Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351144 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Re: Eтнос на помаците
« Reply #465 on: October 21, 2009, 21:40 »

А нас никой(освен когато има избори) не ни пита какви се чувстваме.

Моля, оставете ни на мира - ние сме просто ПОМАЦИ!

Не "прости", а просто помаци!

Dobre go kaza Nezir.
Az se my4a tova da go kaja tuka ve4e treta godina, no koi da te 4yue?

Shumarov

• Guest
« Reply #466 on: October 21, 2009, 21:41 »
Мисля, че общият ни език трябва да ни обединява, сближава, а не разединява.

И все пак както дадох пример с австрийци и немци и общият им език - немския, при нас положението е почти същото!

Помашкия език(усещам какво неодобрение ще има от някои) или езика на който говорят помаците, несъмнено много близък, разновидност на българския език, не ни прави в никакъв случай българи.

Но това не означава, че ние не обичаме Родината БЪЛГАРИЯ, даже напротив имам претенции да кажа, че в много отношения ние сме най - големите патриоти.

И освен това сме български граждани.

Това, че нямаме коренно различен език от българите - християни, не може механично да ни присъединяват към едни или други.

Българите към тях, защото сме имали общ език, турците пък към тях, защото сме имали обща религия!!!

А нас никой(освен когато има избори) не ни пита какви се чувстваме.

Моля, оставете ни на мира - ние сме просто ПОМАЦИ!

Не "прости", а просто помаци!

Аз не намирам нищо обидно и да съм българин, nezir_9! Не е обидна никоя национална, или етническа принадлежност!Обидно да се навира в носа на хората аман, саман ти си такъв!Имам прекрасни приятели от най-различни етноси и националности.И никой няма проблем с разликата на останалите! Никой не нарича майчиния език на останалите диалект,или странни звуци!Обяснявам си тази аномалия с факта, че не са прочели "обемния демографски труд" на Исянкар. Ако го прочетат, сигурно и те ще започнат да ме убеждават в арабски, бразилски, мексикански корени :)

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #467 on: October 21, 2009, 21:47 »
Аз не намирам нищо обидно и да съм българин, nezir_9! Не е обидна никоя национална, или етническа принадлежност!Обидно да се навира в носа на хората аман, саман ти си такъв!Имам прекрасни приятели от най-различни етноси и националности.И никой няма проблем с разликата на останалите! Никой не нарича майчиния език на останалите диалект,или странни звуци!Обяснявам си тази аномалия с факта, че не са прочели "обемния демографски труд" на Исянкар. Ако го прочетат, сигурно и те ще започнат да ме убеждават в арабски, бразилски, мексикански корени :)

Imenno.
Provokatorite tova go znaqt i samo tova natqkvat.
Oba4e Nie imame sila.
Tova e edinstvoto.

Ako sme edinni , az predlagam da ne odgovarqme s komentari na podobni provokatori.Pravim si lafa bez da obryshtame vnimanie na paskvilite im.
Samo gi nabelqzvame, i gi nakazvame s myl4anie.
Ako prodyljat da provokirat i te da ni samoopredelqt - triene ili BAN.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #468 on: October 22, 2009, 11:01 »
Балканджия понякога има екзотични идеи, което не го прави лаик. Чел е, няма спор.

Но четейки те усещам една тънка нишка на прекрояване на историята на помаците, в същия момент прекрояваш и историята на българите-християни. В този ред какво да правим с тази България, дето я е имало от векове на Балканите? Да вземем да я прекръстим, щото помак бг има некои съображения :D  

Обичам в сродни случаи да правя ретроспекция и я направих, но някак не ми се играе сега да вадя цитати и правя пост. Има вид говорене в което с подхърляния, подмятания и закачки се пробва отсрещната страна докъде ще подаде. Ако се усети, че нещо не е в ред се почва рефрена - амаазкаквотолковасъмказал???

Нямам нищо против наименованието на държавата. Все пак тук действително живеят българи и те са капанците, гагаузите, къзълбашите и част от турците в Лудогорието т.е. около Преслав, Нови пазар, Разград, Омуртак и пр. и по Руенско и Поморийско т.е. тези дето живеят в близост до р. Алхелой. С една дума всички турци, които говорят на балканския диалект, нехарактерен за анадолците и дето са с европеидна пигментност, която показва пътя през който са минали за да дойдат на Балканите.

