Author Topic: Село Туховищa  (Read 302271 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Re: Село Туховищa
« Reply #420 on: July 15, 2010, 10:52 »
Поздрави на Ерол за уменията и желанието му, но защо не опиташ да искараш тези момичета от буфосинхронадата и да изпеят нещо с техните гласове  :) Може пък да стане по-добре, а ние ще дойдем на първият им концерт  ;)

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #421 on: July 22, 2010, 23:22 »
Благодаря ви много за хубавите отзиви.

Искам сега със вас да споделя една снимка която успях да направя днеска.
Много ми харесва как се получи изгледа към луната със тези облаци под нея. Не е лесно да се снима луната, но като по чудо успях да я уловя и много ми хареса как се получи снимката, за това я давам тук да я видите.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
Ynt: Село Туховищa
« Reply #422 on: August 01, 2010, 01:48 »
Искам да споделя още една снимка на селото през ноща. След няколко дни ще кача и малка колекция от хубави снимки в близък план които също така съм правил в Туховища. Но за сега само ще дам тази :)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #423 on: August 22, 2010, 11:00 »
Snimki ot starata chast na selo Tuhovishta

Kushtite sa v mnogo okaeno polojenie. Ako ne se vzemat navremenni merki shte se razrushat zavinagi.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #424 on: August 23, 2010, 07:23 »
Snimki ot starata chast na selo Tuhovishta

Kushtite sa v mnogo okaeno polojenie. Ako ne se vzemat navremenni merki shte se razrushat zavinagi.

Севим,добре дошъл след почивката на семейството ти. :)
                Определено и искрено липсваше на сайта. но сезон на отпуските е... ;)
               Снимките по горе са отражение на реалноста,никой няма да се заеме с реставрацията на тези къщи,друго беше ако беха в Ковачевица под патронажа на президента Първанов.
   тези къщи еднствено остават в историята не село Туховища,това е за съжаление..?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #425 on: August 24, 2010, 05:16 »
   Писах и в темата за Мустафа Сандал, редно е да спомена и за Туховища откъдето са корените на този известен и талантлив певец. Това което съм проверил за този певец Мустафа Сандал сочи корени на баща му през 1950 г от село Туховища.

В Турция има стотици хиляди помаци преселени там през различните години вследствие на комунистическата пропаганда към помаци и турци.Историята НЕ е забравена
.Ето защо сайта www.pomak.eu  се явява мост за дружба както писа Рахмие.
Ние сме много и се търсим по света! С дълбоко чувство ми е драго да се откриваме където и да сме в друми широки.

Това за Мустафа Сандал е абсолютна истина,дядо му  е от село Туховища ,казва се Мустафа Сандалов/ Чолака/ който се помина помня през 1976 година ако не се лъжа. Поклон за бащата на певеца който запазва фамилия и родствена връзка.
 За повече подробности тук в сайта.Поздрави и жив и здрав да е певеца талант Мустафа Сандал! 
Мустафа Сандал е внук на Туховищенец,успех и тук за повече инфо.

Мустафа Сандал- избра Десислава.

Турската поп звезда Мустафа Сандал ще изнесе концерт в България, съобщи турският вестник "Сабах", цитиран от БТА. Той ще пее на 24 август в Шумен. Спонсори на концерта са Турската национална телевизия и радио /ТРТ/ и Българската национална телевизия /БНТ/, които ще го излъчат на живо.   
Мустафа Сандал, който на 11 януари навърши 40 години, е женен за босненската певица Емина Яхович и има двегодишен син Яман. Певческата му кариера започва през 1994 година.
Има многобройни турнета в Турция и Европа, продал е досега над 16,5 милиона плочи, касети и CD-та.

Пял е в дует с Ерос Рамацоти пред 25 хиляди души в Истанбул, а турнето му в Турция през 2008 година постави рекорд с общо 500 хиляди зрители.

Друг рекорд на Мустафа Сандал са неговите фенове. На страницата му в Интернет са регистрирани 200 хиляди фенове и така, според турските медии, той се нарежда на трето място след Мадона и Бритни Спиърс.
 Десислава пък е най-харесваната певица в България според Facebook.

На 24 август в Шумен  двамата за първи път ще пеят на една сцена. Мустафа ще представи новия си албум, а Десислава ще покаже многообразието на българската музика.

Mustafa Sandal

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #426 on: August 26, 2010, 14:52 »
Още снимки на стари къщи от село Туховище.Ако някой от сайта знае как тези къщи могат да се реставрират и запазят и да се развие евентоално  селски туризам чрез тях ,нека да пише.Всяка идея ще е от полза ,макар че знам : - Трудно осъществима задача , но все пак имаики напредвид че  в вякои близки села пpимерно в Ковачевица и Долен това се прави защо не и в Туховище?

