Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 343507 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Re: Eтнос на помаците
« Reply #360 on: September 28, 2009, 11:34 »

Свързването на етническата група и общност - "Помак", с националната принадлежност на страната на произход или пребиваване

В тези 26 страници на тази тема не помня единодушно да има мнение, че говорим за етническа група. Тъй, че всеки е свободен да интерпретира, а според мен най-точно е описанието - етнографска група свързано с национална принадлежност: помашки българин, тракийски българин, македонски българин. При етнографските групи - на първо място се слага етнографския признак и на второ националния.

Когато говорим за етнически произход  - тогава говорим за "българи от ромски етнически произход", "българи от турски етнически произход".

Много моля - да не се борави толкова свободно с демографско-юридическите понятия.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #361 on: September 28, 2009, 11:43 »
Европомак, по твой съвет през август посетих последната къща, но тя се оказа заключена ...

Така нареченият "Френският" е охрана и подръжка в предпоследната къща от редицата, но може по това време да е бил за гъби, горски плодове или да търси заровено имане по изоставените стари селища около мест."Лесичево"!
Виж, може да са го пратили и да търси по новият асфалтов път от "Лесичево" за "Нова махала" и "Фотиново" , част от заровените 10 млн.лв. за направата на пътя, че май нещо не може да им излезнат сметките на строителите на пътя, може и по тея пътеки да е тръгнал да намери някой-друг заровен милион, че той си пада и малко "иманяр"!
Но, както и да е, другият път като минаваш през там може да стъпваш по нов асфалт и по стари грошове, в най-лошият случай, може да се срещне и некой полезен дивеч или гъби за да се сложи в торбата за мезе със недопитата "сливенската перла"!  8)
Ама, по там може да е останала и някое скрито в долапите на хижата шише, още от времета на Хайтов, когато е бил директор на това горско стопанство и е сбирал разкази и предания за живота на Помаците от които после са излези наяве "Дивите разкази" от този дивен край!  ;D  ;)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #362 on: September 28, 2009, 12:11 »
Няма да има единомислие като има такива като вас да ръчкат хората. Не съм чувал до сега да съществуват помашки българи виж за български помаци, български турци, български цигани. А това българи от ромски етнически произход звучи малко наивно, както и българи от едикойски етнически произход. Isyankar предлагам ти да се отървеш от този шувенизъм. Като го направиш, ще разбереш колко по-леко ще ти е на душата. И като се увериш в това посаветвай и Фотакиев да направи същото.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #363 on: September 28, 2009, 12:19 »
Европомак, благодаря. В Лесичево ми казаха, че пътят още не е готов, остават още 3-4 километра недовършени и затова не посмях да мина оттам, а се върнах в Девин.

Isyankar

• Guest
« Reply #364 on: September 28, 2009, 12:22 »
Няма да има единомислие като има такива като вас да ръчкат хората. Не съм чувал до сега да съществуват помашки българи виж за български помаци, български турци, български цигани. А това българи от ромски етнически произход звучи малко наивно, както и българи от едикойски етнически произход. Isyankar предлагам ти да се отървеш от този шувенизъм. Като го направиш, ще разбереш колко по-леко ще ти е на душата. И като се увериш в това посаветвай и Фотакиев да направи същото.

А аз те съветвам да се образоваш и тогава ще осъзнаеш кой е "шовиниста" (думата шувенизъм не знам какво означава). Аз ти казвам какви са понятията в българската демографска общност, а ти можеш да цитираш тези на махалата - твоя си работа.

"Българи от ромски етнически произход"

"Българи от турски етнически произход"

"Помашки българи"

"Тракийски българи"

"Македонски българи".

Запиши си тези понятия и ги запомни - защото това са най-прецизните.

Впрочем да ти се извиня, че работата на демографите е "ръчкане на хората". Ама нали все някой трябва да организира преброяването на населението и да анализира неговите етнически, религиозни, етнографски и друг вид структури...Ако някой това го ръчка - не мога да му помогна.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #365 on: September 28, 2009, 12:30 »
Незнам кой трябва да се образова, ама това което пишеш го чета за първ път. Незнам да има такива хора, които да имат две етнически принадлежности. Един път да са българи, а втория път да са с цигански или турски етнически произход. Или искаш да ни кажеш, че част от българите някога са имали цигански етнически произход, а други турски етнически произход хахаха. Може и да излезеш прав и без туй днес историците са в разногласие, дали българите са индоевропейци или са от турскоалтайската етническа група. Колкото до помашките българи, ти може да си първия такъв хахаха.   

