Балканджия виждам че не си запознат добре със историята, не че е запознат и Дурсунски, но това за което той говори е от 665 г., когато били разселвани големи маси славяни и авари в Мала Азия към границите на Византия със Сирия , от които като военно формирование от 5000 славяни преминало на страната на арабите. За заселването на сарацини (араби) и армено-павликяните по границите на Византия със България се говори и в Гръцките извори за Българската история. Това станало през годините 746 и 778 г. Алексий Слав бил владетел на една част от Родопите, не е владял по-голямата част в която влиза и обл. Ахридос намираща се в Източните Родопи. Той оправлявал през годините 1207-1230 г. и към края на живота си той се заселва в Мелник, които години са много преди гореспоменатите години на изселвания и преселвания.
Народната песен която цитираш ''Мен ме налита майчо ле да ида връз планинана, хайдутин да станем с турци да се бием'' е видимо родопска, но в Родопите освен помаци живеят и българи. Там хайдуци сред българите е имало много, един по-известен е бил Дельо войвода. Колкото до песента от Ловеч, тя е предадена от Любен Каравелов, а щом е от него ..... Освен това в песните за хайдуците има много помашки, който не възпяват техния героизъм, а техните зверства. Има и протес на помаците срещу хайдуци през 1720 г. от област Ахърчелеби против “получилите повиквателно за еничери” Хайдукоглу Ахмед и Маркооглу Исмаил, които били видимо разбойници. Този протест е докоментиран от проф. Петър Петров в книгата си "По следите на насилието". Така че хайдуци и помаци са две противоположни неща. За такъв поп за който пишеш се споменава и в Исторически бележник. Тук става въпрос за мъченика епископ Висарион Смоленски, на който дори е направен паметник в центъра на с. Смилян, но от какви оригинали черпи сведенията си този бележник, ние знаем от иследователи като Кил, че този бележник и още няколко такива подобни са били една измислица, тъй като в османските архивни документи липсвали подобни имена на жители. такава ще е и картинката на споменатия от тебе поп. Напълно съм сигурен за това.
Освен това Дурсунски не е възпитаник на ВИИ гр. София. Той е учил известно време, но не го е завършил.