Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351394 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline ljskovo

• Member
  • **
Re: Eтнос на помаците
« Reply #315 on: September 18, 2009, 18:08 »
Май започнах да се повтарям, не е нужно да предъвквам едни и същи неща. АЗ поне имам ясна позиция за себе си и съм си отговорила коя съм ,от какъв етнос, от каква националност и коя е моята родина. Не говоря с догатки и не чакам някой да разчете скрит смисъл в думите ми. Беше ми приятно да си чатя с вас, но мисля, че станахме банални.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #316 on: September 18, 2009, 18:15 »
Май започнах да се повтарям, не е нужно да предъвквам едни и същи неща. АЗ поне имам ясна позиция за себе си и съм си отговорила коя съм ,от какъв етнос, от каква националност и коя е моята родина. Не говоря с догатки и не чакам някой да разчете скрит смисъл в думите ми. Беше ми приятно да си чатя с вас, но мисля, че станахме банални.

Не се изнервяй де, ще свикнеш... ;)

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #317 on: September 18, 2009, 18:23 »
На следващата тема - сигурно ще опитам. :)

Offline Siuleiman

• Member
  • **
« Reply #318 on: September 19, 2009, 03:56 »
WOw ot towa koeto wijdam mnogo se ragore6tiha strastite za 2 dni 10 stranici ste izpisali ,a glasovete edva pomradwat.Uspokoite se wijdame 4e ima hora koito klonqt kam iztok drugi kam zapad treti ot koito i az predimno gledat.Nqma smisal to e qsno..... nali znaete saedinenieto pravi silata.I neka ne zabravqme 4e v politikata religiqta e na 2-ro mqsto razbira se tam kadeto ima koreni ,a nqmkoi po gore be6e spomenal makedoncite nqma stra6no te si se otcepiha horata tqhen si problem skoro albancite 6te se pogrijat :)Istinata e 4e po golemite narodi dosta 4esto se opitwat da izqdat po malkite. Az prodaljavam da stoq w neutralna poziciq i poneje sam 4esten nqma da laja mislq 4e tazi anketa ima spekulativen harakter zaradi samoto zaglavie.Wse pak pomacite sa si pomaci kakto trakiicite trakiici ,mizicite,shopite i t.n mnogo sa imenata koito se izpolzwat.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #319 on: September 19, 2009, 04:07 »
Я ми кажете - всички знаем, че има "турчеещи се цигани", всички знаем, че има "българеещи се цигани", но защо не знаем за "помак-чеещи се цигани" ?

Моето село Дебрен, Гоцеделчевско(Неврокопско) е чисто помашко, с една фамилия цигани - роми.
Тази фамилия за 60-70 години вече е мнобройна, но това е друга тема.
Та въпроснта фамилия никога не се е определяла за нещо по-различно от помаци.
С тях открай време заедно си отглеждахме тютюна.
Наблягам на факта, че заедно с тях се работеше тютюна, защото не е често явление арменец, евреин и циганин - земеделци.
Макар, че от тях има превъзходни музиканти и певци, разбира се!
Фамилията се казва Лиманови.
За ценителите на помашка зурна, тук на този линк могат да се открият невероятни изпълнения, от истински виртуози:

http://www.eurofolk.com/en/shop/catalog/macedonian_music_cd_/172/

А тук могат да се вземат първи уроци по помашко хоро от дипломиран хореограф (г-н Куртев), също от Дебрен:

FA "BISER" - IUCHAIAK

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #320 on: September 19, 2009, 12:25 »
Мусов прекрати ако обичаш този дебат. Няма смисъл от това което говориш. Достатъчно е да се говори за етнос. Всичко останало е безмислено и банално. Невиждам защо точно със Лясково се захапа.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #321 on: September 19, 2009, 12:27 »
Тя темата си е за етнос на помаците. Но за да я дискутираме обективно, няма как да не се обсъждат въпросите за език, религия, култура и т.н. 

musov

• Guest
« Reply #322 on: September 19, 2009, 12:52 »
Мусов прекрати ако обичаш този дебат. Няма смисъл от това което говориш. Достатъчно е да се говори за етнос. Всичко останало е безмислено и банално. Невиждам защо точно със Лясково се захапа.

