Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351381 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Re: Eтнос на помаците
« Reply #225 on: September 16, 2009, 14:54 »
Ами в църква дискотека спомената от теб, освен такива парчета незнам друго какво може да се слуша.

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #226 on: September 16, 2009, 15:19 »
  Не разбирам защо така се нахвърляте върху един човек-помак Боян, част от нас като всеки помак по  света! Къде виждате постинги на това  че иска да ни изкара българи? Човека му прави чест,че се е самоопределил в душата си че носи помашкото! Нито едно обвинение към него не е доказано с факти,а на база лична омраза видите ли името е Боян и е смоленски помак. наблюдавам всичко и мога да кажа едно,нека всеки от нас се самоопредели като какъвто си иска,стига душата му да е спокойна.По начало ние помаците а и в частност приемаме от родителите ни това което ни учат- религия,ритуали,местни диалекти. Много моля тук без да защитавам  Боян / нито го познавам,нито съм го виждал/ да СПРЕТЕ да го плюете,ако има факти дайте а не само на лична интерпретация.Боян НЕ е туркомразец или помакомразец,знае турски език,знае история и винаги борави с факти .Досега 2 години тук във Форума само се е защитавал когато го нападат.Много моля наистина не виждайте враг в лицето му! Достатъчно е да прогоним и него и следващите.За къде сме тогава питам.Сайта е по света и е нормално да има другомислещи.Иначе губим всичко,това е тревожно в днешно време!
podkrepqm.Bravo-mnenieto na vski,koito ne se podigrava s nas e interesno da se prochete i razagdava varhu nego.No imam edin vapros.............
Turciq priznava li POMACITE za etnost?Gaciq si pravi svoite krachmarski smetki.
HA SEGA DA VIDIM-ochakvam dokaztelstva.
::)
 ::) ::) ::)

white_eagle

• Guest
« Reply #227 on: September 16, 2009, 15:49 »
Колкото въпросният Боян е помак, толкова и аз съм ненец (племе обитаващо най-северните и изолирани райони на Сибир).

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #228 on: September 16, 2009, 16:00 »
podkrepqm.Bravo-mnenieto na vski,koito ne se podigrava s nas e interesno da se prochete i razagdava varhu nego.No imam edin vapros.............

В Турция все още действа закона който гласи че всеки гражданин на Турция е турчин,както и в България.Но мился че, от край време хората в книги и в разговори и медиите, се говори за Помаци.Тук в България официално не са наречени Помаци а само третирани като българо-мохамедани.И това е направено съзнателно със цел да ги отличат от останалите мюслюмани и по тоя начин да ги разделят и противопоставят.Проблемът със помаците продължава и тепърва трябва да се реши именно със усилията на Турция за влизане в ЕС.Със тези промени много неща ще се променят.А и самите Помаци в Турция трябва да се организират за създаване на сдружения.Аз като един турчин от самото начало съм подкрепял идетя за Помаци като отделна етност.Не само Помаците но, всички други етнически групи и не само в Турция но и на Блканите и на други места.Тоест като в Америка и Канада където и принадлежиш към своята си етническа група и но, в същото време си Канадец и Американец.Трябва всички да положим усилия в тази насока!

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #229 on: September 16, 2009, 16:00 »
No imam edin vapros.............

Шшшшшт  ;) Това е много неудобен въпрос, само "шувенисти" задават такива въпроси  ;D

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #230 on: September 16, 2009, 19:44 »
No imam edin vapros.............

Исмет ага,

1. Доколкото знам от пишещите тук, в Турция не се признават никакви етнически малцинства. Това означава, че официално Турция не признава съществуването на помашко малцинство като етнос там. Разглежда ги всички като: 1. турци и 2. мюсюлмани. http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Turkey#Ethnic_groups

2. Гърция.
До 1940 г. в официалните преброявания помаците са отразявани като говорещи български език.

