Author Topic: Село Туховищa  (Read 302379 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Rahmie

• Charter member
Re: Село Туховищa
« Reply #435 on: September 25, 2010, 11:42 »
Имате прекрасно селo със прекрасни хора... :)

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #436 on: September 25, 2010, 17:43 »
Здравейте на всички от мен, доста време мина от както последно бях седнал да пиша в форума. Виждам че е обогатен и има още много интересни неща :)
Надявам се да не сте ме забравили през отсъствието ми :)
Със завръщането ми искам да споедля с вас малко материал които успях да събера докато си бях в Туховища това лято :)
Заповядайте снимка на един пръстен които чичо ми Шукри Шукриев (или по нашенски "мидже" :) ) намери докато правеха разкопки.

Ето снимка на пръстена:

Пръстена е намерен на място близо до казармата (Не знам как да го обясня защото местността няма собствено име)
По време на разкопките стара урна е намерена заровена на мястото на тези, урната е съдържала различни неща в нея (гривни, гердани, монети...) но тъй като не се е знаело за съществуването на тази урна по време на разкопките машината е разрушила всичко, като в лупатата е нагребала всичко което е имало в урната и е било изхвърлено на купът където са изхвърляни останалите боклуци. Жалко е това че не са се намерили останалите неща от урната, но поне имаме един пръстен от нея, което все пак е по-добре от колкото да няма нищо :)
Това е историята за намирането на пръстена, сега искам да ви разкажа моите изводи за пръстена. Предопрждавам ви че следното което разказвам може да не е истина, това си са само мои изводи :)

Вижте тука снимка на която съм написал размерите на пръстена:

Пръстенът има редица любопитни характеристики като например шарките направени върху короната му или формата на тази. формата на короната на пръстена е кръгла както виждате на снимката. Кръгът е почти перфектен освен 1 милиметровата разлика между диагоналите на короната което значи че пръстенът е бил изливан в специална си фуния а не правен на рака както в по-ранни времена.

Ето още една снимка със всички гледни точки на пръстена:

На снимката която токущо дадох, на третата фигура от първата редица може да се види пръстенът от зад. На снимката не се вижда много добре, но на самият пръстен може да се забележи как двете му края са били съединявани. Което значи че пръстенът първоначално са го изляли в права форма а после е бил закръглен, което не е интересен факт за пръстена след като в днешно време пръстените се правят по същият начин, но това може да ни подскаже за възрастта на пръстена, тъй като не винаги пръстените са били правени по този начин.

Първото нещо което ми привлече вниманието когато мерих пръстена беше точността в размерите му тъй като радиусът му е точно 2 см. а външният периметър е 8 см. Първоначално може да помислите че това е незначима информация, но мен ме кара да се замисля много по този въпрос, тъй като мерните единици за метъра и неговите производни идват от късно 1700-та година. Но не беше до ранните 1800 г. когато бяха обявени за универсални мерни единици. Това ме накара да мисля че пръстенът е от 1800-та година тъй като със тези точни мерки на пръстена, майсторът които го е правил трябва да е познавал мерните единици (метър, сантиметър, милиметър...) за да го направи по точните размери, а това само може да е било ако по времете което пръстенът е правен тези мерни единици са били добре познати на обществото.

Тази теория би била до някъде вярна, но после се рових из интернет и намерих пръстени от 18-ти и 19-ти век и въобще не приличат на този за които говоря аз. През XVIII-ти и  XIX-ти век век преобладаващият стил беше рококо и барок, а тези стилове се характеризират първично по многобройните детайли използвани в изобретенията на всякакъв вид елементи, от архитектура до литература, музика и в този случай бижутерия.
Тази снимка показва интериора на един дворец направен в рококо стил

А на тази снимка тук множе да се види също както на рококото, как на барокът преобладават многобройните детайли по изобретенията

Тези два стила не са повлияли само в архитектурата, но също и в бижутерията. Сравнете пръстенът за който говоря аз със този тук от барокът

и този от рококото

По този начин, теорията за универсалните единици се съпротивява на тази с изукството от осемнадесети и деведнадесети век. Един пръстен е бижутерия, а бижутерията е нещо като изкуство, такаче в този случай мисля аз че тежи повечете теорията за изкуството от колкото за универсалните единици, което само може да ни кара да мислим че пръстенът не е от 18-ти век макар и съвпадението със точните мерки на него. А мерките може би са просто съвпадение на пръстена и по случайност майсторът е направил пръстен с точни мерки на диагонал 20 мм. и периметър 80 мм.

