Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 344029 times)

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Re: Eтнос на помаците
« Reply #270 on: September 18, 2009, 12:29 »
Лясково много правилно си се насочила ага, тук е истината, няма какво да се ровиш в бомагите, те само мътят мозака на хората. Аз го направих и побелях от това. Тук чети каквото ти пишат и това е. Ако не знаеш нещо не е срамно да попиташ. както казваш и ти и ние много работи незнаем и дори човек, професор да стане (като примера с Петър Петров) той пак ще е ограничен в ного сфери на науката, а дори и с проблематиката със която се захваща да иследва.

Именно. Велика интерпретация и реверанс към науката. Какво тук значи някаква наука, някакви книги  ;) Та науката само мъти мозъците на хората  ;D А книгите - на кладата.

Ерго, не беше ли написал също книга? С нея какво да правим? Да я четем или тя е от добрите? Или пък и тя на кладата...

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #271 on: September 18, 2009, 12:31 »
Помак БГ, етнологията и етнографията са различни науки... 

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #272 on: September 18, 2009, 12:31 »
celestialwish и християните твърят за нас, че сме неверници, те също могат да споменават думата гявур и за нас, тъй като двете думи са с едно значение. Тук проблема не е в това, а повода за насъскването. Често се казва "ето там помаците или турците ни викат гяури", като без да се знае значението, се подклажда етническо напрежение.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #273 on: September 18, 2009, 12:39 »
Именно. Велика интерпретация и реверанс към науката. Какво тук значи някаква наука, някакви книги  ;) Та науката само мъти мозъците на хората  ;D А книгите - на кладата.
Ерго, не беше ли написал също книга? С нея какво да правим? Да я четем или тя е от добрите? Или пък и тя на кладата...

Давам акъл на момичето, за да може да не е център на внимание, като мен. Пък и ти като гледам, взе да ме бъркаш с поповете ви от Средноковието. Добре е ама не забравяй, че ние сме мюсюлмани и при нас са липсвали такива клади и такова горене на книги. Точно обратната взимали сме ги и сме ги изучавали и доразвивали. Иначе вие сега от каде щяхте да знаете, за Аристотел, Плотон Сократ за инийските цифри и азиатската медицина. abc да поучиш доста, че иначе гелотина те чака хахаха.

musov

• Guest
« Reply #274 on: September 18, 2009, 12:40 »
Ето и едно друго:

"Съществуват противоречия и различни гледни точки при дефиницията на нация. Едно от възможните определения е хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, единна териториална обособеност и единно самосъзнание."

А ето и определение за етнос:

"Етнос - териториялно обособила се група от хора на базата на общ език, етническо самосъзнание, икономически връзки, клутура и религия. Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика."

Isyankar

• Guest
« Reply #275 on: September 18, 2009, 12:42 »
Искам да напомня на всички незапознати, че има съществена (ако мога така да се изразя) разлика между нация, етнос, етнографска група, гражданство.

Пример България - нацията е една - българска. Всички са национални българи - еднонационална държава. Етноса - много са - мултиетническа държава. Етнографските групи - не малко - мултиетнографска страна. Гражданството - то е вече правна категория, но кореспондира с нацията - в еднонационалните държави - гражданството е едно.

Искам да кажа, че тук на Балканите - поради редица обстоятелства - границата между етнографските и етническите групи е много тънка. Но, моля ви - нека не си затваряме очите, че я има и да не я пресичаме, когато ни е угодно и обратното - когато не е.

musov

• Guest
« Reply #276 on: September 18, 2009, 12:45 »
Явно Мусов не е влизал година и половина, защото бях "модератор".
Ето още едно доказателство, че моето участие е вредно за сайта.

Една година може би. Може да е било и една. А може и един месец да е било. Може пък и да не съм влизал. Може да съм се объркал с друг сайт-това ми се струва най-вероятното. Това може да е друг сайт. Извинявай че те подведох. Моля не се занимавай с мен. Придържай се към темата. Ник немът Musov, не означава цялата ми личност!!!

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #277 on: September 18, 2009, 12:46 »
Musov , прочети края на статията, която ми препоръча. И един въпрос - какъв се чувстваш ти "по кръв"? И кои са тези"българи по кръв" ,за които се говори в статията? Станаха два! :)
Isyankar, ей най накрая светлина в тунела. :)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #278 on: September 18, 2009, 12:52 »
celestialwish и християните твърят за нас, че сме неверници, те също могат да споменават думата гявур и за нас, тъй като двете думи са с едно значение. Тук проблема не е в това, а повода за насъскването. Често се казва "ето там помаците или турците ни викат гяури", като без да се знае значението, се подклажда етническо напрежение.

