Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 350543 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Jevizov

• Member
  • **
Re: Eтнос на помаците
« Reply #795 on: February 22, 2012, 11:43 »
До Джевизов. Господине аз се радвам, че Вашето мнение и отношение към помаците е положително и това за което пишете е така.Самия  аз съм помак и когато прочета такива отзиви в сайта от хора, като Вас българи християни се гордея и се радвам, че все пак има хора от другите които ценят нашата трудолюбивост и доброта.
Искам да ти обърна внимание само към един  момент от постинга ти, който не е точен. Разбира се , ако се отнася за с. Манолич, община Сунгуларе, област Бургас.
В това село всички са помаци, няма турци. Ти сам пишеш, че Мехмед и Руско са роднини. Просто някои от помаците са си възвърнали старите имена други са си запазили българските имена, като не са ги сменили. Но всички помаци със стари и български имена са си помаци и не могат да бъдат никакви други. Аз също съм с българско име, но изповядвам исляма и се определям като помак. Такива като мен в България са 80% от помаците.
Ако желаеш мога да ти обясня защо по голямата част от българските помаци не са си възвърнали старите имена въпреки, че някъде в Раздел дискусии съм го обяснил.
За да бъда точен изпращам ти кратка история на селото, но пак повтарям, ако става въпрос за същото село. Ако е друго ми пиши за да бъдем конкретни.

Данни за селото има още от 18 век, като то е било населено тогава основно от турци и кардараши. В периода 1944-48 година преобладаващата част от населението на село Манолич се изселва в Турция и селото се обезлюдява. Същевременно в периода 1950-1960 г. в селото се заселва ново население, идващо от Родопите. Населението е предимно от село Сливка и околните махали, като новодошлото население наброява повече от 1200 души. Водещи са родовете Хаджиали,Агуш,Али, Караали и други.Други важни и знатни родове са Низамови,Ченели,Узуноски,Куриеви,Гази, Календжи,Незифи, Афузки,Топал, Чауш, Кавръкоглу,Карали и др.Повечето родове имат своя интересна и емоционална история, например Каралиевия род идва в Родопите от Беломорска Тракия (около Кавала), като се е заселил в Родопите след чумната епидемия около 1800-1815 г. Притчата казва, че в Ардино се заселили трима братя ковачи от Беломорието, но там работа имало само за единия. Двамата братя със семействата си тръгнали да търсят ново място за прехрана и установяване. Потеглили двамата братя като минали "дяволския мост" решили да се разделят, единият тръгнал към Давудево, днешено Давидково, а другия тръгнал към Лъджа. По-големия брат Илиос ковача на път за Лъджа спира покрай реката в подножието на връх Вешката. Наблизо в местността "равнишки" е било селото, така хората започват да го търсят за работа.Фактически част от рода се установява в местността "гръцко" в село Сливка и след 130 години го напуска в посока Манолич.В Манолич рода Каралиевия има няколко клона по известни са Алиевия и Кьовия(кехайовия)и Карасановия род(една част живее в община Кърджали) Най-известния представител на рода е Камен Кехайов виден деятел на отечествения фронт в Бургаски окръг. Има и други интересни родове и събития, свързани с поминъка на преселниците от Родопите, но днес живота е променил много от бита и духа на маноличлии, те вече са повече старопланинци и по.-малко родопчани, макар че по старите помнят още притчи и истории за живота и бита им в Родопите, но това е само минало и няма бъдеще. Днес Манолич е хубаво и приветливо населено място, а махалите и село Сливка в Родопите вървят към своите последни дни и часове обезлюдявайки се фатално.
След 1960 г. село Манолич образува сериозна диаспора от Родопите, която постепенно с напредването на урбанизацията се разпръсква, но родъпския корен остава завинаги в сърцата на старите хора споменът и топлината от Родопите и сукаците на село Сливка и околностите му. Постепенно една от жителите се заселва в Сунгурларе, друга в Айтос и Карнобат, а немалка част и в областния център Бургас и други градове в България и чужбина.
В село Манолич населението изповядва предимно исляма.
Маноличлии почитат своите корени и всяка година през втората половина на месец август пътуват до Родопите и в местността Караната правят курбан за здраве и берекет на изселниците. Това събитие само по себе си е свързано с желанието на всеки жител на Манолич да се върне към корените си, но по-младите вече имат друга визия и постепенно тази традиция може да намали своето значение и потребност от нея на населението. В селото почитат Адрелес (Гергьовден), Димитровден и Колода (Коледа), но предвид това че населението с родопско самосъзнание вече е понамаляло тези празници не се честват както са се чествали преди време. Обикновено се честват мюслюманските празници Рамазан байрам и Курбан байрам.Нова традиция за населението от село Манолич е ежегодния "молебен" за дъжд. Колят се 2-3 телета,10-12 овце,които са дарения все от хората на селото и частни фирми, жители на Манолич и други вярващи или родолюбиви хора.На курбана се канят жителите на съседните села:Велислав,Пчелин,Везенково.За всички други гости, вратите на маноличлии биват широко отворени.Това събитие няма точно определена дата, но е през летните месеци.
     Пиша като реплика на горното,но казвам на ВСИЧКИ ЗДРАВЕЙТЕ ! Да,приятелю,за същото село Манолич става въпрос.И приятелят ми и мой колега Искрен е с фамилия Кехайов.В момента е в София,но като се върне на работа ще го попитам.Не знаех , че в селото няма турци. Не съм и твърдял,че има такива.Просто някои от хората се самоопределят като турци. Нека ги оставим на мира. Така искат - така да бъде! Дето се вика зорлен гюзюлюк олмаз ! Няма да занимавам аудиторията с история (имам предвид исторически факти). Но ще ви разкажа хората от с.Подвис какво предание разказват.
    По турско време е съществувало село , разположено тогава на равноотдалечено място от селата Манолич и Подвис.Сега на това място имало чешма.Не си спомням наименованието на местността. Най-богатият и един от старейшините на селото бил Манол чорбаджи. По това време турските власти са облагали с високи данъци (не,че сега не е така,де) християнското население. Налагали са и много и големи глоби. Събрали се веднъж старейшините да умуват какво да правят.Манол чорбаджи се изправил и казал,че земите му намаляват,  стоката му - също.Непосилно му е. Затова е решил с рода си да приемат исляма. Тогава останалите го помолили , за да не се пролива братска кръв,да отидат отатък р.Камчия , а те съответно ще се преселят в обратната посока - ПОД ВИСИНАТА. Затова и се казва с.Подвис , а другото се знае като Манолич (от Манол чорбаджи). В никакъв случай не твърдя,че това е истината. Това ми разказа възрастен човек от с.Подвис. С това искам да кажа на онези,които се задълбават в историята,че в нея има много субективизъм. Разбира се човек трябва да си знае корените,но наистина е по-добре и ПО-МЪДРО  да се гледа в настоящето и бъдещето. Имам чувството , че човеконенавистни сили сеят семената на етническа и  верска омраза сред човеците. Познато ли ви е това - Разделяй и владей? Погледнете Съединените щати.Много и коренно различни етноси.Но всеки от тях казва , че е горд,че е гражданин на Съединените американски щати. Бъдете здрави,мъдри и добри! А някога може да ви разкажа откъде идва името на рода Джевизови. Хубав ден на всички!

