Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351294 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
Re: Eтнос на помаците
« Reply #390 on: September 28, 2009, 21:27 »
Писането на български език на латиница говори за дълбока духовна и морална книжовна неграмотност. Неуважение към една азбука, един език, една нация, една история, една култура. 

Как ти стана този латинописец симпатичен изведнъж, Исянкар? Разбули мистерията...плиийййз!

Isyankar

• Guest
« Reply #391 on: September 28, 2009, 21:49 »
Как ти стана този латинописец симпатичен изведнъж, Исянкар? Разбули мистерията...плиийййз!

Нарича се форумна етика, а не симпатии или антипатии.

Shumarov

• Guest
« Reply #392 on: September 28, 2009, 21:59 »
Нарича се форумна етика, а не симпатии или антипатии.

Остава да уточниш и критерия по който я прилагаш, и всичко ще бъде О.К. нали!?

Offline apple

• Member
  • **
« Reply #393 on: September 28, 2009, 22:20 »
С риск да прекаляс писането тази вечер, ви предлагам една дефиниция на ООН за етнос, която се припокрива с научните определения за етнос. Вие сами преценете дали помаците трябва да бъдат обособени като етнос или не?

Етнос е всяка група, която се самодефинира и определя въз основа на обща националност, религия, език и културна идентичност.

Преценете сами!!!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #394 on: September 28, 2009, 22:27 »
С риск да прекаля с писането тази вечер, ви предлагам една дефиниция на ООН за етнос, която се припокрива с научните определения за етнос. Вие сами преценете дали помаците трябва да бъдат обособени като етнос или не?

Етнос е всяка група, която се самодефинира и определя въз основа на обща националност, религия, език и културна идентичност.

Преценете сами!!!

Не, изобщо не прекалявш Шабане.
Даже това което казваш е много полезно .
Глътка свежест бих казал.
Естествено е че тази дефиниция на ООН трябва да се препокрива с научна обосновка.
Например в устава на ООН думата "нация" не е дефинирана в медицинския и биологичен смисъл.
Препоръчвам ти да прочетеш - "Въобразените общности" от Бенедикт Андерсън.
Потерай Хари в София той ша тия даде.
И бъди свободен писовай си на нашенски, брезнишки диалект , та тука е рая на тяя маабетьи!

Offline apple

• Member
  • **
« Reply #395 on: September 28, 2009, 22:33 »
Г-не "Въобразените общности" съм я чел доста отдавна........има доста и сум съгласен с критиките, че е доста конструктивистки насочена.

По интересно би ми било да чуя зашо според теб помаците трябва да са отделен етнос и изобщо как ще премине "легализацията" на тои процес???

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #396 on: September 28, 2009, 22:58 »
Г-не "Въобразените общности" съм я чел доста отдавна........има доста и сум съгласен с критиките, че е доста конструктивистки насочена.

По интересно би ми било да чуя зашо според теб помаците трябва да са отделен етнос и изобщо как ще премине "легализацията" на тои процес???

Казвам ти без полиция че ти си първия човек в този форум които е прочел тази книга.
АЗ споделям напълно като авторът че нацийте са въобразени общности.
Разбира се и етносите са същото.
Аз съм космополит Шабане.
Мога да ти кажа че се чуствам свободен да се нарека - турчин,българин,грък американец европеец.
Мога и да отрека че съм съответно - турчин,българин,грък американец европеец.
Това съм го правил тука и някой "Меткофоби" ми се връзват като елементарни балъци.
Виж , аз считам въпреки че не съм фен на нацийте, че днешната европейска интеграция се обуславя именно от европейските наций.
Лисабонският договор например е акт чрез който идеята за наций отива по дяволите за сметка на институциализирането на евроидентичноста ни.
Това е кеф не само за представители на обособени етнорелигиозни общности като помаците, които не сме само в България , ами и в - Турция, Гърция,Македония,Косово,Албания, Черногорските мюсюлмани които спасиха давещите се български ученици в река Лим,Босна, Санджаклийските мюсюлмани в Сърбия и къде ли не като емигрантската ни общност в Америка и запдна Европа.
Очевидно е че при днешната глобализация е невъзможно да бъде спрян междукултурният обмен между тези хора в тези държави които доскоро са били като капани,като в книгата на Джордж Оруел - "1984", която дори не съм чел щото Хари ми я разказа.
Но помаците в Гърция например са единствената мюсюлманска общност в Европейският съюз която е официално призната като етнос.
Аз съм скептик за признаването на помашки етнос в България , но съм оптимист за това че би трябвало овехтялата възрожденска национална идея в България да евоюлира по добър европейски начин.
Това би ни дало шанс да сме доаен на Балканите като фактор и етнически междукултурен и междуетнически модел.
Професора онзи ден беше у нас и аз го попитах -
Професоре , защо за нас помаците толко много се шуми?
Той ми вика :
- Защото Мехмед вие сте най интересната Балканска общност!
И е прав.
Имаме блага кръв и секви инсекти смучат на воля поради мазохизма ни.
Ама Шабане теа неща за които ме питаш, има много инфо в сайта.
Радвам се че питаш , питане и четене му е майката, знаеш по добре от мене.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #397 on: September 28, 2009, 23:21 »

Шабане, добре дошъл във форума!
Ще се радвам да споделиш какво е твоето мнение по въпроса.
Помаците отделен етнос ли са или не?
Моля те, аргументирай отговора си!
Ще ми бъде интересно да видя какво мисли един социолог по въпроса :)

Offline apple

• Member
  • **
« Reply #398 on: September 29, 2009, 10:04 »
Здрасти и на Боян Добрев!!!