Въпреки, че се отклоняваме от темата, какво точно значи "гяур", "гявур" и т.н.  Бях чел някъде в интернет, че тази дума е с персийски произход и с нея са се обозначавали последователите на зороастризма.  От друга страна е обидно, когато християните сме наричани така, защото както сам посочваш думата се използва като синоним на "неверник".  А поне от това, което съм чел ми е известно, че според Корана, на християните не се гледа като на неверници...   

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #279 on: September 18, 2009, 12:56 »
През комунизма се приемаше, че всички сме от една нацията - българската. Всички са национални българи - и държавата е еднонационална. За да се защити това се взимаха историите на историци от типа Петър Петров и чрез тях ни се втълпяваше, че помаците са помохамеданчини на сила, турците потурчени и помохамеданчени, гагаузите само потурчени и пр. Интересно с циганите какво е станало, тъй като и на тях им бяха сменени имената? 

musov

• Guest
« Reply #280 on: September 18, 2009, 12:57 »
Musov , прочети края на статията, която ми препоръча. И един въпрос - какъв се чувстваш ти "по кръв"?
Isyankar, ей най накрая светлина в тунела. :)

На коя от всички. На тази според която да си български гражданин означава да принадлежиш към българската нация или на онези, които си противоречат и показват че определението за нация се препокрива с определението за етнос. Аз нямам намерение да давам определения за двете думи. Лично мое мнение е, че етнос и националност са еднакви понятия, другото е гражданство!!! Мога да ви посъветвам да обърнете внимание на думата нацизъм, чийто корен е нация!!! От там могат да се направят интересни заключения. И още нещо. Всичко това в плод на моя грешка. Нямах немерение да захващам с думата нация, тъй като за мен това е спорен и философски проблем. Моля, придържайте се към темата за помашкият етнос. ТОЧКА

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #281 on: September 18, 2009, 13:00 »
Неверници според мюсюлманите са тези, коиот асоциират други богове с единия бог, тези които се молят на изображения, огън, тотеми и пр. Които ползват услугите на магьосници и ясновидци и които се водят атеизти. Ако от тези неща се съдържа нещо в християнството, то значи и християните ще да са неверници.

Isyankar

• Guest
« Reply #282 on: September 18, 2009, 13:01 »
Според българската правна уредба - етнос и нация са две коренноразлични неща.

Когато попълваме документи в България в графата "националност" - всички пишем "българска". Ако има графа етнос - там можем да отбележим, че сме "цигани" примерно или някакъв друг етнос. Рядко се стига (освен на преброявания на населението или социологически проучвания) някой да се заинтересува от етноса ни (расистко е в крайна сметка донякъде), а камо ли за етнографската ни група.

Тъй, че България е еднонационална, мултиетническа, светска (мултирелигиозна) мултиетнографска държава.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #283 on: September 18, 2009, 13:08 »
Давам акъл на момичето, за да може да не е център на внимание, като мен. Пък и ти като гледам, взе да ме бъркаш с поповете ви от Средноковието. Добре е ама не забравяй, че ние сме мюсюлмани и при нас са липсвали такива клади и такова горене на книги. Точно обратната взимали сме ги и сме ги изучавали и доразвивали. Иначе вие сега от каде щяхте да знаете, за Аристотел, Плотон Сократ за инийските цифри и азиатската медицина. abc да поучиш доста, че иначе гелотина те чака хахаха.

Чета постовете на момичето и то в никакъв случай не ми се вижда да няма акъл ;) Напротив.

С поповете няма как да те объркам и ми се ще да не отиваме пак на религиозните теми. Има какво да се каже. Но не тук.

За науката - арабите, повтарям арабите са били сериозен генератор на знания. Те са поставили доста основи. Към индиискити числа, освен притуреното прилагателно не виждам друг принос, но пък никой не е идеален. Никога не съм отричал ролята на арабите. А Аристотел, Плотон и Сократ са дали достатъчно за да ги запомни светът без чужда помощ.

А че има доста да поуча никога не съм отричал. Всичко знаят само глупаците.

Неверници според мюсюлманите са тези, коиот асоциират други богове с единия бог, тези които се молят на изображения, огън, тотеми и пр. Които ползват услугите на магьосници и ясновидци и които се водят атеизти. Ако от тези неща се съдържа нещо в християнството, то значи и християните ще да са неверници.

Може би е така, но кой е казал, че една самовъзпровъгласила се група владее монопола над истината? Която и да била.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #284 on: September 18, 2009, 13:12 »
Ами доколкото знам, тези забрани са посочени и в Библията, ама кой ги спазва.