преброители на които целта им беше да вземат десет лева надник за деня ,а не да се занимават с мене.Може да се каже ,че съм бил воден и от инерция, може да се каже че не съм искал и да си създавам главоболие , може и да се каже че  ми е било безразлично,може да се каже че не съм бил наясно и т. н..Преброителите си имаха цел да вземат десетте лева ,мен не ме интересуваше, а машината си постигна целта в определени параметри. Това е Балканджи,но да цитираш сухи статистики  затвърдени от твоите лични наблюдения, пред мен и да си мислиш че ще ти мине номера ,няма как да стане макар и да си с пет десет нива отгоре.
Ти зачиташ ли устната традиция и правото на българско самоопределение на смолянските помаци?

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #603 on: January 14, 2010, 13:19 »
  Оставете ни на мира смолянските помаци.И не ни втълпявайте че като се каже родопско само ние може да казваме каво е родопско защото ние сме си внушили и това.Аз се възхищавам на помаците от други райони които са съхранили своята единтичност и ако продължавате да ни слушате ще се обезличите като нас.Но и ние в смолянско сме най-различни.Бъдете сигурни че тези които са се отрекли от корените си няма да ги срещнете във този форум.Другите познавачи на смолянско са някякви провокатори или латернаджии което ще ви повтарят до втръсване тяхната теория.Бъдете себе си !
       А сега  един виц може би стар за някой:
    Идва в Смолян  турист от вътрешността на България.Човека е слушач че голяма част от хората тук са  помаци.Насреща ме идва Вальо и той го пита:
      -Ахмед,колко е часа?
 Брей нашия Вальо винаги се крие че си има и идно друго име и се чуди как да му отговори.Тогава Вальо погледнал през ръкава и казал:
     -Часът е десет.
 Туриста ахнал и го попитал:
     -Кажи ми как позна през ръкава точното време?
Вальо на свой ред попитал:
    -А ти как през панталоните ме позна че съм Ахмед?

Isyankar

• Guest
« Reply #604 on: January 14, 2010, 13:21 »
Напълно възможно е в някои от следващите преброявания да има отделна графа (за статистически нужди) в които да се записва етнографския произход на населението - тракийци, македонци, помаци, добруджанци и пр.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #605 on: January 14, 2010, 13:33 »
 Оставете ни на мира смолянските помаци.И не ни втълпявайте че като се каже родопско само ние може да казваме каво е родопско защото ние сме си внушили и това.Аз се възхищавам на помаците от други райони които са съхранили своята единтичност и ако продължавате да ни слушате ще се обезличите като нас.Но и ние в смолянско сме най-различни.Бъдете сигурни че тези които са се отрекли от корените си няма да ги срещнете във този форум.Другите познавачи на смолянско са някякви провокатори или латернаджии което ще ви повтарят до втръсване тяхната теория.Бъдете себе си !
       А сега  един виц може би стар за някой:
    Идва в Смолян  турист от вътрешността на България.Човека е слушач че голяма част от хората тук са  помаци.Насреща ме идва Вальо и той го пита:
      -Ахмед,колко е часа?
 Брей нашия Вальо винаги се крие че си има и идно друго име и се чуди как да му отговори.Тогава Вальо погледнал през ръкава и казал:
     -Часът е десет.
 Туриста ахнал и го попитал:
     -Кажи ми как позна през ръкава точното време?
Вальо на свой ред попитал:
    -А ти как през панталоните ме позна че съм Ахмед?
Ти нали не си се ''обезличил", какво те интересуват другите. Така им харесва на хората така правят. Карес немож' да им дириш. Напротив Джафер, има хора от смолянско тук, които се чустват българи ама не могат да се изявят поради причините, които съм изтъквал хиляди пъти. Един смолянски помак да се нарече българин не значи да се отрече от корените си, защото българин е етническо име а не религия. Хората там се чустват българи с мюсюлманко вероизповедание и това е толкова нормално колкото и българи с православно вероизповдание, българи с католическо вероизповедание и българи с будистко вероизповедание (има такива в моя квартал). Всеки е свободен в нашата страна да изрази мнението си, и да бъде себе си и както се вижда в Смолянско категорично са го изразили и знаят кои са. Нямат нужда нито от ''пробуждане'', което бяха предложили някой членове на форума, нито от връщане към помашките си корени, защото те никога не са се откъсвали от тях, с изключение на тези приели християнството. И пак повтарям, че думата помак или ахрянин в смолянско има значение на българин с мюсюлманска вяра. Това е.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #606 on: January 14, 2010, 13:57 »
  Оставете ни на мира смолянските помаци.И не ни втълпявайте че като се каже родопско само ние може да казваме каво е родопско защото ние сме си внушили и това.Аз се възхищавам на помаците от други райони които са съхранили своята единтичност и ако продължавате да ни слушате ще се обезличите като нас.

