Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 350870 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Re: Eтнос на помаците
« Reply #75 on: September 12, 2009, 21:50 »
Stryaskat se Suleyman94 i Guderian, koito ne sa nikakwi pomaci ot Smolyansko, a sa edni obiknoweni bylgari koito iskat da vnusat na horata ce sa pomaci, kato zaemat stranata na Smolen4ani i po takyv naci se stremyat da vnushat ce sme nesto razlicno. Mislya ce sis tebe Guderian edin pit si govorihme na tema smolyanski dialek v cata nepomnishli. Ti togava se prestavyase ce bese ot Smilyan i vidyah shto za pomak ot Smolyansko si. tova metkata shte go potvirdi. 

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #76 on: September 12, 2009, 22:02 »
Брей, щял да докара цели 3 гласа от смолянско, оджата помак БГ. Няма ли повече, уа? ахахаххах

Az ne sim kazal nikade ce shte ti dokaram tri glasa, a kato se vklucat tezi smolyanski pomaci, shte razberes kakvi sa smolyanskite pomaci. I s drugiya si nik shte zapocnesh da se prestavyas kato nevrokopski pomak i shte upluvash togava smolyanskite pomaci.

Isyankar

• Guest
« Reply #77 on: September 12, 2009, 22:05 »
Я ми кажете - всички знаем, че има "турчеещи се цигани", всички знаем, че има "българеещи се цигани", но защо не знаем за "помак-чеещи се цигани" ?

Offline TUFCA35

• Senior member
« Reply #78 on: September 12, 2009, 22:07 »
i az taka mislq   vodq se po tova 4e sam u4stval zedno s guderian v 4eta i  prosto sam bil udiven kogato gledam    s   kakva zloba se otnasq  kam turtsite  , İ sam udiven edin pomak da govori za tur4in takşiva grozni neşta. zna4i ne e pomak

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #79 on: September 12, 2009, 22:16 »
Ima gi v Rodopite po Dospati i pr. V Srednite Rodopite gi naricat agupti. Ima i edni cigani bilgarogovorqshti po Lovesko deto se samoopredelqt za bilgaromohamedani ponqkoga se opredelqt i kato turci ili pomaci, ama kazvat za turcite i pomacite ce te sa bas turci i bas pomaci. Te sa ot selata Lesedren, Kircevo, Toros, Zlatna panega, Romqncevo, Dobrevci, Teteven i pr.

TUFCA35 pogledni samo s kolko nika e tezi, deto se prestavya za smolyansci pomac, Pomacinqoo, ymutlu, kasam i vsi4ki skoro registrirali se kato za anketata hahaha.

Tralala integrirame se birzo zashtoto se umstweno razviti hora. gena ni e takiv nyamame nujda ot nyakoy koyto da ni uci na civilizovanst, tova e vgradeno v nas.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #80 on: September 12, 2009, 22:58 »
Я ми кажете - всички знаем, че има "турчеещи се цигани", всички знаем, че има "българеещи се цигани", но защо не знаем за "помак-чеещи се цигани" ?

Има и такива , но  те не са помакчеещи се , те вече са помаци и то без да им са налагани принудителни  или други някакви мерки. Искали са доброволна интеграция и са получили такава безусловна. Впрочем ,спорен е и момента дали са цигани ,но принципно не искам да водя диалог със теб Исианкар ,защото едва ли си готов.

Isyankar

• Guest
« Reply #81 on: September 12, 2009, 23:12 »
Шабан, а тези за които ти говориш не са ли асимилирани, а не интегрирани ?

ПомакБГ ще проуча въпроса. Интересен е тъй като в Смолянско и Кърджалийско - статистиката не лови на практика цигани. Имам познати в някои от изброените от теб села и също ще разпитам. Може пък да излезе един хубав академичен проект в бъдеще от това  :))

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #82 on: September 12, 2009, 23:15 »
Saban az znam ce ti ne si ot Nevrokopsko. razkaji nesto za tvoja kraj na Guderian za da razbere, kakvi hora jivejat tam. kakva cast ot pomacite sa musulmani i kakva ne sa. Kolkosa s bilgarski imena i kolko procenta nesa i dali tova ima znacenie v tqhnoto samosiznanie kato pomaci.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #83 on: September 12, 2009, 23:24 »
Шабан, а тези за които ти говориш не са ли асимилирани, а не интегрирани ?
Не те знам ,що за демограф си но интеграцията е част от асимилацията.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #84 on: September 12, 2009, 23:35 »
В крайна сметка тук само се хленчи, че българите еди си кво си...Е вие какво правите, за да ви опознаят. Уж този сайт и форум трябваше да подпомогнат подобно развитие, но то се изсипва само една помия и се създава още по-стряскаща представа за "помака".