abc ти ме искара, че съм завършил школата в Симеоново. Не челя никакво захапване и защипване. Нито пък съм писал някъде ама аз какво толкова съм казал. Просто пиша история. Цитирам источници. Не пиша свободни текстове, каквито ги пишат твойте приятели Фотакиев и Пасков. Виждаш, аз дори ти давам источник. Същите тези сведения съм ги засичал и ЦДА. Ако забеляза там се говори за една групичка българи, които пресвоявали и интегрирвали. Споменава се и за българсаки села но нищо лошо не се говори за обикновенното население в тях, нито пък за обикновенните монасите в манастирите. Така че нямаш право да ме обвиняваш в каквото и да е било. Ако не сме виртуални, аз в случея може да повдигна обвинение в клевета и да пусна жалба срещу теб. Ти по този начин искаш да ме изкараш враг на народа. Казахти го и пак ще го потвърдя, ако съм против някого то това са хората, които са изнудвали и хората, които са тъпчели правата на помашкото население. Които насила са искали да им сменят вярата, имената, са им изравняват гробищните паркове в отделни села и са срутвали джамиите или минаретата в тях. Които всячески се стемяли да им объркат психиката, като са им внушавали, че са такива и такива, целенасочено за да могат да ги отделят от общата мюсюлманска общност.
А против кои не съм. Това са хората които мирно са съжителствали с помаците, които заедно са се радвали на хубавите дни и заедно се стремяли да се преборват със трудностите в живота. Към интелигенцията, която е против насилието. Която разбира чуствата и ценностите на хората и по някакъв начин дори и пасивен се старае да се противопостави на всякакви издевателсва от страна на шувенистите в държавата ни. Към тази част от интелигенцията, която чрез книгите си отразявала действителноста, случела се през онези тъни дни, когато по пътищата ни се движеха танкове и войнни и милиционерски подразделения. Ето към тези хора аз нямам нищо против и това са голямата част от народа, докато другата, негативната, се състои от неповече от 250-300 души. Каде е сега българомразието при мен. Каде е това дето си писал амаазкаквотолковасъмказал.  

Съгласен съм с тебе Метка.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #469 on: October 22, 2009, 13:24 »
May çe bırkame ponyatiyata; bılgarin e po-novo ponyatie ot bulgar. Dosta sa istoricite koito svırzvat bulgarite s tyurkite, taka çe napılno veroyatno e kapanci,gadjali,gagauzi, kızılbaşi ( aleviti) i dr. da sa ot tyurkski (türk) proizhod. Znam çe gagauzite i kızılbaşite nyamat nişto protiv türkskiya si proizkod. Dialekta im e prisışt na anadolciite. Naprimer v Kırdjaliyskite sela se govori na dialekt kakto govoryat i yurucite ot oblastta İsparta, Denizli i Kütahya. Na sıştiya dialekt govoryat i gagauzite. Seldjucite sa potomci na ogurite (oguzite) sışto kakto i onogurite(onogundur) =onoguz=desetteoguza koito se obedinyavat s bulgarite. Posle ima obedinenie s kumani,peçenezi,tatari, madjari i dr. türkski plemena.
Vsiçko tova e istoriya no sega v moderniya svyat nikoy ne e v sıstoyanie da impozira prinadlejnost na koyto i da e zaştoto tova e svırzano s liçnoto pravo na individa. Tova pravo trudno se razbira v nyakoi strani poradi bivşi faşizirani rejimi no te sa malko i sa obreçeni v nay-skoro vreme da vlezat v krak sıs sıvremieto. ;)

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #470 on: October 22, 2009, 14:06 »
Като се вземе предвид, че от 30-те години на 9 век те са били под силното политическо и културно влияние на Хазарския каганат, обитаван от различни тюркоезични племена, то по-скоро тези заемки са от този период. Може би благодарение на тези езикови и културни влияния маджарите са наричани "турки" във византийските и мюсюлманските извори. Това се вижда и от сведенията на ибн Руста и Гардизи, които описват системата на двувластие при тях — Гардизи:

"Маджарите–тюрки, вожда им по название к.н.д...Действителния управител дж.ла"

С други думи, освен всичко друго, при тях се наблюдавала и двойствеността на върховната власт, толкова характерна и за хазарите. Избирането на този вожд ставало чрез церемония, която по думите на Константин Багрянородни "напълно е съответна с обичаите и законите на хазарите”. Последния казва още, че преди са ги наричали "бели савири" (σαβαρτοι ασπαλοι) (вероятно указание, че са родствени на савирите дошли от същия район) и в 80-те години на 9 век част от тях, под натиска на печенезите отстъпили от населяваната от тях територия между реките Дон и Днепър ("Страна Леведия") на запад в областта Ателкюз (на унг. "Междуречие" — между реките Днепър и Днестър).

