Балканджия, аз много добре знам в кои графи са помаците. Погледни например втората колонка в Благоевградска и Велинградска (Пазарджик) област. Въпросът е защо в таблицата (не в анкетната карта) няма графа помаци. И всички знаем отговора.
Мустафа виждам че при вас втората графа е доста пълничка, ама в Смолянско и тя ми бледнее и така като гледам си отразява доста реално броя на етническите турци там. Май помаците в Смолянско масово са се вписали сам самички без някой да ги тика и кара в първата графа, което води до извода, че хората така се чустват.Гледам
122806 души там са се самоопределили като българи, а като православни едва
41599. Като мюсюлмани са се определили 58758, а хора които не са се опрелелил към никоя религия
39003. От тези мюсюлмани изваждаме
6036 турци и става
52722 души. Освен това хората които не са опделелили религия вероятно са мюсюлмани съдейки по личен опит и по изказванията на други хора на този форум, че смолянските помаци крият, че са мюсюлмани, но и не казват че са християни. Така значи общо хората самоопределили се като българи и заявили или скрили своята мюсюлманска вяра са
91725, към тях прибавяме православните и изваждаме хората които не са се самоопределили по народност или са писани в графа други (те са или православни или мюсюлмани) ромите и руснаците и се получава
122831, почти равно на броя на самоопределилите се като българи, които са
122806. Това ясно показва какво е самосузнанието на населението в Смолянско, колкото и разни уж смоленци, а всъщност стари познайници с нови никове да разправят противното. Там определено графа помак не им трябва, щото се чувстват българи. Който се чувства помак е свободен да го напише в картата, живеем в демокрация. Така че ако претендирате, че тук е гласа на помаците то трябва да бъде чут този на смолянските помаци които са мнозинство сред другите- близо 100 000 са и виждате как се самопределят нали? Но когато някой от тях надигне глава и заяви позицията си бива наречен предател, отстъпник от помашкото и бива прогонен.
PS Последните ми два постига по тази тема, включително и настоящия бяха изтрити, което се надявам да е било поради профилактиката иначе би било грубо потъпкване на правилата! За радост успях да ги възстановя