Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345307 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Re: Eтнос на помаците
« Reply #300 on: September 18, 2009, 14:45 »
Лясково, малко за поохлаждане, кое се препоръчва като по-хубаво изкачване, до Персенк или до Модър?

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #301 on: September 18, 2009, 14:51 »
Честно да ти кажа не съм много сигурна, но мисля,че до Персенк.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #302 on: September 18, 2009, 14:53 »
Благодаря, а като време колко отнема?

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #303 on: September 18, 2009, 14:57 »
Хвана ме неподготвена! :) Наистина съжалявам, но не знам.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #304 on: September 18, 2009, 15:34 »
Няма нищо. не се притеснявай.

musov

• Guest
« Reply #305 on: September 18, 2009, 16:14 »
Ама ти Мусов май четеш и не осмисляш , ето отговора ми,който можеш и сам да намериш в предишният ми постинг -

"Здравейте  отново! Първо искам да благодаря на всички, които ме приветстваха във форума и дадохте добри отзиви за написаното. Моят дядо, който почина преди време на 83 години на въпроса какъв се чувства  винаги отговаряше - помак и то с гордост. Това съм запомнила от него и никога не съм се срамувала да кажа каква съм.Вглеждайки се дълбоко във себе си всеки сам ще разбере какъв е и често да си отговори ,какъв му се иса да бъде. А аз се чувстам помакиня и ми се иска да бъда такава - не християнка , не туркиня. Първите впечатления от някого винаги идват от това как е облечен ,как говори ,как се държи с околните - чак след това разбираш каква вяра изповядва и към кого се причислява.Ето защо ако ти си добър човек околните няма да ги е грижа от какъв етнос си. И накрая - за каква помашка република говорите по дяволите, защо забравяте, че по националност сме българи, или турци, или гърци - в зависимост от това в коя страна живеем?"

Заради помашката република , която беше спомената в предишен постинг повдигнах въпроса за националността. Какво ни пречи да си бъдем помаци в родната ни страна т.е. български помаци? Според мен няма пречка.
Ти къде в моите изказвания забеляза , че споменавам за такава? 

Ами ти като връщаш нека да върна и аз:

Поправям горното ми мнение, понеже видях за гражданството. Да, става въпрос за гражданство, не за нация!

Ето, както виждаш от там насам спора за нацията беше излишен. Май че ти пишеш без да мислиш. И мненията ти са удачни за националист като abc. Освен това, това което си написала като встъпление, се е писало тука стотици пъти. И май че няма нужда да се пише още един път.А и темата е за етнос. А това че сме част от българската държава ти казах е станало по не много красив начин. Така че, принадлежността ни към тая нация всеки може и да не я приема с добро!!! Какво от това че сме български граждани!?Какво от това че сме българска нация!? В случая става въпрос за етнос.А пък такава република излиза че е имало. Следователно мнението ти е неоснователно. Вместо да признаеш, хвана се във спор за думичката нация, която не исках да коментирам. Метка те нахапа и ти каза че трябва да четеш. Аз за да те подкрепя казах, че преди да вляза съм чел година и половина, което естествено че не е вярно. Първият път когато влязох тук, Метка и мене нахапа. Ама няма лошо. Така че, остави философските разсъждения и дай мнение за етноса. Другото си е излишно.  Трябва ли да има помашки етнос или не. Това кажи.

musov

• Guest
« Reply #306 on: September 18, 2009, 16:21 »
ще ни свикнеш.
 Всеки си има по някоя основна песен, дето каквото и да попиташ ще ти я изпее независимо дали искаш или не

М да, всеки си пее песента.

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #307 on: September 18, 2009, 16:52 »
Мусов,отговора на твоя въпрос се намира в първият ми постинг,където ясно съм изразила моето мнение. Второ някъде по горе се споменаваше,че АКО помаците от гърция се отделят като отделен етнос и поискат собствена република,как ще реагират останалите помаци на това. Точно това изказване ме провокира да напиша за нацията и мисля,че съм права. Имало - имало помашка република ,но коментара ми беше не за тогавшната ,както ясно ти обясних. Сега доволен ли си?

musov

• Guest
« Reply #308 on: September 18, 2009, 17:02 »
Мусов,отговора на твоя въпрос се намира в първият ми постинг,където ясно съм изразила моето мнение. Второ някъде по горе се споменаваше,че АКО помаците от гърция се отделят като отделен етнос и поискат собствена република,как ще реагират останалите помаци на това. Точно това изказване ме провокира да напиша за нацията и мисля,че съм права. Имало - имало помашка република ,но коментара ми беше не за тогавшната ,както ясно ти обясних. Сега доволен ли си?

Добре, доволен съм. Но не схванах какво толкова те притеснява, че сме част от българската нация!?

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #309 on: September 18, 2009, 17:22 »
Съвсем не, просто искам да кажа,че не трябва да има помашка република. А иначе се гордея, че съм от българската нация, както и с това,че съм помакиня. Ок?

Shumarov

• Guest
« Reply #310 on: September 18, 2009, 17:37 »
Съвсем не, просто искам да кажа,че не трябва да има помашка република. А иначе се гордея, че съм от българската нация, както и с това,че съм помакиня. Ок?

А съществуването на помашки етнос предполага ли според теб, че трябва да има помашка република, ljskovo?

musov

• Guest
« Reply #311 on: September 18, 2009, 17:45 »

Това може да е и да, може да е и не! Не мислиш ли че нямаше да го има тоя спор ако висчки бяха една нация. Признат етнос, но разпокъсан навсякъде. Едните са българска нация, другите са гръцка нация, трети са турски и т.н. Ето от това произтича оспорването на думата нация. Ако тя означава държава добре. Но нали помаците са си помаци. Какво прави помаците помаци!? Нацията ли, етноса ли, народността ли, общността ли, религията ли, или каков!?

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #312 on: September 18, 2009, 17:45 »
Много се завихриха нещата, аз мисля,че НЕ е нужно да съществува такава република. НЕ Е нужно още етническо напрежение и разправии,какъв е смисълът от това? Не ни ли е добре да си бъдем просто български помаци, които се стремят да запазят обичаи, култура и бит , и да го предадат на своите деца. Защо съществуването на даден етност непременно да е предпоставка за създаването на република. Ние българските помаци си имаме история, която е неразривно свързана с България. Тази страна, която наричам своя родина и не искам да заменя с друга.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #313 on: September 18, 2009, 17:52 »
Kakvi sa tezi brambari deto gi puskate za takava republika.
Puskate gi i sled tova sami si viarvate, po tochno sami se plashite ot tiah.
P.S.   Takiva kato vas ne go praviat za parvi pyt.

musov

• Guest
« Reply #314 on: September 18, 2009, 17:53 »
Много се завихриха нещата, аз мисля,че НЕ е нужно да съществува такава република. НЕ Е нужно още етническо напрежение и разправии,какъв е смисълът от това? Не ни ли е добре да си бъдем просто български помаци, които се стремят да запазят обичаи, култура и бит , и да го предадат на своите деца. Защо съществуването на даден етност непременно да е предпоставка за създаването на република. Ние българските помаци си имаме история, която е неразривно свързана с България. Тази страна, която наричам своя родина и не искам да заменя с друга.

Има един реален отговор на това което казваш. Би трябвало да се сетиш сама. Ако искаш да те признаят за етнос, може и да е поискат да го направят, но ще се задоволят да те признаят за малцинство. Ако искаш като държава да се отцепиш, може да не искат да го направят, но да те признаят като етнос!!!