Offline Hat

• Moderator
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #796 on: February 22, 2012, 15:01 »
Открито писмо обръщение към Президента на Република България.

Уважаеми Г-н Президент
Трябва да изискваме от Европарламента, „експертите” по малцинствените въпроси, които идват у нас да анализират обстановката и да правят оценки, задължително да вземат първо изпит по история на България и после да дават становища. Изпитващата комисия да е на ниво Министрество, като в нея трябва да заемат място най-добрите ни специалисти, например господата - г-н Пламен Павлов и г-н Божидар Димитров, г-н Кирил Милчев.

Без и най-малка представа да имат от ситуацията в България, незнаещи историята ни и третиращи страната ни като някаква джунгла без правила. Тяхната дейност, без необходимата подготовка и взети съображения за нашата национална сигурност и стратегия за развитието ни, само би влошило още повече обстановката, като се създават измислени проблеми. Които в крайна сметка обслужват друга политика, чужда на България. А ние като лоялен член на европейското семейство трябва да се ползваме от закрила и разбирането по тези толкова важни за Отечеството ни въпроси.

И това трябва да се постави сериозно като наш пръв приоритет в Европарламента за националната ни сигурност, интегритет и развитие.

Господата, наречени експерти трябва все пак да знаят, че думата ”помак” е прозвище на помъченото българско население в Родопския край. И ние, българите, никога няма да приемем изопачаване на историческите факти, никога не бихме предали най-автентичната част от народа ни, като го наречем малцинство. Както и да приемем, че съществува македонско малцинство в България. Не може една изкуствено създадена държава от комунистите Македония да има малцинство в България – това е абсурд.

