Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351270 times)

0 Members and 23 Guests are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
Re: Eтнос на помаците
« Reply #450 on: October 20, 2009, 20:15 »
Откри ли виновника значи, Исянкар! :) Не си ли даваш сметка, че това също може да ме обижда? Значи има някой, като врага с партиен билет, или империалистическия запад, или някаква подобна миерда, който ме дебне да ме настрои срещу някого!? Значи аз съм малоумен, и имам нужда някой да насочи симпатиите ми и злобата ми в правила посока? А ти си тука, за да ме вкарваш в правия път ли? Сопри са уа артик!Аз не позволявам никой да манипулира емоциите ми,защото се лаская да си мисля, че имам способност да преценявам нещата реално.Такава способност имат всички помаци, защото най справедливо преценява онзи, който е бил жертва на несправеливост!
За разликата в етническа, или етнографска принадлежност не казвам нищо, защото не съм специалист.Но е факт, че нашите традиции бяха нови за тях, колкото и еднакви да сме с българите.

Isyankar

• Guest
« Reply #451 on: October 20, 2009, 20:22 »
Относно виновниците: "Много жалко, че смяташ, че трябва държавата да си зарива главата в пясъка и да не се интересува от помаците". Определено, поради природните особености - това са най-малкото специфични райони, които се нуждаят от целенасочено въздействие за стимулиране на икономиката - ама щом смяташ, че това ще ти промени емоциите - няма да се меси държавата. Картофи - картофи, каквото има това е там. Не може на нож да приемаш всичко.

Относно разликите в етническата или етнографската принадлежност - прав си - има значителни разлики. Бих казал, че помашката етнографска група е най-ярко изразената такава и най-запазената през вековете поради ред причини. Даже е доста лесно да се прекрачи тънката граница на етническата група, но в крайна сметка везните натежават към първото. Иначе аз като дойдох в София и аз бях доста нов с моите традиции за някои местни "шопи"...От диалекта, мисленето до гозбите и пр. :)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #452 on: October 20, 2009, 20:58 »
abc опреквай него не мен.
са повече от българите от турски етнически произход

Тук иска да искара турците българи. Ето ти и още един пример, но този път е по-фрапиращ.

Иначе аз като дойдох в София и аз бях доста нов с моите традиции за някои местни "шопи"...От диалекта, мисленето до гозбите и пр. :)

Тук прави разделение на българската етническа група, като искуствено иска да отстрани шопите от българската нация. abc mисля, че Isqnkar e комунист, тъй като те първи дадоха примера за подобно разделение, като отдалечиха македонците от българската нация. Надушвам, че сега са се обърнали и към шопите. Смятам, че това е подсъдимо и трябва като защитник на българщината да вземеш съответните мерки. 

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #453 on: October 20, 2009, 21:25 »
 Освен българската ни реч, кое друго ни е еднакво с българите??

Offline abc

• Forum fan
« Reply #454 on: October 20, 2009, 21:39 »
... Ако тръгнем и направим една анкета, ще изляза прав. Всеки ще каже, че е славянин, тъй като не разбира и бъкел от прабългарския дето му го преписвате, но пък за сметка на това ще потвърди, че разбира руския, сръбския и пр. славянски езици...

В този ред на мисли какъв език разбират помаците и как са с руския? Ерго те славяни ли са или не са? Неадекватната политика поражда неадекватен отговор написа веднъж един съфорумец. Сега берем плодовете.

А конкретно във връзка с поста ми кога ти помак бг каза нещо положително за българите?

Isyankar

• Guest
« Reply #455 on: October 20, 2009, 21:51 »

Гените, манталитета, носиите, фолклора, кухнята и ред други неща. Тъй както всички други етнографски групи в България - естествено има си и регионални етнографски различия - иначе цветето не би било така красиво със всеки свой цвят. Но за отделно цвете и дума не може да става.

Относно "великите умозаключения" на помакБГ по мой адрес - ще замълча. Прекалено е снижил нивото на разговора .

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #456 on: October 20, 2009, 21:52 »
Естествено че помаците са славяни. Винаги съм говорил хубави работи и за българите. Славен народ, с велики ханове, но дали вие сте им потомци се съмнявам в това. И в тези ми твърдения не виждам с какво ви обиждам, казах че на това мнение са хиляди т.н. българи. Ще ти дам един пример със наш съфорумен, ника му е Балканджията.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #457 on: October 20, 2009, 21:53 »

Винаги ми е било много чудно защо един австриец не обича да го бъркат с немец,

като и двамата говорят немски език!?!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #458 on: October 20, 2009, 22:13 »
Балканджия понякога има екзотични идеи, което не го прави лаик. Чел е, няма спор.

