Мехмед Дорсунски,
завършил Ислямския институт в София,
Ислямски институт в гр. Кум,
специалист
Наименованието
"българомохамедани"
е асимилационно
Мехмед Дорсунски,
завършил Ислямския институт в София,
Ислямски институт в гр. Кум,
минен специалист
Наименованието
"българомохамедани"
е асимилационно
Смятам, че помаците са арабско малцинство, заселено в Родопите съобразно политиката на Византия в ответ на засилването на славяните от север. Византия е имала дългосрочна политика за населяване на араби по северните си граници и разселване на славяни в Близкия Изток, тъй като след появата на ислям арабският халифат владее Средиземноморието в продължение на 500 години. Изследванията ми се простират върху бившата византийска тема "ахридос". Византия взема много пленници от арабите, които заселва по северните си граници и ги използва във войните срещу северните племена. Така се формира ислямска общност, която живее в Родопите от Vll-Vlll в.
Названията на помаците са наслагвани исторически. В началото арабските заселници били наричани от местните хронисти "агаряни" заради произхода им от Агар. След това названието "агаряни" постепенно преминава в "ахряни". Написал съм тези неща в своята книга. По добър начин те са изразени и от Борис Дерибеев в книгата "Ахрида - непознатата земя". "Ахридос" обхваща териториите на запад от Одрин до Смолян, където сега живеят мюсюлманите, наречени помаци.
Смятам наименованието "българомохамедани" за асимилационно насочено. То е използвано най-много след 1912 г., когато част от Родопите влиза в границите на българската държава.
За мен славянин не означава българин. Българската християнска култура е формирана на север от Стара планина. До османското нашествие българското присъствие на юг от Стара планина и особено на юг от р. Марица, е много слабо. Не всички славяни трябва да се идентифицират с християнската религия. Славянското влияние в езика на помаците според мен е дошло по майчина линия, тъй като пленниците и робите на Византия били араби, принудени да общуват с местното население.
Помаците ползват българския език писмено след 1912 г. Досега не съм намерил доказателства, че са го ползвали писмено преди това, а има тонове книги на арабски, персийски и османски език. В своята книга съм отразил арабските думи, които те ползват в диалекта си. Затова смятам, че в началото заселниците са говорили арабски, но впоследствие, в резултат на контактите с местните племена, диалектът им е повлиян от славянския език. Има доказателства за съюзи на славяни и араби срещу Византия - при превземането на градовете Патрас, Солун, опитите за превземането на Константинопол. Ислямската религия е проникнала в Източните Родопи по течението на р. Арда. Смятам, че петвековното присъствие на арабите в Средиземноморието е оказало културно влияние върху част от народите на Балканския полуостров. Отричам идеята за насилствено ислямизиране. Смятам това за измислица на пропагандната машина.
Названието "помаци" идва едва след завоюването на Балканския полуостров от Османската империя. Преди това във византийските документи се използват названията "ахряни" и "ахридосуни" (от местното название на арабите).
Смятам, че липсата на графа в последните две преброявания накърнява правото на самоопределение на това малцинство. Според мен има насилствена асимилация на мюсюлманското население на Балканския полуостров, а не обратното. Има достатъчно доказателства за насилствено християнизиране. Пръв Цар Борис l налага насила християнската религия. През 1912 г. част от ислямската интелигенция е избита, а друга част - насилствено християнизирана. След това има пет-шест "възродителни процеси". Понятието "помаци" е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство. Да вземем понятието "българи". Това са хора, произхождащи от прабългарите, дошли от района на Волга и влезли в съюз със 7-те славянски племена, сътворили християнска култура. Помаците обаче нямат нищо общо с българската християнска култура. Тяхната култура е ислямска.
Трябва да оставим хората сами да се определят, а не това да им се налага отвън. В ХХl в. тази общност няма вестници или радио, за да изрази собственото си мнение. През последните 13 години държавната политика е същата. Държавните лостове ги дърпа отец Боян Саръев, който няма християнско образование, а знаем, че е завършил школата в "Симеоново".
Държавата строи църкви в ислямски села, където няма нито един християнин. Такъв пример е с. Старцево.
Един пример за ограничението правата на българо-мохамеданите. Срещу мен беше написана статия във в. "24 часа". Опитах се да напиша опровержение, но не ми беше дадено това право.
Надявам се България да стане като Америка - свободна държава, където на всеки да бъде дадена възможност да се определи такъв, какъвто желае.
http://www.bghelsinki.org/obektiv/99/99-07.html