Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 350550 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Turas

• Forum fan
Re: Eтнос на помаците
« Reply #780 on: February 21, 2012, 13:23 »
Turas,
Ако беше чел толкова,колкото пишеш,все щеше да си прочел накъде,та дори и в този форум,че "летописите" на поп Методи Драгинов са една фалшификация.Да не коментираме факта,че според архивите такъв поп в Корова никога не е имало.Но това е дъвкана тема,явно само на теб не ти е известна.Разбираемо е,ти гледаш доста по-отдавнашни периоди от нашата история.
 А помак съвсем не е гръцка измишльотина.При все,че още не е изяснен произходът на думата,според мен той(произходът) си е чисто турски,тази дума не ми звучи като българска.
Да бе костандовци един ден както си стояха почустваха, че трябва да приемат исляма. Разрушиха трите си черкви, поканиха ходжи, накупуха си чалми и всичко беше съвсем доброволно! А думата помак според македонските историчари доказва тяхния произход, по-маке/повеке македонац/, демек най-чист македонац!  :)

Offline Jevizov

• Member
  • **
« Reply #781 on: February 21, 2012, 15:37 »
Трябва да се даде определението Що е то етнос? Отговаряме ли ни е помаците на него и след това може да се води някакъв спор и се стигне до отговор на въпроса. А кой как се чувства, Турчин , Българин или Помак имам чуството, че от всеки регион на България където има Помаци ще се даде различен отговор.
     Здравейте! Предварително се извинявам,защото аз съм си чист българин,а ще си позволя да ви разкажа една история!Няма да коментирам и споря с никого.Уважавам всеки един от вас,уважавам и всяко едно мнение.Наистина всеки сам определя като какъв ще се чувства.Това е моята позиция. Не се бъркайте , че името ми е Джевизов.Това е друга история.
   Та историята е такава: Работя в строителна фирма.Всяка бригада се състои от хора,живеещи в едно и също село.Знаете как е.Една от бригадите е от село Манолич.Всичките са мюсюлмани.Достойни,честни и работливи хора!Направи ми впечатление,че двама от бригадата държат да бъдат наричани с български имена Руско и Искрен.Когато започнах работа веднъж се обърнах към единия от тях с турското му име - Рустем.Много внимателно човекът ми направи забележка,че държи да го наричам Руско.Така бил и по лична карта. Другите от бригадата са си с турските имена.Бригадир е Мехмед Карабекир.Един много достоен и авторитетен човек. Бих му поверил и живота си. Та Мехмед и Руско са роднини.Заинтригуван,помолих Искрен да ми разкаже защо е така. Той ми разказа,че в селото има две махали - турска и помашка.Тези,които са с турско самосъзнание се делели от помаците. Искрен определи себе си и Руско като помаци.Запитах го какво е според него помак.Отговорът беше - българин,изповядващ исляма. Попитах го ище нещо - защо турците наричат българите гяури. Получих интересен отговор.Че то и някои от нашите са гяури - отговори ми Искрен. Обяснението беше следното: гяур е човек,който не вярва в никакъв бог,не спазва Божиите закони,не живее праведно според своята религия (не според корана само),пиянства,отнася се зле с хората и животните,прави злини и лошотия на другите и т.н.Пак искам да кажа , че всеки един от тази бригада е Човек с главно Ч !Не си намирайте кусури един друг! Живейте праведно и сговорно.Няма значение кой как се чувства.Важното е да е Човек.И след кончината си хората - и мюсюлмани , и християни и безбожници ако щете , да го споменават с добро.Да произнасят името му с уважение. Още веднъж извинете,че си позволих да коментирам в този форум!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #782 on: February 21, 2012, 16:14 »
      Още веднъж извинете,че си позволих да коментирам в този форум!
Този форум е точно за това да се коментира от всеки,  да се стигне до някаква крайна истина така,че няма за какво да се извиняваш а аз ти казвам добре дошъл.Винаги през целият си съзнателен живот съм почитал и уважавал Човека без значение на неговата религия,народност и т.н.Искам да отбележа,че на много места,където преживяват помаци и турци заедно се срещат такива недоразумения,както в този конкретен случай за Руско и за Искрен има и доста по фрапантни истории от места където живеят българи и помаци..Сблъсак на хора със  силни характери,които са сигурни в правотата си тук ние искаме да стане ясно на тези като Руско и Искрен,че помаците са достойни за уважение хора мюсюлмани и са останали такива  въпреки жестокостите на които са били подложени.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #783 on: February 21, 2012, 16:18 »
Да бе костандовци един ден както си стояха почустваха, че трябва да приемат исляма. Разрушиха трите си черкви, поканиха ходжи, накупуха си чалми и всичко беше съвсем доброволно! А думата помак според македонските историчари доказва тяхния произход, по-маке/повеке македонац/, демек най-чист македонац!  :)
Орфеус,Орфеус скъпи съфорумнико при теб нещата са някак си много объркани таиш някаква дълбока  омраза,която не искаме да изливаш тук сред нас намери друго място,където ще те разберат и оценят.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #784 on: February 21, 2012, 16:28 »
Хат, хат незнам защо с всички сили се опитвате да заличите исторически истини?

