Author Topic: Село Туховищa  (Read 302430 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Re: Село Туховищa
« Reply #495 on: November 23, 2010, 13:09 »
Ами тези богомили дето са станали католици и православни? За тях ми е много чудно, защо не са приели исляма като останалите а са тръгнали по друг път?
Бе не знам бе човек, явно са попаднали в различна среда. Знам само фактите - в Босна богомилите приемат исляма още в 15 век. В Югоизточния Чеч местното население също приема исляма още в 15 век. Другаде на Балканите такова нещо няма. Босненците са богомили. Знае се, че в Родопите и Македония също имало много богомили, което не доказва, но повдига доста сериозни съмнения, че и в Чеча са живели богомили.

Между другото аз не знам богомили да са ставали католици. Знам само за павликяни.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #496 on: November 23, 2010, 13:19 »
Бе не знам бе човек, явно са попаднали в различна среда. Знам само фактите - в Босна богомилите приемат исляма още в 15 век. В Югоизточния Чеч местното население също приема исляма още в 15 век. Другаде на Балканите такова нещо няма. Босненците са богомили. Знае се, че в Родопите и Македония също имало много богомили, което не доказва, но повдига доста сериозни съмнения, че и в Чеча са живели богомили.

Между другото аз не знам богомили да са ставали католици. Знам само за павликяни.
Да, прав си. Грешката е моя- павликяни са. Иначе и аз доста се интересувам от богомилите и техните вярвания.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #497 on: November 23, 2010, 18:24 »

Чечлия, виж каква тема бе започнал нашият приятел Метката тук в сайта ,преди известно време :

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2820.0.html

И в друга също се дискотира за богомилите:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1659.210.html

Тъй като темата за богомилите е доста интересна , а и излиза извън контеста за темата за село Туховище мисля че ще е по- добре да се слеят в нова тема примерно "Богомилите - родственици но помаците" или нещо подобно.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #498 on: November 24, 2010, 03:27 »
Искам да благодаря на Чечлията,че с труда си  и  събирани данни от къде ли не дето се рови в Архивите на различни държави по света дава светлина и тласък за история,произход на помаклъка не само в Чеча,но основна дестинация.
Чечлията говори с исторически документи от архива на Османската империя по нашите земи близо 500 години.!Когато човек търси намира!

Към  Севим нашия Модератор писах на лични казвам и тук- Темата за помаците в Мизия..ще обединя,както и запазя постингите за богомилите в една тема.Всички постинги в последниоте дни за богомоли в тази тема ще бъдат запазени и обединени в една тема,която е много обширна,нека всичко заедно за да не се прекъсва диалога.!
 Отделно постинги в тази тема за  село Туховища ще преместя в една единствена тема за богомили,павликени в Чеча преди и след Османската империя!
Най-искрено благодаря за труда на Чечлията ,за стремежа на Севим като наш член от Екипа,на Сюлейман,На Ерол за всички ви допринесли с желанието за истината!!!. :)

От Админа на сайта!

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #499 on: November 29, 2010, 23:14 »
Лелеее...
Все по-малко влизам в сайта поради академични и лични причини, и на яве е че съм изпуснал и изпускам много, а това не ми харесва особено но не мога да направя нищо. Ще се опитам в почивните дни през декември да вляза от ново в форума и по-точно в темата за Туховища да прочета много внимателно коментарите ви, особено тези на Чечелия и на останалите членове на форума които сте дали важни и интересни данни за Туховища и района. Сега ги прочетох на бързо но ще се спра да ги прочета с внимание когато имам почивка.
Само искам да помоля да се запазват всички коментари и да не се трие нищо.

Сега малко ще се отколоня от темата за която говорихте, за далечната 1500 г. и за състоянието на Туховища през тогава, и ще се обърна малко към някой неща които съм забелязал в последните месеци благодарение на часовете който имам тази година в училище и свързани със Туховища.

Първо искам да ви кажа че тази година уча древен Гръцки и по време на тези часове съм забелязвал някой интересни факти за етимологията на някой имена на Туховищенски землища.
Искам да ви предопредя че това са мои забележки и не гарантирам 100% истина защото може да се бъркам, все пак не съм специалист.
Малко са имената на землища на Туховища които до сега съм свързал със древни гръцки думи, но все пак си струва да ги споделя.

