Хусеин Мехмед(pomak BG), предложих ти да спреш и да не коментираш без знания и без смисъл.
Винаги те избива на християнство и колко са грешни....без да те е закачал някой...
Това има два аспекта..или се вдига изкуствено самочувствието,като се очерня друг,или се настройват хората, за угаждане на непоносимост..
Ако толкова искаш да коментираш християнството съпоставено с исляма,направи го.Аз защото няма никога да отворя такава тема...
.. всичко това говори за обреди и сказания характерни за монотеизма. Ако дойдем във времето на нашата епоха, ще видим как седемте вселенски събора отдаличина християнството от иудеизма и го изградиха като отделна религия.
Християнството не се отдалечава от иудеизма след вселенските събори!
Християнството е изпълване на иудейският закон,като се добавят нови заповеди.Преди това е било нижно само да се спазва стриктно закона и това е била гаранцията за праведност.А след Христос, летвата се вдига и работи закона на любовта и себеопознаване.
Ако погледнем назад добре виждаме,как във всяка епоха Бог добавя или допълва.Това е заради човешката слабост и неверие..Трябвало е иудейте да признаят обещаният за месия(цар) Христос,но те очаквайки земен цар,като символ на величие, го отхвърлят. Следователно не християнството се отдалечава от иудеизма, а иудеизма сега е отдалечен от християнството!
С този си акт те промениха облига на монотеизма в самата религия.
Нищо не е променено.Християнството и до днес е монотеистично.Както мюсюлманинът казва: "Аллах(Бог) е един"..така и християнинът твърди,че: "Бог е един".
Това, че често се визира тройцата ,като аргумент на противното е въпрос на незнание!
Това, че Бог ни се е открил в три лица,означава ли че има три бога?
Това,че казваме:"Отец ,син и свети дух са едно",какво значи за Теб?
Ако Христос е Бог слязъл на земята,това значи ли, че вече го няма на "небето"?
Светият дух се споменава и в исляма!Какво е светият дух тогава за теб?
Измислиха някакъв нов монотеизъм нечуван до сега, свързан с триединство, с което не се оделиха окончателно от иудеизма, а се отклониха от монотеизма
За да си монотеист,означава да вярваш в съществуването на един Бог!
Бог никой никога не го е виждал и всичките си знания за това кой е Той ги имаме от него и това, което ни е разкрил... В Библията я има цялата последователност на бежествените събития, и ако нещо окончателно е решено на някой вселенски събор е било след обстойното и проверяване.Ако тези вселенски събори ги е нямало..е имало опасност всеки да хване отделна част и да я проповядва за най-превилна ,както е било и тогава...
Това се отнася и за иудеизма, щом се стигнало до там да идват пророци, като Захари, Йоан Кръстител и Иисус значи онези доста са се отклонили от закона на Мойсей.
И това не е добре казано макар и да има истина!
Добавката е,че Захари и Йоан Кръстител идват основно да подготвят и разгласят идването на Иисус не като на месия..
Фотакиев аз имам много повече хабер от християнството, колкото може да си преставиш. Доста по-учени хора са ма уценявали за това. И тези хора са били с научни степени, били са и богослови и то християнски. Освен това аз със години наред съм скитал по евангелиските църкви и съм ги разочавал и дори си имах и учител казваше се Пламен. Беше евангелист и обущари, работилницата му беше малко по-нагоре от Главното мюфтийство. Така, че нямаш уснование да твърдиш, че аз съм нямал хабер от християнство.
Въпростният ти постинг за които твърдиш ,че си експерт в християнството и аз коментирах накратко,показа колко не познаваш християнството.Незнаеш основни принципи и причинни следствия от това учение и за по-голяма тежест на думите си споменаваш еродираността по християнската теология.
Сега в главате ми се заражда следниат въпрос:"ако си ходил на изпит с тези си знания.какси минал" и "..ако си минал значи все пак знаеш нещичко,ама не Ти е отървало и си го написал за да минеш",защото аз знам какво се учи в богословските университети...и то не е като това което пишеш!
Тук идва един друг момент.Ти си ислямски духовник, а в Корана много ясно и точно се засягат страни от християнството.Поради това всеки вярващ мюсюлманин има мнение по определени въпроси,без да е размятквал в ръце студентска книжка.Тук вече се получава сблъсък на две Книги и вярванията в тях, за което няма смъсъл да спорим тук!И не искам!
Затова и не обсъждам исляма в темите,където може да се получи този сблисък,но не мога да не се вклуча,когато без хабер..говориш...