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #785 on: February 21, 2012, 16:46 »
  Добре дошъл,Джевизов!Ще се радваме,ако продължиш да коментираш :)

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #786 on: February 21, 2012, 16:48 »
 До Джевизов. Господине аз се радвам, че Вашето мнение и отношение към помаците е положително и това за което пишете е така.Самия  аз съм помак и когато прочета такива отзиви в сайта от хора, като Вас българи християни се гордея и се радвам, че все пак има хора от другите които ценят нашата трудолюбивост и доброта.
Искам да ти обърна внимание само към един  момент от постинга ти, който не е точен. Разбира се , ако се отнася за с. Манолич, община Сунгуларе, област Бургас.
В това село всички са помаци, няма турци. Ти сам пишеш, че Мехмед и Руско са роднини. Просто някои от помаците са си възвърнали старите имена други са си запазили българските имена, като не са ги сменили. Но всички помаци със стари и български имена са си помаци и не могат да бъдат никакви други. Аз също съм с българско име, но изповядвам исляма и се определям като помак. Такива като мен в България са 80% от помаците.
Ако желаеш мога да ти обясня защо по голямата част от българските помаци не са си възвърнали старите имена въпреки, че някъде в Раздел дискусии съм го обяснил.
За да бъда точен изпращам ти кратка история на селото, но пак повтарям, ако става въпрос за същото село. Ако е друго ми пиши за да бъдем конкретни.