Великите сили са длъжници на България. За да я има днешна Европа в този вид, с развита култура, изкуство и наука се дължи до голяма степен на нас - българите. Идеалите и праведният живот на многострадалците от Богомилството, заляло цяла Европа през тъмните мракобесни времена на Ранното средновековие предизвикват възникването на нов дух за обновление, равенство между половете и тласкат прогреса с векове напред.

Трябва да припомним на днешна Европа малко от нашата обща история. За Кан Тервел - спасителят на Византия и ЕВРОПА, за големият разгромът над арабите спечелил огромна популярност на българския владетел в Европа през епохата на Ренесанса, за когото били съчинени много балади и пиеси, славещи го като победител на арабите и спасител на Европа.

В един свой труд от 1545 година испанският автор Мехия изтъква
значителната роля на българите за разгрома на арабите на Балканите и противопоставянето на арабските амбиции да поставят в клещи и да застрашат цяла християнска Европа.
Френския византолог Шарл Дил твърди, че победата над арабите
е за исляма велико бедствие, като я определя за по значителна от победата на франкския пълководец Карл Мартел 15 години по-късно.
Не е случаен и фактът, че Папа Йоан Павел II, реабилитира България, пристигайки въпреки влошеното си здраве и казва на висок глас, че никога не е вярвал в българската следа. Дори даде на българския народ една от най-хубавите църкви точно пред най-красивото място на вечния град - Фонтана ди Треве на нас, българите, за да се молим и да славим господа.

И не са само заслугите ни като спасители и носители на нов дух за Европа.
Много изтъкнати световни капацитети по история и археология ни сочат като създателите на Европейската цивилизация. На нашата територия лежат няколко исторически пласта от цивилизации, които тепърва предстои да се изучават. Нашата история е много по-древна от гръцката и египетската. В България, хората не на шега, казват, „...където и да се копне се откриват артефакти”.
За да опазим това невероятно богатсво, трябва да изискваме специален статут на земя, криеща невероятно ценни исторически находки, които е необходимо да се опазят и съхранят за световната култура.
Още повече, че сега председател на ЮНЕСКО е г-жа Ирина Бокова.

Не искам да оставя и незасегнат въпроса за циганското население в страната ни. Няма да се връщам назад в историята, за да видим с кого идват те тук на Балканите. Тези, които ги доведоха не можаха да ги цивилизоват нито пък да ги приобщят в етноса ни. Необходимо е Европа и ние с общи усилия да помогнем на циганското население, като се организират такива образователни мероприятия, които да се свързани и със заангажиране със работа. Това е проблемът. Те нямат стимул да се образоват, защото са бедни. А при нас българите е по-различно, защото ние и последната си стотинка ще дадем, но ще се образоваме.

И няма как да не е така. Един народ, който е закърмен с такъв непреклонен дух като нашия Васил Левски, не може да се остави на просия и безпросветност.

С поздрав Юлиян Дойчинов
Ех тази мания за величие на българите няма да спре да ве тресе още дълго време,защо не погледнете действителноста в очите господа Дойчинов, Вологез и още безброй български юнаци.Събудете се опомнете се вижте в кой свят живеем и тогава надявам се няма да мислите и пишете подобни глупости.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #797 on: February 22, 2012, 16:35 »
Приятелю Джевизов аз също съм далеч от мисълта, да чопля историята, най-малко пък и да определям, кой какъв е. Исках само да отбележа в постинга си , че по същество това е истината за помаците. Едни се определят като турци, други като християни трети са с християнски имена  изповядват ислямска религия.Шарен помашки свят. Нямам нищо против нито едните нито другите, това е личен избор. Не ме разбирай неправилно. Аз лично съм за това да гледаме напред. Вярно е, че трябва да знаем и миналото си, но прекалено много се набляга на история.
Аз също съм строител , проектирам и изпълнявам строителство и съм човек технократ. Не ме влече историята, но понякога ми е интересно да прочета нещо за нашето минало на помаците.
Ако и ти се занимаваш със строителство, можем да обменим информация, свързана с инвестиционното проектиране и строителство.
Имам строителни работници с различна квалификация с които работя от 15 години и , ако ти са необходими в определен момент мога да ти изпратя. Работниците са от област Кърджали, както и аз съм от там.
И още един път ти благодаря за положителното отношение към нас помаците.
А дали твоята версия за с. Манолич е по точна от моята или обратното, това не ме вълнува. Мен по скоро ме вълнува настоящето и бъдещето. Просто някои от нашите помаци се задълбочават прекалено и отвличат вниманието на хората, като ги пращат обратно във времето в ненайси години.
Довиждане и да си жив и здрав. Може да ми отговориш, ако сметнеш за необходимо