Но четейки те усещам една тънка нишка на прекрояване на историята на помаците, в същия момент прекрояваш и историята на българите-християни. В този ред какво да правим с тази България, дето я е имало от векове на Балканите? Да вземем да я прекръстим, щото помак бг има некои съображения :D 

Обичам в сродни случаи да правя ретроспекция и я направих, но някак не ми се играе сега да вадя цитати и правя пост. Има вид говорене в което с подхърляния, подмятания и закачки се пробва отсрещната страна докъде ще подаде. Ако се усети, че нещо не е в ред се почва рефрена - амаазкаквотолковасъмказал???

Когато стигнем стандарта на австрииците и немците може би и ние няма да се вторачваме толкова.

Shumarov

• Guest
« Reply #459 on: October 20, 2009, 22:14 »
Другото, което ни е общото с българите е най-важното според мене, suleiman94-ние сме човешки същества! Такова общо имаме със всички останали хора на Планетета.Не искам, обаче да се налага насила това общо! Не искам да ми бива натрапвано от никого със назидателния тон на по-знещия, на по-умния, на по-силния.Всеки е свободен да се определи!А предполагам, че австрийците се обиждат от бъркането, защото са достойни хора и защото е обидно да те наричт това,което не си.Защото бъркането, когато не е неволно (лапсус)обикновено не е добронамерено! А за отделните цветя...Исянкар розата ли е лале, или лалето е роза?Имаш ли някакъв написан труд по тази тема? :) Ако нямаш-давам ти идея- ти явно разбираш и от цветя! :)

Isyankar

• Guest
« Reply #460 on: October 20, 2009, 22:28 »
Шумаров, гюл е  ;D

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #461 on: October 20, 2009, 22:42 »
Всички сме човешки същества, Shumarov, но добре знаеш. за какво пишем тук!

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #462 on: October 20, 2009, 22:45 »
Исянкар от всичко това което си посочил мога да добавя, като общо с българите само фолклора и то не изцяло!!

За останалите помисли, пък тогава ще говорим ;)

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #463 on: October 21, 2009, 20:11 »
@abc, interesno zashto nedovolstvash ot tova 4e Husein Mehmed e ¨prekroqval¨ istoriqta na pomacite i daje bylgarite , a ne kazvash nito duma za Paisij Hilendarski koito e syshto e prekroil Istoriqta ni.
Osven tova Huseyn e istorik i ima pravo da pishe i zashtitava tezite si.

Но четейки те усещам една тънка нишка на прекрояване на историята на помаците, в същия момент прекрояваш и историята на българите-християни.

Tova si go kazval mnogo pyti.Dori ne e interesno za komentar.
Yavno @pomak BG  e golqm inat i ne mu idva akyla. ;D

- Shto ne zemesh da mu spretnesh edna ¨Kristallnacht ¨ /kristalna nosht/, i da mu izgorime knigata s koqto te nervi?
Kvo tolkova edna kniga , shte i teglim edna kle4ka kibrit i gotovo :-X
Ama...ha, koi dava pravoto na nqkoi si pomak da pishe istoriq za obshtnosta si. ;D Shte go pratime da kopae kanafki i nivi s tyutun, kakto e pravil Velikiq Vojd na Kitaiskata Komunisti4eska Partiq , drugarqt Mao Cze Dun..

В този ред какво да правим с тази България, дето я е имало от векове на Балканите? Да вземем да я прекръстим, щото помак бг има некои съображения :D  

Krysteneto i prekrystvaneto ne reshava problema.
Problemyt e reshen = EVROPA.

Когато стигнем стандарта на австрииците и немците може би и ние няма да се вторачваме толкова.

Da prav si.
No kakvo predlagash ako ne gi dostignem?

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #464 on: October 21, 2009, 21:23 »
А предполагам, че австрийците се обиждат от бъркането, защото са достойни хора и защото е обидно да те наричт това,което не си.Защото бъркането, когато не е неволно (лапсус)обикновено не е добронамерено!

Мисля, че общият ни език трябва да ни обединява, сближава, а не разединява.

И все пак както дадох пример с австрийци и немци и общият им език - немския, при нас положението е почти същото!

Помашкия език(усещам какво неодобрение ще има от някои) или езика на който говорят помаците, несъмнено много близък, разновидност на българския език, не ни прави в никакъв случай българи.

Но това не означава, че ние не обичаме Родината БЪЛГАРИЯ, даже напротив имам претенции да кажа, че в много отношения ние сме най - големите патриоти.

И освен това сме български граждани.

Това, че нямаме коренно различен език от българите - християни, не може механично да ни присъединяват към едни или други.

Българите към тях, защото сме имали общ език, турците пък към тях, защото сме имали обща религия!!!

А нас никой(освен когато има избори) не ни пита какви се чувстваме.

Моля, оставете ни на мира - ние сме просто ПОМАЦИ!

Не "прости", а просто помаци!