Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351278 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline shaban

• Forum fan
Re: Eтнос на помаците
« Reply #240 on: September 17, 2009, 11:44 »
АБС ,казах ти има една заключена тема. Отиди в нея.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #241 on: September 17, 2009, 15:34 »
Благодаря Шабан.

По повод на анкетата - може би има технически проблем при отброяване на гласовете

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #242 on: September 17, 2009, 15:36 »
Кой е Кaмен Буров и зa кaкво се бори?

в-к "Мaкедония", брой 23, 9 юни 1999 г.

В брой 42 от 15.02.1999 г. на в. "Демокрация" бе публикувано кратко съобщение, че в страната се разпространява подписка по инициатива на Демократическата партия на труда, оглавявана от Камен Буров, за подписване Рамковата конвенция за малцинствата без интерпретираща декларация и за прианаване на "помаците" като отделно малцинство. Споменава се и това, че ако двете условия не бъдели изпълнени, щяло да се стигне до международен скандал.

В случая журналистите бяха раздухали несбъднатите мечти на лицето Камен Буров, което не може да твърди, че дори в родното си село Жълтуша, Ардинско, е поддържано от болшинството свои съселяни. Редно е да се отбележи и това, че название "помаци" се възприема като обидно от местното българомохамеданско население и употребата му е неуместна. Що се отнася до превъплъщенията на Камен Буров, то те са безкрайно интересни и разнообразни. Отначало той бе решил да става писател, като бе влязъл в антуража от "самобитни" местни родопски тaлaнти на писателя Николай Хайтов, но, изглежда, тази лъжица се оказа голяма за неговата уста.

После реши да стане кмет. А то било лесно. Написваш едно писмо до БНТ, в което критикуваш стария кмет за битови неуредици в селото, излъчват репортаж по телевизията с твое секундно участие на обвинител и на следващите избори вече си избран за този пост. Пред теб се отварят вече други хоризонти. В мътните времена на настъпилите демократични промени незнайно как българинът мохамеданин Буров се озова в САЩ на някакъв семинар, от който се завърна с твърдото убеждение, че е "помак" и че трябва да създаде "помашко" малцинство в България. Но как се създава нещо, което не съществува? В случая с празни приказки. Така завършилият средно образование самоук специалист по история и етнография твърди в едно свое изявление на страниците на в. "24 часа" от 8.10.1998 г., че празнично-обредната система на българското мохамеданско и християнско население е много различна, което не е вярно, защото езически и християнски елементи се откриват в много от традиционните празници на жълтушенци. До абсурд стига неукият г-н Буров с твърдението си на същото място, че "помаците" били изповядвали исляма и преди падането на България под османско владичество - 1396 г.

От откритите досега оскъдни османски документи, свързани с миналото на ИзточнитеРодопи, е чидно, че през XVII век например в този район е съществувало едно село - Бял извор, което в 1614 г. има 73 християнски семейства, а в 1652 г. - 100 такива (Ел. Грозданова, Българската народност през 17-и век. С., 1989, с. 460). Според Камен Буров в джамията на с. Жълтуша имало каменна надгробна плоча, на която било отбелязано, че местните българи приели исляма доброволно. Бихме попитали "арабиста" Буров как се появи тая плоча, след като до началото на 90-те години никой не бе и чувал за подобно нещо. Пишещият тези редове лично е преглеждал надгробните камъни на жълтушенското гробище и такъв писмен паметник не е открил. За такава плоча говори и друг "помак" - Салих Бозов от с. Войкова лъка, Рудоземско, но и тоя "писмен паметник" никой не е виждал. На г-н Буров само ще споменем за легендарната мома Жълтуша, чието име носи родното му село, за сподвижниците й Аргир и Бойчо. Всичките те зaгивaт в борбата срещу помюсюлманчването на местното българско население и народната памет ги е обезсмъртила (Б. Дерибеев, Ахрида, С., 1986, с. 251). Преданието за подвига на мома Жълтуша е разпространено освен в Ивточните Родопи и в Смолянско.

Но да спрем с "научните" напъни на отделни фанатизирани самодейци с антибългарски настроения и да видим на чий гръб се опитва да се опира г-н Буров. В рубриката "По света и у нас" на БНТ, излъчена на 5.05.1993 г., бе споменато, че тогавашният кмет на с. Жълтуша, Ардинско, Камен Буров е поискал официално съдействие от американския посланик у нас Хю Кенет Хил за признаване на "помашки" етнос в България, защото "помаците" в България били 400 000 и при преброяванията били вписвани в графа "Други". Болшинството българи мохамедани, които се самоопределят като българи, изповядващи исляма, са записани кaто бългaри, a отделни фaнaтици, възприемaщи се кaто чужди нa роднa земя и нa брaтятa си хрситияни, логично сa зпaисaни кaто "други". Тук му е мяотото да отбележим, че е глупаво самохвалство г-н Буров да говори от името на всички българи мохамедани, защото неговите поддръжници са една шепа религиозни фанатици и заблудени хорица.