Offline Jevizov

• Member
  • **
« Reply #798 on: February 22, 2012, 19:15 »
Приятелю Джевизов аз също съм далеч от мисълта, да чопля историята, най-малко пък и да определям, кой какъв е. Исках само да отбележа в постинга си , че по същество това е истината за помаците. Едни се определят като турци, други като християни трети са с християнски имена  изповядват ислямска религия.Шарен помашки свят. Нямам нищо против нито едните нито другите, това е личен избор. Не ме разбирай неправилно. Аз лично съм за това да гледаме напред. Вярно е, че трябва да знаем и миналото си, но прекалено много се набляга на история.
Аз също съм строител , проектирам и изпълнявам строителство и съм човек технократ. Не ме влече историята, но понякога ми е интересно да прочета нещо за нашето минало на помаците.
Ако и ти се занимаваш със строителство, можем да обменим информация, свързана с инвестиционното проектиране и строителство.
Имам строителни работници с различна квалификация с които работя от 15 години и , ако ти са необходими в определен момент мога да ти изпратя. Работниците са от област Кърджали, както и аз съм от там.
И още един път ти благодаря за положителното отношение към нас помаците.
А дали твоята версия за с. Манолич е по точна от моята или обратното, това не ме вълнува. Мен по скоро ме вълнува настоящето и бъдещето. Просто някои от нашите помаци се задълбочават прекалено и отвличат вниманието на хората, като ги пращат обратно във времето в ненайси години.
Довиждане и да си жив и здрав. Може да ми отговориш, ако сметнеш за необходимо
       Здравей и ти , приятелю! Моето име е Георги Христов.А би трябвало да съм като всички в рода ми - Джевизов.Както и да е. За съжаление аз съм по образование икономист.Пенсиониран офицер съм от Криминална полиция-Бургас. На 48 години съм. След пенсионирането ми,мой бивш колега ,който има строителна фирма , ме покани да организирам охраната на строителните обекти, а те са доста. Това е моят ресор във фирмата.Мисля,че не мога да ти бъда полезен в това отношение. По-скоро ти ми беше полезен с историческите факти за с.Манолич. А иначе случайно попаднах във форума. Аз много обичам да слушам народна музика.Особено родопската.И най-много каба гайда.Като малък много исках баща ми да ме прати в музикалното в Котел или Широка Лъка с гайда,но той не даде дума да се изрече. Явно след това му е станало съвестно,та всяка година ми купуваше по една китара. Та, ровейки в нета за такава музика,попаднах на помашка музика от Родопите.Е,баш си е родопска музиката.Абе всичко , що е излязло от Родопа планина е хубаво.Ако имаш път към Бургас и се нуждаеш от помощ за каквото и да е,пиши тук.Идва ми известие в пощата и от там зная,че някой е коментирал.Остани си със здраве ! Всичко хубаво и на останалите форумци!

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #799 on: February 22, 2012, 19:51 »
И най-много каба гайда.
каба гайда-местност Кабата/Родопите/-кабала-Кибела! ;)
Задача за добрия крималист! Добре дошъл! ::)

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #800 on: February 23, 2012, 08:36 »
Франсоа Пуквил, 1798 г.: „Големи любители на музиката и танците, те не се разделят със своята гайда, под чиито крещящи звуци всички, дори и музикантите, започват да се движат ритмично. Те познават лирическия танц и безброй непристойни танци… Впрочем те са храбри, скромни и трудолюбиви, но невежи повече, отколкото може да се предполага.”

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #801 on: February 23, 2012, 13:54 »
Франсоа Пуквил, 1798 г.: „ Впрочем те са храбри, скромни и трудолюбиви, но невежи повече, отколкото може да се предполага.”

Като се има впредвид че Атака е в управлението няма начин да не се съгласим с бай Франсоа Пуквил :D ;D >:(