Продължих да търся инфомарция за пръстените през времето и се спрях на 15-ти век, късното средновековие, където пръстените не са били с толкова много детайли както през рококото и барокът а са били по елементарни като този пръстен за които аз ви говоря.
Представям ви тук две картини от 1490-та година на който се вижда как двама мъже носят пръстени подобни на този

това ми се стори интересен факт и реших да потърся в интернет пръстени от средновековието но пак попаднах на същоо както стана с рококото и с барокът. Пръстените от средновековието също са имали детайли на тях и повечето пъти са били изписвани надписи на тях или пък на короната на пръстена са били правени сложни картинки,
Ето тук три снимки от такъв вид пръстени.

И ето че пак попадам в грешното време. Търся още по-стари пръстени от средновековието и следващите които намирам подобаващи на този които имам са древните римски пръстени.
Сами ги сравнете:

Разбира се че може да съм в грешка, както казах в началото, всичко това си са мои изводи и може да не са правилни.
Но аз до колкото можах да открия, пръстенът е от древните римски времена. Но повтарям, може да съм в грешка, тук никои не е длъжен да се съгласи с мен. :)

Всичко това води до изводите че, ако моите предполагания са истина, по времето на древен Рим, в землищата където днеска са нашите къщи, хора са живеели както нас.

Това са остатъци от древна Туховища  :D . Разбира се, това последното не беше истина, не се знае от коя година са нашите села, но със сигорност не са от времената на древен Рим, но това не значи че преди първите къщи в Туховища да бъдат построени не е имало друг народ които е изчезнал, а преди тях е имал друг и преди този друг още някои друг... и така нататък.

Надявам се да ви е било интересно разказът ми и моито изводи. Очаквам вашите коментари :)

Offline pomakinia

• Member
  • **
« Reply #437 on: September 25, 2010, 18:34 »

Бронзов пръстен с хризма.
Ранно Средновековие.
м. Градища.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #438 on: September 25, 2010, 20:47 »
http://dariknews.bg/uploads/photos_more/200905/path_5575.jpg
Бронзов пръстен с хризма.
Ранно Средновековие.
м. Градища.

Този пръстен е бил намерен на разкопките в м. Градище при Вратцата. Според новината която четох за този пръстен предполагаемата хронология на съществуването му е четири периода от втората половина на IV-ти век пр. н.е до XV-ти век.
Така че ако имат нещо общо с този който аз дадох значи и той е от втората половина на IV-ти век пр. н.е до XV-ти век.
Пръстенът от Вратцата е бронзов а този които аз дадох не знам от какъв материал е, но цветът му напомня на злато, но може и да е най-обикновено желязо.

Само една корекция искам да направя, зашото си писала че пръстена е от ранното средновековие, но в новината пише че е от IV-ти век пр. н.е (4-ти век преди новата ера, в смисъл, преди Христос) значи пръстенът е стар от 2400 до 3410 години.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #439 on: September 26, 2010, 02:17 »
Здрасти,Ерол!
Забрави ни, ;),таман си мислех какво стана с тебе!
Радвам се,че си тук отново разбирам те млад човек си.
Това което си публикувал е уникално,дава светлина за историята на едно помашко село-Туховища.
Това което знам от разказите на моя диде Касапа,дето живя 116 години и е бил 12 години запас войник в Османската империя,както и записките тук на един учител Ребранов в с.Вълкосел е че,Горната и Долната махала говорят различно,навремето селото не е било както днес ,а в местноста" Гармаде",там има останки от миналото!
Благодаря ти Ерол от мое име и на дайчо ми Касапов!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #440 on: September 27, 2010, 08:45 »
Ерол пръстенът, който си показал определено е бронзов и определено е римски. Ето няколко римски пръстена

http://www.romancoins.net/forsale%20rings.htm

Виждат се очевидните прилики в дизайна. Щом казваш, че пръстена е намерен в урна имаме два вариянта пред себе си:

1. Траките са принасяли в жертва на богинята на земята, Земела скъпоценности, заравяйки ги в почвата.

2. Римляните са криели скъпоценностите си от прииждащи варвари.

