Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345312 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ljskovo

• Member
  • **
Re: Eтнос на помаците
« Reply #285 on: September 18, 2009, 13:12 »

Мусов, точно за това са форумите, за да се изказва лично мнение, да се дискутира,без да се приема за лична обида  това че някой мисли по друг начин и има смелостта да го сподели. Приятели? ;)
 а за статията ами онази, в която се говори за "Българите по кръв"? Кои са те?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #286 on: September 18, 2009, 13:23 »
Ами доколкото знам, тези забрани са посочени и в Библията, ама кой ги спазва.

Именно! Добре е, че го спомена. Думата ми е обаче в друга посока. Защо трябва да се приеме, че Библията е моралополагащата книга или пък Корана или пък Талмуда? В крайна сметка всяка една, включително и първата по време е преписана от някоя друга. Религията има отношение към морала, но не и монопол. Както и да е.

ljskovo за българите по кръв... Преди време един познат взе да прави разни квалификации и съждения на тема чиста кръв. Викам му - това са пресилени неща. -Не, казва той. -Аз съм с чиста българска кръв. -Имаш ли операция го питам. -Да, апендисит. -А откъде знаеш, че не са ти преляли тогава кръв от някой циганин?

Мда. Българи по кръв е художествена категория.

musov

• Guest
« Reply #287 on: September 18, 2009, 13:30 »

Мусов, точно за това са форумите, за да се изказва лично мнение, да се дискутира,без да се приема за лична обида  това че някой мисли по друг начин и има смелостта да го сподели. Приятели? ;)
 а за статията ами онази, в която се говори за "Българите по кръв"? Кои са те?

Не, форумите са за да се придържаме към темата за етноса, която е също така толкова философска, колкото и нацията. Не са за да се хващате за сламка и да се опитвате да се измъкнете от положението. В случая става въпрос за думичката нация. Не виждам връзка с темата за етноса. И ако това че според общата дифиниция на думата нация, ние всички тука в България, граждани на същата, принадлежим към българската нация, како общо има с темата за помашкият етнос. Това че принадлежим към бъларската нация, какво пречи на помашкия етнос. Ти започна с това. Ти ми отговори сега! Ако няма, моля игнорирайте го и се придържайте към темата!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #288 on: September 18, 2009, 13:35 »
Хахаха Много правилно abc, такива са тези дето им приливат кръв.
Лясково човека с чистата българска кръв ще е от рода Дулу и от рода Вокил. Тези хора са истинските българи, ако един от тях влезе тук и да ни пиши, няма и Goglee с неговите преводачки да ни помогне. Ще са питаме един друг, независимо дали се самоопределяме като българи или като помаци "Какво е писал този бе?" хахаха. 

Offline abc

• Forum fan
« Reply #289 on: September 18, 2009, 13:47 »
pomak BG да не би исляма да забранява кръвопреливането? Най-малко в този ред на мисли има и обратното. На много небългари може да са преляли кръв от българи ;) Както и на българи от други българи които в други условия биха били с обтегнати отношения. Ха сега!

А историята, граматиката и генетиката са друга история. Ние я обсъждаме и интерпретираме, а онези, дето са изчели вагони с книги могат да кажат повече. Те влизат в графа - източници.

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #290 on: September 18, 2009, 13:53 »
 Ама ти Мусов май четеш и не осмисляш , ето отговора ми,който можеш и сам да намериш в предишният ми постинг -

"Здравейте  отново! Първо искам да благодаря на всички, които ме приветстваха във форума и дадохте добри отзиви за написаното. Моят дядо, който почина преди време на 83 години на въпроса какъв се чувства  винаги отговаряше - помак и то с гордост. Това съм запомнила от него и никога не съм се срамувала да кажа каква съм.Вглеждайки се дълбоко във себе си всеки сам ще разбере какъв е и често да си отговори ,какъв му се иса да бъде. А аз се чувстам помакиня и ми се иска да бъда такава - не християнка , не туркиня. Първите впечатления от някого винаги идват от това как е облечен ,как говори ,как се държи с околните - чак след това разбираш каква вяра изповядва и към кого се причислява.Ето защо ако ти си добър човек околните няма да ги е грижа от какъв етнос си. И накрая - за каква помашка република говорите по дяволите, защо забравяте, че по националност сме българи, или турци, или гърци - в зависимост от това в коя страна живеем?"