* Местноста "Дзигоня" идва от гръцката дума "Ζιγον" (Произнася се "Дзигон") и на български означава "иго". Това е инструмента които се слага на вртовете на воловете за да вървят заедно докато орат земята. Факт е че преди в Туховища са се отглеждали волове, такаче именто на местноста "Дзигоня" е невъзможна да няма нешо общо с гръцкият термит "Ζιγον" които има и спряган термин "Ζιγονια" (Дзигониа)

* Местноста "Дуло" също може да има гръцки произход. За това име не съм много сигорен, защото може да идва от българският си език "Долина" или пък от гръцкият "Δουλος" (Произнася се "Дулос" и има спряган термин "Δουλο" - "Дуло") което означава, "Служител, роб..."
Този превод не би учудил никого тъй като имената на тези землища са стари и по това време може да е имало роби, нищо странно.

Сега, решението си е ваше с какво можете да свържете тези имена, но аз си мисля че имената на тези землища могат да ни кажат, малко или много, за историята на селото. Аз когато срещам още такива термини от древният Гръцки ще ги споделям тук в форума.
Не е тайна че в Чеченските села е пълно със гръцки термини, то било езикове или пък на землища...

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Ynt: Село Туховищa
« Reply #500 on: November 30, 2010, 00:15 »
Лелеее... Гръцки и по време на тези часове съм забелязвал някой интересни факти за етимологията на някой имена на Туховищенски землища. ..................* Местноста "Дзигоня" идва от гръцката дума "Ζιγον" (Произнася се "Дзигон") и на български означава "иго". Това е инструмента които се слага на вртовете на воловете за да вървят заедно докато орат земята. .......* Местноста "Дуло" също може да има гръцки произход. ........... може да идва от българският си език "Долина" или пък от гръцкият "Δουλος" (Произнася се "Дулос" и има спряган термин "Δουλο" - "Дуло") което означава, "Служител, роб..."...... не би учудил никого тъй като имената на тези землища са стари и по това време може да е имало роби, нищо странно.
............... си мисля че имената на тези землища могат да ни кажат, малко или много, за историята на селото. Аз когато срещам още такива термини от древният Гръцки ще ги споделям тук в форума.
Не е тайна че в Чеченските села е пълно със гръцки термини, то било езикове или пък на землища...
Интересни теренни проучвания, които дори могат да бъдат по-достоверни от предположения писани по време на Комунизма и множеството Възродителните процеси и периоди, спохождащи историята на селото.  ???  ::)
А, и тези земи, доколкото ни е известно, преди да стана Болгарски, са били Османски, а преди да станат Османски са били Византийски, а преди да станат Византийски са били Римски, а преди да станат Римски са били Тракийски, а Траките са били местното най-многолюдно население на Балкана, дори и за известен период са били роби и военнослужещи на римляните, където може и тези думи да произхождат от там.  8)
А и нали от тамошните ниви се изкопават все тракийски съдове, гърнета, огнища, сечива, накити и могили, тъй, че нищо чудно сегашните местни Помаки преди това да са били Траки, къде по-свободни, къде по-несвободни, докато идват едни народи след други и всеки гледа да ги зароби и подчини, че то на кой робовладелски и имперски мързелив народ не му требват такива послушни и работни людье като Помаците, ами то другите все са дембельствали на чардацитье!    ::)  ;)  :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #501 on: November 30, 2010, 00:32 »
Ерол бях обещал на Севим да поразчистя темата но нищо няма да се трие засега,като имаш време давай с фактите
 Европомак- в едно нещо си много прав за което  има исторически факти-в село Туховище най-много са намерени останки от Траките.
Както писах по горе за некропола открит през 1976 година всичко е съхранено в НИМ,отделно има останки от цял град по времето на траките в местноста" Градище" Колкото до размишленията на Ерол за гръцки наименования на дадени местности дето е посочил е напълно резонно,та Боздаг и Гръцко са на един час от Туховища,дори и има сега в селото преселници от гръцко- Манастир,Ракищен.Интересното е това,че този народ по тези земи е бил по тези  места преди края на 13 век когато Отоманската империя установява контрол и управление близо 5 века.Това са факти!
Миналата седмица- две/ Чечлията хвърли много светлина от архивите на Османската империя.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #502 on: November 30, 2010, 00:44 »
Както писах по горе за некропола открит през 1976 година всичко е съхранено в НИМ,отделно има останки от цял град по времето на траките в местноста" Градище"