На който и вариант да се спрем пръстенът е от Новата Ера, защото римляните завладяват днешните Родопи през 45 г след Новата ера, и тогава донасят техните стилове в изкуството. Поздрави и продължавай все така!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #441 on: October 10, 2010, 11:54 »
Това което знам е,че в местноста" Гармаде' в днешните региони на Туховища е имало древно население от тракийско време.Освен това по време на разкопките през 1976-79 година,когато се правеше стадион беше открит некропол от времето на траките.Всичко е запазено и до днес в София-Националния исторически музей,/ по мое време в палата 8 имаше изложени делви,гърнета,пръстени поставени в гроба/така че по тези земи е имал народ от времето на траките,освен това надписите по надгробните камъни изписани на арабски захвърлени днес говори много...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #442 on: October 10, 2010, 11:59 »
Здравейте на всички от мен, доста време мина от както последно бях седнал да пиша в форума. Виждам че е обогатен и има още много интересни неща :)
Надявам се да не сте ме забравили през отсъствието ми :)
Със завръщането ми искам да споедля с вас малко материал които успях да събера докато си бях в Туховища това лято :)
Заповядайте снимка на един пръстен които чичо ми Шукри Шукриев (или по нашенски "мидже" :) ) намери докато правеха разкопки.

Ето снимка на пръстена:

Пръстена е намерен на място близо до казармата (Не знам как да го обясня защото местността няма собствено име)
По време на разкопките стара урна е намерена заровена на мястото на тези, урната е съдържала различни неща в нея (гривни, гердани, монети...) но тъй като не се е знаело за съществуването на тази урна по време на разкопките машината е разрушила всичко, като в лупатата е нагребала всичко което е имало в урната и е било изхвърлено на купът където са изхвърляни останалите боклуци. Жалко е това че не са се намерили останалите неща от урната, но поне имаме един пръстен от нея, което все пак е по-добре от колкото да няма нищо :)
Това е историята за намирането на пръстена, сега искам да ви разкажа моите изводи за пръстена. Предопрждавам ви че следното което разказвам може да не е истина, това си са само мои изводи :)

Вижте тука снимка на която съм написал размерите на пръстена:

Пръстенът има редица любопитни характеристики като например шарките направени върху короната му или формата на тази. формата на короната на пръстена е кръгла както виждате на снимката. Кръгът е почти перфектен освен 1 милиметровата разлика между диагоналите на короната което значи че пръстенът е бил изливан в специална си фуния а не правен на рака както в по-ранни времена.

Ето още една снимка със всички гледни точки на пръстена:

На снимката която токущо дадох, на третата фигура от първата редица може да се види пръстенът от зад. На снимката не се вижда много добре, но на самият пръстен може да се забележи как двете му края са били съединявани. Което значи че пръстенът първоначално са го изляли в права форма а после е бил закръглен, което не е интересен факт за пръстена след като в днешно време пръстените се правят по същият начин, но това може да ни подскаже за възрастта на пръстена, тъй като не винаги пръстените са били правени по този начин.

Първото нещо което ми привлече вниманието когато мерих пръстена беше точността в размерите му тъй като радиусът му е точно 2 см. а външният периметър е 8 см. Първоначално може да помислите че това е незначима информация, но мен ме кара да се замисля много по този въпрос, тъй като мерните единици за метъра и неговите производни идват от късно 1700-та година. Но не беше до ранните 1800 г. когато бяха обявени за универсални мерни единици. Това ме накара да мисля че пръстенът е от 1800-та година тъй като със тези точни мерки на пръстена, майсторът които го е правил трябва да е познавал мерните единици (метър, сантиметър, милиметър...) за да го направи по точните размери, а това само може да е било ако по времете което пръстенът е правен тези мерни единици са били добре познати на обществото.

Тази теория би била до някъде вярна, но после се рових из интернет и намерих пръстени от 18-ти и 19-ти век и въобще не приличат на този за които говоря аз. През XVIII-ти и  XIX-ти век век преобладаващият стил беше рококо и барок, а тези стилове се характеризират първично по многобройните детайли използвани в изобретенията на всякакъв вид елементи, от архитектура до литература, музика и в този случай бижутерия.
Тази снимка показва интериора на един дворец направен в рококо стил

А на тази снимка тук множе да се види също както на рококото, как на барокът преобладават многобройните детайли по изобретенията

Тези два стила не са повлияли само в архитектурата, но също и в бижутерията. Сравнете пръстенът за който говоря аз със този тук от барокът

и този от рококото

По този начин, теорията за универсалните единици се съпротивява на тази с изукството от осемнадесети и деведнадесети век. Един пръстен е бижутерия, а бижутерията е нещо като изкуство, такаче в този случай мисля аз че тежи повечете теорията за изкуството от колкото за универсалните единици, което само може да ни кара да мислим че пръстенът не е от 18-ти век макар и съвпадението със точните мерки на него. А мерките може би са просто съвпадение на пръстена и по случайност майсторът е направил пръстен с точни мерки на диагонал 20 мм. и периметър 80 мм.