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #802 on: February 23, 2012, 15:41 »
каба гайда-местност Кабата/Родопите/-кабала-Кибела! ;)
Задача за добрия крималист! Добре дошъл! ::)
   Олелеее!
Вологез,да си чувал случайно турската дума "каба"?Ето оттам идва названието "каба-гайда.
А ако седнем да си играем на асоциации,далече ще стигнем.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #803 on: February 23, 2012, 23:00 »
Nema takav etnos pomaci. Etnosat e poniatie za elementarni hora i za elementarnite nacii s koito sme zaobikoleni .  Pomaci e neshto mnogo pove4e ot edin ograni4en ,elementaren etnos kato bulgagrskia ili turskia. Spored moeto  skromno mnenie pomacite sme izrasli nad etni4eskoto saznanie na komshiite si koito oshte jiveiat vav velika bulgaria i vav otomanskata imperia i vse oshte ne mogat da osaznaiat ,4e sa si  parvobitni giauri ,ednite s pretencii 4e sa hristiani , a drugite s pretencii 4e sa muslimani. V tozi smisal iskam da kaja  4e spored nashata prava religia nie nemame pravo da sme etnos i zememe li da imame takiva pretencii shte staneme kato tiah.
Taka e , spored men i spored pisanoto , taka kakto az sam go razbral i  sam dostignal do misalta 4e pomak e ednozna4no poniatie i ozna4ava samo edno - muslimanin.

Offline Jevizov

• Member
  • **
« Reply #804 on: February 24, 2012, 10:46 »
   Олелеее!
Вологез,да си чувал случайно турската дума "каба"?Ето оттам идва названието "каба-гайда.
А ако седнем да си играем на асоциации,далече ще стигнем.
    Нещо подобно и аз мислех да отговоря,но добре,че погледнах.Ти си му го казал.

Offline Jevizov

• Member
  • **
« Reply #805 on: February 24, 2012, 10:54 »
Nema takav etnos pomaci. Etnosat e poniatie za elementarni hora i za elementarnite nacii s koito sme zaobikoleni .  Pomaci e neshto mnogo pove4e ot edin ograni4en ,elementaren etnos kato bulgagrskia ili turskia. Spored moeto  skromno mnenie pomacite sme izrasli nad etni4eskoto saznanie na komshiite si koito oshte jiveiat vav velika bulgaria i vav otomanskata imperia i vse oshte ne mogat da osaznaiat ,4e sa si  parvobitni giauri ,ednite s pretencii 4e sa hristiani , a drugite s pretencii 4e sa muslimani. V tozi smisal iskam da kaja  4e spored nashata prava religia nie nemame pravo da sme etnos i zememe li da imame takiva pretencii shte staneme kato tiah.
Taka e , spored men i spored pisanoto , taka kakto az sam go razbral i  sam dostignal do misalta 4e pomak e ednozna4no poniatie i ozna4ava samo edno - muslimanin.

Благодаря,че ми разясни какъв тъп български гяурин съм! Не се обиждам,защото аз зная кой съм и какъв съм. Само ще ти дам храна за размисъл. В Талмуда (ако не знаеш какво е Талмуд,пообразовай се) всички неюдеи се наричат "ГОЯ" (синоним на гяур). Гоите са няколко нива под юдеите.Да излъжеш,убиеш,окрадеш,измамиш някой гоя не е грях.Между другото и ти според юдеизма си гоя.Това харесва ли ти??? И един безплатен съвет - ОТНАСЯЙ СЕ С ХОРАТА ТАКА,КАКТО ИСКАШ ТЕ ДА СЕ ОТНАСЯТ С ТЕБ!

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #806 on: February 24, 2012, 11:51 »

Offline Jevizov

• Member
  • **
« Reply #807 on: February 24, 2012, 12:12 »
   Велико е! Може и да е утопия , но пак е велико!

Offline Jevizov

• Member
  • **
« Reply #808 on: February 24, 2012, 12:40 »
Абе,хора,защо не е разрешено качването на AVI файлове? Попаднах в You Tube на страхотен клип. Едно момче се е записало как свири на каба гайда.Изтеглих го и исках да го кача,но е avi тип файл.Дайте идея как да го преработя (евентуално с каква програма) ,за да мога да го кача. Страхотно изпълнение.Предполагам,че на всички ще хареса.Благодаря предварително!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #809 on: February 24, 2012, 13:04 »
Birol Topaloğlu - Tulum (Yeşil Yayla Fest.)
BİR ARTVİN TÜRKÜSÜ BU KADARMI GÜZEL SÖYLENİR
Duman gene yürüdü                  Dimat otnovo zalazi
Of aman aman yavrum               Oh rojbo moiq
Dağı karalamağa                         Planino ne se magli(zatymnqvai)                     
Of çekerde yanarım                    Oh pa6kaiki gorq
Dumanda benim gibi                   Dimat i toi e kato men
Of aman aman yavrum               Oh rojbo moiq
Meraktır ağlamağa                      Tova e merak ne pla4i
Of çekerde yanarım                   Oh pa6kaiki gori

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42