Тц, тракийските градове на Балканите могат да се изброят на пръстите на едната ти ръка. Римските са повече, но в провинция Родопи има само седем - единият е Никополис ад-Нестум, а другите шест са в Беломорието.

Интересното е това,че този народ по тези земи е бил по тези  места преди края на 13 век когато Отоманската империя установява контрол и управление близо 5 века.Това са факти!

От османските документи се вижда, че огромна част от населението на Неврокопско (поне 50%) в края на 15 и началото на 16 век не е местно, а е дошло някъде от другаде. Освен това и самото местно население е било смесено - траки, славяни и още кой знае какви народности в неизвестни за нас съотношения.

Що се отнася до гръцката топонимия, това се дължи на факта, че местността почти винаги е била в гръкоговоряща държава или регион още от първи та до 14 век. По същия начин сега в България има много местности, които произхождат от турски. Примерно връх Мусала произхожда от "Мус" и "Аллах" - "Планината на Аллах".

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #503 on: November 30, 2010, 00:59 »
 Тук се сетих за нещо минало свързано с представената измислена история по време на Възродителния процес,предполагам и Евро ПОМАКА ще се сети.
Беше през 1976 ако не се лъжа,тоест 3-4 години след като ни смениха насила имената или" Възродителния процес1972-73 в Чеча.
.Като ученици в гимназията в село Кочан от класния ни Симеон Колев ни бе възложена задачата да събираме факти за произход и имената на местностите откъде идват,всеки за своето село.Инициативата дойде от списание" Родопи" и писателя Николай Хайтов с цел да се пише в учебниците за да може да се претопим.Кметовете са били предварително уведомени за това.Трябваше в рамките на три месеца да разпитаме/ кметовете,старите партиици аджеба откъде дадена местност,или името на селото идва.!
С цел разбира се.!
  По принцип във всяко село в Чеча има 2-3 местности с имена наложени с цел изопачаване на историята и претопяване на този народ.В с.Туховище например има местност" Богордица"- беше ми обяснено от кмета на селото/ няма да го цитирам понеже е покойник но се знае/,че Богордица е синоним на Богородица по тези земи,че например " Светиката" местноста идва от Свети Врач,,че селото Туховища,Годешево,Слащен,Вълкосел имената им идват вижте колко е смешно дето ми разказа тогава кмета! " 

ГЛУПОСТИ но с цел,единствен доволен бе Николай Хайтов-по това време редактор на списание" Родопи"
  :) ..... Имало едно време 4 братя- Гошо,Славчо,Тошо и Вълко.
Та по време на Османската империя ги подгонили за имената да си сменят,те избягали и се заселили в днешните места на тези 4 села,от Гошо произлиза Годешево,Славчо пък се заселил там дето е Слащен,Тошо в Туховища,а Вълко в днешното село с.Вълкосел,! Да,и това го чувах от устата на местната партийна организация.
Да се смее ли човек или да плаче,глупости на търкалета,опит за промиване на мозъци.
Историческата истина обаче си остава запазена,а не местни легенди на комунисти и възродители!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #504 on: November 30, 2010, 01:13 »
Те през комунизма писаха за името на Плетена, че идвало от една мома: "Името и на това село се свързва с времето на помохамеданчването. Кратко предание говори, че по време на помохамеданчването баща подканя дъщеря си да бягат, но тя му казала да почака малко, докато сплете косите си. Според друго предание името произлязло от това, че по време на масовото помохамеданчване нямало за всички фесове и затова една баба, прислужница при бея, измолила позволението да носят и плетени шапки вместо фесове." - Анастас Примовски. Бит и култура на родопските българи. СбНУ, кн. LIV, София, 1973, с. 66

