Author Topic: Село Туховищa  (Read 302423 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
Re: Село Туховищa
« Reply #255 on: August 18, 2009, 22:02 »
Извинете че сменям темата но токущо ми казаха нещо интересно за село Туховища, и искам да попитам дали някое знае нещо повече за това което ми казаха, защото може да е ставало същото и по други села.
Разказахами че преди време към 80-те са правили проучвания във местността "Гастака" в село Туховища за уран. Някои да е чувал нещо такова или да знае нещо повече за случая??
Моля ако се сещате и в други села да са правили подобни проучвания или знаете нещо повече моля споделете.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #256 on: August 18, 2009, 23:46 »

Интересно ...
И ние имаме местност "Раздол".

Среща ли се в останалите села?
Някаква идея откъде идва името?

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #257 on: August 18, 2009, 23:52 »
Интересно ...
И ние имаме местност "Раздол".

Среща ли се в останалите села?
Някаква идея откъде идва името?

Аз мисля че името има нещо общо с "РаздЕл" тъй като точно през там минава граница между отдели.
При вашата местност имали някаква граница между отдели?

Ето още няколко имена на местности в Туховища.
Може да намериш още някои съвпадения.

Чинката, Тузлата, Трапе, Тисовски Кладенец, Сипаници, Сева, Светиката, Свети Врач, Светекиле/Свата'киле, Света Пьотка, Сандаловата Ливада, Поглед, Планоту Борду, Петелец, Оградите, Некропола, Муласалица, Кьошка, Бабяк/Бабека, Питьолевица, Пикльовица, Кюлювица, Блата, Бобекоф Кланнец, Траханцата, Нерезето, Сливе, Хренка, Кюрбаня, Буря, Ванковица, Богордица/Богородица, Побит Камин, Куртеф Дол, Врись, Широка Поляне, Косовица, Дувиец/Довитец/Духовите(ц), Старо Cелище, Cелището, Селища, Турища/Турищата, Краища, Ленища, Солища, Баря, Кенда, Петелница, Петелица, Петелова Барчина, Елша (от елша 'речна широколистна елха'), Синока, Воден (от воден ‘малък поток: водно място', срв. Воденец 'дере' при с. Черешница, Санданско), Лесичка (от лесичка, умал. от леса), Лятничка, Лешничка, Вистерна, Листерка, Дуливо Борце, Чуркова Курия, Парчутката (От парчутка 'малко парче нива или градина'), Бора, Маждрявец, Чиряше, Маслевица, Гроцки Поток, Джулук, Джокаровица/Джокоровица, Караджуше, Ланджовица, Калоджа, Жопката, Дзигуня/Дзигуньо, Доспатица, Лешково Ореше, Белухата (от белуха 'белозем'), Кожух Кланнец, Хаята/Хаяте, Скендере/Скендерьо/Стендерьо, Почувалката, Цорквата, Синора, Маврево, Стопката, Бурия, З'ел'ен, Водрене/Одрене, Вунострана (от гр. вуна 'гора'), Странота, Митницота (рид. на който е била митницата на българо-турската граница отпреди 1912 г.), Царвеницата (от царвеница 'червенозем'), Манолевица/Маноловица, Чувальо, Курбал'о. В регистъра на земеделските имоти от ОСЗГ - Сатовча (ЕКАТ - ТЕ 73519) още: Бекирова Ливада, Бордуто, Горна Корабална, Градището (от град ‘средновековно намерен град в тази местност’), Грамаде, Гробе, Гъстака, Джамбазова Барчина, Дола, Долна Корабална, Доспат дере, Друм, Дъбето, Естилница, Забела (от забел 'бранище'), Забърдо (диал. Заборду от забордо 'място зад бърдо'), Зеленка, Казане, Каладжива Ливада, Кальота, Караасаново Борце, Кудрата, Ленишко Борце, Ливадите, Лозята, Молаасаница, Мрамор, Острова, Падарница, Папрата, Пикюлевица, Припечен (срв. селИ Припечене, Петричко, ЖитИ от припек), Студена Вода, Топаница, Торища, Трануше (вср. от *Трахануше), Череше, Чучур, Бърчината, Шумерица, Брезата, Габера.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #258 on: August 18, 2009, 23:54 »
Аз мисля че името има нещо общо с "РаздЕл" тъй като точно през там минава граница между отдели.

