Author Topic: Село Туховищa  (Read 302352 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Re: Село Туховищa
« Reply #300 on: September 30, 2009, 19:32 »
EROL-e  shte mi kajesh li zashto stranicata na selo Tuhovishta ne moje da byde vidqna?
Nqkakyw problem li ima ili oshte nqma takava??

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #301 on: September 30, 2009, 21:26 »
EROL-e  shte mi kajesh li zashto stranicata na selo Tuhovishta ne moje da byde vidqna?
Nqkakyw problem li ima ili oshte nqma takava??
Не знам защо става този проблем със страницата на Туховища, но само може да се разглежда из Internet Explorer, аз ползвам Opera и иаз нея не ми отвяаря страницата, нито пък из Mozilla Firefox. Не знам защо се получава това, пробвах да оправя проблема но не може...
http://tuhovishta.hit.bg/

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #302 on: October 01, 2009, 03:53 »
Отдавна съм замислил да представя местния диалект и говор на хората от с.Туховища.Имам много събрани изрази и думи типични за селото! В това отношение ми помогна ,местен човек,който от години е събирал думи и идентичности от разговорния език на местното население,което и до днес е уникално запазено! Достатъчно е например в Туховища да кажеш "Хо"- което значи- Да,или лети дожд-вали дъжд,. Системата е да се подредят езиковите форми за да се види идентичноста и местния диалект който е уникален за местните хора,като малка част от помашкия говор.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #303 on: October 01, 2009, 18:53 »
Не знам защо става този проблем със страницата на Туховища, но само може да се разглежда из Internet Explorer, аз ползвам Opera и иаз нея не ми отвяаря страницата, нито пък из Mozilla Firefox. Не знам защо се получава това, пробвах да оправя проблема но не може...
http://tuhovishta.hit.bg/

О.К. Ерол не се притеснявай. Просто много ми се искаше да разгледам страницата за Туховища!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #304 on: October 07, 2009, 02:55 »
Уточних малки корекции и допълнения за кадрите от филма" Откраднати очи" заснети в село Туховища.Понеже доста форумници имат проблем с Vbox7  ги представям за улеснение в You Tube кадрите заснети в селото.Кадър1 е сниман пред родния ми дом, дето тръгва отначалото Айтен до другата Билюкбашиевата/ Пачовата/ къща-курбана от0до 2 мин! calıntı gözler (bulgar zulmü)3                                                                                                                                                   Кадър2  В началото на филма,когато колоната изселници за Турция е снимано на Долната вода/ превърната днес в мини парк за отдих/,та оттам потеглят с колите.. Населението и хората са основно от Туховища. calıntı gözler (bulgar zulmü)4                                  ...И още един кадър 3 от селото когато колоната тръгва през местноста" Папалив дол" надолу човека който взима ключа да варди къщата е аго Селим Каларев0:24-1:37 пред старата Чаушева къща!  Кадър3      calıntı gözler (bulgar zulmü)5                                                          

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #305 on: October 16, 2009, 04:23 »
Искам най-сърдечно да поздравя племенника ми Мехмед за новия член на семейството ни- малкия Есмер! Бъдете живи и здрави.Поздрави на всички! http://www.youtube.com/watch?v=52A2RBUBzNM&feature=player_embedded#

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #306 on: October 24, 2009, 11:03 »
Моля,ако има останали от по старото поколение на жителите на с.Туховища си припомнят за семейството на Чолака/ Мустафа Сандалов/,има 6 деца,5 сина и и едно момиче. През 50 години двете деца на Чолака/ Мустафа Сандалов/ избягват в Турция.По времето на комунизма единствено бащата Мустафа Сандалов/ Чолака/ му бе разрешено да иде в Турция да види синовете си.Единия от тях негов внук днес е известен певец,казва се Мустафа Сандал,внук на Чолака от Туховища.Да е жив и здрав певеца Мустафа Сандал,ако има желание за родствена връзка сайта е тук да си помогнем! Поздрави.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #307 on: October 24, 2009, 11:46 »

