Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345213 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #585 on: January 13, 2010, 20:46 »
Балканджия, аз много добре знам в кои графи са помаците. Погледни например втората колонка в Благоевградска и Велинградска (Пазарджик) област. Въпросът е защо в таблицата (не в анкетната карта) няма графа помаци. И всички знаем отговора.
Мустафа  виждам че при вас втората графа е доста пълничка, ама в Смолянско и тя ми бледнее и така като гледам си отразява доста реално броя на етническите турци там. Май помаците в Смолянско масово са се вписали сам самички без някой да ги тика и кара в първата графа, което води до извода, че хората така се чустват.

Гледам 122806 души там са се самоопределили като българи, а като православни едва 41599. Като мюсюлмани са се определили 58758, а хора които не са се опрелелил към никоя религия 39003. От тези мюсюлмани изваждаме 6036 турци и става 52722 души. Освен това хората които не са опделелили религия вероятно са мюсюлмани съдейки по личен опит и по изказванията на други хора на този форум, че смолянските помаци крият, че са мюсюлмани, но и не казват че са християни. Така значи общо хората самоопределили се като българи и заявили или скрили своята мюсюлманска вяра са 91725, към тях прибавяме православните и изваждаме хората които не са се самоопределили по народност или са писани в графа други (те са или православни или мюсюлмани)  ромите и руснаците и се получава 122831, почти равно на броя на самоопределилите се като българи, които са 122806. Това ясно показва какво е самосузнанието на населението в Смолянско, колкото и разни уж смоленци, а всъщност стари познайници с нови никове да разправят противното. Там определено графа помак не им трябва, щото се чувстват българи. Който се чувства помак е свободен да го напише в картата, живеем в демокрация. Така че ако претендирате, че тук е гласа на помаците то трябва да бъде чут този на смолянските помаци които са мнозинство сред другите- близо 100 000 са и виждате как се самопределят нали? Но когато някой от тях надигне глава и заяви позицията си бива наречен предател, отстъпник от помашкото и бива прогонен.

PS Последните ми два постига по тази тема, включително и настоящия бяха изтрити, което се надявам да е било поради профилактиката иначе би било грубо потъпкване на правилата! За радост успях да ги възстановя

Offline tersid

• Adviser
« Reply #586 on: January 13, 2010, 20:56 »
Мустафа, ако под тази графа ''Други" се крият помаци, то в Смолянско те са 55 души ;) То по малко от една махаличка бре.
Балканджи ,що се правиш на утрепан , след колоната други има и една друга - "НЕ се определя" и тя е с най голяма численост за цялата страна.Смея да твърдя че в тази графа "Не се самоопределя" в национален мащаб половината са помаци ,съдейки по окръзите .

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #587 on: January 13, 2010, 21:07 »
Балканджи ,що се правиш на утрепан , след колоната други има и една друга - "НЕ се определя" и тя е с най голяма численост за цялата страна.Смея да твърдя че в тази графа "Не се самоопределя" в национален мащаб половината са помаци ,съдейки по окръзите .
Не смятам, че всичките 9696 неопределили са са помаци, във Варна също има 3830 несамоопределили се, но това не значи че са помаци. А и 9696 не е особено голяма цифра в съотношение с другите, а и съм ги изключил при пресмятанията си по-горе, както се вижда. А ти за графите етнос или за религия говориш?

