След дълго време "отишие" на темата за старите монети намерени в Туховища, започвам сега от нова с тях, и започвам с интересно "изследване" ако мога така да го нарека от моя страна на една от монетите, със която можах да предположа много интересни факти. Една от монетите намерени в Туховища е тази, не се бъркайте, макар че са две снимки, монетата е само една сканирана из двете и лица, според надписите на монетата можах да намеря следната информация:
Във надписа от монетата може да се забележе че е изписано "Pfenig" от тази страна на монетата която е на скана.
Pfenig е използвана монета от германците, което кара всекиго да се замисли че германци може да са били в територия на региона Чеч, а конкретно за тази монета са били в територията на село Туховища.
Pfenig-ът е монета използвана от германците от IX век насам.
В 9-ти век, Карл (Carlemagne) заяви, че 240 Pfennig-а трябва да бъдат отсечени от половин килограм сребро. А по този начин една монета съдържа от 1,5 до 2 грама сребро. Аз не мога да кажа със сигорност от какъв метал е направена монетата сканирана на снимката, но ако това се резбере ще може да се даде някоя далечна дата oт Средновековието за съществуването на селото през това време, но тъй като не се знае продължавам със информацията за монетата.
До 12-ти век, пфенингът е направен от истинско сребро, и по този начин с висока стойност. От 12-ти век, Царят дава заповед нс много градове и местни господари да си правят свои собствени монети, най-вече използват по-малко ценни метали и по-малко метал на монетата, така че различните Пфенига имат различни стойности. Някои известни монети са Haller Пфениги няколко века по-късно наречени Хелър и ръзпространени в цялата германска страна, както и Кройцер (от "Кройц", което на немски означава "кръст" които се намира и от двете лица на монетата). В края на 17-ти век Пфенигите са загубили голяма част от стойността им. Последните монети пфенинг, съдържащи следи от сребро редки видове са правени през 1805.
Във надписа на монетата също може да се забележе че има изписана думата "Rechen" написана точно преди думата "Pfenig", а превода на тази дума от немски на български е "отчетностт" или "разплащане на дългове". Ако съберем и двете думи една до една точно както са изписани на монетата получаваме "Rechen Pfenig" което на български ще се преведе "Пфениг за разплащане на дългове”.
Останалите думи от това лице на монетата не се виждат ясно за това не мога да дам информация за тях, тъй като няма от къде да я намеря щом не могат тези думи да да бъдат разчетени.
От тази страна на монетата може да се разчете "Reich Gottes Segen Macht" но в долната част на монетата не се вижда ясно коя е втората буква от думата изписана тъй като монетата е продупчена през тази част, ако предположим че липсващата буква е А, получаваме думата "Macht" която е глъгол, преведен от немски на български означава "правене" или "извършване" но също така последната букви или букви на дъумата "Macht" не са ясни дали това е само една буква която в днешно време не се използва или са буквите "ht" слети в една. За сега аз предполагам че са буквите "ht" а втората буква от думата е А, и по този начин получаваме глъгола "Macht".
Ако преведем буквално целия надпис "Reich Gottes Segen Macht" от немски на български получаваме превода "Кралство на Божията благословия прави" но в това изречение не може да се намери смисъл тъй като изглежда липсва продължението на изречението. Така че, следващото нещо което се опитвам е да сменя реда на думите, тъй като надписа е изписан е закръглен на монетата няма значение от къде започваш да го четеш щом не намираш смисъл на изписаното, за това започвам да го чета от "Gottes Segen Macht Reich" такаче думата "Reich" която беше първа остава последна в изречението, и така превода на "Gottes Segen Macht Reich" се получава "Бог да ви благослови мощна империя" такаче използването на глаголът "Macht" тук се превежда като "Мощност"
Друг превод на думата "Reich" освен "Империя" е "Богатство", така че може да се каже че друг превод на надписа е "Божието богатство прави благословия" в което изречение също така няма смисъл.
Обръщаики внимание на превода в които виждаме смисъл (Бог да ви благослови мощна империя) може да се предположи че монетата е била използвана от конкретна Империя, която е била в региона на Туховища.
Оставяйки на страни превода на надписа, ще се обърна към темата която толкова е критикувана и до днес не е доказано с точност верността и, дали преди селата са били християнски или не. Далеч от това което аз искам да повярвам ще кажа че може да има малка възможност селата да са били християнски въз основа на това, което мога да кажа за монедата, която самата си говори за себе си че е християнска произлязла от германските страни, но една монета не може да се противоречи на много години изследвания на темата дали селата са били християнски или не.
Не искам да обърна сега дискусията към този въпрос дали селата са християнки или не, просто искам да кажа че има възможност да са били, но пък също така има възможност и преди да не са съществували нашите села и региона да е бил християнски, но пак повтарям че аз не съм човек които да се противоречи на много години труд и научни доказания от хора които са намерили доказателства за това че селата не са били християнски.
Все пак това е една намерена монета, и не се знае произхода и, дали е намерена в средновековният некропол на Туховища или в някоя друга част от селото.
Ако тази монета е намерена в некропола всеки може да тръгне по пътя на теорията дали селата са били християнски или не, тъй като, ако беше намерена в некропола би се предположило че човека които е бил погребан на това място е бил християнин също както останалите погребани там, но пак повтарям че все пак това е една монета и тя не може да докаже каква религия се е била изповядвала в региона тъй като може да е била ползвала както от християни така и от мюсюлмани без значение надписите. Ако се знаеше от коя част на селото е излязла тази монета също така би могло да се даде дата за съществуването на Туховища още преди 9-ти век, или ако тогава не се е казвало Туховища, би могло да се каже че на същото място където е днес Туховища преди е имало другo село обитавано от жители. Но за да се каже старостта на монетата ще трябва да се иследва материала от които е направена, и тогава ще може да се каже възрастта на монетата.
Ако монетата е била намерена на друго място в селото което не е некропола тогава може да се предположи че тази монетата е попаднала случайно там, тъй като може да е паднала от всекиго които може да е минавал през Туховища.
За да завърша ще кажа че все пак това е една монета която не може да ни даде толкова информация за един регион колкото може да го направи например един писмен документ.
Всякакви теории за това са възможни, но нали все пак науката днес основава на теорията и практиката и все пак никои не може да каже със сигорност нещо което е станало преди много време. Нито пък аз съм точният човек които може да докаже нещо което е било иследвано от истински учени.
И за последно искам да добавя че това са само мои предположения, може моите обяснения за монетата да са далеч от истината за тази монета, но все пак всеки е свободен да предполага.
И със това което казвам не искам да кажа че всичко което съм обяснил за монетата е лъжа, а просто искам да отбелжа че аз не съм спецялист които може да даде точна информация за нещо което е иследвал и на всичкото отгоре то да е било само надписите на монетата.
А сега ви оставям да коментарите мнението ми, но искам пак да одбелжа че в никакъв случай не съм противоречил на доказателствата че селата ни преди не са били християнски.