Заради помашката република , която беше спомената в предишен постинг повдигнах въпроса за националността. Какво ни пречи да си бъдем помаци в родната ни страна т.е. български помаци? Според мен няма пречка.
Ти къде в моите изказвания забеляза , че споменавам за такава?  

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #291 on: September 18, 2009, 13:53 »
Исляма не само че позволява, но и задължава това действие. Колкото до другото не забравяй, че нацията не беше измислена от исляма, а от немюсюлманите в Европа. 

Offline abc

• Forum fan
« Reply #292 on: September 18, 2009, 14:01 »
...не забравяй, че нацията не беше измислена от исляма, а от немюсюлманите в Европа. 

Нациите понякога се сформират по естествен път, потякога се създават изкуствено ВЪПРЕКИ желанието на участниците. Филосовски погледнато мюсюлманите приемайки, че са една нация или както е правилно да се каже, формират собствена такава.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #293 on: September 18, 2009, 14:02 »
Давам акъл на момичето, за да може да не е център на внимание, като мен. Пък и ти като гледам, взе да ме бъркаш с поповете ви от Средноковието. Добре е ама не забравяй, че ние сме мюсюлмани и при нас са липсвали такива клади и такова горене на книги. Точно обратната взимали сме ги и сме ги изучавали и доразвивали. Иначе вие сега от каде щяхте да знаете, за Аристотел, Плотон Сократ за инийските цифри и азиатската медицина. abc да поучиш доста, че иначе гелотина те чака хахаха.
Тук искам да отбележа едно нещо.Като се говори за История на античния свят винаги се говори как Гърците са ни дали културите.....това е политика на християнските държави които лека по лека взе да пада.Защото дори думата Гърция взе да се споменава в 19 век след самото  им освобождение.Те до туй време се наричаха  елини.Днес те могат да крадат Омир и Македонската култура и покрай тях да не се говори нито за Шумерите,нито за Ликия и много други тракийски държавици и държавици които са се появили и изчезнали в най различни обстоятелства.Културата която е била в Земите на Анадола,Египет,Ирак,Иран, Гърция и Близкия исток е резултат на не една самостоятелна култура както ни искат да втълпяват някои западни институции.Културата създадена в тези земи е със дълголетие и е обща.Тоест всеки народ  е дал нещо ..и то равносилно и равнозначно!Когато на лека ръка казваме ...а бе Анадолци,Ориенталци,или "тъпи " Азиятци не ги прави по долни......а това именно показва състоянието на казващия.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #294 on: September 18, 2009, 14:04 »
Мюсюлманите не свормирват нация, а Умма, което означава общност. 

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #295 on: September 18, 2009, 14:05 »

ljskovo за българите по кръв... Преди време един познат взе да прави разни квалификации и съждения на тема чиста кръв. Викам му - това са пресилени неща. -Не, казва той. -Аз съм с чиста българска кръв. -Имаш ли операция го питам. -Да, апендисит. -А откъде знаеш, че не са ти преляли тогава кръв от някой циганин?

Мда. Българи по кръв е художествена категория.

