Author Topic: Eтнос на помаците  (Read 351230 times)

0 Members and 39 Guests are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Re: Eтнос на помаците
« Reply #180 on: September 15, 2009, 15:53 »
Помня, че правих подобни наблюдения като бях на 4-5 г.
И изводите бяха ... интригуващи за времето си.
После пораснах и забравих за тези приключения.

Та, като прочетох за случката и си припомних.
Похвално е, че за дръзновената ислямска любознателност
възрастови граници няма.
Чака ли доста докато се съберат от всичките цветове?
Аз си спомням, че първо кацаха сините,
а в доклада за твоето изследване нищо не пише за тях.

Те са основно два вида - ислямско-зелени и турско-сини.
Може би първите са с предимство при имамите.

Подигравката в горния текст със някои наш особености и черти не ме прави пред очите на никого  "долен турчин" или  каквото си искате.Историята знае че, куманите и печенезите са живели векове със славяните и от там носят и някои черти.Днес във форумте на много други народи се говори че, не всичко което е написано в историята  е истина.Например много от босненците се определят себе си за наследници на куманите.Ние знаем ли за историята и за разпространението на Тюркските народи влезли в Европа и са оставили трайни следи?Не знаем ,защото съзнателно не са говорени в христианските истории.Тепърва сега се разгръща.Същото и със Татарите които все повече вдигат глас че, са наследници на великите Булгари(всъщност всички народи са велики).Защо германците си търсят корените чак в Монголските степи?Дали имат връзка със Тюрките...Аз мился че има защото има сравнителни таблици със много турско-германски думи .А и областа Бавария не е ли наследсво от Аварите?Предположения....може би?Аз само казвам!!!!Планините Карпат,Урал,Алпи,Балкан,не са ли тюркски имена или греша?На никого не искам да  "заразя"(да втълпя) своя  пантюркизъм.Само искам да предположа и да кажа във въздуха че, историята ни съзнателно не иска да говори за тези "ненужни" неща.Или е по удобно да се говори за "по полезни" неща.В тази тема  тук виждам голяма активност на "активистите и доброволците ( името на моя приятел абс го определям като ...Агенция за Борба със Съмнителни) ....разбира се в сайта ни има много съмнителни и тяхно "исконно право е да тъсят съмнителни.Като казва Исйанкар(все имена от "етнически" форуми...но те от там вече са изгонени "за активно мероприятие....но, тук са тачени...за разлика от тях тук вече не пишат за мен велики и големи помаци...като Метката и Мустафа и още много други.Прочетох тяхното писмо и напълно ги подкрепям...че, сайта в някои условя не отговаря на изиксванията на Помаците.Има сума ти "ишпиони".Дори уважаваният от мен  Ръководител Ондер дал голям пример...за велик Помак.....сменил името си на Тоска....аз го приветствам.За разлика  от него като потомък на Славните Тюрки аз се гордея от корена си и със славното си минало.Искам да направя някои уточнения.Българския език или по точноистинският Булгарски език е унищожен.Сегашният "български" е  славянски език.Както и ирландците ,шотланците и много други дилаекти на английкси език не са един народ така и Помашкият се отличава от българския.Езика на Помаците не български а си е славянски.А славянски си приказват много други народи и на север и на юг.Подигравката "синеоки" -турско сино го определям като незнание  и ирония на мислещия себе си за "по горен,изкласил се" сой люде.Аз пък казвам,хей Помаци вие сте Помаци....за това има много исторически данни ,имена на места реки.Родопите винаги са били отделно от днескашните територии на България.Всъщност ги обидинява само Османската Империя.Родопите и Родопското население които сега се наричат Помаци са си са Помаци.И са си винаги били един славен народ.Това запомнете,този народ живее векове още преди идването на Османците към  тези земи...със чувството че, са отделен народ.Друк е въпроса какви са и от какво потекло.Аз ги определям като наследници на Куманите...които в последсвие и векове живели в съприкосновение със Славяните,вземат и език и други черти.Някои от ръководителите на сайта не отговярят на всъщноста на Помака и съзнателно тук се допускат "активни агенти" "много начетени" да отклонят Помака от всъщноста си...както казва един "Велик" наш "ръководител" -Бате Бойко ...доброволно да ги убедим да станат по "сойлии" тоест българи.И затова има все иронии уж сме синеоки със турско синьо...или изостанали,неинтегрируеми,българо-мохамедани,фанатични,фундоменталисти.А забравят че, в 16-17 век ктолическата църква покровителстваше  в Квебек  франкофоните бащи  да вземат девственоста на по големите си дъщери и да продъжат рода и да имат голяма численост.Не ьзабравяйте че, появата на Исляма идва със развала при другите....пиянствата,болестите от некъпането(1350 година спомнете си за черната болест от където загива  по голямата част на населението на "цивилизована " Европа.А в същото време Османците ви ностя баните и най вече да си миете  след тоалетна.Защото "славните" Слаяни са си "перяли " със камъни и шума и не са имали тоалетни.