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #308 on: October 29, 2009, 11:54 »
Искам са изразя дълбоките ми съжаление за случилото се с това младо момче Орхан.Познавам баща му Мизамидин Синанов.Бащата беше основател на футболния отбор на селото.Сега след възраждането на отбора по идея на един емигрант. Макар и далеч винаги съм стоял близо до хората ни! ... цитат от Струма  Сърцето на 30-г. футболист О. Синанов издържа само едно полувреме и се пръсна по време на банкета след мача.
                                                                                                                                                В началото на годината спортистът вдигнал сватба, преди 25 дни му се родило момиченце, медиците от болница “Иван Скендеров” твърдят: Ако бе потърсил навреме специализирана помощ, щеше да е жив
Сърцето на 30-годишния футболист от сатовчанското село Туховища Орхан Синанов се пръсна след мача през уикенда на тима му с отбора на село Скребатно община Гърмен. Младият футболист в неделя изиграл първото полувреме и поискал да бъде сменен заради силни болки в областта на гърдите. Орхан Синанов се прибрал у дома, за да си почине, но вечерта отишъл на сбирката на футболистите след мача. Там му станало зле и е бил закаран по спешност в болницата в Гоце Делчев, където издъхнал. Орхан Синанов е семеен, тази година вдигна голяма сватба, а преди 25 дни му се роди момиченце. Жителите на с. Туховища са в шок и не могат да повярват, че здравият като камък 30-годишен Орхан вече не е между живите. Дълга траурна процесия от жители от почти всички населени места от община Сатовча, роднини и приятели на починалия футболист завчера го изпратиха до вечното му жилище в гробищата на село Туховища. Причината за смъртта на младия мъж е заседнал тромп след челен удар с футболист от противниковия отбор на мач предишната седмица. Оттогава Орхан Синанов се оплаквал от силни болки в областта на гърдите, но не потърсил лекарска помощ. Да беше отишъл да си направи изследвания за травмата в гърдите след сблъсъка, скърбяха покрусените му съотборници. Ако Орхан навреме си бе направил изследване и бе предприел лечение, нямаше да се стигне до фаталния край, са категорични докторите от Г. Делчев.
Всички сме потресени от тази трагедия, селото ни след нелепата смърт на Орхан Синанов вече не е същото, на хората не им се говори а младежите не могат място да си намерят от мъка. Как да прежалим такъв млад, скромен и работлив човек като Орхан Синанов Той бе един от най- добрите ни футболисти. Младежите от селото бяха много ентусиазирани, че след почти десет години прекъсване успяхме да възродим футболния отбор в Туховища,благодарение на хора от селото емигранта в Америка М.Касапов! Подбрахме добри момчета като Орхан Синанов, които се представят отлично на всички мачове. Във фаталната неделя на мача със с. Скребатно отново бихме, но радостта ни бе помрачена от страшната вест за смъртта на Орхан. Сам се качи в колата и отиде в болницата в Гоце Делчев след мача, тъй като каза, че не се чувства добре. В Спешен център също сам слязал от колата, каква беше тази смърт, не знаем, коментира трагедията кметът на село Туховища Кемал Арифов. Той сподели, че починалият футболист е единствен син в семейството, има две сестри, по- големи от него. Орхан Синанов е работел като строител, миналата година бил почти през цялата година по строежите в Банско, но не пропуснал нито една футболна среща на тима. Момчетата от отбора отказват да коментират трагедията.
  http://www.struma.com/obshtestvo/surceto-na-30-g-futbolist-o-sinanov-izdurja-samo-edno-poluvreme_2746/

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #309 on: October 29, 2009, 12:44 »
Наистина жалко за такъв млад човек!

Offline usuf

• Candidate member
  • *
« Reply #310 on: October 29, 2009, 13:37 »
  Аз също съм разтресен от внезапната смърт на този хубав млад човек.Бях му учител в 6,7 и 8 ми клас.Познавам го още когато беше на2-3 годинки.Той беше едно изключително добро, жизнерадостно и весело момче.Беше душата на класа.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #311 on: October 29, 2009, 13:41 »
Nazmi тук в Бьлгария през последните 5 -10 години хората станаха много недоверчиви,влагат сьмнение вьв всеки и вьв всичко.Може би от това,че дьлго време ни льгаха и продьлжават да льжат мнителността,като защитна реакция се настани дьлбоко в сьрцата на хората.Дори такива трагични случаи,като този не могат да накарат хората да се опонят или ако да то е за кратко.Много жалко за момчето и семейството му.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #312 on: October 29, 2009, 17:31 »
Наистина - потресаваща новина!!

За съжаление това е истината. Хората в Туховища са все още в шок! На никой все още не му се иска да повярва, че Орхан, вече не е между нас.
 Каквото и да кажа ще е излишно. За това е най-добре да замълча!
     Аллах е решил така да е!!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #313 on: November 15, 2009, 03:11 »
Сюлейман 94,преместих постинга ти тук,понеже е свързана с местност в село Туховища.Местноста" Корвавото"/ Кървавото/ е факт днес,а доколко е истината свързана с произхода нека и други по стари хора се изкажат за това.Аз също съм слушал истории за това,както и за местноста" Селища", Богордица", 'Гармаде".. 
  Мисля, че тук е мястото да кажа, за местноста "корвавуту" (кървавото) намира се между землищата на селата Годешево и Туховища (почти в Годешево). На това място са били събрани помаците от туховищенско, годешевско,избищенско и други близки села където били изклани помаците от селата без да се избират деца или възрастни, незная точната година, но мисля, че е преди 1878 когато на балканите цари пълен хаос а веста, че руските войски наближават кара турските караули да се оттеглят от тук.Ако може да се вярва на преданието разказвано от старите хора за тази местност, от всички помаци от селата останали броени семейства,които били  избягали дълбоко в планината Боздаг. Като чули веста, че българите се оттеглили от района те се връщат и от тези хора селата започват малко по малко да се възстановяват. Та тези хора, като видели реката от кръв на мястото където се извършвали кланетата започнали да го назовават "корвавуту" или сиреч кървавото. Ужасна събитие за помаците от тази част на Чеч-а.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #314 on: November 15, 2009, 11:02 »
Няма проблем за мен Назми, аз искам само тази история да се прочете и знае от съфорумците тук.