По скоро е от "дол", но е интересно "раз" откъде е дошло и дали предполага разделителна линия.
Тези ги имаме и при нас:
Тузлата, Поглед, Кьошка, Cелището, Селища, Краища, Лесичeво (старото Тилкили), Бекирова Ливада, Бордуто (Барци), Градището, Грамаде, Лозята, Черешово.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #259 on: August 19, 2009, 18:17 »
След няколко седмици ще подновя информацията в сайта на селото ще добавя още няколко неща с които разполагам от селото и също така ще добавя и информация за футболният отбор.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #260 on: August 20, 2009, 23:33 »
Ето още една снимка на селото, снимана е от космоса.

Източник: Google Earth

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #261 on: August 22, 2009, 16:11 »
Някои от форума чувал ли е за Георги Вулев?? Тои е бил учител по история в село Туховища преди 20 години, и е писал историята на село Туховища. Ако някои знае нещо за нег или за някои негов проект които е бил разпространяван публично моля да даде информция. Благодаря ви предварително.

Offline zyulkera

• Member
  • **
« Reply #262 on: August 23, 2009, 10:53 »
Bravo Erol super si !!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #263 on: August 23, 2009, 11:39 »
Някои от форума чувал ли е за Георги Вулев?? Тои е бил учител по история в село Туховища преди 20 години, и е писал историята на село Туховища. Ако някои знае нещо за нег или за някои негов проект които е бил разпространяван публично моля да даде информция. Благодаря ви предварително.

Ероле, съмнявам се да има нещо, с което да си заслужава тази книга. Подобни автори са живеели и творили в нашите села по поръчка на БКП за да доказват "християнския ни произход". Ако си забравил, да ти напомня един друг подобен "автор", наш "уважаван" член на форума.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1265.msg21858.html#msg21858

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #264 on: August 23, 2009, 12:34 »
Ероле, съмнявам се да има нещо, с което да си заслужава тази книга. Подобни автори са живеели и творили в нашите села по поръчка на БКП за да доказват "християнския ни произход". Ако си забравил, да ти напомня един друг подобен "автор", наш "уважаван" член на форума.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1265.msg21858.html#msg21858
До колкото знам, този човек не е автор които е публикувал книги. Тои е бил учител по история, но това което е писал за селото е било напълно вярно, тъй като източниците му са били местни хора от селото.
Аз ще попитам в училището където е работил дали пазят някоя копиа на информацията която е събирал тои, надявам се да пазят нещо. Ако не ще проверя и в кметството.

Offline jemal

• Historian
« Reply #265 on: August 23, 2009, 18:21 »

Поздравления Ероле за публикациите разкриващи все повече и повече  миналото и настоящето на село Туховища. Спомням си този енергичен пенсионер Георги Вулев, който в средата на 80-те бе учител в Туховища. Наистина той се бе заел да прави някаква история на селото като събираше с помоща на учениците различни предания, приказки, песни и легенди от селото. За съжаление нищо свястно не излезе от тази поръчка,тъй като всичките му усилия бяха насочени, както казва по горе Мустафа Б да доказва християнския произход на населението. Никой от селото не обърна сериозно внимание на материалите, който бе събрал.Ако нещо е останало от това би трябвало да се намира в архива на училището. Можеш да попиташ бившия директор Кемал Меджитов по въпроса.