Offline tersid

• Adviser
« Reply #588 on: January 13, 2010, 21:10 »
Не смятам, че всичките 9696 неопределили са са помаци,
Ами ако не са помаци , то поне са араби,траки,арменци все наши хора  а то е едно и също.Така че това не променя нещата.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #589 on: January 13, 2010, 21:13 »
Ами ако не са помаци , то поне са араби,траки,арменци все наши хора  а то е едно и също.Така че това не променя нещата.
Терсиде не знам да се смея ли или да плача на изказването ти.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #590 on: January 13, 2010, 21:17 »
Терсиде не знам да се смея ли или да плача на изказването ти.
Нормално е да не знаеш , но прави това което ти идва отвътре ,мен не ме интересуват твоите антагонистични състояния ,щото не мога да ти помогна.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #591 on: January 13, 2010, 21:18 »
Нормално е да не знаеш , но прави това което ти идва отвътре ,мен не ме итнтересуват твоите състояния.
Айде спри да спамиш темата ако обичаш!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #592 on: January 13, 2010, 23:18 »
Балканджия защо смяташ че смолянските помаци са мнозинството на помаците? Помаците в Турция нима са по-малко от тях? Ако вие българите сте ги отписали, ние не сме. За нас не е важно дали говорят само турски или само македонски. За нас е важно че те са нашенци. Освен това помаците като цяло са полуграмотни хора. За тях е важно да е написано конкретно помаци иначе те немогат да се ориентират и се вписват в какви ли не графи. Иначе бас държа с теб че ако има такава графа положението в Смолянско няма да е такова каквото го описваш. 

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #593 on: January 13, 2010, 23:26 »
Балканджия защо смяташ че смолянските помаци са мнозинството на помаците? Помаците в Турция нима са по-малко от тях? Ако вие българите сте ги отписали, ние не сме. За нас не е важно дали говорят само турски или само македонски. За нас е важно че те са нашенци. Освен това помаците като цяло са полуграмотни хора. За тях е важно да е написано конкретно помаци иначе те немогат да се ориентират и се вписват в какви ли не графи. Иначе бас държа с теб че ако има такава графа положението в Смолянско няма да е такова каквото го описваш. 

Хюсеин недей подценява помаците. Далеч са времената когато са били полуграмотни- поне в Смолянско- район който познавам. Много грамотни и начетени хора са. Аз говоря че са мнозинство от помаците в България, помаците в Турция са отделен въпрос. Хюсеин фактите са факти, а пред фактите и Боговете мълчат, това е положението в Смолянско и то не от вчера, независимо на кого му харесва и на кого не. Това е.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #594 on: January 14, 2010, 07:35 »
Там определено графа помак не им трябва, щото се чувстват българи. Който се чувства помак е свободен да го напише в картата, живеем в демокрация. Така че ако претендирате, че тук е гласа на помаците то трябва да бъде чут този на смолянските помаци които са мнозинство сред другите- близо 100 000 са и виждате как се самопределят нали? Но когато някой от тях надигне глава и заяви позицията си бива наречен предател, отстъпник от помашкото и бива прогонен.

В общи линии съм съгласен с анализа. В изводите обаче си противоречиш. От една страна казваш, че всеки е имал правото да се самоопредели, но не ми отговоряш на въпроса - защо тогава липса графа "помаци" в таблицата? Дори и само едно лице да се е самоопределило като "помак" в условията на демокрация това би следвало да бъде отразено в горната таблица. Противоречието ти продължава с твърдението, че в Смолян едва ли не всички са се самоопределили като българи по етнос и в същото време настояваш същите тези "надигащи глава от мнозинството" и нечувствуващи си като помаци да бъдат гласа на помак.еу. Как ще стане това?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #595 on: January 14, 2010, 07:45 »

