Здравейте на всички от мен, доста време мина от както последно бях седнал да пиша в форума. Виждам че е обогатен и има още много интересни неща
Надявам се да не сте ме забравили през отсъствието ми
Със завръщането ми искам да споедля с вас малко материал които успях да събера докато си бях в Туховища това лято
Заповядайте снимка на един пръстен които чичо ми Шукри Шукриев (или по нашенски "мидже"
) намери докато правеха разкопки.
Ето снимка на пръстена:
Пръстена е намерен на място близо до казармата (Не знам как да го обясня защото местността няма собствено име)
По време на разкопките стара урна е намерена заровена на мястото на тези, урната е съдържала различни неща в нея (гривни, гердани, монети...) но тъй като не се е знаело за съществуването на тази урна по време на разкопките машината е разрушила всичко, като в лупатата е нагребала всичко което е имало в урната и е било изхвърлено на купът където са изхвърляни останалите боклуци. Жалко е това че не са се намерили останалите неща от урната, но поне имаме един пръстен от нея, което все пак е по-добре от колкото да няма нищо
Това е историята за намирането на пръстена, сега искам да ви разкажа моите изводи за пръстена. Предопрждавам ви че следното което разказвам може да не е истина, това си са само мои изводи
Вижте тука снимка на която съм написал размерите на пръстена:
Пръстенът има редица любопитни характеристики като например шарките направени върху короната му или формата на тази. формата на короната на пръстена е кръгла както виждате на снимката. Кръгът е почти перфектен освен 1 милиметровата разлика между диагоналите на короната което значи че пръстенът е бил изливан в специална си фуния а не правен на рака както в по-ранни времена.
Ето още една снимка със всички гледни точки на пръстена:
На снимката която токущо дадох, на третата фигура от първата редица може да се види пръстенът от зад. На снимката не се вижда много добре, но на самият пръстен може да се забележи как двете му края са били съединявани. Което значи че пръстенът първоначално са го изляли в права форма а после е бил закръглен, което не е интересен факт за пръстена след като в днешно време пръстените се правят по същият начин, но това може да ни подскаже за възрастта на пръстена, тъй като не винаги пръстените са били правени по този начин.
Първото нещо което ми привлече вниманието когато мерих пръстена беше точността в размерите му тъй като радиусът му е точно 2 см. а външният периметър е 8 см. Първоначално може да помислите че това е незначима информация, но мен ме кара да се замисля много по този въпрос, тъй като мерните единици за метъра и неговите производни идват от късно 1700-та година. Но не беше до ранните 1800 г. когато бяха обявени за универсални мерни единици. Това ме накара да мисля че пръстенът е от 1800-та година тъй като със тези точни мерки на пръстена, майсторът които го е правил трябва да е познавал мерните единици (метър, сантиметър, милиметър...) за да го направи по точните размери, а това само може да е било ако по времете което пръстенът е правен тези мерни единици са били добре познати на обществото.
Тази теория би била до някъде вярна, но после се рових из интернет и намерих пръстени от 18-ти и 19-ти век и въобще не приличат на този за които говоря аз. През XVIII-ти и XIX-ти век век преобладаващият стил беше рококо и барок, а тези стилове се характеризират първично по многобройните детайли използвани в изобретенията на всякакъв вид елементи, от архитектура до литература, музика и в този случай бижутерия.
Тази снимка показва интериора на един дворец направен в рококо стил
А на тази снимка тук множе да се види също както на рококото, как на барокът преобладават многобройните детайли по изобретенията
Тези два стила не са повлияли само в архитектурата, но също и в бижутерията. Сравнете пръстенът за който говоря аз със този тук от барокът
и този от рококото
По този начин, теорията за универсалните единици се съпротивява на тази с изукството от осемнадесети и деведнадесети век. Един пръстен е бижутерия, а бижутерията е нещо като изкуство, такаче в този случай мисля аз че тежи повечете теорията за изкуството от колкото за универсалните единици, което само може да ни кара да мислим че пръстенът не е от 18-ти век макар и съвпадението със точните мерки на него. А мерките може би са просто съвпадение на пръстена и по случайност майсторът е направил пръстен с точни мерки на диагонал 20 мм. и периметър 80 мм.
Продължих да търся инфомарция за пръстените през времето и се спрях на 15-ти век, късното средновековие, където пръстените не са били с толкова много детайли както през рококото и барокът а са били по елементарни като този пръстен за които аз ви говоря.
Представям ви тук две картини от 1490-та година на който се вижда как двама мъже носят пръстени подобни на този
това ми се стори интересен факт и реших да потърся в интернет пръстени от средновековието но пак попаднах на същоо както стана с рококото и с барокът. Пръстените от средновековието също са имали детайли на тях и повечето пъти са били изписвани надписи на тях или пък на короната на пръстена са били правени сложни картинки,
Ето тук три снимки от такъв вид пръстени.
И ето че пак попадам в грешното време. Търся още по-стари пръстени от средновековието и следващите които намирам подобаващи на този които имам са древните римски пръстени.
Сами ги сравнете:
Разбира се че може да съм в грешка, както казах в началото, всичко това си са мои изводи и може да не са правилни.
Но аз до колкото можах да открия, пръстенът е от древните римски времена. Но повтарям, може да съм в грешка, тук никои не е длъжен да се съгласи с мен.
Всичко това води до изводите че, ако моите предполагания са истина, по времето на древен Рим, в землищата където днеска са нашите къщи, хора са живеели както нас.
Това са остатъци от древна Туховища
. Разбира се, това последното не беше истина, не се знае от коя година са нашите села, но със сигорност не са от времената на древен Рим, но това не значи че преди първите къщи в Туховища да бъдат построени не е имало друг народ които е изчезнал, а преди тях е имал друг и преди този друг още някои друг... и така нататък.
Надявам се да ви е било интересно разказът ми и моито изводи. Очаквам вашите коментари