Данни за селото има още от 18 век, като то е било населено тогава основно от турци и кардараши. В периода 1944-48 година преобладаващата част от населението на село Манолич се изселва в Турция и селото се обезлюдява. Същевременно в периода 1950-1960 г. в селото се заселва ново население, идващо от Родопите. Населението е предимно от село Сливка и околните махали, като новодошлото население наброява повече от 1200 души. Водещи са родовете Хаджиали,Агуш,Али, Караали и други.Други важни и знатни родове са Низамови,Ченели,Узуноски,Куриеви,Гази, Календжи,Незифи, Афузки,Топал, Чауш, Кавръкоглу,Карали и др.Повечето родове имат своя интересна и емоционална история, например Каралиевия род идва в Родопите от Беломорска Тракия (около Кавала), като се е заселил в Родопите след чумната епидемия около 1800-1815 г. Притчата казва, че в Ардино се заселили трима братя ковачи от Беломорието, но там работа имало само за единия. Двамата братя със семействата си тръгнали да търсят ново място за прехрана и установяване. Потеглили двамата братя като минали "дяволския мост" решили да се разделят, единият тръгнал към Давудево, днешено Давидково, а другия тръгнал към Лъджа. По-големия брат Илиос ковача на път за Лъджа спира покрай реката в подножието на връх Вешката. Наблизо в местността "равнишки" е било селото, така хората започват да го търсят за работа.Фактически част от рода се установява в местността "гръцко" в село Сливка и след 130 години го напуска в посока Манолич.В Манолич рода Каралиевия има няколко клона по известни са Алиевия и Кьовия(кехайовия)и Карасановия род(една част живее в община Кърджали) Най-известния представител на рода е Камен Кехайов виден деятел на отечествения фронт в Бургаски окръг. Има и други интересни родове и събития, свързани с поминъка на преселниците от Родопите, но днес живота е променил много от бита и духа на маноличлии, те вече са повече старопланинци и по.-малко родопчани, макар че по старите помнят още притчи и истории за живота и бита им в Родопите, но това е само минало и няма бъдеще. Днес Манолич е хубаво и приветливо населено място, а махалите и село Сливка в Родопите вървят към своите последни дни и часове обезлюдявайки се фатално.
След 1960 г. село Манолич образува сериозна диаспора от Родопите, която постепенно с напредването на урбанизацията се разпръсква, но родъпския корен остава завинаги в сърцата на старите хора споменът и топлината от Родопите и сукаците на село Сливка и околностите му. Постепенно една от жителите се заселва в Сунгурларе, друга в Айтос и Карнобат, а немалка част и в областния център Бургас и други градове в България и чужбина.
В село Манолич населението изповядва предимно исляма.
Маноличлии почитат своите корени и всяка година през втората половина на месец август пътуват до Родопите и в местността Караната правят курбан за здраве и берекет на изселниците. Това събитие само по себе си е свързано с желанието на всеки жител на Манолич да се върне към корените си, но по-младите вече имат друга визия и постепенно тази традиция може да намали своето значение и потребност от нея на населението. В селото почитат Адрелес (Гергьовден), Димитровден и Колода (Коледа), но предвид това че населението с родопско самосъзнание вече е понамаляло тези празници не се честват както са се чествали преди време. Обикновено се честват мюслюманските празници Рамазан байрам и Курбан байрам.Нова традиция за населението от село Манолич е ежегодния "молебен" за дъжд. Колят се 2-3 телета,10-12 овце,които са дарения все от хората на селото и частни фирми, жители на Манолич и други вярващи или родолюбиви хора.На курбана се канят жителите на съседните села:Велислав,Пчелин,Везенково.За всички други гости, вратите на маноличлии биват широко отворени.Това събитие няма точно определена дата, но е през летните месеци.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #787 on: February 21, 2012, 16:49 »

Има много документи,изясняващи от какъв зор и как точно хората са приели исляма в нашите земи.Има и историци-османисти,които са ги тълкували тези документи.И това е много пъти дъвкано тука,но няма кой да чете!Orfeus не читател,Orfeus писател  ;D

Offline Hat

• Moderator
« Reply #788 on: February 21, 2012, 17:27 »
Хат, хат незнам защо с всички сили се опитвате да заличите исторически истини?
Напротив приятелю искаме историческите истини да блеснат,като слънце и заслепят разни там полуидиоти и пишман историци оплескали толкова много историята ни та чак мирише.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #789 on: February 21, 2012, 18:54 »
Аз не знам защо в сайта основно се набляга на история и се прави състезание по най - добър историк. Всеки се стреми да покаже, колко повече знае от другия. Какво го интересува братята помаци за това какво се е случило преди нанайси години. Вярно трябва да си знаем миналото, но мисля, че се прекалява с история. Забележете в сайта се въртят няколко имена, зад които стоят историци и спорят и се въртят в един омагьосан кръг. Нека да се коментират и теми, свързани със съвременното развитие на помаците. Ние живеем във високо развит технологичен свят, който бързо се развива и трябва да насочим вниманието на помаците към това, а не постоянно да ги занимаваме със сухи исторически термини.
Нека да включим в дебатите и хора технократи, защото така ще бъдем по полезни на нашите братя помаци.
Някой ще кажат, че темата е за етноса на помаците и е историческа, да вярно е, но тя може да се коментира и във съвременен аспект.
Чакам коментари.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #790 on: February 21, 2012, 19:49 »
ПОМАШКИ имена
============
Сергей, Йордан Камен, Бисер, Денис, Юлиян, Младен, Борян, Румен, Росен,и т.н.
Звезда, Здравка, Зорница, Фиданка, Сълза, Елза, Боряна и т.н.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #791 on: February 21, 2012, 20:12 »
Забравил си и ЗОРДАН, не знам защо. Сигурно гипсираната ти глава пълна с "Алчъ" не може да го възприеме и няма как. Ясно се вижда, кой ти суфлира в определен момент. Но в другите моменти , когато не си подпрян прозира простотията ти.
С изброяването на тези имена, сякаш искаш да покажеш, че хората от помаците, които носят тия имена трябва да се срамуват ли господин Иван Куртев. Не си познал. Я го заяви открито и хората с тези имена ще те наврат в кучи з-к. Т