Ценностите за всеки народ са различни и ние трябва да се научим да уважим особеностите на другите.За мен Помака си е чиста проба ПОМАК.тОЕСТ ОТДЕЛНА ГРУПА -етност.Ха да видим сега колко ще издържи моята тема.Ако издържи постинга около 10 минути...черпя ви.Но за всеки случай ще си изпратя на отделни хора.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #181 on: September 15, 2009, 16:39 »
На никого не искам да  "заразя"(да втълпя) своя  пантюркизъм.Само искам да предположа и да кажа във въздуха че, историята ни съзнателно не иска да говори за тези "ненужни" неща.
... Искам да направя някои уточнения.Българския език или по точноистинският Булгарски език е унищожен.Сегашният "български" е  славянски език.

Езика на Помаците не български а си е славянски.А славянски си приказват много други народи и на север и на юг.
...Родопите винаги са били отделно от днескашните територии на България.Всъщност ги обидинява само Османската Империя.Родопите и Родопското население които сега се наричат Помаци са си са Помаци.И са си винаги били един славен народ.Това запомнете,този народ живее векове още преди идването на Османците към  тези земи...със чувството че, са отделен народ.

ЧЕСТИТО!
Турчинът ТЕО реши въпроса набързо - създаде етнос, създаде нов език и отдели Родопите от България.

Господа етноинженерчета, един въпрос - какво мислите да правите с българите християни, които живеят в Родопите? Ще ги избивате ли, ще ги депортирате ли или ще ги обръщате "доброволно" в Исляма?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #182 on: September 15, 2009, 17:12 »
Бояне не бъди черноглед.
Родопите като планина и население съществува в България и Гърция.В Родопите живеят много народности, етноси и общности.За проклетилък трябва да се преглътне и горчивата истина за теб че по времето на имперското минало на Родопите са жиевеели много повече обособени етнорелогиозни групи отколкото по времето след 1912 и 1918 години когато благодарение на идейте за национални държави на Балканите се осъществяват етнически чистки подобни на последната балканска етническа чистка в Босна и Косово.
Ние живеем с християните в мир и така ще бъде занапред иншаллах.
Това че тука във форума шовонистите не ни приемат такива каквито сме не означава че това което подхвърляш като партенка е така.не разбираш ли че колкото и да си различен Ние наистина те приемаме такъв какъвто си безусловно.Мисля че грешката тие в това че генерираш и вменяваш съществуването на сепаратизъм сред нас.
А това хем не е така, пък и сега хем не е преди 1989 годино по времето на Възродителния процес.
Ти си човека който бърка думата Батак със Багдат.
Ако предположиме че сега е преди 1989 година сигурно тука които сме най активните форумци помаци сега да сме в концлагера в Белене и за назидание ще ни затварят във свинарниците заради "сепаратизма " си.
така е било с нашите близки,роднини които в миналото си са остоявали и давали отпор срещу асимилациата ни на имена,носий и култура.
И поради това че сме успели на този натиск , този сайт го има.
Доказателство за традиционната толерантност е и пръсъствието на "клоаки"които продължават по инерция да разпознават в нас "заплаха".
За пореден път ти казвам това не е така.
Ти се оплаши от ТЕО.А той е просто човек като теб, като мен като всички.
Жертва на социалистическия национализъм преди 1989 г.
Турците са наши братя по съдба.Добри хора са , както има и добри хора българи.
Виж нищо лично към тебе, но политиката която проповядваш е фалирала одавана.Ние не сме виновни затова че в миналото си сме отказвали определени привелегий за сметка на традицийте ни.
Някой разбира се не са се отказвали и са ставали част от комунистическия елит като са се самоасимилирали, защото така е по лесно.
Грешиш и за друго - Родопите.
На Балканите има много повече планини, които са дори и по велики от Родопите.
И в тези планини живеят наши братски народи с които се разбираме само с едно кимване.
Това са Пирин,Боздаг,Шар Планина,Ябланица в Македония, където живей Аго Шериф,Голо Бърдо,Кораб планина в Албания,в Черна Гора,Босна ,Косово Харватско та даже и Словения.
Не бъди тесногръд Бояне..

