Author Topic: Село Туховищa  (Read 302392 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
Re: Село Туховищa
« Reply #270 on: August 24, 2009, 13:14 »
Ерол, в нашето училище (с.Корница) в кабинета по история имаше изложено едно "родословно дърво". На него беше "илюстрирано" родословието на големите родове в селото, като същите започваха с някакви християнски имена, преминаваше се през мюсюлманско-християнски, само мюсюлмански и накрая "обратно към корените" - пак християнски.

Пропаганда, какво да се прави - такива бяха времената, а училището бе идеално място за целта. Лошото е, че тази пропаганда продължава и днес.
Не мога да разбера какво толкова имат тези хора срещо нас или нашата религия. Всеки е свободен сам да решава кои път ще вземе.
Виждал съм много различни хора по даржавите в които съм бил, но по расистки от тези в България не съм виждал никъде. Не мога да повярвам че може да съществуват тези хора за които в момента говорим.

Е, все пак има и добри хора българи които познавам и се раздвам че те не са се превърнали в това което днеска е "на мода" да започнем да мразим всички помаци и турци.
И България някои ден ще напредне, но никои не знае все още кога ще доиде този ден.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #271 on: August 24, 2009, 13:20 »
Ероле, не искам са ти давам съвети защото ти надали се нуждаеш от такива ,но само искам да спомена че е най добре сам да търсиш и проверяваш и да си правиш изводи защото понякога човек неволно може да се заблуди, опирайки се на нечии умозаключения.
Аз обикновено не чета нищо свързано със помаците, и единствената причина е това, че повечето неща написани са лъжи. От всякъде се опитвам да измъкна информация за Туховища, но то няма такава която да е била проверена дали е вярна и дали има смисъл в написаното. И по принцип аз мисля че е нелегално да се публикуват книги в които се пишат неща които не са проверени дали са вярни или не, но все пак такава държава сме че вече всеки може да си пише какво си иска за нас помаците, а най-лошото е че хората които го четат (някои християни) вярват в абсолютно всичко всичко което написано там.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #272 on: August 24, 2009, 13:25 »
Виж Ероне не всичко написано е лъжа повярвай ми а и това че автора даречем се окаже друговерец не бива да е критерий за обективност-според мен човек е хубаво да се запознае със всичко писано и после сам да си прави изводите и да отделя истината от лъжата.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #273 on: August 24, 2009, 13:27 »
Ероле, не искам са ти давам съвети защото ти надали се нуждаеш от такива ,но само искам да спомена че е най добре сам да търсиш и проверяваш и да си правиш изводи защото понякога човек неволно може да се заблуди, опирайки се на нечии умозаключения.

Да, разбира се. В крайна сметка човек вижда в изследванията си това, което иска да види, а не което е в действителност.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #274 on: August 24, 2009, 13:31 »
Виж Ероне не всичко написано е лъжа повярвай ми а и това че автора даречем се окаже друговерец не бива да е критерий за обективност-според мен човек е хубаво да се запознае със всичко писано и после сам да си прави изводите и да отделя истината от лъжата.
Не, аз не казвам че като автора е друговерец вече нищо от написаното е истина.
То разбира се че не всичко е лъжа, но все пак не можеш да прочетеш книгата и да кажеш със сигорност "това е истина", "това е лъжа", "това не е напълно ввярно" поне аз не мога.
И цитирам думите на Чечлия "Просто в българската литература има много откровени лъжи"

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #275 on: August 24, 2009, 13:34 »
Да, разбира се. В крайна сметка човек вижда в изследванията си това, което иска да види, а не което е в действителност.
Това може и да е така може и да не е зависи от много неща- с това което си цитирал исках да кажа че със съвети в повечето случай субективни пътят към истината само може да бъде маскиран и човек да се отклони от него.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #276 on: August 26, 2009, 18:00 »
Заповядайте едно клипче което записах когато си бях в Туховища, нещо като виртуален тур по селото.
Клипа започва от влизането в землището на село Туховища от землището на село Годешево, и завършва с излизането от селото, и продължава по пътя към Годешево.
Tuhovishta tour

А този клип тук е заснет през декември 2007 г. има малка част от горният край на селото и останалото от клипа е заснето на границата със Гърция (Границата е реката), от там са заснети "Момини скали"
Tuhovishta December 2007