Крайно време е българоките журналисти да спрат да правят евтини сензации със сламени чучела като Камен Буров, които колкото и безобидни да са, вършат своята пакостна роля. Иначе са него може още да се пише. Според запознати с дейността му хора преди няколко години изпратил писмо до някаква ислямска организация с молба да се помогне на мюсюлманското население на едно българско родопско село, след което била получена парична помощ за с. Жълтуша. А най-новият му подвиг бил, че през миналото лято развеждал из Родопите някакъв грък, който събирал материал от родопските говори, сигурно за да докаже българските корени на местното население. И макар че това са сведения от втора ръка, нищо чудно да се окажат истина. Сега за г-и Буров и партията му остава да чакат следващия подходящ момент за изява, я при някои избори, я при някой дебат в Народното събрание, когато пак ще размахат заканително пръст. А тези, които познават лицето Камен Буров, ще продължат да се чудят какво ли ще бъде следващото му превъплъщение.

http://www.promacedonia.org/v_mak/1999/mak23_4_9.html

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #243 on: September 17, 2009, 15:42 »
Кой стои зад исканията за отделяне на нов етнос?
Интересно господата от посочената федерация зад какви никове се крият тук ...

http://www.dnes.bg/stranata/2008/10/25/pomacite-iskat-da-bydat-priznati-kato-etnos.59620

Федерация “Справедливост” организира днес в Гоце Делчев първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента.

На националната конференция, с участие на сродни организации от чужбина, помаците у нас мотивираха исканията си с факта, че във времето на преход, а и днес, за тях в медиите не се говори, а ако присъстват, твърдят, че нещата се представят в негативна светлина.

Категорични са, че ще подготвят свои кадри за журналисти и ще работят за откриването на собствена медия.

От федерация “Справедливост” са категорични, че няма да участват пряко в политическия живот като партия, но са отворени за партньорство с десните партии.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #244 on: September 17, 2009, 15:49 »
Същата тази Федерация Справедливост има невероятна подкрепа на организираната от тях конференция в Смолян - цели 9 души.

http://www.otzvuk.bg/news/list/471

Помашки вестник готвят в Смолян

“Помаците и българският преход” бе темата на семинар, организиран от федерация “Справедливост за България” в Смолян в събота. Главният доклад бе изнесен от зам.-председателя на федерацията Кадри Уланов от с. Рибново. Участниците в мероприятието наброяваха едва 9 човека. Според Уланов в България за помаците се говори по-малко отколкото за евреите и арменците, а това било недопустимо. Възстановяването на джамиите и коран-курсовете се възприема като настъпление на исляма, посочи още заместникът на Сезгин Мюмюн. Кадри Уланов бе категоричен, че са нужни повече помашки медии, журналисти-помаци и книги за помаци. Според Уланов в Смолян вече имало ентусиасти, които ще основат помашки вестник. Така ще се разбере повече за нас и нашия произход, добави той и призова хората да подкрепят личности като Мехмед Дурсунски. Самият Дурсунски се оплака от пълно затъмнение за него в смолянските медии. Той обвини в. “Отзвук” и останалите инициатори на представянето на дружба “Родина” и книгата за организацията в подтикване към нов възродителен процес. Нарече дружба “Родина” фашистка организация и обяви, че Дора Янкова налага цензура на свободомислещите автори.

Интересно дали господата Мюмюн, Уланов, Дорсунски, Палов и Буров не са представени тук и в кои теми основно пропагандират идеите си? По делата им ще ги познаете се казваше в една стара мъдрост ...

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #245 on: September 17, 2009, 16:14 »
Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.

Dobre doshla sred nas Läskovo, starite pod turtzi sa imali v predvid müsülmani. Za tova i chesto se bïrkat dvete. Kolkoto do religiite, ima edni deto te uctzat da vqrvash v zhivotni, drugi te uctsat da se molish na izobrazheniä, a treti v edin bog. Ti si pritzenäsh v koe da värvash i na koy da värvash i na kakvo da se molish.  

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #246 on: September 17, 2009, 16:19 »
Dobre doshla sred nas Läskovo, starite pod turtzi sa imali v predvid müsülmani. Za tova i chesto se bïrkat dvete.

Г-н Мехмед, абсолютно съм съгласен с вас!
По-добре не можеше и да се формулира.
Интересното е че старите под българи са разбирали православни християни, затова и често се бъркат двете.