"Стряшкащата представа" за помака идва от подобни постинги като твоя. А иначе ние сме си едни такива кротки като агънца до момента, когато се яви някой и започне да ни провокира като заговори за "помии" и се осмелява да ни дава акъл.

Да си прочела някъде да съм писал "българите са еди какво си"? Аз дори не използвам етнонима "българи", а християни и то само, когато ми се налага да направя някакво разграничение от помаците, което съвсем не означава противопоставяне.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #85 on: September 12, 2009, 23:38 »
Saban az znam ce ti ne si ot Nevrokopsko. razkaji nesto za tvoja kraj na Guderian za da razbere, kakvi hora jivejat tam. kakva cast ot pomacite sa musulmani i kakva ne sa. Kolkosa s bilgarski imena i kolko procenta nesa i dali tova ima znacenie v tqhnoto samosiznanie kato pomaci.
Да разбира се , не съм от Неврокопско.Но Гудериан много добре знае ,че в Смолянско е дислоцирана основната маса помаци , а заиграваното с основната маса е опасно. Затова предпочита да се заиграва с неврокопчани.
В бившия Смолянски окръг всички помаци са мюсюлмани ,дори и тези които станаха християни. Давам ти пример - при излизането си от църквата едно новопокръстено лице ,излязло със  "Бисмилях" и " Аллах напреш и я послед" :D.
За името дали е по българския именник или не ,и друг път съм казвал ,това няма връзка със самосъзнанието за "помак" . Това е личен избор и личен проблем  породен от  личното  двуличие за  което са  обясними причините и подбудите.

Isyankar

• Guest
« Reply #86 on: September 12, 2009, 23:40 »
Не те знам ,що за демограф си но интеграцията е част от асимилацията.

Т.е. циганите са асимилирани в Смолянско ?

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #87 on: September 12, 2009, 23:48 »
Т.е. циганите са асимилирани в Смолянско ?
Казах ,а и Помак .БГ ти каза ,че не са цигани. Между Агупти и цигани има огромна разлика.Както и казах ,че принципно със теб не ми харесва да водя диалог.

Isyankar

• Guest
« Reply #88 on: September 12, 2009, 23:50 »

Щом между агупти и цигани има огромна разлика - значи ги изключваме от търсената от мен група "помакчеещи цигани"....

Други предложения за помакчеещи се цигани (изключвам за сега севернобългарските помаците, тъй като са преселници).

Все пак, аз не твърдя, че няма такава категория. Но това е много важен въпрос да се уточни свързан с "помашкия етнос".

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #89 on: September 13, 2009, 08:42 »
bggrazdanin,kопирал си два текста и си ги поставил. Единия е от Уикипедия, другия е статия на вестник Атака
http://www.vestnikataka.com/module=displaystory&story_id=54807&edition_id=940&format=html.

От такива весници такова. Всички са шпиони на Турция. Чудясе ако я нямаше Турция, тези хора на кого щяха да са шпиони. И помаците са насилствено потурчени. А защо не са останали тези кървища в родовата ни памет не е ясно. Между другото Адем Кенан е ваш човек, заблуждавате хората като им втълпявате разни приказки. Ако беше някакъв такъв, одавна да сте го изселили в Турция.

Шабан аз не съм казал, че агуптите са цигани, но не съм казал че и не са. За мен тази етническа група е като всички останали. Ако са и ако ги е срам да се самоопределят за цигани това си е между тях. А ако не са цигани това пак си е тяхен проблем. За мен щом се самоопределят като помаци, а не са значи спадат към тази група, хора които се помачеят. Другото което може да се спомене за циганите е че небива да се срамуват от това което са. Всеки от тях е един човек, с разум и потенциял. Вярно немогат да станат президенти на Р.България, но пък могат да се изевяват и да достигнат върховете на други планини. Ние познаваме доста такива цигани, както в религиозните свери, така и в областа на шобизнеса, културата, бизнеса и пр. Според мен Аллах да помага на всеки един, считаш себеси за мюсюлманин.