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #792 on: February 21, 2012, 22:09 »
Открито писмо обръщение към Президента на Република България.

Уважаеми Г-н Президент
Трябва да изискваме от Европарламента, „експертите” по малцинствените въпроси, които идват у нас да анализират обстановката и да правят оценки, задължително да вземат първо изпит по история на България и после да дават становища. Изпитващата комисия да е на ниво Министрество, като в нея трябва да заемат място най-добрите ни специалисти, например господата - г-н Пламен Павлов и г-н Божидар Димитров, г-н Кирил Милчев.

Без и най-малка представа да имат от ситуацията в България, незнаещи историята ни и третиращи страната ни като някаква джунгла без правила. Тяхната дейност, без необходимата подготовка и взети съображения за нашата национална сигурност и стратегия за развитието ни, само би влошило още повече обстановката, като се създават измислени проблеми. Които в крайна сметка обслужват друга политика, чужда на България. А ние като лоялен член на европейското семейство трябва да се ползваме от закрила и разбирането по тези толкова важни за Отечеството ни въпроси.

И това трябва да се постави сериозно като наш пръв приоритет в Европарламента за националната ни сигурност, интегритет и развитие.

Господата, наречени експерти трябва все пак да знаят, че думата ”помак” е прозвище на помъченото българско население в Родопския край. И ние, българите, никога няма да приемем изопачаване на историческите факти, никога не бихме предали най-автентичната част от народа ни, като го наречем малцинство. Както и да приемем, че съществува македонско малцинство в България. Не може една изкуствено създадена държава от комунистите Македония да има малцинство в България – това е абсурд.

Великите сили са длъжници на България. За да я има днешна Европа в този вид, с развита култура, изкуство и наука се дължи до голяма степен на нас - българите. Идеалите и праведният живот на многострадалците от Богомилството, заляло цяла Европа през тъмните мракобесни времена на Ранното средновековие предизвикват възникването на нов дух за обновление, равенство между половете и тласкат прогреса с векове напред.

Трябва да припомним на днешна Европа малко от нашата обща история. За Кан Тервел - спасителят на Византия и ЕВРОПА, за големият разгромът над арабите спечелил огромна популярност на българския владетел в Европа през епохата на Ренесанса, за когото били съчинени много балади и пиеси, славещи го като победител на арабите и спасител на Европа.

В един свой труд от 1545 година испанският автор Мехия изтъква
значителната роля на българите за разгрома на арабите на Балканите и противопоставянето на арабските амбиции да поставят в клещи и да застрашат цяла християнска Европа.
Френския византолог Шарл Дил твърди, че победата над арабите
е за исляма велико бедствие, като я определя за по значителна от победата на франкския пълководец Карл Мартел 15 години по-късно.
Не е случаен и фактът, че Папа Йоан Павел II, реабилитира България, пристигайки въпреки влошеното си здраве и казва на висок глас, че никога не е вярвал в българската следа. Дори даде на българския народ една от най-хубавите църкви точно пред най-красивото място на вечния град - Фонтана ди Треве на нас, българите, за да се молим и да славим господа.

