Български > Eзик

Смолянски говор

<< < (2/6) > >>

Сидхарта:

--- Quote from: mechta on July 20, 2010, 13:17 --- Ако трябва да се ползва за сравняване на някое езиково семейство с помашките говори, аз мисля, че най-голямо присъсътвие тук ще се падне на славянските говори, по-право на украинските диалекти и къпчакско-куманския говор, като не е за подценяване и присъствието на арабски елементи. Изследването на помашките, или турските говори касаят добра подготовка - не само академична, но и владеене говоримите диалекти и езици на много високо ниво. Сравняването им да става със сродни говори и после с другите. Всяка подробност е от значение, което не трябва да се пренебрегва.

--- End quote ---
Кви украйнски диалекти?
Да не говорим, за нямащите нищо общо с родопските български наречия езици от кипчакската група тюркски езици.
Мечта, ако може в детайли малко -ще ми е интересно как ще ги свържеш ,освен наличието на османотурски заемки което е нормално и за християни и мюсюлмани в Родоп даглари.
Впрочем по лесно ще намериш близост с езика пр.на негрите банту, отколкото с кипчакските езици.
Държа да ти напомня улеснявайки те, че османотурският спада към огузката подгрупа.
Опита ти да представиш диалектите който визираш за нещо по различно от това което са ,не ще успее - просто защото е смехотворен.
Но разбира се ,хубаво е да изчакаме аргументите ти, които ти дават повод за такива изводи.

mechta:
Не смятам да споря, изследвания  за помашките говори са направени и от самите помаци мисля , че и те заслужават внимание. който търси намира. Но да се смята, че помашкият говор е бългаски, или старобългарски е отдавна минало. Трябва да се проследява и историческия път на заселване на помаците.

Hashashin:
Ама разбира се че говора на помаците е тюркско-арабски. А това че българите християни го разбират, че даже и някой от тях говорят е необясниим от науката феномен ???

Сидхарта:

--- Quote from: Салих ага on July 20, 2010, 16:40 ---Ама разбира се че говора на помаците е тюркско-арабски. А това че българите християни го разбират, че даже и някой от тях говорят е необясниим от науката феномен ???

--- End quote ---
След горните прозрения, вече нищо не е необяснимо Салих ага.
Пък де да знае чиляк, дивите запорожки казаци може и по Родопите да са били - то езика то прическите, незнам според мен да оставим по учените да се произнесат, както казват то- ученото си е учено- ама в степен да вижда несъществуващи неща, до там не бива да се учи, сичко трябва с мярка.

Hashashin:
Те техните прически и в Стара планина ги има. Ама аз лично съм постриган като американски войник, но това не значи нито че съм американец, нито че съм войник, ко ма разбираш ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version