Няма нужда от басове. Освен това никой не претендира за многочисленост. Дали са 200 хиляди или само 20 души няма никакво значение. Тук става въпрос за потъпкано право на самоопределение, изразявящо се в манипулативно изнесените резултати, а не в липсата на графа "помаци" в самата преброителна карта. Очевидно е, че някои гласове са елиминирани по административен начин. А уж всеки има право на самоопределение.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #596 on: January 14, 2010, 08:41 »
В общи линии съм съгласен с анализа. В изводите обаче си противоречиш. От една страна казваш, че всеки е имал правото да се самоопредели, но не ми отговоряш на въпроса - защо тогава липса графа "помаци" в таблицата? Дори и само едно лице да се е самоопределило като "помак" в условията на демокрация това би следвало да бъде отразено в горната таблица. Противоречието ти продължава с твърдението, че в Смолян едва ли не всички са се самоопределили като българи по етнос и в същото време настояваш същите тези "надигащи глава от мнозинството" да бъдат гласа на помак.еу. Как ще стане това?
Мустафа помисли малко, ти казваш, че дори един да се самоопредели като помак трябва да има такава графа. А ако някой се определи като чироки, друг като шайен, трети като ескимос и четвърти като танганаец и така всичките 6 или 7 хиляди етноса по света трябва ли за всеки да се отвори отделна графа? Ще стигне ли преброителната карта за всички или ще стане като чаршаф, че и по голяма? Именно поради това е графата ''Други'' защото по света има много етноси и е възможно представител на повечето от тях да живее в България. Там е свобободен да запише своя етнос така както е решил. Мустафа, аз не виждам противоречие в думите си, тъй като помаците в Смолянско действително почти на 95% се самоопределят като българи, но за тях думата помак има малко по различно значение отколкото в Западните Родопи. В Смолянско думата помак се тълкува като българин с мюсюлманско вероизповедание, също както в Северна България павликянин се тълкува като българин с католическо вероизповедание. Да те са помаци и имат право на глас в сайта на помаците, въпреки че са тях помак значи българин мюсюлманин, а не отделен етнос.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #597 on: January 14, 2010, 08:59 »
E,вече си намерихме  комлексен  познавач ,анализатор,говорител,тълкувател,определител и т.н
....... тъй като помаците в Смолянско действително почти на 95% се самоопределят като българи, но за тях думата помак има малко по различно значение отколкото в Западните Родопи. В Смолянско думата помак се тълкува като българин с мюсюлманско вероизповедание,
 Да те са помаци и имат право на глас в сайта на помаците, въпреки че са тях помак значи българин мюсюлманин, а не отделен етнос.
Бях казал някъде, че статистика не е вярна наука  и в много случаи се тълкува превратно и много често си служи с подмолни средства и със скрити цели .Статистиката можеда преброи едно стадо,но няма как да знае какво скрито вътре.
E, тъй като ние сме си статистически единици  е редно да приемаме окончателните определения на познавачи ,анализатори,говорители,тълкуватели  и т.н които си имат някакъв хабер ,но си нямат хал.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #598 on: January 14, 2010, 09:02 »
Балканджия, може би имаш право. Сега се позамислих - в действителност може и да не става дума за манипулация на данните. Ако има изискване в таблицата да се нанасят в отделна графа само тези данни от преброителните карти в частта "етническа група" с резултат над 1000. А всичко под 1000 да е в графата "Други". Но това означава, че най-много 999 души са се самоопределили като помаци. Което ме съмнява.

Все още мисля, че преброителите са инструктирани да пращат всички определили се като помаци в "трета глуха", тъй като етнос помаци не съществува. Но тогава защо са отразили етнос "македонци"?!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #599 on: January 14, 2010, 09:05 »
E,вече си намерихме  комлексен  познавач ,анализатор,говорител,тълкувател,определител и т.нБях казал някъде, че статистика не е вярна наука  и в много случаи се тълкува превратно и много често си служи с подмолни средства и със скрити цели .Статистиката можеда преброи едно стадо,но няма как да знае какво скрито вътре.
E, тъй като ние сме си статистически единици  е редно да приемаме окончателните определения на познавачи ,анализатори,говорители,тълкуватели  и т.н които си имат някакъв хабер ,но си нямат хал.

Терсиде ти освен да спамиш друго можеш ли да правиш да те попитам? Държавното преброяване показва фактическата обстановка в Смолянско, която се потвърждава и от моите лични впечатления. Това, че на теб не ти харесва е друг въпрос. И поради това, че нищо смислено не можеш да кажеш - злобееш, спамиш и плюеш. Седни, успокой се, пийни си лития и едно чайче от маточина и мента и тогава пак ела да спорим. До тогава не смятам да отговарям на провокативните ти и злобни постове, защото ми е под нивото.