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #183 on: September 15, 2009, 17:17 »

ЧЕСТИТО!
Турчинът ТЕО реши въпроса набързо - създаде етнос, създаде нов език и отдели Родопите от България.

Господа етноинженерчета, един въпрос - какво мислите да правите с българите християни, които живеят в Родопите? Ще ги избивате ли, ще ги депортирате ли или ще ги обръщате "доброволно" в Исляма?

Турците са съжителствали със много народи в мир и разбирателство и уважение към език и култура.Така ще бъде за веки веков!Искуствената "маска на турчина"  е създадена за  малки народи от други ,например Панславизма на Русия.Дори ние и сега сме решили тези си проблеми със Русия,която е избивала в милиони Тюрки и други народи.Достойнството на големите е да не мразят....мразят малките....за да си въобразят вечния враг и ...разбира се криворазбраното...колко са били измъчени в едно "робство"( някои  на това викат удобство)Та вие още сега нямате оня комфорт и състояние който сте имали по време на Османската Империя.И никога няма да имате....ако по същия начин продължавате!Научете се да казвате истината  ....Османската Империя ви беше гарант на семето ви който, сега сее омраза.Едно време в Османската Империя сте имали по 10 -12 деца( а великият ви за вас лъжец МакГахан даже се кълне че, българите във всяка къща са имали по 25-39 човека....от тук за да се изхранят тези деца  трябва състояние и големи къщи.Е тогава що за роби сте.... ха ми обясни...историята  за такива "роби" не знае?Аз се гордея че, моите прадеди са ви запазили семето който вече 130 години бълве само лъжи и омраза и страдания.Седем са опитите за смяна на идентичноста на Помаците ....а са хиляди които са загинали за същноста си.Аз само искам да кажа ДА ОТДАДЕМ ТОВА КОЕТО ТЕЗИ ХОРА ЗАСЛУЖАВАТ.....а вие си идете в българските форуми и там насила си лъжете един друг че, магарето може да стане кон!Ти не си никакъв помак, а си българин и те уважавам така.Остани със здраве от "турчина".Аз със този етикет се гордея!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #184 on: September 15, 2009, 17:25 »
Турците са съжителствали със много народи в мир и разбирателство и уважение към език и култура.Така ще бъде за веки веков!Искуствената "маска на турчина"  е създадена за  малки народи от други ,например Панславизма на Русия.Дори ние и сега сме решили тези си проблеми със Русия,която е избивала в милиони Тюрки и други народи.Достойнството на големите е да не мразят....мразят малките....за да си въобразят вечния враг и ...разбира се криворазбраното...колко са били измъчени в едно "робство"( някои  на това викат удобство)Та вие още сега нямате оня комфорт и състояние който сте имали по време на Османската Империя.И никога няма да имате....ако по същия начин продължавате!Научете се да казвате истината  ....Османската Империя ви беше гарант на семето ви който, сега сее омраза.Едно време в Османската Империя сте имали по 10 -12 деца( а великият ви за вас лъжец МакГахан даже се кълне че, българите във всяка къща са имали по 25-39 човека....от тук за да се изхранят тези деца  трябва състояние и големи къщи.Е тогава що за роби сте.... ха ми обясни...историята  за такива "роби" не знае?Аз се гордея че, моите прадеди са ви запазили семето който вече 130 години бълве само лъжи и омраза и страдания.Седем са опитите за смяна на идентичноста на Помаците ....а са хиляди които са загинали за същноста си.Аз само искам да кажа ДА ОТДАДЕМ ТОВА КОЕТО ТЕЗИ ХОРА ЗАСЛУЖАВАТ.....а вие си идете в българските форуми и там насила си лъжете един друг че, магарето може да стане кон!Ти не си никакъв помак, а си българин и те уважавам така.Остани със здраве от "турчина".Аз със този етикет се гордея!
ТЕО макар че понакога имаме разминаване в определени хипотези, в момента считам че Боян  се държи като ксенофоб с последния си постинг цитиран от тебе.Мисля че в поста му има дълбок антитурски сарказъм и злоба.Българите дори не използват такъв сарказъм.
Подкрепям те!