Isyankar

• Guest
« Reply #366 on: September 28, 2009, 12:44 »
Кой ти говори за две етнически принадлежности. Ще обясня като на първолак. Говорим за определения на български граждани. Тези определения са сложни съставни и в тях се включват 2 елемента - един за национална принадлежност и един по избор за съответната ситуация за етнографска или етническа принадлежност. Пример:

"Българин от турски етнически произход" (Българин - национално определение (принадлежност); Турски - етническо определение (принадлежност) )

"Тракийски българин" (тракийски - етнографско определение (принадлежност) , българин - национално определение (принадлежност)).

Какво толкова сложно има не мога да разбера.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #367 on: September 28, 2009, 12:48 »
Абе хората са го казали български турци, български цигани и български помаци. Неможе това дето го пишеш да сеобозначи по-добре от това. Твойто е нововаведени термини които някак си не хващат дикиш.

Isyankar

• Guest
« Reply #368 on: September 28, 2009, 13:05 »
Абе хората са го казали български турци, български цигани и български помаци. Неможе това дето го пишеш да сеобозначи по-добре от това. Твойто е нововаведени термини които някак си не хващат дикиш.

Хората казват и "каури", "мангали" и какво ли не. Науката взема всичко на предвид и в крайна сметка синтезира едни общоприемливи и законни понятия.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #369 on: September 28, 2009, 13:06 »
За "помашки българи" и аз чувам за първи път... ??? ??? ???

Isyankar

• Guest
« Reply #370 on: September 28, 2009, 13:13 »
За "помашки българи" и аз чувам за първи път... ??? ??? ???

Ами това понятие най-рядко се използва и няма такава широка гражданственост. Много по-висока има "българо-мохамедани". Но второто е обидно за една част от помаците и явно трябва да се потърси и друго, а това е най-справедливото. Говорим за "официално наименование" - хората по между си както си искат да си се наричат. Нито мангалите ще станат цигани за някои, нито каурите хора. Аз говоря в науката и официалните документи как трябва да се процедура.

След като помак е равносилно етнографско определение, тъй както тракиец, македонец и т.н. - значи най-прецизния официален термин за обозначаване на тази демографска общност при демографските структурни анализи на населението е "помашки българи", тъй както "тракийските българи" и "македонските българи".

Факт е обаче, че в историческите и географските среди има стереотипи и лобито на тези, които смятат, че помаците не заслужават дори етнографско определение (аз не съм от тях) е доста силно и за момента най-силно надделява определението в тези среди, че етнографския и етническия произход е български, а религиозния мюсюлмански.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #371 on: September 28, 2009, 13:13 »
Не се учудвай PNK2003 науката си знае работата. Колко подобни термени ще срешнем още. Едно време се стремяха да пополяризирад един термин, който беше не по-малко чуден. Говоря за българомохамеданите. И до сега не видях някой по света да се самоопределя по религиозна принадлежност за мохамеданин. Единствено в България се стремеше нашата наука да го наложи. Така, че сега аз не се учудвам на термините, които новоизпъкнат.   

Isyankar

• Guest
« Reply #372 on: September 28, 2009, 13:17 »
Говоря за българомохамеданите. И до сега не видях някой по света да се самоопределя по религиозна принадлежност за мохамеданин.   

Явно не познаваш добре родопските села. През всичките десетилетия теренни научни и журналистически (документирани при това ! ) изследвания доказват българския феномен, че хората в тези райони много често (по-възрастните основно над 50 години) не правят разлика между етнос и религия. На въпроси (ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ПРЕБРОЯВАНИЯ) като какъв етнос се определят отговарят: "Мюсюлмани" ...

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #373 on: September 28, 2009, 13:23 »
Исиянкар ,ти май четеш неиздадена литература.Названието "помак" не е етнографско понятие в никакъв случай ,защото помаците живеят в най различни райони и държави. Етнографско понятие е Ловчански помак,беломорски помак, ахрянски помак, чечлийски помак,  солунски помак, и т.н.
В интерес на истината ,ако съществува група от хора които се самоопределят като "Помашки българи" не е никакъв проблем да се официализира това определение,но аз не съм чувал за съществуването на такива.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #374 on: September 28, 2009, 13:27 »
Това е от Османския период, там по-време на проброяването са ги разделяли намюсюлмани и немюсюлмани. Но тук не става въпрос за мюсюлмани, а за мохамедани. Това за което пишеш "помашки българи", ще е характерно за българите, но само ако те живеят в една географска област наречен Помакия. Която ще да е подобна на Македония и Тракия. Аз не знам да има такава област. Но и без нея, ако погледнем обаче по-обстойно наистина ще открием такива екземпляри. Това ще да са интегриралите се вече помаци. За съжаление обаче и те не се самоопределят като помашки българи, защото избягват всичко което е свързано с този термин помак. Има една група, която тепърва се интегрира. Докато извършва преходения период може да се самоопределят за помашки българи.