Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (2/169) > >>

pomag:
Трябва да се даде определението Що е то етнос? Отговаряме ли ни е помаците на него и след това може да се води някакъв спор и се стигне до отговор на въпроса. А кой как се чувства, Турчин , Българин или Помак имам чуството, че от всеки регион на България където има Помаци ще се даде различен отговор.

Shumarov:
Vyv godinite na moeto detstvo mi beshe smeneno imeto.Bqh obuchavan, i vyzpitavan vyv duha na socializyma, i "osyznatiq" bylgarski koren.Moite roditeli otgovarqha uklonchivo na vyprosite mi za moqta nacionalnost(togava ne se izpolzvashe taka shiroko dumata etnos).Po kysno razbrah, che sa go praveli za da me predpazqt.Kogato se premestih da jiveq v grada, razbrah, che ne sym nikakyv bylgarin i nikakyv turchin, zashtoto sym bil obekt na podigravki i ot bylgari, i ot turci.I mi stana qsno, che imeto mi e edna lyja, i zapochnah da gledam sys avtoironiq na nego.Kato se predstavqh -kazvah Yordan-zordan. :) Kogato zabraniha govoreneto na turski ezik -zapochnah da go ucha, i da govorq napuk.I mnogo turci si misleha, che go pravq, kato ironiq adresirana do tqh.Dali ima etnos, ili ne -ne e vajno-fakt e, che ima mnogo hora, koito se opredelqt, kato pomaci.I az se opredelqm, kato pomak.Dali v minaloto moite pradedi sa bili pechenegi, ili kumani, ili turki e bez znachenie.Hubavoto na segashnoto vreme e, che vseki e svoboden da se opredeli.I e hubavo da nadjivee srama, i komplexite si pomaka. I da se gordee sys tova, koeto e-bez da ima nujda da go priznae nqkoi!

iskeceli:
kak no go ye znom nashite stari vikoho mi nami niye sme POMAKI tigana niye eynay go znome .
niye sme edin druk etnik gruba ne mesame ni turchene ni bulgare ni to urume . kakna no ye videh tam
visotse na anketa ne ne mojom da go izverovom .imelo i da vikot i innak

pomag:
За това , кой какъв се чувства ми е ясно, въпросът е , че управниците са ни дали някакво определение във формата на някакъв шаблон ,що е то етнос? Тези критерии се съмнявам дали ги покриваме и дали отговаряме на тях, а за да направим така, че да отговаряме на тези критерии, трябва много време, търпение и упорити хора, които да ни обединят като такива.

pomak BG:
Pomaski etnos ima i toj e v Gyrciya. Ostava da se priznae i v drugite dirjavi. Po princip bi se priznala i v Bylgariya, no styali sme da iskame prikaleno mnogo, dori mojelo da iskame i avtonomiya, za tova ne ni se davat takiva prava, no formalno vseki ni priznava za etnost. Az vi dadoh edin primer i sis Skat. Za sega ni vodyat samo kato religiozno malcinstvo. Naimenovanieto ni e malko i udobno pomaci. Sled vreme nikoy osven nyakakva cast kompleksirani pomaci nyama vece da spomenava dilgoto naimenovanie bilgari mohamedani ili musulmani.

Iskeceli ti nali si ot Griciya? Kina pravite nah tam? Sizdadahteli pomaskata partiya v parlamenta li e? Recnika i gramatikata ispolzvateli gi v mektebite?

Evelki zaman ot nam sa pocvase i sa stigase v Ksanti i Gumurjina i ubavoto i losoto, nas bese cilyaka deno svormira Pomaskata republika v Belomorieto, deno po nasetne po diplomaticeski pit ya prevzeha urumete. Ot tuy zapocna i izgrajdaneto na fasiskata drujba Rodina i stigna do Ksanti i Gumurjina, deno yace obirka na ludene glavise, ama i neya koyno ya sizdade si ya i batardisa. Dnes nestata sa inakvi, ako se zafati nesto ste se zahvati ot say strana i etnos i drujbi i kina li ne.  

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version