Author Topic: Село Туховищa  (Read 302262 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Село Туховищa
« Reply #450 on: November 09, 2010, 16:14 »
То това си е вандалска работа-зависи какви са били комунистите в селото-в твоето са били от по образованите :D :D
В моето село отпървом са били ятаци на партизаните, а след 1944 са събирали оръжие за бунт срещу новата власт. Има бая арестувани :)))
Ай да не спамим вече темата.

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #451 on: November 10, 2010, 14:38 »
Ако трябва да сме искрени, трябва да си признаем, че вероятността да се открие ислямски предосмански паметник специално в Туховища и Годешево е нищожна.
imash golqma greshka chechliya.v tuhovishte opredeleno ima ostanali zapazeni do den dneshen nadgrobni kamani, koito datirat ot predi idvaneto na osmanliite.li4no az sam pravil snimki na tezi nadgrobni kamani.namirat se v grobishteto na djamiqta v gornata mahala.a kak sam razbral 4e sa ot predi osmansko vreme? prez perioda 2001-2005 godina u4eh v marmara universitesi istanbul,imashe edno mom4e izselnik ot selo blatska koeto izu4avashe nqkakva osmanska filologiq.ta spetsialno za nego napravih nqkolko snimki na nadgrobni kamani ot grobishteto na djamiqta.okaza se 4e varhu kamanite e pisano na star turski( smesitsa ot persiiski "farsca" i turski ,izpolzvaiki arabskata azbuka ) i datite na nadgrobnite kamani datiraha ot predi idvaneto na osmanliite.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #452 on: November 10, 2010, 14:41 »
Ами Самет, като имаш снимки побликувай ги. Без снимки имаш само голи твърдения на които няма как да се вярва.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #453 on: November 10, 2010, 15:54 »
imash golqma greshka chechliya.v tuhovishte opredeleno ima ostanali zapazeni do den dneshen nadgrobni kamani, koito datirat ot predi idvaneto na osmanliite.li4no az sam pravil snimki na tezi nadgrobni kamani.namirat se v grobishteto na djamiqta v gornata mahala.a kak sam razbral 4e sa ot predi osmansko vreme? prez perioda 2001-2005 godina u4eh v marmara universitesi istanbul,imashe edno mom4e izselnik ot selo blatska koeto izu4avashe nqkakva osmanska filologiq.ta spetsialno za nego napravih nqkolko snimki na nadgrobni kamani ot grobishteto na djamiqta.okaza se 4e varhu kamanite e pisano na star turski( smesitsa ot persiiski "farsca" i turski ,izpolzvaiki arabskata azbuka ) i datite na nadgrobnite kamani datiraha ot predi idvaneto na osmanliite.
А сега османотурския е същия както го казваш смес от арабски,фарси(персийски) и тюркски.
Както всички знаем всяка държава, която приеме исляма започва да използва арабицата основно заради Корана, свещената книга на исляма, която е написана на тази азбука, влиянието на тази писменост се разпростира с исляма. В резултат арабската азбука се използва за записване на много други езици — дори и на езици, които принадлежат на езикови семейства, различни от семитското. Пример за не-симитски езици, изписвани с арабска азбука, са персийският език (фарси) и урду. За да се приспособи към фонетиката на другите езици, към азбуката се добавят букви и други символи.

Заради разпространението си, арабският език има 8 диалекта, от които най-често срещан и най-познат на "не-арабите" е египетския. Всеки диалект има различен начин на изписване и съответно - и на изговаряне на думите.

В рамките на Османската империя се е използвала арабската писменост. През 1928 г. Ататюрк отменя арабската писменост и въвежда латиницата като официална писменост на Република Турция.

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #454 on: November 10, 2010, 22:22 »
tova go znam rasate.interesen e fakta 4e tiq nadgrobni kamani  sa v djamiiskoto grobishte i sa po stari ot vremeto ot kogato se smqta 4e osmanliite sa doshli po nashiq krai.fakt koito osporva tvardeniqta na mnogo balgari ,4e nie pomatsite sme prieli islqma koito ni e uj bil nalojen ot osmanliite.

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #455 on: November 10, 2010, 22:29 »
Ами Самет, като имаш снимки побликувай ги. Без снимки имаш само голи твърдения на които няма как да се вярва.
snimkite sam gi pravil predi okolo 8 godini isam gi predostavil na tova mom4e ot blatska.tova e stanalo po vremeto kogato jivqh v turtsiq.poradi fakta ,4e sega sam na hilqdi kilometra ot tuhovishte i ne sam se pribiral ot 5 godini nemoga da vi predostavq vaprosnite snimki. spomenah i kade se namirat vaprosnite kamani zastoto znam 4e ima hora ot tuhovishte koito sledqt foruma i se nadqvam nqkoi ot tqh da napravi snimki.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #456 on: November 11, 2010, 08:32 »
snimkite sam gi pravil predi okolo 8 godini isam gi predostavil na tova mom4e ot blatska.tova e stanalo po vremeto kogato jivqh v turtsiq.poradi fakta ,4e sega sam na hilqdi kilometra ot tuhovishte i ne sam se pribiral ot 5 godini nemoga da vi predostavq vaprosnite snimki. spomenah i kade se namirat vaprosnite kamani zastoto znam 4e ima hora ot tuhovishte koito sledqt foruma i se nadqvam nqkoi ot tqh da napravi snimki.
Като ги намериш се обади, до тогава нема кой да ти поверва ;)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #457 on: November 11, 2010, 16:09 »
Вярвам му на Самет , защото сме приятели и го познавам много добре Това лято се отбих през джамията на горната махала в село Туховище ,където е и въпросното гробище.За съжаление то е обрасло цялото в тръни и храсти и не може да се види нищо за да се снима. Донякаде това е добре , защото  поради същата причина /да се надяваме/ и „Възродителите” не са успели да влязат и изпочупят тези стари надгробни камъни . А гробището е наистина много старо и може да ни каже много за историята ни. Слушал съм че джамията е една от най-старите в региона и тук са идвали хора чак от Доспат да се кланят. Предполагам че е имало и по-стара джамия тук и е съборена или изгорена /доколкото знам/защото тази която ще видите от снимките е с по- ново архитектурно строителство.Ето и снимките:

