Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 345221 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

десс

• Guest
Ynt: Eтнос на помаците
« Reply #570 on: January 12, 2010, 12:40 »
Тезата за арабския произход на помаците ми изглежда налудничева. Но въпреки всичко уважавам мнението на г-н Дорсунски и оценявам неговата смела позиция да се изправи очи в очи срещу държавната асимилационна машина.
И на мен-тоз знае ли какво е етнос -ако имаха арабски произход трябваше да имат семитски черти-а до сега не съм забелязал.Е вижте в Сицилия,която са били почти колония на Гърция в древността имат доста белези на семитите(смята се ,че гърците в древността са семити-по статуи и т.н.).
В Родопите е имало разселения,но незначителни и на европейци(латинската империя),може и на араби и т.н.-но България тогава е била доста привлекателна държава-силна армия,икономика и доста толерантна във всяко отношение и такова разселване е имало навсякъде-според византийски хронист -"българите бяха толкова справедливи,че градове в други държави се присъединяваха към държавата им доброволно".

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #571 on: January 12, 2010, 21:18 »
Фатме Мюхтар,

Изследовател

в Български хелзинкски комитет,

дипломант на правния факултет

на Централноeвропейския

университет в Будапеща,

специалност "Човешки права"

Човешките права не се базират
на етнически произход

Помежду си български говорeщите мюсюлмани се наричат помаци, а не "българомохамедани". Приемат като обидно, когато външен човек ги нарече помаци, защото това понятие в литературата е свързано с обидни клишета като "вероотстъпник", "предател" и т.н. Как биха искали да бъдат наричани - този въпрос трябва да се отправи към тях, защото всеки има право да се нарича както желае.

Помаците са - ако не друго - то религиозно малцинство. Няма единна теория за техния произход и макар че всяка от тях има своята логика, не е доказано 100 %, че са от арабски (арабско-славянски), тюркски (тюркско-славянски), тракийски или български ("потурчени българи") произход. Те обаче са обособена общност, и след като една общност сама се въприема като малцинство, и е възприемана от другите като отделна общност, то фактът, че в листите за преброяване няма отделна графа за това малцинство - както международните човешко-правни норми изискват - е дискриминация. Тъй като България е подписала всички ключови международни документи, които съдържат клаузи за защита на националните малцинства, това е правно нарушение от страна на институциите, занимаващи се с преброяването.

Няма единно определение за понятието малцинство. Български говорещите мюсюлмани знаят себе си като "помаци". Следователно - от човешко-правна гледна точка - при преброяването графа с това име трябва да присъства. Отделен е въпросът колко хора биха се записали в нея. Тяхно право е да изберат да се самоопределят като помаци или не.

България е подписала две международни съглашения: Съглашение за защита на политическите и гражданските права и Съглашение за защита на социалните, икономическите и културните права на гражданите, включително Европейската конвенция и Хартата за правата на човека. Подписан е, но не е ратифициран Протокол № 12 против дискриминацията на Европейската конвенция за правата на човека. Фактът на подпис и ратификация натоварва България с редица задължения, включително и гарантиране правото на сомоопределение на българските граждани. Следователно на български говорещите мюсюлмани не може да им се отрича правото да използват името "помаци", за да се самоопределят като такива, ако искат.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #572 on: January 12, 2010, 22:19 »
Напълно съм съгласен с Фатме Мюхтар, че помаците са религиозно малцинство.  Единствено бих уточнил, че считам за по-точно да се използва "културно-религиозна малцинствена група".  Споделял съм многократно мнението си по въпроса.

Не съм съгласен обаче, че липсата на отделна графа "помаци" в листите за преброяване е дискриминация.  В съответната графа "Друга" от преброителната карта съществува възможността да се отрази етническата група.  По тази логика би следвало, че арменците, евреите, руснаците и др. етноси в България също са дискриминирани, което не отговаря на действителността. 

Следователно на български говорещите мюсюлмани никой не отрича правото им да използват "помаци", за да се самоопределят като такива, ако искат.   

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #573 on: January 12, 2010, 22:53 »
Щом ги нема в графата, на следващото преброяване през 2011г., сичкьите "Помаци" да се запишат "Турци", за наслада на душата патрио-национална!  :D  ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #574 on: January 13, 2010, 08:22 »
PNK2003, ето копие на анкетна карта от преброяване на населението 2001. Има я в сайта на НСИ. В действителност в нея има графа други за етническа принадлежност. Въпросът ми е как се процедира с данните от тази графа - те поотделно ли се извличат и нанасят в крайния резултат от преброяването или се отразяват всичките общо в "други"? Аз мисля, че е последното.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #575 on: January 13, 2010, 08:28 »
Прав съм бил - всичко е в коктейла графа "други" - http://www.nsi.bg/Census/Census.htm

ПС - Сега забелязах, че в таблицата има и етнически групи, липсващи в акетната карта - "Руска, Армен-
ска, Влашка, Македонска, Гръцка, Украинска, Еврейска, Румънска". Следователно остават два варианта:

1. Никой не се е писал "помак" на предишното преброяване в графа "други"
2. Тези служители, които са извличали данните от таблицата са инструктирани да игнорират и не отразят всичко що се е писало "помак".