След войната и затварянето на границата, страхувайки се, че помаците ще искат да се присъединят към България, Гърция започва да го нарича помашки език.
До 1970 година в Гърция се говори само за мюсюлманско малцинство. Забележи, че това е признание за религиозната принадлежност, а не етническата. Моделът е останал още от Османската империя, когато населението е било разделяно само на мюсюлмани, християни и евреи, независимо от етноса им. Помаците в Гърция са били задължавани да ходят в турски училища и са били обучавани на турски език и до 1980 г. са били причислявани към турците. След конфликта в Кипър, Гърция започва да прави опити да раздели мюсюлманската общност. Според официалния доклад на хелзингския комитет от 2002: The minority once again was identified as a religious one - a Muslim minority. Moreover, subsequent policies of the 1990s were indicative of Greece’s attempt to promote the Pomaks’ identity through the acknowledgment of the multi-ethnic character of the Muslim minority. Substantial rewards were promised to Muslim minorities who would assume the Pomak identity. However, most Pomaks who felt that it was an effort to “divide and rule” met the policy with hostility. In this light, the status of the Muslims in Thrace has both a political and a religious

В средата на 70-те години Гърция започва издаването на "помашки буквар", "помашка граматика" и помашки вестници. За азбука им избират латиницата, тъй като и дотогава те са я използвали в турските училища. Граматиката и букварът са едно към едно родопски диалект, записан с латиница.

http://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_in_Greece#Pomak

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #231 on: September 16, 2009, 20:29 »
Ха сега! Априлското възстание не е било срещу Османската империя, а срещу помаците.

pomak BG от теб човек може да чуе доста нови неща ;)

Ама сигурен ли си, че е имало такова въстание?
В най-перфектната държава на света априлски въстания? Едва ли.

Просто са празнували до късно щастливото падане на България под светлата Османска власт и тъй като чалгата не е позволявала на съседите им мюсюлмани да заспят, се е наложило да звъннат на заптиетата в полицията да успокоят чалгуващата рая. Ама тъй си е то с такива чалга-фурии като Райна Княгиня...
Реотаните почнаха да нагряват,да видим дали ще  загреят.
Помак.БГ е абсолютно прав, въстанието ,ако наистина може да се нарече така ,не е било насочено срещу Империята.,защото ако беше насочено срещу империята, въстаниците немаше да нападат помашките колибаци и да се правят на интересни на чепинските помаци. Ако искате по големи подробности ,нема проблем ,ще ви ги дам , но имам съмнения дали въобще ще ги прочетете.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #232 on: September 17, 2009, 09:16 »
Имам спомен, но не ми се търси точния пост за едно твърдение, че гърците са си направили историята както им е угодно, българите и турците също, защо и помаците да не си напишат историята както им е удобна. Кой беше автора?

Ако източниците ти НЕ СА тези на pomak BG нека да ги видим. Само глупака бяга от информация. Знае ли човек... След цар Самуил - помак, помашката азбука и език, Априлското възстание от Османската империя преориентирано към помаците ми е чудно какви нови висоти ще се появят. По-скоро интересно.

Априлското възстание е било зле подготвено, глупаво обявенено и обречено. Но в историята няма ако. В крайна сметка целта е била постигната.

Offline ljskovo

• Member
  • **
« Reply #233 on: September 17, 2009, 09:27 »
Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #234 on: September 17, 2009, 10:55 »
Имам спомен, но не ми се търси точния пост за едно твърдение, че гърците са си направили историята както им е угодно, българите и турците също, защо и помаците да не си напишат историята както им е удобна. Кой беше автора?

Ако източниците ти НЕ СА тези на pomak BG нека да ги видим. Само глупака бяга от информация. Знае ли човек... След цар Самуил - помак, помашката азбука и език, Априлското възстание от Османската империя преориентирано към помаците ми е чудно какви нови висоти ще се появят. По-скоро интересно.

Априлското възстание е било зле подготвено, глупаво обявенено и обречено. Но в историята няма ако. В крайна сметка целта е била постигната.
АБС, автора съм аз.Нема да го крия. Но казах само ,че ако се наложи ще си направим и ние фалшива история. Не виждам смисъл да се налага , а и не е необходимо.

Аз не виждам смисъл да повтарям думите си. Моите източници съвпадат на 99 процента със източниците на Помак. БГ с едно уточнение ,че признавам Помак.бг за безспорен ерудит със задълбочени познания.Между всичко е документирано в заключената тема за Батак така ,че немам нужда да се повтарям специално заради теб .