Продължих да търся инфомарция за пръстените през времето и се спрях на 15-ти век, късното средновековие, където пръстените не са били с толкова много детайли както през рококото и барокът а са били по елементарни като този пръстен за които аз ви говоря.
Представям ви тук две картини от 1490-та година на който се вижда как двама мъже носят пръстени подобни на този

това ми се стори интересен факт и реших да потърся в интернет пръстени от средновековието но пак попаднах на същоо както стана с рококото и с барокът. Пръстените от средновековието също са имали детайли на тях и повечето пъти са били изписвани надписи на тях или пък на короната на пръстена са били правени сложни картинки,
Ето тук три снимки от такъв вид пръстени.

И ето че пак попадам в грешното време. Търся още по-стари пръстени от средновековието и следващите които намирам подобаващи на този които имам са древните римски пръстени.
Сами ги сравнете:

Разбира се че може да съм в грешка, както казах в началото, всичко това си са мои изводи и може да не са правилни.
Но аз до колкото можах да открия, пръстенът е от древните римски времена. Но повтарям, може да съм в грешка, тук никои не е длъжен да се съгласи с мен. :)

Всичко това води до изводите че, ако моите предполагания са истина, по времето на древен Рим, в землищата където днеска са нашите къщи, хора са живеели както нас.

Това са остатъци от древна Туховища  :D . Разбира се, това последното не беше истина, не се знае от коя година са нашите села, но със сигорност не са от времената на древен Рим, но това не значи че преди първите къщи в Туховища да бъдат построени не е имало друг народ които е изчезнал, а преди тях е имал друг и преди този друг още някои друг... и така нататък.

Надявам се да ви е било интересно разказът ми и моито изводи. Очаквам вашите коментари :)

Offline adi_dent

• Candidate member
  • *
« Reply #443 on: November 08, 2010, 16:24 »
http://hotnews.bg/n/tarkan-s-bulgarsko-poteklo.29400.html
   Kakvo 6te kajete za tazi informaciq......!!!!!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #444 on: November 08, 2010, 20:22 »
Родителите му са от  Самсун, градът разбира се е приел много преселници от гореспоменатия район, но чак пък българин .......
Знае се че чичото на бащаму Fethi Tevetoğlu е бил народен представител в парламента около 1960 годино с листатан на Адалет партиси( партията на справедливоста). По професия доктор , преди да влезе в затвора 1944 година издава списание на име Копуз(Kopuz). Според Alpaslan Türkeş той е една от важните личности на турското национално движение.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #445 on: November 08, 2010, 22:28 »
 А аз поразпитах от вчера за това инфо за Таркан  че има корени от Туховища по бащина линия.  http://hotnews.bg/n/tarkan-s-bulgarsko-poteklo.29400.html
По стари  хора ми казаха че през 20 години за Турция в споменатия район с това име Али е от рода" Куцивите", на Джемисап баща/ Куциаго рахметлия/  е имал  брат,изселил  се в Турция!
Трудно ще се установи понеже нашите преселници помаци в Турция 99% сменят фамилията си по закон,имаме и тема тук,промяна на фамилия закон от 1934 година в Турция,ето и интересни неща само и единствено в сайта на помаците pomak.eu

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2317.0.html

Не виждам какво има да се срамува ако има помашки произход.И за Мустафа Сандал-певеца  се твърдеше и се оказа   истина, че е внук на Мустафа Сандалов от село Туховища с прякор / Чолака/ ,който почина на 81 година в края на 70-те години в село Туховища.
 Певеца Mustafa Sandal e negov vnuk ili bratovo momche!
 Спомням си,че през комунизма стария Мустафа Сандалов/Чолака/ ходи до Турция да види братята си там.!