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #458 on: November 11, 2010, 16:11 »
Аго Севиме, имаш ли снимки на датите от паметниците?

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #459 on: November 11, 2010, 16:22 »
Аго Севиме, имаш ли снимки на датите от паметниците?

За съжаление тогава не бях си поставил за цел да снимам датите на каманите, а само джамията.А и тези мисля са без надписи .Предполагам че тези с надписите са по-навътре там където неможе да се влезне.Да се надявам че ще се намерят средства гробището да се поизчисти, за да се видят всичките запазени камъни.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #460 on: November 11, 2010, 16:27 »
Хубаво е наистина да се изчисти. Иншалла ша найдеш и пари!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #461 on: November 14, 2010, 22:16 »
tova go znam rasate.interesen e fakta 4e tiq nadgrobni kamani  sa v djamiiskoto grobishte i sa po stari ot vremeto ot kogato se smqta 4e osmanliite sa doshli po nashiq krai.fakt koito osporva tvardeniqta na mnogo balgari ,4e nie pomatsite sme prieli islqma koito ni e uj bil nalojen ot osmanliite.

Първо трябва да дадеш доказателства,а не голи твърдения.

Второ в България е имало мюсюлмани преди османците,но са били в големите градове и основно търговци.Там са оставили плочи на арабски,а не смес от тюрски,фарси и арабски(османо-турски) както споменаваш.
"( smesitsa ot persiiski "farsca" i turski ,izpolzvaiki arabskata azbuka ) "
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2507.msg67325.html#msg67325

За приемането на исляма в Родопите,Ловешко,Великотърновско и пр. достатъчно ясно е написано в османските архиви,които по божията воля са в България.
Мисля ,че по повод ислямизирането на Родопите те са най достоверния източник-всичко останало е спекулация и заиграване с темата.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #462 on: November 14, 2010, 22:26 »
Първо трябва да дадеш доказателства,а не голи твърдения.

Второ в България е имало мюсюлмани преди османците,но са били в големите градове и основно търговци.Там са оставили плочи на арабски,а не смес от тюрски,фарси и арабски(османо-турски) както споменаваш.
"( smesitsa ot persiiski "farsca" i turski ,izpolzvaiki arabskata azbuka ) "
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2507.msg67325.html#msg67325

За приемането на исляма в Родопите,Ловешко,Великотърновско и пр. достатъчно ясно е написано в османските архиви,които по божията воля са в България.
За Търновско местните си го знаят и без архивите. Песнито го описват достатъчно ясно...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #463 on: November 15, 2010, 04:33 »
Емиграция   В периода на съществуването си от селото непрекъснато са се оформяли емигрантски групи, изселващи се от селото към по-големите градове и чужбина по различни причини. Не може да се посочи точна дата на първите емиграции извън Туховища тъй като те са редовни и съществуват още от създаването на селото. Ако се върнем назад през 1876 г. можем да посочим голяма част емигрирали от селото и от региона въобще, по случай Априлското въстание което избухва на 20 април 1876 г. като негова задача е освобождение на България от Османската империя, по тази причина всички турци, помаци и други биват избити. 36 години по-късно, през 1912 г. избухва Балканската война, която е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга. От ново всички смятани за турци или помаци биват избити, а друга голяма част от населението на Туховища и останалите села бягат далече от конфликта, някои успяват да избягат, други остават, а трети минават под нож. Няколко десетилетия по-късно започва Възродителния процес в началото на 70-те и продължава до края на 80-те. Мерките за прокарване на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с хрстиянски български, забрана за използване на родния език от жителите на селото и целият регион, насилствено ограничаване на традиционните обичаи и ритуали и изповядването на тяхната религия. Това създава конфликт от които хората искат да избягат в южната съседка на България, република Гърция, също така и в Турция. Някои от тях успяват, други са убити, а други остават в селото и търпят.
В най-новата история на емиграциония процес в село Туховища може да се отбележе, че най-голяма част от емигрантите на селото се намират в:
 България     Испания     САЩ     Турция     Данните са взети от wikipedia

Така е,Севим.
Хубаво е д,а се знае това.!
Тази тема е една от най-четените за село Туховища ще бъде слята с друга подобна  отворена !
 П.С-:  Помаците в Америка най-много са в щата -Пенсилвания,New Djersey,Chikago..-ДА,така е..

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #464 on: November 15, 2010, 10:02 »
За Търновско местните си го знаят и без архивите. Песнито го описват достатъчно ясно...
Знам,но в случая момчето си противоречи много яко-хем е било преди османлийте,хем е било на османо-турски-иди го разбери-сигурно не знае,че подобен език преди османлийте не се е използвал. :D :D :D :D