Vyv godinite na moeto detstvo mi beshe smeneno imeto.Bqh obuchavan, i vyzpitavan vyv duha na socializyma, i "osyznatiq" bylgarski koren.Moite roditeli otgovarqha uklonchivo na vyprosite mi za moqta nacionalnost(togava ne se izpolzvashe taka shiroko dumata etnos).Po kysno razbrah, che sa go praveli za da me predpazqt.Kogato se premestih da jiveq v grada, razbrah, che ne sym nikakyv bylgarin i nikakyv turchin, zashtoto sym bil obekt na podigravki i ot bylgari, i ot turci.I mi stana qsno, che imeto mi e edna lyja, i zapochnah da gledam sys avtoironiq na nego.Kato se predstavqh -kazvah Yordan-zordan.
Kogato zabraniha govoreneto na turski ezik -zapochnah da go ucha, i da govorq napuk.I mnogo turci si misleha, che go pravq, kato ironiq adresirana do tqh.Dali ima etnos, ili ne -ne e vajno-fakt e, che ima mnogo hora, koito se opredelqt, kato pomaci.I az se opredelqm, kato pomak.Dali v minaloto moite pradedi sa bili pechenegi, ili kumani, ili turki e bez znachenie.Hubavoto na segashnoto vreme e, che vseki e svoboden da se opredeli.I e hubavo da nadjivee srama, i komplexite si pomaka. I da se gordee sys tova, koeto e-bez da ima nujda da go priznae nqkoi!