von Manstein

• Guest
« Reply #185 on: September 15, 2009, 17:38 »
Е добре де, тяма ли така да се наруши баланса  Смолян - Невъркопландия, като остана само Боян във форума? Сам срещу всички ше остане момчето. Не е честно.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #186 on: September 15, 2009, 17:41 »
Не си добре дошъл von Manstein / цецо, река_въча , възродител, селча, тракя, свети_Ахмед, Добро момче, yeni_hayat ................... чао !

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #187 on: September 15, 2009, 18:47 »
ТЕО макар че понакога имаме разминаване в определени хипотези, в момента считам че Боян  се държи като ксенофоб с последния си постинг цитиран от тебе.Мисля че в поста му има дълбок антитурски сарказъм и злоба.Българите дори не използват такъв сарказъм.
Подкрепям те!

Хе, хе,
Метка, не търси антитурска злоба у мен.
Най-малкото имам роднини, които живеят в Турция и освен това си имам първи братовчеди, които са наполовина турци и живеят в България.
Ясна е ролята ти - да се опиташ да ми забраниш достъп до сайта, както вече направи с доста неудобни за теб хора ;)
След като видя, че не ви се връзвам на сепаратистките настроения, единствения начин да ме "елиминирате" от тук е да ме обявите за туркомразец. Сбъркал си адреса!
Аз съм единствено против намесата на някои турци като Тео в нашите работи.
Аз не ходя по техните форуми да им обяснявам какви са и що са.

Относно Батак и Багдад - отново лъжеш.
Не съм го измислил аз - виж сам

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #188 on: September 15, 2009, 19:29 »
Ние те приемаме Бояне, за разлика от оня измисления помак с неговата Невъркопландия, тъй като ти не си измислен помак, а си истенски независимо от възгледите ти. Не харесваме в теб това, че се мъчиш, да ни провокирваш и след това да ни оприличиш във фондаменталисти и какви ли не ислямски терористи, с което на нашия гръб да сбираш точки пред твойте хора. Изкарвал си на, че имаме връзка със арабския свят и пр. Форума не е помак.терорис, а помак.еу. Тук освен да разбереш историята, културата и обичаите си друго няма какво да научиш. Съжелявам за това, че те разочароваме по този начин, ама нещата стоят по този начин.  

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #189 on: September 15, 2009, 19:42 »
Ние те приемаме Бояне, за разлика от оня измисления помак с неговата Невъркопландия, тъй като ти не си измислен помак, а си истенски независимо от възгледите ти. Не харесваме в теб това, че се мъчиш, да ни провокирваш и след това да ни оприличиш във фондаменталисти и какви ли не ислямски терористи, с което на нашия гръб да сбираш точки пред твойте хора. Изкарвал си на, че имаме връзка със арабския свят и пр. Форума не е помак.терорис, а помак.еу. Тук освен да разбереш историята, културата и обичаите си друго няма какво да научиш. Съжелявам за това, че те разочароваме по този начин, ама нещата стоят по този начин.  