Offline rcn

• Senior member
« Reply #471 on: October 22, 2009, 14:11 »

Offline abc

• Forum fan
Eтнос на помаците
« Reply #472 on: October 22, 2009, 14:37 »
помак бг, някак ми олекна от както заяви, че нямаш претенции към името на България. Нямам кой знае какво да ти кажа. То е ясно, че всеки довод или мнение срещу теб и прословутата ти книга е довод на шувенист, а всяка овация е такава от смел и горд човек. В Симеоново трябва доста четене, а и добра граматика. Не мога да те припозная като техен възпитаник. А, че си пишеш история е вярно. Понякога се съгласявам лесно с теб.  

Може да се пише доста, но къф е смисъла. Метлата дебне ;) Тихо и в засада :D Анонимно!

Samo gi nabelqzvame, i gi nakazvame s myl4anie.
Ako prodyljat da provokirat i te da ni samoopredelqt - triene ili BAN.

Тегаво се пише напоследък. Се едно е 11 септември 1944 г.

ПС 1: От рсн турското не изглежда като на Субиги турското.
ПС 2: Все забравям да изкажа възхитата си от резултата на анкетата. Мъдро. Всички сме доволни ;)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #473 on: October 22, 2009, 15:17 »
За унгарско-турската дружба се разказва в книгата "Звездите на Егер" от Гейза Гордони. При град Егер маджарите са казали на османците, голяма работа сте, ама нямаме нужда от вас и  доброволната ислямизация, която носите. Така спасяват Европа. Ако съдим по последващите събития, Европа доста е изпуснала от липсата на османското присъствие, а ние сме спечелили толкова много от него.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #474 on: October 22, 2009, 15:38 »
abc аз не съм горделив. Като всеки един човек и аз се възхищавам на дадени хора, подражавам им, старая се да бъда уважаван и полезен на обществото. Не мога да не опреквам без да нямам причина за това, а и не мога и да си примълчавам, тъй като аз съм в пълното си право да се защитавам чрез знанията си, в случяй че някой иска да се самоизтъкне като се мисли за нещо по-висше от мен.

Ясно какво четене пада в Симеоново, като гледам един от възпитаниците на тази школа Боян Саръев. Толкова е начетен, че чак прелял от разум.

abc метлата дебне всички нас тихо и в засада анонимно. Ще ти дам пример през комунизма сриваха джамии, изравняваха гробища, убиваха и затваряха хора по арести, затвори и лагери, интернирваха ги (демек ги заточаваха) и за да им затворят учите изграждаха предприятия, цехове, ферми и пр. Не мина много време и тези сгради заприличаха на онези разрушени храмове дето бяха през комунизма, населението обедня и почна само да се избива, изнудва и самозаточава по различни краища на света. И ако минеш през някакво помашко село то кипи от живот, а ако минеш през някое българско, особенно дето живееха по-големите привържаници на комунизма, ще забележиш, че там живеят двама старци и три баби. Тези странни чудеса се случва и с политиката,когато дойдат социалистите на власт винаги след тях настъпват финансовите кризи. Това не е ли метла от Аллах, която дебе в засада тихо и анонимно.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #475 on: October 22, 2009, 15:50 »
+1, с тази забележка, че маджарите не са тюркско племе. Ако тук-таме използват някоя тюркска думичка, то не е ненормално при положение, че са били в контакт също и с тюркски племена преди идването си в Панония, а и през средновековието част от тях са живели под турска окупация, която също е проводник на турски думички както тези в българския език. Същевременно в унгарския език има немалко славянски думи, прихванати от покорените и асимилирани панонски славяни.
skıpa mi cw., Ungarskite istorici-arheolozi mislyat razliçno ot teb i si se gordeyat s türkskiya si proizhod. Daje imat organizaci i tank s ime TURAN.Turan e obştata teritoriya za vsiçki türki.
Prez 50 godini na minaliya vek i v BG e imalo pantürkistka organizaciya ''Turan'' .

Offline abc

• Forum fan
« Reply #476 on: October 22, 2009, 16:13 »
помак бг с нашата философия ще изнервим хората за които е празна наука, но е редно в някакъв момент да разбереш, че след Ще ти дам пример през комунизма сриваха джамии е редно да добавиш и църкви. Комунизма не търпи религия.

Всеки е в правото си да се защитава и ползва знанията които има. В тази връзка има един много подходящ пример с кръговете на познанието.

Боян Саръев ти боде очите по единствена причина, че е станал християнин. Така е решил, така е направил. Той е огледалния образ на героите в онази тема - Известни личности приели исляма. Тях пък някой огледален помак бг ги дъвче. Няма нищо ново под слънцето. В темата за Боян Саръев, както в темата за Божидар Димитров така и не разбрах защо тези хора са толкова черни? Те са си избрали път и ако на теб не ти харесва какво следва? Да бъдеш великодушен и да оставиш Аллах да прецени правотата им или да Му изземеш функциите и да ги заклеймиш?

