Author Topic: Село Туховищa  (Read 302260 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Re:Село Туховищa
« Reply #330 on: December 03, 2009, 20:40 »

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #331 on: December 03, 2009, 21:13 »
Видео-материалите са от Метка,Ади и @Ахмет.Прехвърлих ги в тази тема за улеснение на емигрантите преселници от с.Туховища.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #332 on: December 03, 2009, 21:30 »
 На снимката-отляво @Ахмет,Майка ми Фатме,дайчо Исмет Касапов,дайчо Мехмет Касапов/ САЩ/,Метка от Брезница,брат ми Абаз.ПС- на Байрама ноември 2009г.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #333 on: December 07, 2009, 15:38 »
Ерол Исметов- дете талант на Туховища! Владее перфектно испански,английски/ беше преводач на семейството на М.Касапови от САЩ при предстоя им в Туховища.Като добавим и стремежа му за познание в областа на историята, на компютрите е полза на помаците бих казал,че Ерол наистина има  много добро бъдеще. Нека ценим такива хора от помаклъка и да даваме шанс за развитие./ .Поздравление и за Рафи/ познавам родителите на момичето/.Нямам впредвит тази кавърверсия/ а факта, че на тези негови години наистина това което прави и се стреми е повече от похвално!Rafi & Erol- Nazad, nazad, mome Kalino

Rafi & Erol- Nazad, nazad, mome Kalino

Интересно клипче. Ероле, искам да те попитам относно носията на момичето в клипа. Това помашка носия ли е? Защото на мен много ми прилича на възрожденските, налагани в селата ни по време на ВП. Определено има разлика от носиите в тази снимка :

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
Re: Село Туховищa
« Reply #334 on: December 07, 2009, 16:08 »
Интересно клипче. Ероле, искам да те попитам относно носията на момичето в клипа. Това помашка носия ли е? Защото на мен много ми прилича на възрожденските, налагани в селата ни по време на ВП. Определено има разлика от носиите в тази снимка :

Носиите не бяха наши, бяха ни предоставени от училището. Не мисля това да е възрожденска носия тъй като в училището едва ли ще пазят такива носии. Все пак аз не разбирам от тези неща, и не мога да ти отговоря с точност.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #335 on: December 07, 2009, 16:11 »
Благодаря, това обяснява нещата. Носията не е помашка.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #336 on: December 08, 2009, 12:58 »

С.Туховища - назад във времето. Една красива Тувищенка с типичното за
тогава местно облекло.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #337 on: December 08, 2009, 13:30 »

С.Туховища - назад във времето. Една красива тувищенка с типичното за
тогава местно облекло.

Sevim, изненадан съм много приятно .
Та аз за първи път виждам нещо подобно от Туховища.
Като бяхме в село Туховища , видях много млади хора които очевидно разбират и от интернет и компютри.
Нима за вашето село само - двама или трима са в състояние да показват самобитноста на селото ви?
Паметта ви, историята ви?
Нима само се интересувате от Николай Славеев и песента - "Назад, назад моме Калино" която песен не е от Туховища?
Иначе аз съм сигурен че имате какво да покажите.
Обаче страхът ви е огромен.
А би трябвало да не е така.Та сега вече сме в Европейският съюз , видях там и знамето сте окачили на кметсвото ви :

Ами тези красиви  но изоставени къщи, няма ли кой да ги реставрира или пък да направи проект за кандидатсване от Европейски фондове:

- Знаеш ли че нощувката на един човек в подобна реставрирана къща в Ковачевица струва - над 70 евра за една вечер!?

Ето една такава къща в Ковачевица , което е добър пример:

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #338 on: December 08, 2009, 14:25 »
Метка ! - Същите въпроси съм си ги задавал и аз.Мисля че в нашето село
може да се развие селският туризъм подобен на този в Ковачевица. Има
всичките условия за това ; -стари самобитни къщи,прекрасна природа ,чист
планински въздух .Липсват инициатива и реклама за да може богати хора
от България и от Европа  да се заинтересуват от селото ни.Благодаря ! ! !

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #339 on: December 08, 2009, 16:17 »
Нима за вашето село само - двама или трима са в състояние да показват самобитноста на селото ви?
Паметта ви, историята ви?
Нима само се интересувате от Николай Славеев и песента - "Назад, назад моме Калино" която песен не е от Туховища?
Здравей Метка, искам да ти отговоря подред на някои неща които си споменал в отговора ти.