И не са само заслугите ни като спасители и носители на нов дух за Европа.
Много изтъкнати световни капацитети по история и археология ни сочат като създателите на Европейската цивилизация. На нашата територия лежат няколко исторически пласта от цивилизации, които тепърва предстои да се изучават. Нашата история е много по-древна от гръцката и египетската. В България, хората не на шега, казват, „...където и да се копне се откриват артефакти”.
За да опазим това невероятно богатсво, трябва да изискваме специален статут на земя, криеща невероятно ценни исторически находки, които е необходимо да се опазят и съхранят за световната култура.
Още повече, че сега председател на ЮНЕСКО е г-жа Ирина Бокова.

Не искам да оставя и незасегнат въпроса за циганското население в страната ни. Няма да се връщам назад в историята, за да видим с кого идват те тук на Балканите. Тези, които ги доведоха не можаха да ги цивилизоват нито пък да ги приобщят в етноса ни. Необходимо е Европа и ние с общи усилия да помогнем на циганското население, като се организират такива образователни мероприятия, които да се свързани и със заангажиране със работа. Това е проблемът. Те нямат стимул да се образоват, защото са бедни. А при нас българите е по-различно, защото ние и последната си стотинка ще дадем, но ще се образоваме.

И няма как да не е така. Един народ, който е закърмен с такъв непреклонен дух като нашия Васил Левски, не може да се остави на просия и безпросветност.

С поздрав Юлиян Дойчинов

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #793 on: February 22, 2012, 01:39 »
  Iskam i az da obarna vnimanie na Pomak-m2-Сергей, kojto v postinga si  spomenava ,za pomacite  s "balgarski" imena.Spored men  imenata na samite "balgari" v Balgariq ne sa bulgarski ,te sa hristiqnski sled kato te samite hristiqni,koito se imat za "balgari" ne sa ot bulgarite-turki. Hristiqnite sa ot opredeleni i neopredeleni razlichni etnosi i nikoga ne sa noseli  imena ostanali ot "predscite" na bulgarite-turki  ot Voljka Bulgariq  kato: 

Kurt, Bu-Yrgan,  Bazmei + an,  Atil'kese, Tarvil,  Kermes, Suvar,  Korymdjes, Bunek, Teles, Sain,  Yumart , Azan Tokta, Boyan, Dilyarek, Karadžam, Korym ,Yomyrčak, Balamir ,Birdžihan,

