Author Topic: Село Туховищa  (Read 304098 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
Re: Село Туховищa
« Reply #45 on: April 08, 2009, 18:18 »
Избища е на около един километър на юг от грницата, демек на около два километра на юг от Годешево. Шурдилово е точно срещу вашето село, дето има една долчина зад ей тая къщичка на снимката и от другата страна на баира. Манастир е като тръгнеш по Рата нагоре към Жижево, точно дето границата пресича Рата на изток има една река, та по реката. Там от землището на Туховища или Слащен се виждат едни ливади и едни тополи. Това са Манастирските тополи.

ама това са села в Гърция, ще е наи добре аз да ги снимам, защото няма кои друг да иска да отиде в гръцко.
Не съм се сетил да ги снимам, дори нямах възможност да отида в Гърция!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #46 on: April 09, 2009, 14:25 »
Най-искрено Благодаря на Ерол и Cheshliya за  безценното инфо за село Туховище,не го крия ,че е моето родно село.Ако имате повече,давайте! :)

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #47 on: April 09, 2009, 14:57 »
Най-искрено Благодаря на Ерол и Cheshliya за  безценното инфо за село Туховище,не го крия ,че е моето родно село.Ако имате повече,давайте! :)

аз сега принтирах всичкта ази информация, и подбирам което е за село Туховища, за да променя тъпата история която бях написал.
http://tuhovishta.hit.bg/history.html
като я напиша наново ще вклюза история, география, геология и малко филология, заедно с някои мои знания и някои други интересни факти! Благоадаря Чечлия за доставената информация, много е ценно това!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #48 on: April 09, 2009, 16:06 »
  Мерси Ерол,и аз имам инфо относно старинния диалект и говор на помаците от ГоцеДелчевско,и скоро ще ги публикувам,..а относно историята на с.Туховище отдавна е доказано,че е едно от най-старите помашки села в Чеча,документите на нашия съфорумник Chechliya тук само част от това.Сега пиша как стана насилственото промяна на имена през 1973 година,ще опиша всичко,бях дете но помня това![/color]

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #49 on: April 09, 2009, 16:20 »
  Спомена е много стар,годината е 1972 декември 13 петък. Същата вечер падна много сняг над 50 см,и вечерта нашия комшия Юмер Рашидов/баща на Исуф-бояджията  и Шейп   беше починал.  В същото време в кръчмата на селото моя дайчо Мехмед Касапов и амижата ми Хасан Летифов  черпят командира на заставата в село Туховище с прякор Пухчо, имат план за бягство през граница разбрали,че се готви насилствена промяна на имена от местните "комунисти". Следват трагичните събития в Корница и Брезница,но самия факт ще опиша по късно!!!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #50 on: April 09, 2009, 17:03 »
Специално за Туховища нямам данни как е протекла смяната на имената, но имам една книга, в която се описва как е станало в Кочан и Слащен, като предполагам, че В Туховища е било по същото време и по същия начин.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #51 on: April 09, 2009, 17:08 »
Аз имам,и ще ги опиша истински.Нека нашите деца да помнят това как в моето село стана,как в Корница,Брезница имаше жертви убити помаци,има отделна тема за това,но истината никой не може да скрие дори и след 35 години!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #52 on: April 09, 2009, 17:16 »
В книгата "Възродителният процес. Мюсюлманските общности и комунистическият режим" на Груев и Кальонски кампанията е описана доста обективно. Прави впечатление, че доста добре е описан подвигът на Рибново, Брезница, Корница, Лъжница, Барутин, Бабяшките села и други. Не случайно един месец след пускането на книгата, вече не беше останала и една бройка от нея по книжарниците - изкупи се като топъл хляб. Наложи се отпечатването на допълнителни бройки. Препоръчвам книгата на всички!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #53 on: April 09, 2009, 17:38 »
Тук или тук може да се поръча. Цената е 12 лв. На второто тук при поръчка над 20 лв. доставката е безплатна.

Щом казвате, че е обективно ще прочетем  :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #54 on: April 09, 2009, 20:53 »
Аз ще напиша на живо случки от моето детство за насилствената смяна на имената  в селото,както и спомени на Емигранти от с.Туховище дето са сега тук в САЩ,основоположници и хора помогнали много на нас!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #55 on: April 09, 2009, 21:39 »
През месец април 1973 година мисля на 14 април е издадена заповед  никой да Не напуска селото,деня е сряда.Блокирани са пътищата от всички страни.От към с.Годешево има гранични войски,откъм с.Слащен също, на изхода за местноста" Погорник" има граничари от заставата! Започва се към 10 сутринта,има заповед никой да не излиза и да си стои в къщите.Тогава местните"патриоти"- от рода Сандалови,Цингареви,.....водят войниците по къщите заедно с кучета немски овчарки.Води ги местния директор на училището Минчо Минчев и Сандала/ един местен който след демокрацията се изпокри да не казвам в кое село? Конкретно у дома си спомням стояхме в горната стая деца и стари хора,а мъжете и роднини се бяха скрили в мазата/ дето се слага тютюна през зимата да омекне.Всичко беше заключено във всека къща и чакаха,за един ден смениха насилствено имената на селото,имаше жертви,например аго Мустаф Арифов се криеше 3 месеца извън селото ,и накрая през жътва го намериха да му сменят името, както и Джемал Каларев заради името беше в Белене,по късни сем.Калареви аго Сюлеман Каларев се изсели в с.Климент- Шуменско,бяха изселени хора,например моя дайчо Неджими на досото беше вкаран в затвора в Бойчиновци нарочно,година по късно убиха брат му/ мой даичо мехмед Бозаджиев/ Медето/ дето го грабнаха от площада посред нощ войниците, убиха го в банята на заставата с ритници и го хвърлиха умрял на граничната мрежа,уж е бягал ,това беше за да отмъстят за многото хора прекосили границата  да се спасят след насилствената смяна на имената!!! Има много хора тук в САЩ спасили се от това,конкретно за с.Туховище по онова време за имената -едни от основите на Емигрантите тук са от Туховище,помогнали на стотици хора- Исмет каларев е първия/рахметлия/,после Мехмет Касапов-Касас, Хасан Летиф,Алиосман Билюкбашиев-Ибрахим Кючюков, както и други Зимера/ Мехмед Змияров,Джеит,Барзев...са еденици оцелели от тогавашния режим!

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #56 on: April 10, 2009, 22:05 »
Преди да пусна офицялно в страницата за село това, искам да ми дадете вашето мнение. Само липсва тази част с геологията, която е много дълга, но нея ще я препиша утре, но всичко ще е в този стил. моляви даите ми мнения, дали трябва нещо да се промени, какъв цвят ще е най-подходящ за фон, дали трябва да добавя повече снимки, или да махна някоя, такива неща. очаквам вашите отговори:

Offline abc

• Forum fan
« Reply #57 on: April 10, 2009, 22:30 »
Страницата ти е изчистена и стилна. Изглежда добре, но така не се разбира как е конструирана и как "върви".

Има някакъв талант в теб

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #58 on: April 10, 2009, 23:49 »
Ерол,наистина правиш много за родното село! Поздравление за което и подкрепа,хареса ми новата страница! Бих добавил някои факти в графа" История" на селото!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #59 on: April 10, 2009, 23:58 »
На картинката не се чете добре, но защо има раздел "Филология"??? Май някой с по-добри умения по български език трябва да дръпне една редакция на текста.