За въпроса цитирам "Нима само се интересувате от Николай Славеев и песента - "Назад, назад моме Калино" която песен не е от Туховища?" какво искаш да ти кажа? Ние в никакъв случай не сме се снимали за да се покажем пред хората, ние сме се снимали за забавление и сме го качили в интернет за да могат да го гледат наши приятели и които случайно папдне на клипа. Не мисля че правиш добре като сравняваш цялото село че е заинтересувано на тази тема като ние с Рафи не представляваме селото.

А за другото което искам да ти отговоря е че всеки човек от Туховища заинтересуван за исторята му и за произходите му иска да знае възможно най-много неща. Повечето от тях не познават този сайт и няма как да споделят това което знаят, други, които познават сайта само четат, но не искат да пишат, а трети не знаят как да споделят знанията им, ето от къде можеш да намериш само двама или трима от Туховища които са заинтересувани за паметта ни и историята ни. А имаи предвид че в днешно време не са много хората които искат да ровят в миналото.

musov

• Guest
« Reply #340 on: December 08, 2009, 20:43 »
Ами тези красиви  но изоставени къщи, няма ли кой да ги реставрира или пък да направи проект за кандидатсване от Европейски фондове:

Тези красиви и изоставане къщи ги има във всички помашки села и не мисля, че някога ще се реставрират. По-голямата част от тях вече не съществуват. И освен това като център на дюлгерския занаят се сочи село Ковачевица - нещо като изкуствено доказателство, че архитектурата е творена от християните. Точно и това е причината на нашите къщи да не се обръща внимание или другият вариант е "доказателство" за българския ни произход. Там именно българите съумяват да съхранят така наречената българщина. Известно е, и се вижда, че такава архитектура има по целия помаклък, което говори, че този край е бил много добре развит и хората са били заможни. Но ако ние сами не възстановим тези къщи и не започнем да строим нови такива в същия стил и по същата технология, от камък и дърво, то християните в никаквъв случай няма да го направят вмсто нас. Още един проблем - колко помаци са завършили архитектура и колко "майстори" се придържат към този архитектурен стил? Едва в последните години има интерес сред младите помаци към архитектурата и към архитектурното образование, и то главно заради затриването на тютюна и преориентиране на много хора към строителния занаят. На ръце се броят завършилите архитектура помаци, и то главно през последните две десетилетия. Съхраняването трябва да става с познание и с умение, а в момента по селата се случва точно обратното - безхаберие и беззаконие...

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #341 on: December 08, 2009, 21:56 »
В нашите помашки села има много такива къщи, но малко са хората които оценяват красотата им и как добре изглеждат в пейзажа на селото. Ето две снимки от тези в Туховища които са събрани на едно място и е много красив изгледа към тях.

Както казах малко са хората които ги оценяват тези прекрасни къщички, а има дори собственици които искат да ги разрушат.  :'(

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #342 on: December 09, 2009, 06:14 »
 Искам специално да изкажа благодарност на моя сънародниик Sevim за старите снимки и носии в Туховища.,ако имаш други давай..Както и на Ерол,втората снимка Ерол вдясно е Чаушевата къща,сега изоставена но именно там има кадри от двора и пред входната врата  и градината,когато Селим Каларев взима ключа да варди къщата,репортажа е в селото с местни хора от филма" Откраднати очи"- с автор Нери Терзиева.[/color]  Oт селото когато колоната тръгва през местноста" Папалив дол" надолу човека който взима ключа да варди къщата е аго Селим Каларев0:24-1:37 пред старата Чаушева къща!       calıntı gözler (bulgar zulmü)5                                                          

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #343 on: December 10, 2009, 02:10 »
Поздравление за Шериф ага/  Serif Mkd/, той си знае от кого е :).В скоро време ще кача снимки при посещението  в Скопие,Косово,Рестелица,,Северна Гърция-Драма , с.Манастир..., оттатък планината Боздаг...., с уверение заедно със Шериф агата да са в полза . Поздрава е с уважение към труда на аго Шериф от Подгорица Мкд. GORANCI TORBESI POMACI-makedonija

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #344 on: December 10, 2009, 02:54 »
Поздравление за Шериф ага/  Serif Mkd/, той си знае от кого е :).В скоро време ще кача снимки  при посещението  в Косово,Рестелица,,Северна Гърция-Драма ,оттатък планината Боздаг...., с уверение заедно със Шериф агата да са в полза . Поздрава е с уважение към труда на аго Шериф от Подгорица Мкд. GORANCI TORBESI POMACI-makedonija
           Blagodaram Nazmi ! Gi ocekuvam snimkite ....,kako i Kasapov i Tebe i site nasi prijateli..da ni bidete gosti vo Makedonija , da sme site vo polza na narodot i da ja zasluzime Allahovata nagrada i na ovoj i na onoj svet .