То ако забележиш, моля те да го направиш преди да обвиняваш, аз го прекратих съвсем след като го бях започнал:

Поправям горното ми мнение, понеже видях за гражданството. Да, става въпрос за гражданство, не за нация!

Виждаш ли, поправил съм се на секундата!!!!!!!!!!!!!!!!

След това обаче какво стана. Ще си позволя да ти припомня, тъй като ти, макар и вече прекратил спора, ме "съветваш" да престана най-накрая:
Що толкова сте се хванали за тая дума? Всички ме разбрахте за какво говоря - принадлежността към дадена страна, страната в която живееш, която наричаш родина.

мой цитат:
Това е друг въпрос. Лошото в случая че има различни дифиниции за понятието нация. Така че, за да ти отговоря, ще трябва да си избера една от тях. Не съм се замислял толкова дълбоко, затова ще остана без коментар!

Ами не сме се хванали. Сменихме я още на секундичката с гражданство!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Но въпреки това, останалит се хванаха на няколко мои грешки, които бях признал, и продължиха спора за думичката нация. Освен това виждаш ли че спора е прекратен. ПРЕКРАТЕН Е Извинявам се много, но нападките ти срешу ме в тоя случай са абсолютно неоснователни.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #323 on: September 19, 2009, 13:09 »
Няма смисъл да ги пишеш аз прочетох всички постенги. Безмислени са тези неща. Сдържай се Лясково е новодошла, ако пита някой нещо да и се отговори и това е. Момичето се е разочаровала от теб. Аз предлагам спорави да се изтрие за да не се взима под внимание от другите съучастници.   

musov

• Guest
« Reply #324 on: September 19, 2009, 13:14 »
Няма смисъл да ги пишеш аз прочетох всички постенги. Безмислени са тези неща. Сдържай се Лясково е новодошла, ако пита някой нещо да и се отговори и това е. Момичето се е разочаровала от теб. Аз предлагам спорави да се изтрие за да не се взима под внимание от другите съучастници.   

Съгласен съм. Но винаги се получава така. Когато аз сложа точка нека и другите се съобразяват също и не продължават със споровете. В случая още в началото заявих, че не съм добре познат със думата нация и не искам да взимам отношение. Нека и другите бъдат по сдържани!!! В крайна сметка гражданство в голяма степен препокри общата дифиниция за думата нация. Всичко писано след това беше без смисъл.

x3m_south

• Guest
« Reply #325 on: September 19, 2009, 14:14 »
Kakav e toa pomashki etnos ot vas? Shte sajalqvate gorchivo za deto se tolkova otvoreni

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #326 on: September 19, 2009, 14:20 »
Kakav e toa pomashki etnos ot vas? Shte sajalqvate gorchivo za deto se tolkova otvoreni

По-спокойно, не се пали толкова и не квалифицирай хората без някой да е искал мнението ти!

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #327 on: September 19, 2009, 14:23 »
Nali za tova e tema, za da si dam mnenieto, kreten takav.

То се вижда кой е кретен... Не си заслужава да коментирам каквото и да е с такива като теб...

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #328 on: September 19, 2009, 15:33 »
До вниманието на потребителите. Разликата в общия брой гласове на анкета между глауващите е, в резултат на това, че са пребройени и гласовете на някои изтрити вече членове.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #329 on: September 22, 2009, 06:06 »
Аз искам да приветствам макар и със закъснение  нашата нова съфорумка Ljskovo.Прочетох всичките и постинги! Има много реализъм в тях,приканвам Ljskovo да си пише тук и да е сигурна,че има защита като наш потребител.Мисля има много какво да каже,за толерантноста и като нов член искам да и изкажа благодарност. Добре дошла във Форума и сайта на pomak.eu.