Помак бег, метлата както и оная с косата винаги ни дебне.  Само дето оная с косата е под прякото ръководство на Бог, метлата е в ръцете на човек зависещ първо от емоциите си, а след това от безпристрастността си. Всички сме грешни разбира се, но някои са повече ;) И като тръгтахме в посока села - селата жимеят совствен живот. Така е било от векове, така ще бъде и занапред. Помашките села са пълни с хора за радост на хората, но дали причината не е, че не са подготвени за съвременния интензивен живот? Като няма препитание жителите на непомашките села тръгват да търсят работа където я има и това е естесвен световен процес. По тази причина там остават старци, но пък погледни от положителната страна. В празните къщи се нанасят цигани които продават циглите, стъклата, тухлите, с дървата се греят, а като от къщата останат само основите се местят във следващата. Значи излиза, че християните по някакъв индиректен начин се грижат за циганите ;)

Като минат години някои от търсилите прехрана другаде се връщат и ако намерян нещо останало от старата си къща го възстановяват, модернизират и селцата оживяват по малко. Това пък аз наблюдавам.

А защо го има това движение на хора? Защото тези хора са свободни и нямат страх от околния свят. На тях никой не им е внушавал в старанието си да запази властта си, че извън селото ще ги бият, познай какво друго, ще ги тормозят, ще пропаднат и прочие. Едно е да си възпитаван със страх, а друго в уважение към свободата.

Не знам дали е редно да продължа в тази тема. Все пак тя е друга.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #477 on: October 22, 2009, 20:03 »
СТРОГО СЕКРЕТНИТЕ АРХИВИ

"Възродителния процес" Комунистически терор

4 януари 1948
Пленум на ЦК на БРП(к). Взето е решение за изселване на "небългарско" (турско и помашко) население от южната граница на страната.

@Coban, iskam da ti blagodarq za tazi tvoq publikaciq.
Az sym obekt na napadki i kleveti 4e sym neshto kato ¨Etnoinujiner¨, koito syzdava pomashki etnos.V gorniq razsekreten dokument se vijda 4erno na bqlo kakvo e mislila vinagi Rodinata ni za Nas pomacite.
Blagodarq ti ot vse syrce. ;) ;)

Взето е решение за изселване на "небългарско" (турско и помашко) население от южната граница на страната.

Ami i az vzeh reshenie da se izselq v Belgia. ;D

Всъщност не Шумаров, а Метка беше проблемът сред модераторите, но нека модераторския екип изчака да изтече още малко вода и да осъзнае това, макар, че прогнозирам, че сега Метка за известен период ще се успокои, но теслата рано или късно ще заиграе.

Ot dumite vseki tuka razbira 4e zasega Demokrati4nosta na Foruma pe4eli.
Razbira se i tova 4e Antidemokrati4nosta gubi.
Moderatorskiqt ekip e po edinen ot vsqkoga.
Daje Shumarov , bez da e moderator v momenta e po silen ot vsqkoga i ne mojete da go oborite.
Shumarov e dostoen 4ovek i postypkata mu e samojertva koqto go izdiga moralno.Nogovata loalnost i kym moderatorskiq ekip i kym ostanalite forumci e vidima.

Ti @Isyankar ne samo ne poznavash Metka , no ne poznavash nito edin istinski pomak.Ve4e 3 godini gonish Mihalq po etni4eskite forumi i nishto novo ne kazvash.
Tova koeto smqtam, neka da sme jivi i zdravi edin den shte se sreshtna s tvoq prepodavatel , na koito shte predstavish diplomnata si rabota.No sled kato bydesh ocenen.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #478 on: October 22, 2009, 20:14 »
@Coban, iskam da ti blagodarq za tazi tvoq publikaciq.
Az sym obekt na napadki i kleveti 4e sym neshto kato ¨Etnoinujiner¨, koito syzdava pomashki etnos.V gorniq razsekreten dokument se vijda 4erno na bqlo kakvo e mislila vinagi Rodinata ni za Nas pomacite.
Blagodarq ti ot vse syrce. ;) ;)

...

Виждаш това, което искаш да видиш;) Просто някакъв пост, който се разпрострастранява по подобните форуми. Това са думи на потребителя, не на Родината :)

Offline GRAJDANIN BG

• Member
  • **
« Reply #479 on: October 22, 2009, 20:49 »
Who were our ancestors?- Genetic history of Europe - DNA - Truth or Machination from IGENEA ?
на 1 мин и 32 сек от началото на клипа :
 49 % тракийска , 15 славянска , 15 % древно/ старо / гръцка, 11% древномакедонска  и 8 % финикийска кръв  в България.  Пита се в задачата , доколко  можем  да се доверем на  науката - в случая генетиката , защото  излиза ,
че в България  няма и грам турски и/или тюркски ген ? Кажете мнението си ?