Г-не "Въобразените общности" съм я чел доста отдавна........има доста и сум съгласен с критиките, че е доста конструктивистки насочена.
По интересно би ми било да чуя зашо според теб помаците трябва да са отделен етнос и изобщо как ще премине "легализацията" на тои процес???
Казвам ти без полиция че ти си първия човек в този форум които е прочел тази книга.
АЗ споделям напълно като авторът че нацийте са въобразени общности.
Разбира се и етносите са същото.
Аз съм космополит Шабане.
Мога да ти кажа че се чуствам свободен да се нарека - турчин,българин,грък американец европеец.
Мога и да отрека че съм съответно - турчин,българин,грък американец европеец.
Това съм го правил тука и някой "Меткофоби" ми се връзват като елементарни балъци.
Виж , аз считам въпреки че не съм фен на нацийте, че днешната европейска интеграция се обуславя именно от европейските наций.
Лисабонският договор например е акт чрез който идеята за наций отива по дяволите за сметка на институциализирането на евроидентичноста ни.
Това е кеф не само за представители на обособени етнорелигиозни общности като помаците, които не сме само в България , ами и в - Турция, Гърция,Македония,Косово,Албания, Черногорските мюсюлмани които спасиха давещите се български ученици в река Лим,Босна, Санджаклийските мюсюлмани в Сърбия и къде ли не като емигрантската ни общност в Америка и запдна Европа.
Очевидно е че при днешната глобализация е невъзможно да бъде спрян междукултурният обмен между тези хора в тези държави които доскоро са били като капани,като в книгата на Джордж Оруел - "1984", която дори не съм чел щото Хари ми я разказа.
Но помаците в Гърция например са единствената мюсюлманска общност в Европейският съюз която е официално призната като етнос.
Аз съм скептик за признаването на помашки етнос в България , но съм оптимист за това че би трябвало овехтялата възрожденска национална идея в България да евоюлира по добър европейски начин.
Това би ни дало шанс да сме доаен на Балканите като фактор и етнически междукултурен и междуетнически модел.
Професора онзи ден беше у нас и аз го попитах -
Професоре , защо за нас помаците толко много се шуми?
Той ми вика :
- Защото Мехмед вие сте най интересната Балканска общност!
И е прав.
Имаме блага кръв и секви инсекти смучат на воля поради мазохизма ни.
Ама Шабане теа неща за които ме питаш, има много инфо в сайта.
Радвам се че питаш , питане и четене му е майката, знаеш по добре от мене.