@abc, това е Гордиевия възел от чийто разплитане зависи дали в етническите форуми ще цари психично здраве.
 И това важи и за нас помаците относно кръвта.
Например в Брезница има една голяма помашка фамилия чийто прадядо е бил християни приел исляма.Работил е на някакъв Бей в Брезница, бил му е наемен работник , казвал се е Петър.После е станал Юсуф защото се е влюбил в бейската дъщеря и така станал бейски зет.
После е станал ходжа, учил е в Кавала в прочутата теологична школа и суфийски център.
Поради това че е роден в съседното християнско село прочуто с комитите си - Обидим, след 1912 г ВМРО са му произнесли смъртна присъда.
Юсуф обаче вече женен с няколко деца момчета е бягал през 1912 го към Драмското пристанище зада се спасят заедно със всички брезничани от настъпващите свирепи комити предвождани от Пейо Яворов и Христо Чернопеев.
След като са стигнали там една малка част от тях са отпътували за Турция с претоварен кораб , а другата по голяма част от Брезничани са се оплашили от морето и са се върнали в опожарена Брезница.
Юсуф обаче знаейки за смъртната си присъда от ВМРО е избягал в Истанбул.
Жена пу с петте си деца се е върнала в Брезница с останалата част от Брезнишката група.
По пътя обаче към Брезница, като са ги гонили комитите хората са се разпилели.
Бейската дъщеря - жената на Юсуф в суматохата  е загубила най малкия си син.
Опитали са се да го търсят но отчаяни че детето е умряло те са се отказали.
От някъде е дошла вест че детето е било спасено от гръцки офицер командващ гръцка военна част която пък е оказвала отпор на българите , като по този начин гърците са спасили от сечта помаците от Неврокопско.Хората са разказвали че гърците са спасили доста изоставени помашки деца.По този начин може да се каже че в жилите на гърците тече и помашка кръв.
Но какво е станало с нашия Юсуф които е избягал в Истанбул?

- За нещастие смъртната присъда е била изпълнена от агенти на ВМРО в Истанбул и той е бил убит там.Последвалите събития по време на Първата Световна Война са довели до наемане на шахиди от Неврокопско, Брезница, Корница, Лъжница и онези които са ходили там в Истанбул по късно са разказвали историята на Юсуф в Истанбул.
Но сензацията е друга - днес тука от доста одавна във форума има човек ,
един от най активните форумци, чийто прадядо е именно онзи Юсуф рахметлията.
Но тъй като той пожела да не го разкривам кой е аз немога да го предам.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #296 on: September 18, 2009, 14:13 »
Думата не е толкова важна pomak BG, важна е същината.

Метка, не одобрявам никое убийство на човек. Радвам се, че все някой е продължил рода на дядо Юсуф. Преди всичко друго сме хора.

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #297 on: September 18, 2009, 14:20 »
Относно "българи по кръв", това е просто цитата от една статия, която Мусов ми препоръча, за това го попитах какво мисли по въпроса.

Ето една интересна статия:

Цитат
Да не бъркаме „нация” с „етнос”

Участвах в една симпатична инициатива на просветното министерство: трябваше да говоря за Родината на деца от 7-ма гимназия в София. Между другото да вметна - великолепни същества, умни, красиви, събудени... Опитах са да им кажа най-важното, според мен. "Нация" е нещо много по-различно от "етнос". Етнос, народ, значи общ произход, кръвна връзка. "Нация" е изкуствено конструирана гледна точка и това е гледище на свободата и равенството.

Тази гледна точка е изнамерена в края на 18-ти и началото на 19-ти век във Франция. "Ние, казват Сайес Робеспиер, Барас, а по-късно и Наполеон, не сме повече аристократи, буржоа и селяни. Не сме и католици и протестанти. Ние сме французи". Т.е. - хора, равни по естество и свободни в избора на общото си бъдеще. Това е велика идея, изгряла и за нас, българите, половин век по-късно.

Да се чувстваш българин не "по кръв", а по нация, значи да се мислиш за равен на останалите. И заедно да тръгнете накъдето сте решили, а не накъдето някой някога ви е предписал. Но не защото Крум е пил от Никифорова кратуна, или друг звероподобен цар от Кумански произход избил хиляди ромеи и латини. Не че (най-често измисляните) герои са нещо излишно; но те са не повече от мебели в музея на общия ни произход.

[url=http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4066199,00.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #298 on: September 18, 2009, 14:27 »
Хей хора ,не става дума за прекия смисъл на "българи по кръв", това е просто цитата от една статия, която Мусов ми препоръча, за това го попитах какво мисли по въпроса.

ще ни свикнеш.
 Всеки си има по някоя основна песен, дето каквото и да попиташ ще ти я изпее независимо дали искаш или не

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #299 on: September 18, 2009, 14:36 »
Аbc , благодаря, по горе се опитах да се доизясня със статията. Сигурно много се паля ,но дето се казва още съм "тиква зелена". :D