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #266 on: August 24, 2009, 05:30 »
bij kakvo azmi mnogo  prouchi vcichko  po podrobno itocava pishi shoto izliza  za tvoe cvdenie i za vcobshto moje bi imenata v tuhovishte  cpecdialno gi cmenaha na 22 uni 1972 godina az bah minala 7 klac i cledvashtata godina  shtah da cam 8 v celo slashten  nama  da zabrava kak edni hora doidoha da tarcat bashta mi i midjeto a az kato pooperena veche baih uchila konstitucdiata na balgaria ikato zapochnah da cpora c taih maika mi ce izplashi ime izgoni posle hodehme narochno na varshiloto poneje tm imashe hora c pushki  a nie uj shte ci berem gologonki ot clivata no ni beshe intersno i do dnes ci cpomnam tezi hora te baha ot kochan i satovcha oshte edin pat ne barkai dati i godini mojej da proverish varhiva moje iaz da gresha no beshe tochno togava ne izkam da te obida az sam bila za ocmi a ti neznam pocle v8 mi klac baihme 9 uchenika o tuhovishte iveche c novi imena i ci  cpomnam kogato ni vikaha na balgarcki imena i nie otkazvhme da ctavame icibagahme ot uchilishte  otkazvahme da stavame da ni izpitvat a te ni pisheha dvoiki imahme tri spoka parvite dva sroka po vcichko imah dvoiki c izkluchenie po predmetite po koito sa me izvikvali po nomer a ne po ime mojete da proverite varhiva na uchilishteto v celo slashten no pocle vcichki clashtencki  cauchenicdi mi ce pricmivaha uj cam bila drujinna vcelo pak cam dvoikarka  azizmejdodrugoto ci ucheh urocdite no otkazvah da ctava na noo ime cled tova se iadosah  imashe mnogo razpravii po direkcdita izapochnah ucilena podgotovka itaka zavarshih 8mi klac octanalite 8 ocanaha da povtarat govora camo zauchenichite ot nasheto celo ima mnogo ictorii cpecdialno na tazi tema no drug pat

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #267 on: August 24, 2009, 12:35 »
Поздравления Ероле за публикациите разкриващи все повече и повече  миналото и настоящето на село Туховища. Спомням си този енергичен пенсионер Георги Вулев, който в средата на 80-те бе учител в Туховища. Наистина той се бе заел да прави някаква история на селото като събираше с помоща на учениците различни предания, приказки, песни и легенди от селото. За съжаление нищо свястно не излезе от тази поръчка,тъй като всичките му усилия бяха насочени, както казва по горе Мустафа Б да доказва християнския произход на населението. Никой от селото не обърна сериозно внимание на материалите, който бе събрал.Ако нещо е останало от това би трябвало да се намира в архива на училището. Можеш да попиташ бившия директор Кемал Меджитов по въпроса.
Леле, какви са били гадни тия хора, не мога да повярвам че са пращали хора да промиват мозака на учениците.
Все пак Чечлия ме предопреди да не вярвам във всичко което намирам за нашият регион, тъй като има хора като този които казваш, които само се опитват да намерят нещо невярно.
Но все пак мисля че в това което е писал той ще има нещо вярно, нещо което не е свързано с това което тои се е опитал да прави.
Благодаря за информцията Джемал.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #268 on: August 24, 2009, 12:46 »
Ерол, в нашето училище (с.Корница) в кабинета по история имаше изложено едно "родословно дърво". На него беше "илюстрирано" родословието на големите родове в селото, като същите започваха с някакви християнски имена, преминаваше се през мюсюлманско-християнски, само мюсюлмански и накрая "обратно към корените" - пак християнски.

Пропаганда, какво да се прави - такива бяха времената, а училището бе идеално място за целта. Лошото е, че тази пропаганда продължава и днес.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #269 on: August 24, 2009, 13:14 »
Ероле, не искам са ти давам съвети защото ти надали се нуждаеш от такива ,но само искам да спомена че е най добре сам да търсиш и проверяваш и да си правиш изводи защото понякога човек неволно може да се заблуди, опирайки се на нечии умозаключения.