Аслан, Агадж, Билиш, Баг, Урман, Калга, Бур, Тал, Тиряк, Куак, Улаг, Тулак, Балак, Салаг, Джиляк, Биш Егет, Урак Балкан, Кубер, Ширак, Бирак, Тарак, Арак, Алак, Булак, Кулак, Учаг, Ушак, Карак, Бурак, Абалак, Муйнак, Джунак, Шунак, Асбак, Артак, Арджак, Бурджак, Санак, Буняк, Адак, Байляк, Миджак, Иштяк, Аспар-Избор, Алп Кутар, Айдар, Байдар, Тудар, Майяр, Таук, Баук, Джанук, Аджук, Баджук, Барсук, Сандук, Хурал, Байтал, Тугал, Ер-Урал, Аскал, Бакал, Тукал, Иджал, Бурал, Арсал Кимер, Курал, Марал, Кавал, Кичи Урал, Биш, Тарган, Варган, Ширкан, Иркан, Барган, Тирган, Чулган, Кар, Саклан, Тамън-Булгар, Кавъс, Тамър-Улан, Баръс, Агил, Аил, Даил, Наил, Баил, Абил, Амил, Бадил, Сандил, Рамил, Атаил, Джаил, Бил, Ил, Барън, Урън, Багън, Адън, Карън, Сабън, Саин, Кибе-Булгар, Мар-Агил, Бурун, Арджа, Аргибей, Вар, Карт Мар, Улу Мар, Джуман, Авар-Кам Раджил, Сабъш-Ук, Биек-Ас, Камулъ, Хазар, Балта, Йолт-Аба, Нукрат, Турджан, Миджан, Кулян, Кудан, Аспан, Турдан, Далай-Тургай, Сам-Далай, Тамър, Джалда, Бурун-Сагил, Маджил, Карт-Кубрат, Буляр, Хардат, Хингул-Чулман, Урдат, Нарат, Арат, Сурат, Бурат, Алат, Тамъш, Даръш, Алъп Балта, Талъш, Балъш, Данъш, Аръш, Баън, Мамъш, Сюрен, Халиб, Курбат, Кан-Кубар, Текетир Су-Алтън, Галидж, Курен, Тирен, Азан, Кама-Бурма, Сю-Дан Аудан, Алабуга, Туймас, Самар, Нау-Таргиз, Инай-Бунджар, Йолъг Котраг, Булгар, Бирак, Батрак, Тарак, Булга, Тулак, Луджа, Шамбака, Илбак, Бут, Ирмак, Буртас, Маджи, Балън, Джирас, Кубан Тулуш, Байджил, Сирмак, Маджил, Даил Лекдан, Куба-Алман, Тар-Кубан, Тулуш, Джамантай, Сандугач, Идан, Бут, Байджан, Татра-Сарос, Атай, Бикен, Таргиз, Арбат, Абар-Кам, Сарбин, Уимен, Уибиле-Бай, Руджа-Бан, Банджар, Руджа Аспарък, Идан, Кунгур, Сабан, Кос-Кубан, Иданбир, Арджанбий, Бавър, Тура, Искел, Орджак, Уктимас, Дебер Котраг, Чокър, Туба Утиг, Бирули, Кулян, Сагдак, Нукрат, Шир-Биляк, Зардаг, Карт-Туляк, Байбак, Карт-Урак, Джумран, Тарак, Чукрак, Аскал Тунтимас, Кичи Кара-Канджал, Буляк, Мари-Джунт, Джирак, Ирджиган, Урсуман, Бай-Алан, Балак, Саръчин, Контраг Бешут, Юлай Барджил, Сувар, Кумук, Алан Барън, Кавъл, Айяр, Кубар, Мар-Джанги, Ер-Таш, Айдар-Бури, Анджар Булджар Булгар

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #794 on: February 22, 2012, 09:57 »
Византийски аристократи от български произход
протоспатарий Антис, спатарокувикуларий Антис, Асани, Асани от Корфу, Баян, протостратор Баян, Борил и Герман, Борис-Давид от Самос, Булгари, Василий Вулгарос, Владцертис от Несебър, Воила, Войоанис, Глава, Гръд, Гуделис, Давид от Охрид, Дамян Добромир, севаст Евтимий Кардам, Иван Анчо, Иванко от Сидерокавия, Ивац, Кавкан, Леон Вулгарос, Литовой, Мавър, Михаил от Овче поле, Нестонги, Нестор, Никола Мито, Севастопул, Сеслав, Сермон, патриций Теодор, Хранислав, Христофор Вулгарос, Хумир, Чуил, Юстиниановци....
Което показва, че по това време националността не е била от голямо значение, а по-скоро властта. :))

Тюрките,като група азиатски народи,са много по -млади от българското племе.Грешно се възприема,че многото думи ,които използваме са тюркски..Точно обратното-тюрките са приели в езика си много думи от български произход...Много наши думи са приели и угро-фините,които са били наши съседи.Можеби звучи невероятно,като се има предвид особенностите на днешният унгарски език,но всички думи за земеделие,домашен бит,въоръжение при тях са взаимствани от българите.Това е отбелязано в изследванията на много техни учени- Геза Фехер и др.Те даже ни приемат като братовчеди с близка смесена кръв.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42