Абс, речта и словореда ти ,като отражение на мисловния процес ,са доста несвързани и граничат със празнословието.Изгубването на нишката на разговора също е характерен белег.
Разговорът тръгна не въобще за Априлското въстание, а конкретно за въстаническите действия във Батак.
Заставам зад думите си ,че Батак не е въставал срещу Империята , а срещу околните колибаци.
Симптомите които по горе  ги изброих  по моите индиректни наблюдения ,засега съответсвуват на  слаби форми на "Шизофазия" и " Логорея".Вземи мерки . Същото препоръчвам и на Фотакиев и на Дачо.Ако искате може да си запишете час при мен само ,че за след Байряма,дотогава часовете ми са заети ,а и излишното натоварване през Рамазана е противопоказно.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #235 on: September 17, 2009, 10:58 »
ЗДРАВЕЙТЕ,

ОТГОВОРИ НА МНОГО ВЪПРОСИ ЗА ЕТНОС, ЕЗИК, АЗБУКА И ДР. МОЖЕТЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК:

http://pomakdictionary.tripod.com/index/id9.html

Няма от какво да се срамуваме - това е положението!!!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #236 on: September 17, 2009, 11:25 »
Шабан, риторичен въпрос се казва на въпроса ми. А не допусках, че те затруднява насоката на мисълта ми. Ще карам с по-прости и по еднопосочни мисли занапред. Доста любителски поставяш диагнози, та се съмнявам, че си се обучил от някоя поредица в научно-популярно списание. Може би вместо логорея е по-подходящо да употребяваш за сходен случай графомания. Понеже си отделил доста внимание на личността ми, та да ти върна жеста. Все пак уважение и човещина е нужна. Другото е пепел.

Батак е част от Априлското възстание. Всичко знаят само глупаците, а останалите се надяваме, че ще се учим в продължение на живота си. В тази връзка беше отправена молбата ми Ако източниците ти НЕ СА тези на pomak BG нека да ги видим. защото да ме прощаваш, но доста от неговите са ми недостоверни. Докато, като махнем лиричните ти отклонения, ти минаваш за сериозен човек. Та всеки посочен твой източник е добре дошъл, пък никъде не пише,че трябва да е похвален или отхърлен като задължение.

Ако решиш да покажеш твоите източници, извори и подобни свързани съ знанието може би
да не е в тази тема. Ще прецениш. Все пак се занимаваш с човешката душа.

nezir_9 ако shaban потвърди, че това е помашката азбука ще се опитам да разгледам положението. Защото иначе ми е доста сходна с латинска транкрипция или по-скоро шльокавица, да ме прощаваш.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #237 on: September 17, 2009, 11:35 »
Шабан, риторичен въпрос се казва на въпроса ми. А не допусках, че те затруднява насоката на мисълта ми. Ще карам с по-прости и по еднопосочни мисли занапред. Доста любителски поставяш диагнози, та се съмнявам, че си се обучил от някоя поредица в научно-популярно списание. Може би вместо логорея е по-подходящо да употребяваш за сходен случай графомания. Понеже си отделил доста внимание на личността ми, та да ти върна жеста. Все пак уважение и човещина е нужна. Другото е пепел.

Батак е част от Априлското възстание. Всичко знаят само глупаците, а останалите се надяваме, че ще се учим в продължение на живота си. В тази връзка беше отправена молбата ми Ако източниците ти НЕ СА тези на pomak BG нека да ги видим. защото да ме прощаваш, но доста от неговите са ми недостоверни. Докато, като махнем лиричните ти отклонения, ти минаваш за сериозен човек. Та всеки посочен твой източник е добре дошъл, пък никъде не пише,че трябва да е похвален или отхърлен като задължение.

Ако решиш да покажеш твоите източници, извори и подобни свързани съ знанието може би
да не е в тази тема. Ще прецениш. Все пак се занимаваш с човешката душа.

nezir_9 ако shaban потвърди, че това е помашката азбука ще се опитам да разгледам положението. Защото иначе ми е доста сходна с латинска транкрипция или по-скоро шльокавица, да ме прощаваш.

Повярвай ми, изобщо не ме интересува ти какво приемаш и какво не приемаш!!!

Това са факти и само един много предубеден ще се опитва да ги заобикаля...

Което е също предсказуемо т.е. въобще не ни пука какво ще кажете.

Кучето си лае, кервана си върви!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #238 on: September 17, 2009, 11:39 »
Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.
Селям, Лясково. Редно е администраторите и модераторите да те поздравят за първото ти писмо.Но ,тъй като много ми харесаха думите ти ,си присвоявам удоволствието да те поздравя за включването ти първо аз ,колкото и нескромно да е това мое действие.
Всъщност ,впечатлен съм от това ,че ти показваш изключително дедуктивно мислене,тоест ти имаш генералния извод - Общото положение   и след като го имаш е много лесно да намериш частните изводи , определили общия ни статут като характерен.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #239 on: September 17, 2009, 11:40 »
nezir_9 недей така предсказуемо. Като теб не те интересува какво ще кажем защо би трябвало нас да ни интересува какво ще кажеш?

Все пак големи хора сме. Уважение трябва.