Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351293 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Re: Eтнос на помаците
« Reply #345 on: September 26, 2009, 14:54 »
Хаха, Никой не е пророк в собственото си село.  :)

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #346 on: September 26, 2009, 17:49 »
На посетителите на помашкия ни форум преди да пишат е нужно да се изрази елементарно уважение на този изстрадал и разпокъсан по света народ с името" Помаци". Изгледайте този видеоклип за да може поне в малко да се убедите какво са прекарали помаци,турци през годините.... Göçler-Миграция на Българските граждани от Турски произход
            Trogatelen klip ! Allah da Te nagradi Nazmi ! Ova i vakvi drugi treba da bidat pouka ,na samo za nas muslimanite i za drugite,za site ..vakvi nesta da ne se povtoruvaat nikomu nikogas i  niikade !! Za zal se povtorija i vo Hrvatska ,osobeno vo Bosna i na Kosovo pa i vo Makedonija .
             Edna zabeleska ako smeam!! Balkanskite muslimani cesto znaat Turcija da ja narecat "Majka" ili "Vtora majka "! Nekogo toa iritira!!! Toa cesto go veli i uvazeniot Reiz-ul -ulema  na BiH, d.r.Mustafa ef.Ceric ,za sto e napagjan i kritikuvan ,ne samo od Srbite ami i od nekoi muslimani-Bosnjaci !! Se nadevam deka ovie snimki se dobar komentar i odgovor zosto e toa taka !!!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #347 on: September 26, 2009, 19:36 »
Значи тези които се пишат в графа други, са фанатици. Те чужди ли са на тази страна? Какви фанатици са? Сигурно ще са и терористи или фондаменталисти? А що пък и да не са сепаратисти? Нека да намерим една причина, иначе няма как да се отървем от тези хора а Фотакиев. Но преди това какво да ги правим тези дето са етнически определени. С тях трябва да се справим преди тези неопределените, че да може онези по лесно да ги разобличаваме. Ще ни се отвори много работа на нас "патриотите" а Фотакиев?

Исянкар и тебе Бог да те поживи, че не ти е много жив разума.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #348 on: September 26, 2009, 19:52 »
Прочетох дискусията във форума-ще пропусна отклоненията за Батак, Априлското въстание и ще помоля за отговор по основния въпрос-помаците като етнос.Как се е формирал този етнос-очаквам да видя една ясна и последователна теория, не подмятания започващи от Спартак и Орфей, прескачащи на Самуил, отиващи  после направо на турското нашествие на Балканския полуостров и губещи се някъде в началото на Балканската война. Откъде са се появили помаците-те са коренно население, приело исляма /кога са го прели-IX; XIV, XVI-XVII век /каква религия са изповядвали преди да приемат исляма или са  се преселили на днешните територии /кога са го направили, откъде са дошли/.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #349 on: September 26, 2009, 20:37 »
Фотакиев ,незнам дали модераторите забелязват , но този материал вече го публикуваш за втори път, а може и за трети.Нямам за цел да ти следя постовете, щото ме хваща разстройство и си губя времето .
По материала  мога да кажа само ,че почти граничи със глупостта по следните причини:
-К.Буров  никой не е изнудвал ,човекът просто се опита да си потърси правото ,така както той го разбира.
-Може да е всякакъв ,но пръв той постави въпроса за признаването ни като малцинство.
-Авторът изказва тезата "че такова животно нема"-"Помак"  , а в същото време определя цяло едно общество като българо мохамеданско ,без да се съобразява със мнението на самото това малцинство. Очегледно е за автора , че има "такова животно " ,но за съжаление болния му мозък не може да възприеме обективната реалност.
-Оня мома Жълтуша е поредната възрожденска измишльотина, и уж на нея било наречено селото Жълтуша. Селото в миналото се е казвало Саръкъз и при въвеждането на българските наименования е било нормално да се нарече Жълтуша.Ама нали сме си със болно и развинтено въображение взеха да ни се привиждат жълти момичета -боркини . Борис Дерибеев е същия оня бивш директор на ИМ в Кърджали който създаваше фалшиви поверия за българския произход на турците от Кърджалийско в предходните 3-4 год. преди Възр. процес срещу турците от 80 те години.
- Авторът на този материал дотам изпростява ,че сам в края на материала си признава ,че  писаното от него е ,цитирам "сведения от втора ръка ,които нищо чудно да се окажат и истина".

Фотакиев за пореден  път ми докарваш разстройство. Моля те спри ,щото немам намерение да прекарвам времето си клекнал ,заради елементарните ти агитационни материали.

Аз му благодаря, че го споделя с нас...То е ясно, че не е негов личен...Дали е взет от някоя медия, от някой друг човек или му е спуснат с кристална топка - това не ме интересува :) Дай Боже, повече хубави постинги, а пък, ако ще крадени от нобелови лауреати да са :))

Всичките Бог да ви поживи ! Днес съм в прекрасно настроение. :)

Нормално изявление. Сега разбрах какво ти оправя настроението и ти отваря охота за благопожелания.Май и теб те е хванало разстройство ,но не физиологическо. ;D

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #350 on: September 26, 2009, 21:58 »
Ммдааа...
Забравих да ви кажа че за сичко си има лек.
Например , когато някой радикален фракционист нахлуе във форума, било като
клонинг -пришълец, било като самообявил се за Месия на цяла Евразия от Памир и Хиндокуш на изток,на запад до Адриатика и Алпите и
на север до Сибир на юг до Египет , и Ни залее с вкисната боза както казва Шабан,
или с километрични коментари - лекът е много прост и ефективен.
 - Не го четете!
Да ама вие ще ме питате - Как Метка да познаем дали да го четем или не?
Одговорът е лесен.
Обикновено такива километрични копирани пропагадни коментари бъкат от абсолютни ПРОСТОТИЙ.
След като видиш първата простотия , спираш да четеш.Благодари на автора които все пак не е забравил простотията си.