Някои хора съвсем умело поддържате и до днес това объркване ...

white_eagle

• Guest
« Reply #247 on: September 17, 2009, 16:28 »
boyandobrev, това как е било едно време и как се е приемало към днешно време едва ли има значение. Същественото е, че самите българи (християните) ни мислят за отделно племе и това не се дължи на някаква заблуда или закостенелост, а на закономерно развитие на различните общности в България. С други думи масата българи с християнско вероизповедание по-скоро биха станали братя с етнически турчин отколкото с (както те ни наричат) "предатели" на вярата и турски чеда и помагачи. Мене не ме интересува какво казва науката или генетиката, важното за мен е, че обществото ни третира като хора различни от българите, а щом те самите ни третират така, защо пък да не се обособим като етнос. Все тая има или няма резон в това...

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #248 on: September 17, 2009, 16:45 »
Здравей Лясково. Това  Лясково кое е, Асеновградското или Михалковското?

white_eagle

• Guest
« Reply #249 on: September 17, 2009, 16:56 »
Нека да направим следното разграничение. Етническият българин християнин, който е приел по своя воля в днешни времена Исляма, тъй като е модерно, няма да спада към групата на т.н. от учените българомохамедани - демек ние помаците. Той ще си се записва в преброителните карти като българин и религия - Ислям. Като брой едва ли ще са повече от 1000. Докато ние помаците ще си се запишем в графата "помаци" и при положение че сме между 250 000 и 400 000, процента спрямо цялото население на България ще е значителен.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #250 on: September 17, 2009, 17:43 »
Boyane ako si bil kato men i ot malik da si se faviral sred starite lude, shtyal si da znaesh, ce tezi hora pocti ne spomenavaha naimenovanieto bilgarin. Osobenno ot onezi sela deto sa po-izulirani, kato starite horata ot Barutin, Cavdar i pr. Licno az ot moyta nqnka deto umrq na okolo 100 godini prez 2007 g. ne sim go cuval tova naimenovanie. Naricaha gi povece nevernici (kauri). A te kato sa bili malki te pik edvali sa go cuvali tova naimenovanie. Istinata e ce to se popolyariziralo sled Vizrajdaneto. Do togava mnogo i ot bilgarite, ne sa znaeli kakvi sa. Nyakoj ot tqh sa se girceeli a drugi sa se sirbeeli i pr.   

Shumarov

• Guest
« Reply #251 on: September 17, 2009, 19:43 »
Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.

Здравей, и добре дошла във форума, ljskovo! Приветствам те за мнението ти, че помаците не сме нито турци, нито българи!

Isyankar

• Guest
« Reply #252 on: September 17, 2009, 20:37 »
Благодаря Шабан.

По повод на анкетата - може би има технически проблем при отброяване на гласовете

Вече 71 са гласували, а сбора отдолу си стои на 67...

Shumarov

• Guest
« Reply #253 on: September 17, 2009, 22:46 »
Помислете си, помаците от Гърция ако се отделят като отделен етнос и направят собствена държава, какво според вас ще стане с родопските помаци, с помаците от Тетевенско, с Помаците от цяла Сев. България, с помаците от България , с помаците като цяло... дали биха предпочели след като има Помашки етнос, следователно,този етнос ще се бори и за република,  да останат в България или в своята родна страна? ???

УЖАААС! Какво ли ще стане със горката Гърция, ако помаците там си поискат автономия!? Ами горките помаци от другите точки на Планетата какво ли ще направят?Нов призрак броди по Европа, ерон! Не призракът на комунизма, а този на сепаратизма! Ама тя Русия е виновна за всичко-мълчи, като Държавна Сигурност за Георги Марков, и за Папа Йоан Павел! Не вземе да тропне с крак, и да разклати Европа, и света, като в миналия Век! Тя ще се събуди, и ще спаси застрашените българи, и гърци!Нахални помаци такива-етнос ще ми искат, и автономии!Той ще ги подреди със сопата Дядо Иван, като се събуди от летаргията си!

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #254 on: September 18, 2009, 11:30 »
Здравейте  отново! Първо искам да благодаря на всички, които ме приветстваха във форума и дадохте добри отзиви за написаното.Аз съм от Лясково ,което се намира близо до Михалково. Моят дядо, който почина преди време на 83 години на въпроса какъв се чувства  винаги отговаряше - помак и то с гордост. Това съм запомнила от него и никога не съм се срамувала да кажа каква съм.Вглеждайки се дълбоко във себе си всеки сам ще разбере какъв е и често да си отговори ,какъв му се иса да бъде. А аз се чувстам помакиня и ми се иска да бъда такава - не християнка , не туркиня. Първите впечатления от някого винаги идват от това как е облечен ,как говори ,как се държи с околните - чак след това разбираш каква вяра изповядва и към кого се причислява.Ето защо ако ти си добър човек околните няма да ги е грижа от какъв етнос си. И накрая - за каква помашка република говорите по дяволите, защо забравяте, че по националност сме българи, или турци, или гърци - в зависимост от това в коя страна живеем?