Да , точно така Хусейн.Боян ръси само негативизми.И пише в няколко фолклорни форуми само за български песни.
Но Хусейн песента която Боян е изврял от някъде , не се пее за Батак а за Багдат. На него да му думам се  едно думам на един дувар.
Ама като дойдеш в Брезница ще те запозная със старите помашки певици и певци които ще ти кажат и изпеят цялата песен.Знам че ми вярваш но това ти го казвам изрично - не е Батак както казва Боян а е Багдат!
Боян или съзнателно или несъзнателно участва във откровена клевета която цели да ни искара по черни от дявола.Защото това се прави много лесно.

Tralala

• Guest
« Reply #190 on: September 15, 2009, 20:18 »
Е добре де, тяма ли така да се наруши баланса  Смолян - Невъркопландия, като остана само Боян във форума? Сам срещу всички ше остане момчето. Не е честно.

Абе тук кой ти говори за честност и достойнство. Целта оправдава средствата!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #191 on: September 15, 2009, 20:19 »
Знам че ми вярваш но това ти го казвам изрично - не е Батак както казва Боян а е Багдат!
Боян или съзнателно или несъзнателно участва във откровена клевета която цели да ни искара по черни от дявола.Защото това се прави много лесно.

Метка,
Обвиняваш ме в клевета. ОК. Нека чуят хората и сами преценят дали става дума за Батак или Багдад. В текста е написано Батак, заглавието също, преводът на български - също, а доколкото чувам, човекът си пее Батак ...

http://www.goear.com/listen/8a18fc0/dali-veter-due-na

Offline ulu_bey

• Member
  • **
« Reply #192 on: September 15, 2009, 20:20 »
az pak moga da kaja  neşto drugo  naprimer .Tuk pomak.eu moje i bez men  moje i bez Dobrev aman aman ako ne e tuk Dobrev kvo ot tva ili s negovite si propagandni  blqskavi misli i izlişno draskane ne vqrvam tuk na nqkogo da dokara neşto polezno  naprotiv drazni saforumtsite .kato se stigne do   pesenta ne e batak a bagdat pesenta q znam li4no az  poneje moq buko rahmetliqta beşe edin ot nai izvestnite pevtsi za onova vreme nevrokopskata okoliq go poznavat ta  da si doidem na dumata edna molba  ot mene nedeite izmenqite pomaşkite pesni osobeno ot breznitsa kornitsa ribnovo i yakoruda  te sa istinski kolkoto svetat e istinski edna duma da se promeni i se razvalq tsqlata istina za  nas pomatsite

Shumarov

• Guest
« Reply #193 on: September 15, 2009, 20:25 »
Хе, хе,
Метка, не търси антитурска злоба у мен.
Най-малкото имам роднини, които живеят в Турция и освен това си имам първи братовчеди, които са наполовина турци и живеят в България.
Ясна е ролята ти - да се опиташ да ми забраниш достъп до сайта, както вече направи с доста неудобни за теб хора ;)
След като видя, че не ви се връзвам на сепаратистките настроения, единствения начин да ме "елиминирате" от тук е да ме обявите за туркомразец. Сбъркал си адреса!
Аз съм единствено против намесата на някои турци като Тео в нашите работи.
Аз не ходя по техните форуми да им обяснявам какви са и що са.

Относно Батак и Багдад - отново лъжеш.
Не съм го измислил аз - виж сам

boqndobrev, kade vijdash separatiski nastroeniq v tazi tema? Temata e  Eтнос на помаците, ima anketa v koqto vseki jelaesht glasuva.Az mislq, che vseki e svoboden da se samoopredeli, kato razlichen, ednakyv-bez tova da znachi, che iska  da se deli, ili da gotvi kovarni, i pykleni planove s/u cqlostta na Bulgaria.Opitai se da gledash dobronamereno na tazi tema(a i ne samo na tazi).I shte te pomolq da se vyzdyrjash ot upreci v lyja kym syforumnici! Shto se otnasq do Teo, toi e dobre doshyl vyv foruma, kato vseki drug dobronameren posetitel.Publikuvano mnenie ne e namesa v '' в нашите работи '' Otvikni da se izjivqvash, kato govoritel na vsichki pomaci, i da se opitvash da ogranichavash pravoto na drugi da izlagat svoe mnenie.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #194 on: September 15, 2009, 21:00 »
boqndobrev, kade vijdash separatiski nastroeniq v tazi tema? Temata e  Eтнос на помаците, ima anketa v koqto vseki jelaesht glasuva.Az mislq, che vseki e svoboden da se samoopredeli, kato razlichen, ednakyv-bez tova da znachi, che iska  da se deli, ili da gotvi kovarni, i pykleni planove s/u cqlostta na Bulgaria.Opitai se da gledash dobronamereno na tazi tema(a i ne samo na tazi).I shte te pomolq da se vyzdyrjash ot upreci v lyja kym syforumnici! Shto se otnasq do Teo, toi e dobre doshyl vyv foruma, kato vseki drug dobronameren posetitel.Publikuvano mnenie ne e namesa v '' в нашите работи '' Otvikni da se izjivqvash, kato govoritel na vsichki pomaci, i da se opitvash da ogranichavash pravoto na drugi da izlagat svoe mnenie.