Премини на друга тема примерно - "Нека се обичаме и уважаваме в pomak.eu.
Там има много готини клипове.
Ако обаче упорстваш и продължиш да четеш километричния коментар, това означава че
или си пил преди 10 минути антидепресиращи хапчета , или искаш компютара ти да забие и да се развали.
Или пък и двете едновременно.
Ако обаче хапчетата ти са свършили а компютъра не иска да забие, въпреки километричният коментар  copy-paste, тогава помисли за децата си.
Може да е дошъл техния ред да седнат на компютъра.
Помисли и за съпругата ти.Може наистина да изперка като гледа сериалите или реалити -шоуто  по Нова Телевизия с детектора на лъжата за покварените съпруги и съпрузи.
Така че изборът е Наш...

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #352 on: September 27, 2009, 02:06 »
Много е интересно , и аз ще помоля ако има някой възможност да го преведе ,ще е добре за хора като мен които тепърва откриват нови и нови неща ,ще е доста поучително и полезно. :)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #353 on: September 27, 2009, 11:19 »
oxyuranus нужно е човек преди да задава тези въпроси да поразгледа преди това форума ни обстойно. Има единаграфа история, там са историческите теми.

Според историческите сведения, помаците напърво място са индоевропейци, на второ са славяни съдейки по диалектите които опотребяват и на трето са бивши богомили. Има вероятност в районите които населяват преди османския период някаква част от тях да са приели исляма, тъй като са открити плочи с натписи, а пък и поради причината, че България е на кръстопът, но в по-голямата си част те са приемали исляма от преди 100 години след като България е присъединена окончателно към Османската империя. Тъй като по това време Балканите били населени с юруците, които били членове на мистичните ордени на мевлевиите, накшибендиите, халвентиите, бекташиите и пр. Доброволното им преминаване към исляма се доказва с постепенната ислямизацията и съществуващото и до днес християни население в районите които населяват. Сведенията за това са в османските архиви.
Наименованието им помаци е от по-ямаци (превод от османски помагачи), който термин бил характерен за населението със специален статут, които още като богомили били по-предани на власта от ямаците православни. Общо взето е това, надявам се да съм ти бил полезен.

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
« Reply #354 on: September 27, 2009, 18:58 »
da , razbira se.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #355 on: September 27, 2009, 19:14 »
Много е интересно , и аз ще помоля ако има някой възможност да го преведе ,ще е добре за хора като мен които тепърва откриват нови и нови неща ,ще е доста поучително и полезно. :)

Това е превод на англиийски

http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=925.0

musov

• Guest
« Reply #356 on: September 27, 2009, 23:56 »
Ето ме отново! :) Благодаря на всички вас, които ме подкрепяте.  Искам да кажа, че нито съм обидена,нито разочарована от спора ми с Мусов , също така, че не само той е виновен - в споровете има две страни за това и аз съм отговорна. Съжалявам, че се увлякох, но да знаете - няма да е за последно. :D :D

Не бях влизал много време. Това твоето се нарича лицемерие. Колко още способности ще се опиташ да ми демонстрираш?

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #357 on: September 28, 2009, 09:07 »
Не бях влизал много време. Това твоето се нарича лицемерие. Колко още способности ще се опиташ да ми демонстрираш?

Мусов, ако обичаш поддържай добрия тон, аз не съм си позволила да те обиждам следователно и ти нямаш това право. Не виждам кое ме прави лицемерна, това че поделих публично вината за спора с теб ли? Що се отнася за това ,което писах че ще продължа - да ще го направя, но ще бъде на друга тема,защото на тази вече приключих, а и всички останали (освен ти) ме разбраха. Аз не се срамувам да се определя като българска помакиня, не се срамувам да кажа ,че България за мене значи много. За теб също би трябвало да значи нещо - нали тук живееш, тук си учил и т.н. Нищо ли според теб не ти е дала тази страна? Ако е така защо живееш тук?? 

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #358 on: September 28, 2009, 10:59 »
Ами, според мен, не би трябвало изобщо да звучи нередно и неточно дори и определенията като - "Българска Помакиня или Помак", както и другите определения като "Турска Помакиня или Помак", "Гръцка Помакиня или Помак", "Македонска Помакиня или Помак", Албанска Помакиня или Помак", "Косовска Помакиня или Помак", "Американска Помакиня или Помак", дори напротив!  ???
Свързването на етническата група и общност - "Помак", с националната принадлежност на страната на произход или пребиваване - BG, TK, GR, MK, AL, KO, US, би трябвало да показва  поне териториалната принадлежност или местопребиване на тези "изгубени хора", което още веднъж може само да покаже на "зрящите слепци" по света, че Помаците са с глобално и космполино мислене, и те по-скоро могат да обединяват, а не да разединяват и другите заблудени "нациошовинисти"!
И когато неизбежно някога, това ще стане в голямото селце и махала наречена "Земя", и когато до тогава това ще се случи, Помаклъка като нищо, може да превземе и завоюва вече и други всестранно развити "земни кълбета", и то напук на неговите противници и на инат на всеобщите Помашки душмани!   :o  ;)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #359 on: September 28, 2009, 11:28 »
Европомак, по твой съвет през август посетих последната къща, но тя се оказа заключена. Така перлата остана недоставена. Запознах се с един местен човек, Валентин, но не можа да се сети за стария горски. Самият той има братовчед в Любча.