Много добре казано.
Всъщност една не малка част от смолянските помаци които са по българи от българите , е изучен феномен.
Истина е че там преди 1944 г е имало по голямо насилие и асимилационни процеси отколкото при нас в западните Родопи и Пирин след 1944 г.
Факт е че там е действала дружба "Родина" преди 1944 г а при нас ВМРО.
Именно това е съществената разлика.
ВМРО тука при нас е концентрирала сила и ресурс към Македония и Гърция в района на Драма и Кавала.
В тези набези са участвали и помаци в четите на ВМРО.
В тази чест например в село Плетена е направена джамия с пари от касата на ВМРО.
ВМРО е действал по специален устав които е бил близък до ислямския шериат.Макар че дейноста донякъде на ВМРО е дублирала това което прави дружба "Родина", приоритет е била Македония и вътрешните борби на самата националистична организация.
Това разбира се е логична хипотеза, но е факт това че ВМРО е била държава в държавата.
Бих направил подобен аналог със една секта в Исмаилитският шийтизъм, основана от Старецът на Утрото - Сабах Ал Хасан, която е съществувала преди около 1000 години, но това е друг въпрос.
Така че нека всеки сам да се опредили свободно.
Сега не е времето на Възродителният процес.
Сега сме в Европа господа.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #607 on: January 14, 2010, 14:05 »
Ти зачиташ ли устната традиция и правото на българско самоопределение на смолянските помаци?
O sancta simplicitas! Разбира се, че зачитам устната традиция. А ти разбираш ли че независимо какъв помак си ,щом се наричаш помак ,няма как да имаш българско ,турско,гръцко ,арабско ,арменско ,полско ,тракийско,татарско,славянско и прочее самоопределение.Има само една възможност ,щом се наричаш помак значи си със помашко самоопределение.

Isyankar

• Guest
« Reply #608 on: January 14, 2010, 14:10 »
O sancta simplicitas! Разбира се, че зачитам устната традиция. А ти разбираш ли че независимо какъв помак си ,щом се наричаш помак ,няма как да имаш българско ,турско,гръцко ,арабско ,арменско ,полско ,тракийско,татарско,славянско и прочее самоопределение.Има само една възможност ,щом се наричаш помак значи си със помашко самоопределение.

Аз съм с тракийско самоопределение. Но и с българско самоопределение. Но и с християнско самоопределение. Така става ли ?

Offline tersid

• Adviser
« Reply #609 on: January 14, 2010, 14:14 »
Аз съм с тракийско самоопределение. Но и с българско самоопределение. Но и с християнско самоопределение. Така става ли ?
Не става.Не може да си трак и българин.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #610 on: January 14, 2010, 14:16 »

А щом си с помашко самоопределение, към кой етнос се определяш?Защото помашки етнос няма!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #611 on: January 14, 2010, 14:23 »
Казано с езика на математиката  самоопределението "Помак" е  теорема или факт който е доказан и съществува в мира , а произхода на помаците  е аксиома или хипотеза тоест единственото поле на което може да се дискутира. Но това не може да промени в никакъв случай Теоремата.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #612 on: January 14, 2010, 14:25 »

А щом си с помашко самоопределение, към кой етнос се определяш?Защото помашки етнос няма!
Ако само аз се определям като Помак ,то действително не съществува помашки етнос. Но ако и други независими от мен хора се определят като помаци ,значи моя етнос съществува.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #613 on: January 14, 2010, 14:32 »
Казано с езика на математиката  самоопределението "Помак" е  теорема или факт който е доказан и съществува в мира , а произхода на помаците  е аксиома или хипотеза тоест единственото поле на което може да се дискутира. Но това не може да промени в никакъв случай Теоремата.
Прав си!
Доказана теорема е,че "помаците" е название на българи приели исляма преди много години.Сега когато названията помак,шоп,маджурин(тракиец) се е популяризирало ,тази теорема не спира да важи!
Само настроени българофоби и неправещите разлика между религия и етнос могат да се самоопределят като етнос "помаци" ;)

Offline tersid

• Adviser
« Reply #614 on: January 14, 2010, 14:37 »
Прав си!
Доказана теорема е,че "помаците" е название на българи приели исляма преди много години.Сега когато названията помак,шоп,маджурин(тракиец) се е популяризирало ,тази теорема не спира да важи!
Само настроени българофоби и неправещите разлика между религия и етнос могат да се самоопределят като етнос "помаци" ;)
Помак не е просто название ,помак е самоопределение.По принцип не съм настроен българофоб ,не съм и дотам религиозен,даже може да се каже ,че съм деист който вярва ,че Аллах съществувуваи е един и Мохамед е неговия пророк и дотам , но това не пречи на моето самоопределение.А такива като мене не се броят на пръстите на ръката и краката.Така ,че теоремата си е теорема.