После като излязоха османските документи, се оказа, че селото се споменава с това име още много преди жителите му да приемат исляма като дори от тях си личи, че приемането му е станало плавно. Т.е. това, което Примовски е писал са пълни фабрикати. То всъщност 90% от това, което е писано за помаците е фалш, а другите 10% са неправилно разтълкувани факти.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #505 on: November 30, 2010, 13:22 »
Интересни теренни проучвания, които дори могат да бъдат по-достоверни от предположения писани по време на Комунизма и множеството Възродителните процеси и периоди, спохождащи историята на селото.  ???  ::)
А, и тези земи, доколкото ни е известно, преди да стана Болгарски, са били Османски, а преди да станат Османски са били Византийски, а преди да станат Византийски са били Римски, а преди да станат Римски са били Тракийски, а Траките са били местното най-многолюдно население на Балкана, дори и за известен период са били роби и военнослужещи на римляните, където може и тези думи да произхождат от там.  8)
А и нали от тамошните ниви се изкопават все тракийски съдове, гърнета, огнища, сечива, накити и могили, тъй, че нищо чудно сегашните местни Помаки преди това да са били Траки, къде по-свободни, къде по-несвободни, докато идват едни народи след други и всеки гледа да ги зароби и подчини, че то на кой робовладелски и имперски мързелив народ не му требват такива послушни и работни людье като Помаците, ами то другите все са дембельствали на чардацитье!    ::)  ;)  :)

Но кажи ми аджеба как са се викали траките по между си-щот всичко което го знаем за тях е от гърците.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #506 on: November 30, 2010, 23:46 »
Тц, тракийските градове на Балканите могат да се изброят на пръстите на едната ти ръка. Римските са повече, но в провинция Родопи има само седем - единият е Никополис ад-Нестум, а другите шест са в Беломорието.

Със сигорност градът  които се е намирал в местноста " Градището" в село Туховище е от времето на Александар Македонски . Един мои приятел, от селото /няма да му споменавам името / беше разкопал там един гроб и вътре беше намерил медни монети с  лик - тризъбец. Слушал съм от местни историци и иманяри  че  тази монета е от римско време , сечена  от Александар Македонски.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #507 on: November 30, 2010, 23:54 »
Sevim, Александър Македонски е живял 300 години преди римляните да се появят около днешното Туховища. Така че нема как да е от римско време, а да я е сякъл Александър Македонски

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #508 on: December 01, 2010, 00:01 »
Балканджия аз не съм историк и немога да споря по- тези въпроси само казвам какво съм чул и какво съм видял.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #509 on: December 01, 2010, 00:06 »
Със сигорност градът  които се е намирал в местноста " Градището" в село Туховище е от времето на Александар Македонски . Един мои приятел, от селото /няма да му споменавам името / беше разкопал там един гроб и вътре беше намерил медни монети с  лик - тризъбец. Слушал съм от местни историци и иманяри  че  тази монета е от римско време , сечена  от Александар Македонски.

Александър Македонски не е живял през времето на римляните (на Балканския полуостров). По времето на Александър Македонски в Неврокопско е имало само едно малко градче - Кетрипара, което се намира край Копривлен. После през втори век за първо в Неврокопско е основан истински град - Никополис ад-Нестум край Гърмен. След това е основан и град Цирополис - днешното село Господинци.

Кетрипара е основан от Кетрипор - син на Берисад някъде между 352 и 347 г.пр.н.е. и е изпълнявал функцията на "столица" на владението на Кетрипор, простиращо се в коритата на Места и Струма. Никополис ад-Нестум пък е основан в 106 година от римския император Траян. Цирполис също се споменава като град на едно-две места. Над селото има голяма римска крепост, което предполага, че е било по-малко градче с неголяма важност.

Това са всички градове и градчета в Неврокопско от античната епоха. Другото е само хавая мохабет. Иди някой път до Кетрипара край Копривлен или до Никополис край Гърмен, за да видиш как изглежда един античен град, а после се върни в Туховища и направи сравнението.

Та общо взето, тракийски и римски градове в помашките села от Западните Родопи и Неврокопско не е имало. Нито край Туховища, нито край Любча, нито край Доспат - никъде. Колкото и да ни се иска да има, то няма. Факт!