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #277 on: August 26, 2009, 19:12 »
Заповядайте едно клипче което записах когато си бях в Туховища, нещо като виртуален тур по селото.
Клипа започва от влизането в землището на село Туховища от землището на село Годешево, и завършва с излизането от селото, и продължава по пътя към Годешево.
Tuhovishta tour

А този клип тук е заснет през декември 2007 г. има малка част от горният край на селото и останалото от клипа е заснето на границата със Гърция (Границата е реката), от там са заснети "Момини скали"
Tuhovishta December 2007

Blagodarya Erole,

Prodaljavai vse taka da ni radvash s tvoite tvorbi...  :)

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #278 on: August 27, 2009, 04:37 »
erol ima mnogo kadri ot filma v tuhovishte kurbana deto ce pravi e pri nashata kashta bilukbashievata cilim aga kalarevia e pri 4aushchevata kashta kogato vzima klucha imnogo koli na ploshdata kogato gi izprashtat papalev dol i mnogo drugi

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #279 on: August 27, 2009, 04:48 »
erol tova koeto pravish e mnogo do delo no te mola opovavai ce camo na doctoverni iztochnisti otnocno ictoricheskite vakti zashtoto vav vrazka cac cabitiata vcelo i  ima pazminavane c godinite i datite blagodara

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #280 on: August 27, 2009, 13:00 »
Здравей Самет, източниците които съм ползвал са книги и статии намерени в интернет, и ако си прочел коментарите от редишните страници във форума можеш да видиш че аз чак тогава разбрах че там не е достоверна информацията. За това сега може да има доста грешки във това което съм писал в сайта на селото.
Ако забележеш нещо което си сигорен че е грешно и може да се поправи не се притеснявай да ми пишеш лично съобщение и да ми кажеш къде е грешката.

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #281 on: August 28, 2009, 05:04 »
bix jelala da korigiram greshkite no nakoi mi iztriva palnia tekst poneje moje bi e docta nevej v ictofichecki cmical  taka che ce oyteglam camo pojelavam na corektora namoite pacaji parvo daeciguren vcobctvenite ci poznania togava da pishe zashtoto za cajelenie tuhovishtensti cme mno i na vcakade blagodara

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #282 on: August 30, 2009, 18:28 »
След дълго време "отишие" на темата за старите монети намерени в Туховища, започвам сега от нова с тях, и започвам с интересно "изследване" ако мога така да го нарека от моя страна на една от монетите, със която можах да предположа много интересни факти. Една от монетите намерени в Туховища е тази, не се бъркайте, макар че са две снимки, монетата е само една сканирана из двете и лица, според надписите на монетата можах да намеря следната информация:

Във надписа от монетата може да се забележе че е изписано "Pfenig" от тази страна на монетата която е на скана.
Pfenig е използвана монета от германците, което кара всекиго да се замисли че германци може да са били в територия на региона Чеч, а конкретно за тази монета са били в територията на село Туховища.
Pfenig-ът е монета използвана от германците от IX век насам.
В 9-ти век, Карл (Carlemagne) заяви, че 240 Pfennig-а трябва да бъдат отсечени от половин килограм сребро. А по този начин една монета съдържа от 1,5 до 2 грама сребро. Аз не мога да кажа със сигорност от какъв метал е направена монетата сканирана на снимката, но ако това се резбере ще може да се даде някоя далечна дата oт Средновековието за съществуването на селото през това време, но тъй като не се знае продължавам със информацията за монетата.
До 12-ти век, пфенингът е направен от истинско сребро, и по този начин с висока стойност. От 12-ти век, Царят дава заповед нс много градове и местни господари да си правят свои собствени монети, най-вече използват по-малко ценни метали и по-малко метал на монетата, така че различните Пфенига имат различни стойности. Някои известни монети са Haller Пфениги няколко века по-късно наречени Хелър и ръзпространени в цялата германска страна, както и Кройцер (от "Кройц", което на немски означава "кръст" които се намира и от двете лица на монетата). В края на 17-ти век Пфенигите са загубили голяма част от стойността им. Последните монети пфенинг, съдържащи следи от сребро редки видове са правени през 1805.
Във надписа на монетата също може да се забележе че има изписана думата "Rechen" написана точно преди думата "Pfenig", а превода на тази дума от немски на български е "отчетностт" или "разплащане на дългове". Ако съберем и двете думи една до една точно както са изписани на монетата получаваме "Rechen Pfenig" което на български ще се преведе "Пфениг за разплащане на дългове”.
Останалите думи от това лице на монетата не се виждат ясно за това не мога да дам информация за тях, тъй като няма от къде да я намеря щом не могат тези думи да да бъдат разчетени.