Отново мисля, че е второто.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #576 on: January 13, 2010, 09:43 »
Справедливо ще бьде ако преди графа други има графа помаци.Искам да попитам има ли някакьв полезен ход,който трябва да направим за за да има такава графа при следващото преброяване.Считам,че именно тази графа може да се окаже  едно от нещата,които може да обединят родолюбивите помаци.Непременно трябва да направим такьв опит,като предварително се осмисли разбира се.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #577 on: January 13, 2010, 09:55 »
Мустафа,

Погледни цифрите - общо 18792 в графа "Друга", но обърни внимание и на отделните области.  Дори всички от тази графа да са се самоопределили като помаци, то техният брой 18792 ли е в цяла България?  А в Област Благоевград например само 1670 помаци ли има?  А в Област Смолян може би са 55?  По-логично е да се зададе въпроса "Колко от помаците в България са се самоопределили като такива?", защото техният реален брой е много повече. Обърни също така внимание, че 62108 души не са се самоопределили. 

На твоя първи въпрос не мога да отговоря, защото нямам представа как се процедира в действителност от НСИ при обработката на картите.     

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #578 on: January 13, 2010, 10:11 »
hat, не е въпросът непременно да има графа "помаци". Достатъчно е всички данни от графа "други" да бъдат отразени, а не някои от тях потулени. Дори и само един човек да се е писал "помак", това трябва да бъде публикувано. Иначе какъв е смисълът от анкетирането.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #579 on: January 13, 2010, 10:22 »
 Как да се запиша  помак като при опита да се запиша като такъв при преброяването  2001г. преброителката отказа да ме  брои и проблема ми стана скандаленЗатова всеки си мълчи защото не иска да набира черни точки пред тези от които зависи поминъка му.Аз считам,че ако предварително не се създаде психоза ,да сплашат хората че това е опасно значителната част от помаците ще се запишат в тази графа
    п.с.Въпреки проблема аз се записах като помак,при предаването на преброителните карти явно са ме обработили.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #580 on: January 13, 2010, 10:24 »
Как да се запиша  помак като при опита да се запиша като такъв при преброяването  2001г. преброителката отказа да ме  брои и проблема ми стана скандаленЗатова всеки си мълчи защото не иска да набира черни точки пред тези от които зависи поминъка му.Аз считам,че ако предварително не се създаде психоза ,да сплашат хората че това е опасно значителната част от помаците ще се запишат в тази графа.
Най добре да се пишат араби и да се оправи работата- според господин Дорсунски са такива. Няма да спорим с историческите авторитети я, ние необразованите лаици ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #581 on: January 13, 2010, 10:27 »
Прав съм бил - всичко е в коктейла графа "други" - http://www.nsi.bg/Census/Census.htm

ПС - Сега забелязах, че в таблицата има и етнически групи, липсващи в акетната карта - "Руска, Армен-
ска, Влашка, Македонска, Гръцка, Украинска, Еврейска, Румънска". Следователно остават два варианта:

1. Никой не се е писал "помак" на предишното преброяване в графа "други"
2. Тези служители, които са извличали данните от таблицата са инструктирани да игнорират и не отразят всичко що се е писало "помак".

Отново мисля, че е второто.
Мустафа, ако под тази графа ''Други" се крият помаци, то в Смолянско те са 55 души ;) То по малко от една махаличка бре.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #582 on: January 13, 2010, 10:32 »
Балканджия, аз много добре знам в кои графи са помаците. Погледни например втората колонка в Благоевградска и Велинградска (Пазарджик) област. Въпросът е защо в таблицата (не в анкетната карта) няма графа помаци. И всички знаем отговора.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #583 on: January 13, 2010, 10:33 »
   Балканджи,както знаеш наистина с теб не споря.Мисли си каквото  искаш но остави  хората семи за себи си да решават какви са.А вместо да ми разправяш легенди прочети книгата на Дурсунски,човека  казва че при формиране на помашката общност  един от конпонентите са араби.Според теб тогава едни да се пишан тюрки други  траки ,кумани ит.н.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #584 on: January 13, 2010, 20:40 »
   Балканджи,както знаеш наистина с теб не споря.Мисли си каквото  искаш но остави  хората семи за себи си да решават какви са.А вместо да ми разправяш легенди прочети книгата на Дурсунски,човека  казва че при формиране на помашката общност  един от конпонентите са араби.Според теб тогава едни да се пишан тюрки други  траки ,кумани ит.н.
Хадж ако в етногенезата на помаците има комактни арабски маси то аз съм трамвай. А писанията на Дорсунски нема да кометирам те просто граничат със смехотворността да не използвам по силни думи. Все едно някой седнал да си пише история базирайки се единствено на собствените си теорийки, а не на факти и извори.