Шумаров,
1. Не говоря от името на всички помаци - както виждаш, съфорумците имат думата и се изказват. Не съм им забранил. Вие обаче забранихте на доста народ да пише тук. Да ти припомня ли? Всеки, който каже, че помаците са българи и му забранявате достъп до сайта!
2. Етнос помаци в България понастоящем не съществува.
Помаците се разглеждат като част от българския етнос.
Всякакви опити да бъде създаден подобен се квалифицират като сепаратизъм.
Ето ти и дефиниция:

http://en.wikipedia.org/wiki/Separatism
Separatism refers to the advocacy of a state of cultural, ethnic, tribal, religious, racial, governmental or gender separation from the larger group, often with demands for greater political autonomy and even for full political secession and the formation of a new state.Depending on their political situation and views, groups may refer to their organizing as independence, self-determination, partition or decolonization movements instead of, or in addition to, autonomist, separatist or secession movements.

Сепаратизмът се отнася до подтикването към състояние на държавно, етническо, племенно, религиозно, расово, управленческо или полово отделяне от голямата група, често с искания за по-голяма политическа автономия или дори за пълно политическо отцепване и формиране на нова държава. В зависимост от политическата ситуация и възгледи, групите могат да назовават организирането си като "независимост", "самоопределение", "разделение" или "деколонизаторско движение", вместо или в добавка към автономни, сепаратистки или движения целящи отцепване.

Посочи ми по какво исканията на определената групичка тук се различават от дефиницията за сепаратизъм?

3. Не мога да гледам добронамерено на тази тема, защото за разлика от обикновените хора съм наясно до какво води всяко желание за сепариране и съответно какви последици носи. (Имам известен опит и подходящо образование в областта на Международните отношения.)
Искаш ли да ти щриховам един бегъл сценарий - обявавате се за отделен етнос, медиите в БГ скачат срещу вас, крайните националисти също. Започва негативна кампания срещу помаците. Изкарвате се още по-големи жертви на българската репресия, искате учредяване на протекторат за гражданските ви права пред Брюксел. Да продължавам ли със сценария.

Лошото е, че ще опетните името на всички помаци, независимо от възгледите им - точно както в момента медиите изграждат образа на помаците именно базирано на рибновските булки и неврокопския начин на живот. А именно - необичайно е за обикновения българин и дори скандално, как може в 21 век да се живее по подобен начин. Скандалът продава всичко. Пресен пример в БГ е Азис. Единственото, което ще постигнете е да ни въвлечете в скандал. Чии интереси обслужва нарушаването на настоящето status quo? Интересите на помаците? Интересите на федерация "Справедливост за България" или нечии незнайни интереси. Със сигурност едно нещо мога да ти гарантирам - скандалът, породен от сепаратистките ви искания, няма да е в наша полза и ще ни навлече само бели.

Посочи ми какво ще постигнете като се отделите от българския етнос?

Да ти спомена ли колко хора присъстваха на семинара в Смолян, организиран от същата тази федерация, която стои зад идеята за обособяване на отделен етнос? 9 човека. Измежду всички стотици хиляди помаци в смолянско се намериха 9 човека да присъстват на тяхната конференция. Същата тази фондация, чиито идеи прокламирате тук и ги поддържате вече цяла година. http://www.otzvuk.bg/news/list/471