От тази страна на монетата може да се разчете "Reich Gottes Segen Macht" но в долната част на монетата не се вижда ясно коя е втората буква от думата изписана тъй като монетата е продупчена през тази част, ако предположим че липсващата буква е А, получаваме думата "Macht" която е глъгол, преведен от немски на български означава "правене" или "извършване" но също така последната букви или букви на дъумата "Macht" не са ясни дали това е само една буква която в днешно време не се използва или са буквите "ht" слети в една. За сега аз предполагам че са буквите "ht" а втората буква от думата е А, и по този начин получаваме глъгола "Macht".
Ако преведем буквално целия надпис "Reich Gottes Segen Macht" от немски на български получаваме превода "Кралство на Божията благословия прави" но в това изречение не може да се намери смисъл тъй като изглежда липсва продължението на изречението. Така че, следващото нещо което се опитвам е да сменя реда на думите, тъй като надписа е изписан е закръглен на монетата няма значение от къде започваш да го четеш щом не намираш смисъл на изписаното, за това започвам да го чета от "Gottes Segen Macht Reich" такаче думата "Reich" която беше първа остава последна в изречението, и така превода на "Gottes Segen Macht Reich" се получава "Бог да ви благослови мощна империя" такаче използването на глаголът "Macht" тук се превежда като "Мощност"
Друг превод на думата "Reich" освен  "Империя" е "Богатство", така че може да се каже че друг превод на надписа е "Божието богатство прави благословия" в което изречение също така няма смисъл.
Обръщаики внимание на превода в които виждаме смисъл (Бог да ви благослови мощна империя) може да се предположи че монетата е била използвана от конкретна Империя, която е била в региона на Туховища.
Оставяйки на страни превода на надписа, ще се обърна към темата която толкова е критикувана и до днес не е доказано с точност верността и, дали преди селата са били християнски или не. Далеч от това което аз искам да повярвам ще кажа че може да има малка възможност селата да са били християнски въз основа на това, което мога да кажа за монедата, която самата си говори за себе си че е християнска произлязла от германските страни, но една монета не може да се противоречи на много години изследвания на темата дали селата са били християнски или не.
Не искам да обърна сега дискусията към този въпрос дали селата са християнки или не, просто искам да кажа че има възможност да са били, но пък също така има възможност и преди да не са съществували нашите села и региона да е бил християнски, но пак повтарям че аз не съм човек които да се противоречи на много години труд и научни доказания от хора които са намерили доказателства за това че селата не са били християнски.
Все пак това е една намерена монета, и не се знае произхода и, дали е намерена в средновековният некропол на Туховища или в някоя друга част от селото.
Ако тази монета е намерена в некропола всеки може да тръгне по пътя на теорията дали селата са били християнски или не, тъй като, ако беше намерена в некропола би се предположило че човека които е бил погребан на това място е бил християнин също както останалите погребани там, но пак повтарям че все пак това е една монета и тя не може да докаже каква религия се е била изповядвала в региона тъй като може да е била ползвала както от християни така и от мюсюлмани без значение надписите. Ако се знаеше от коя част на селото е излязла тази монета също така би могло да се даде дата за съществуването на Туховища още преди 9-ти век, или ако тогава не се е казвало Туховища, би могло да се каже че на същото място където е днес Туховища преди е имало другo село обитавано от жители. Но за да се каже старостта на монетата ще трябва да се иследва материала от които е направена, и тогава ще може да се каже възрастта на монетата.
Ако монетата е била намерена на друго място в селото което не е некропола тогава може да се предположи че тази монетата е попаднала случайно там, тъй като може да е паднала от всекиго които може да е минавал през Туховища.
За да завърша ще кажа че все пак това е една монета която не може да ни даде толкова информация за един регион колкото може да го направи например един писмен документ.
Всякакви теории за това са възможни, но нали все пак науката днес основава на теорията и практиката и все пак никои не може да каже със сигорност нещо което е станало преди много време. Нито пък аз съм точният човек които може да докаже нещо което е било иследвано от истински учени.
И за последно искам да добавя че това са само мои предположения, може моите обяснения за монетата да са далеч от истината за тази монета, но все пак всеки е свободен да предполага.
И със това което казвам не искам да кажа че всичко което съм обяснил за монетата е лъжа, а просто искам да отбелжа че аз не съм спецялист които може да даде точна информация за нещо което е иследвал и на всичкото отгоре то да е било само надписите на монетата.
А сега ви оставям да коментарите мнението ми, но искам пак да одбелжа че в никакъв случай не съм противоречил на доказателствата че селата ни преди не са били християнски.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #283 on: August 31, 2009, 02:22 »
Същият отговор публикувах и в темата за клането в село Жижево през 1912 г.
Но Ако има хора които не са я посетил слагам същият ми коментар и в темата за Туховища, тъй като материал които слагам тук е асал за Туховища.