Мойто мнение се разбира от начина по който за двам въпроса.....за мен е абсолютно безсмислено да се превръщат в етнос!!

Първо, няма необходимите условия( исторически, лингвистични и т.н.) за да бъдат етнос и второ не мога да се съглася, че бидейки етнос помаците ще заемат по добри позиции на Балканската политичекса и културна сцена!

Проблемът е един и същ и винаги ще го казвам. Липсва самочувствие и увереност.

Има остра необходимост от проекти, инициативи и участия, в които тези деца да създадат необхдимите предпоставки за личности, които устояват позициите си и не се притесняват да вървят напред с името и произхода си.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #399 on: September 30, 2009, 20:11 »
Хубаво е всеки един да си даде мнението. Добре е всев пак, че говориш от собствено име, казвайки "мойто мнение е". За историческите условия не съм съгласен. Всяко нещо по света си има някаква история. Срещал съм какви ли не истории, на кока кола, на крушката, на велосипеда и пр. За лигвистични също не съм съгласен, все пак говорим на някакъв език, друг е въпроса дали този език е български или е славянски. Ползата от етноса на помаците най-вече ще се отрази на гораните, които не се презнават за македонци, а също и за българи, но за помаци винаги биха се самоопределили и това ще е по-добре от сръбската, босненската, туската и пр. едентичности. Това се отнася и за помаците от Гърция, Турция, Македония и пр.
Самочуствието липсва при теб, при Боян и при тоз и оня, но не и при мен и при много други помаци. Поздрав.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #400 on: September 30, 2009, 22:10 »

Самочуствието липсва при теб, при Боян и при тоз и оня, но не и при мен и при много други помаци. Поздрав.

Ходжа,
Липса на самочувствие недей да търсиш при мен, имам си го в предостатъчни количества.
Много добре знаеш, че аз навсякъде си заявявам, че съм помак.
Това не ме прави етнически различен от българите християни, прави ме религиозно различен. Но ти умело извърташ нещата и не правиш разлика между етнос и религия.
Интересно е да проследим етноинженерния процес, който заедно с твоите поддръжници се опитвате да прокарвате тук. Да подчертая само, че това не е позицията на всички помаци, а на една определена групичка - вие си се знаете.

1. Първо, за да отречете общия ни произход с българите, отидохте да търсите корените ни при кумани, араби, богомили, павликяни, арменци. Всичко друго, но не и българи. Доказателства - никакви. История се гради с доказателства.

2. Пренебрегвате общите фамилни родове между българи християни и българи мюсюлмани в Родопите и на места общите ниви, които обработват.

3. Кривите си душите като видите турските регистри със записани български имена в тях.
Отричате, че това са българи. Отричате също, че са християни.
Турски професор ви писа, че това са били християни преди да приемат исляма, вие - йок.

4. Видяхте, че номера ви няма да мине и за да отделите нов етнос почнахте да измисляте нов "помашки език". Отричате, че диалектите са български и ги наричате славянски. Само да те светна, че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е славянски и диалектите които говорим са от същите регионални групи като диалектите на християните около нас. В случая номера, да изобретите нов език, няма как да ви мине.

Етнос помаци в България не съществува. Това, че сме с различна религия не ни прави различен етнос. Увъртате, че в Турция и Гърция помаците били признати за отделен етнос. То остана и да не ги признаят за различни - говорят български език, тия в Турция са се преселили от България, нямат нищо общо с турците и гърците. Естествено е, че се различават от тях, но нито една от страните не ги е признала за етнос.

Това, че сме помаци, не значи че всички сме ахмаци!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #401 on: September 30, 2009, 22:19 »
Седни си ,Бояне. Слаб /2+/.
1.Общо начало  имат много етноси.Нема ти давам примери.
2.Няма такива данни за общ фамилни родове. За синордаши нема ми говориш.
3.Третото си пропуснал ,пропускам го и аз. :P
4.Едно е турски регистър с български имена ,друго е турски регистър със славянски имена.Разбира се ,че не са християни.Богомилите не са били християни,не ти ли казах преди.
5.Всеки си говори неговия си език.Ако българите са славяни значи говорят един от славянските езици.Така ,българите славяни ли са или не са. Помаците сме славяни значи говорим славянски език. Така помаците славяни ли са по начало или не са.

А това дали съществува етнос помаци или не съществува това не е важно,както не е важно дали е признат или не.Самият факт ,че ти казваш че си помак , е красноречив.Ти вече се държиш като индивид от етноса .

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #402 on: September 30, 2009, 22:24 »
Седни си ,Бояне. Слаб /2+/.

Благодаря! Оценката ти е от невероятна тежест за мен!
Просто ще си изгубя съня за 1 месец сега.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #403 on: September 30, 2009, 22:31 »
Благодаря! Оценката ти е от невероятна тежест за мен!
Просто ще си изгубя съня за 1 месец сега.

Опять двойка. Надявах се да си свикнал.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #404 on: September 30, 2009, 22:33 »
Надявах се да си свикнал.

Свикване с идиотщината е опасно ...