Eto go zakona
Türkiye’de ad ve soyadı kanunu hakkında mevzuat:

Soyadı kanunu 21 Haziran 1934    
Bu kanundaki maddelere göre önemli olanları özetleyecek olursak; yabancı ırk ve millet adlarından soyadı seçilmesi yasaklanmış, soyadı seçim hakkı aile reisi olan babaya verilmiş, yasaya aykırı soyadı bulunması halinde vatandaşın savcılığa suç bildirimi hakkı getirilmiştir.

Soyadı Nizamnamesi :

Bu Nizamname kanunun işlenmesi ve düzenli bir şekilde devreye girmesi için çıkarılmıştır. Önemli noktalarını ele alacak olursak: Soyadları kesinlikle Türk dilinden alınmalı, soyadı yalnız veya oğlu olarak kullanılmalıdır, yabancı ırk ve millet adları soyadı olarak kullanılmamalı, bir aşiret veya kabiliyeti anlatan soyadı kullanılamaz, eski unvan, rütbeleri anlatan soyadları kullanılamaz.

Bu bağlamda en çok zorlanılan kısım, Türk diline ait olması olmuştur. Çünkü Türkçe yapısı gereği sürekli etkileşim ve paylaşım içinde olan, sondan eklemeli bir dildir. Soyadını geçip ad olarak ele alınsa dahi, bugün kullanılan birçok dil, dini inancın kültür üzerindeki etkileri kullanılan birçok ismin türkçe olmadığını gösterir.

Türk Medeni Kanunu'nca soyadı hangi aileye mensup olunduğunu göstermektedir.

Резюме:

Закон за фамилните имена
21-ви юни, 1934 г.

Приемането на фамилните имена трябва да са в съответствие със закона;Ако обобщим най важните постулати на закона: чужди расови или национални имена в избора на фамилното име е абсолютно забранено,за избор на фамилно име на децата е с преимущество бащината фамилия, ако фамилното име е от т.н. забранени имена и не е според закона държавата е в правото да извърши наказателно преследване срещу лицата нарушили закона.

Разпоредби на закона:

В турски език трябва да бъдат въведени фамилни имена съгласно турската традиция,наименуването на дете от друга раса или етнос трябва да бъде съгласно традиционните имена на нацията, не се използват като фамилни имена-племенни имена или стари унаследени титли.

т.е. Всички имена трябва да са принадлежащи на турския език и традиция.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Türk_Soyadı_Yasası

П.С:- Темата е за село Туховища и за коментари около това както случая с родствени връзки на Мустафа Сандал и Таркан   Ще  се дискутира единствено свързано със селото и хора свързани с него.Ако имате коментар относно по горе за закона промяна на фамилия в Турция НЕ тук,има си тема в сайта ни,коментари в темата дето съм посочил линк по долу!

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2317.0.html

Благодаря ви!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #446 on: November 09, 2010, 04:09 »
 Много постинги напоследък за съжаление след инсталирането на Нов/ NEW Softuer/ по технически причини се загубиха,нека всеки от вас при желание ако ги е запазил да ги възстанови.Аз запазих доста,възстановявам един за село Туховища и таланта на Ерол.
  Направен е да покаже местната красота на природата- село Туховища!                 
Atie- Gasne plamak (Late Night Version)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #447 on: November 09, 2010, 13:44 »
Много си искрен,разбирам :).Ставаше въпрос за тези камъни дето ги изпочупиха ,но все има още запазени,напролет като се постопли помоли някой да снима знам че има още.Благодаря за труда ти!

Комунистите изпочупиха не само мюсюлмански надгробни плочи,но и доста кръстове в християнските-а бе голяма простотия е било.
Забраняваха се всякакви религиозни символи през един определен период на варварщината.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #448 on: November 09, 2010, 14:22 »
Комунистите изпочупиха не само мюсюлмански надгробни плочи,но и доста кръстове в християнските-а бе голяма простотия е било.
Забраняваха се всякакви религиозни символи през един определен период на варварщината.
Расате, на християнските гробища в моето село седят доста древни кръстове, една част от тях са тамплиерски :)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #449 on: November 09, 2010, 15:06 »
Расате, на християнските гробища в моето село седят доста древни кръстове, една част от тях са тамплиерски :)
То това си е вандалска работа-зависи какви са били комунистите в селото-в твоето са били от по образованите :D :D