Следва продължение.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #427 on: September 07, 2010, 05:51 »
Цитат От Севим– Модератор в pomak.eu.
С този видео клип в които съм използувал снимки от две свадби от село Туховище искам лично да поздравя администратора на сайта ни Nazmi , които е мой селски а и приятел. А също така : Мехмед Касапов, Джамал Котелов , Нихат Чаушев,Самет Кьоибашиев и техните семеиства. И всички останали от селото ни емигрирали в USA.Целта ми с този клип е всички те , поне за миг да се откъснат от забързаното си ежедневие там, и да се потопят мислено в атмосферата на една нашенска Тувишка съвременна свадба !!! Дано да съм успял...
Gulfie-ela se vie previva ( svatbarska kitka )

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #428 on: September 07, 2010, 06:09 »
Севим,Благодаря отсърце за натуралните снимки на старите къщи и видеоклипа който е реалност.
 Какво мога да кажа,за старите къщи ми писа и Зюлкера,но едва ли ще има полза от една такава инвестиция впредвит мизерията и най вече факта че има огромна разлика в онези къщи в Ковачевица,Долен дето са включени в програми на ЕU и имат история,подкрепа,развитие за туризма.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #429 on: September 07, 2010, 06:20 »
Още снимки на стари къщи от село Туховище.Ако някой от сайта знае как тези къщи могат да се реставрират и запазят и да се развие евентоално  селски туризам чрез тях ,нека да пише.Всяка идея ще е от полза ,макар че знам : - Трудно осъществима задача , но все пак имаики напредвид че  в вякои близки села пpимерно в Ковачевица и Долен това се прави защо не и в Туховище?

Следва продължение.

Севим,коя е ненята на снимките позната . Цитат От Севим– Модератор в pomak.eu. И до днес дом на помаците по света!

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #430 on: September 09, 2010, 21:48 »
  Севим,коя е ненята на снимките позната ?

Казва се Зимруда от Мусавите, моя роднина.Корените и са от несъществуващото вече помашко село в гръцко Манастир ,маика и е била от там. Много колоритна жена бях и на гости Тя има син Али и вече живее при него в новата му къща, но  все още  не може да прежали тази старата и понякога се връща тук.

А ето още една колoритна жена от Туховища.Казва се Зернема.Снимах я как  наливa с вода тютюна на " долната вода"защото беше  суша и тютюнете бяха доста увяхнали.Като и казах че ще пусна снимката в интернет тя много се смя...!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #431 on: September 12, 2010, 06:20 »
   Прекрасния видеоклип е заснет от Ерол!
          Честит Байрам на всички! ;) http://www.dailymotion.com/video/xck6ic_tuhovishta-december-january-2009-20_travel#from=embed 

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #432 on: September 24, 2010, 23:57 »
Село Туховище още малко снимки снимани от мен.

Тук се виждат и двете джамии в долната и горната махала.

Изглед откъм местноста"Зелен"

Тази чешма се нарича " Маишката вода" и се намира в махалата "Вунострана" доколкото разбрах от хората не е пресъхнала , има някаква повреда  и няма сдредства за ремонт.

Чешмата " Долната вода" . Въстановена от дарение на Мехмед Касапов - емигрант в САЩ / бизнесмен/ роден в селото.

Вътрешна декорация на чешмата.

Бялата къща която се вижда е къщата на сегашният кмет Кемал Арифов.

Най верният приятел на помака  :)

Изглед към "Погурник" , няколко местности с общо наименование Някога тези чукари са били девствени гори, изсекли са ги и аз незнам защо.

Минарето на джамията в "Долната махала"

Бившата "фурна  - сега модерен сладкарски цех на бизнесмена Шезай Чобанов

Част от мини парка , дарение от Мехмед Касапов

Селото над свечеряване погледнато от махалата " Вунострана"

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #433 on: September 25, 2010, 00:12 »
Поздравление,Севим!
Красиви и натурални естествени снимки на едно помашко село!
Драго е и приятно да има хора като теб ,който не е забравил роден край и държава.
Сещам се,едно време за един местен човек се пресели в Ракитово.
Като си идваше на гости все казваше" Тук и кучетата лаят красиво,петлите събуждат всяка сутрин хората"  ;)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #434 on: September 25, 2010, 00:22 »
Наистина е така Назми , родният край никога не се забравя, той си ни е най- мил.!