Документите които ви предоставям тук са от архиви за Балканската война и покръстването на мюсюлманските села през това реме, в документите  има изписано кои семеиства са избягали и кои са останали, добавям и информацията която ми беше пратена заедна със скановете.
Материала е предоставен от наш съфорумнки "Чечлията"

Част от списъка на покръстените през 1912 година села. В графа "III Непокръстено число помашки села" (файл 1912_0006.jpg) ясно се чете "Туховища", както и броя на домакинствата и жителите - респективно 138 и 686. На отсрещната страница с бележките(файл 1912_0007.jpg) срещу Туховища пише "Не е избягало". Четирите изображения са от архивата на Неврокопската епархия от папката "Покръстването на помаците, 1912-1914", която се съхранява в ТДА-Благоевград под сигнатура ф. 198 К, оп. 1, а.е. 9. Четирите файла, които ти пращам, са съответно листя 16 (гръб), 17 (двете страни) и 18 (лицева страна) от горепосочената архивна единица.

свързана със село Туховище-през 1912 година по времето на цар Фердинанд започва Балканската война.В това време без да се шуми много Църквата- Пловдивската митрополия и други местни  дейци решават сега е момента да се покръстят помаците.Започва се масова смяна насила на цели села,махали по Родопите,Западна Тракия,Македония. Сменени и покръстени са над 200 000 помаци. Конкретно за село Туховище по това време,както е видно е имало около 140 семейства през 1912 г.Действията извършват ВМРО със седалище с.Сатовча и в Долен.Те нахлуват в селото и изгарят всичко. По това време населението се е крило до Реката долу,след като се прибрали виждат погрома от четниците на ВМРО иместни комити.!!! Същото става и със село Жижево изгорено е Вълкосел, както и част от с.Абланица.тези документи са факт че и в село Туховища през 1912 г е била насила смяната на имената.

1912_0004 - http://i31.tinypic.com/5centi.jpg
1912_0005 - http://i26.tinypic.com/2yws9it.jpg
1912_0006 - http://i26.tinypic.com/6zv4sj.jpg
1912_0007 - http://i26.tinypic.com/2i1e9dz.jpg

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #284 on: August 31, 2009, 02:53 »
Благодаря Ерол за труда ти-материала за Жижево от Мусов е ценен,и  представя в синтез общо взето спомените и на хората от нашето село, почти цялата история с Туховища е същата, нашите деди са преживели същия кошмар за съжаление. Очаквам едни материали,които са в контест за преживените ужаси.Много е важно ако някой има исторически материали и след 1912 година да ги публикува,защото знайно е че допреди 9 септември 1944 година на 3 пъти помаците по Чеча са преживели смяна на имената,след Комунизма още три пъти..и все пак Помака си е помак и до днес! Истина и болка са преживели нашите деди и прадеди,но нека се помни това,като част от нас в историята .Не очаквайте на друго място или учебници да разберете за това  какво се е  случило с помаците освен тук в помашкия ни сайт.Ето в това е силата на Форума ни! Нека се наблегне на исторически факти свързани с историята на нашия народ,отколкото Форума да се превърне в лични дразги и безмислени спорове.Затова работим заедно!