Author Topic: Село Туховищa  (Read 302427 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Re: Село Туховищa
« Reply #240 on: August 14, 2009, 13:50 »
  Десетки-стотици хиляди помаци по света  изкарват хляба  и помагат на семействата в БГ.Доказано е,че емигрантите винаги помагат от сърце близките хора,родина,приятели. Това което аз публикувам за спонсорство и дарение от Мехмед Касапов е една малка част от живота и,една реалност на обикновен емигрант,без цел е.Човека си го боли за роден край.Дано повече има такива Помаци по света,нека не-забравяме нашата държава- България- ние сме част от това и да живеем заедно в земите определени от дедите ни и света.Света е признал историята на една държава над 13 века.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #241 on: August 14, 2009, 16:39 »
Мерси за клипчетата от събора, Ероле и Назми!

Както повечето хора тук, не съм ходил никога по вашия край, но всичко изглежда познато. Може би защото много от нас са далеч от родните места, затова и такива клипчета ни напомнят какво сме оставили и от какво сме се лишили, в търсене на по-добър живот.

Ще си позволя да цитирам по памет думите на една от дъщерите на г-н Касапов, които наистина ми направиха впечатление.

"Когато си отидем от този свят, на надгробните ни плочи ще има две дати и едно тире помежду им: Роден - Починал. В това тире се крие целият ни живот: как сме живели, какво сме оставили след себе си и с какво ще ни запомнят хората около нас."

Едно от малките неща, които ни правят хора е способността да направим нещо за севап и да го оставим за бъдните поколения.

"По делата им ще ги познаете."
Когато един политик отиде и направи дарение, прави го показно, с цел да спечели симпатиите на хората.

Когато един обикновен човек отиде и стори добро, прави го от сърце и не търси отплата.

Дано се намерят повече обикновени хора, като г-н Касапов!
Поздрави!

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #242 on: August 14, 2009, 16:59 »

Както повечето хора тук, не съм ходил никога по вашия край, но всичко изглежда познато. Може би защото много от нас са далеч от родните места, затова и такива клипчета ни напомнят какво сме оставили и от какво сме се лишили, в търсене на по-добър живот.

Ще си позволя да цитирам по памет думите на една от дъщерите на г-н Касапов, които наистина ми направиха впечатление.

"Когато си отидем от този свят, на надгробните ни плочи ще има две дати и едно тире помежду им: Роден - Починал. В това тире се крие целият ни живот: как сме живели, какво сме оставили след себе си и с какво ще ни запомнят хората около нас."

Едно от малките неща, които ни правят хора е способността да направим нещо за севап и да го оставим за бъдните поколения.

Когато един политик отиде и направи дарение, прави го показно, с цел да спечели симпатиите на хората.

Когато един обикновен човек отиде и стори добро, прави го от сърце и не търси отплата.

Поздрави!

Selam Bojane !Konecno ama iskreno i od srce se soglasuvam vo celost so Tebe! Toa sto si go napisal ovde sakam potpolno da go zemam kako moe mislenje so seta pocit kon lugjeto koi pravat hajrat dela =sevapi (se nadevam ne Ti precat ovie arabiceski ama hubavi dumi - sega se seguvam malko i te molam da mi prostis-sepak postar sum od Tebe-) Toa treba da e pottik za site lugje da bidat humani bez ogled na vera, nacija,boja na koza i tn ..Golem selam i pozdrav za takvite!!! Allah da gi nagradi!!!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #243 on: August 14, 2009, 20:04 »
Blagodarya za truda ti Erole i Nazmi ...

Kato pusnah parvoto video napravo mi se napalniha ochite. Naistina i nie pomatsite mojem da varshim dobri dela. Dobar primer za tova e Mehmed Kasapov. Imam dosta poznati i priyateli i daje rodnini ot Tuhovishte...- сем Калареви..

Stopli mi se dushta kato gledam naroda kak se radva, kak se radva che edin pomak e napravil za tyah neshto dobro, koeto shte ostane zavinagi v sartsata na horata...

Jalko samo che takiva sa malko sred nas.
Allah zdrave, dalag jivot i mnogo uspehi da dava na tsyaloto semeistvo Kasapovi a i na vsichki pomatsi, koito po nyakakv nachin varshat dobri dela...

A wish for good luck! (Even though you probably won't need it anymore!)
 :)

Offline jemal

• Historian
« Reply #244 on: August 14, 2009, 20:38 »
Blagodarnosti  kam Erol i Nazmi za ka4vaneto na videomateriala v internet, pekrasni momenti ot praznika v selo Tuhovishta na 4 yuli 2009, tolkova mnogo blizki i poznati, tolkova mnogo toplina i radost, edno sabitie napravilo i nas sapri4astni i shtastlivi ot vidqnoto. Moite nai-iskreni pozdravleniq i kam Mehmed Kasapov i negovoto semeistvo, napravenoto ot vas naistina shte ostane zavinagi.Badete jivi i zdravi.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #245 on: August 14, 2009, 20:43 »

Едно от малките неща, които ни правят хора е способността да направим нещо за Севапи да го оставим за бъдните поколения.

Впечатлен съм! Както от делото на Касапов, така и от думите на дъщеря му. И не на последно място - от мнението на Боян Добрев.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #246 on: August 14, 2009, 23:40 »
Браво на г-н Касапов, впечатлен съм от това което е направил, личи си че въпреки че много години го няма, родината винаги му е била в сърцето.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #247 on: August 15, 2009, 01:30 »

Едно от малките неща, които ни правят хора е способността да направим нещо за Севап и да го оставим за бъдните поколения.

Поздрави!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #248 on: August 15, 2009, 01:34 »
                                                  Благодаря ти Mustafa_b,..Бояне,това за Тирето Роден- Починал  наистина се крие смисъла на живота ни. Самата реч на дъщерите на Мехмед бяха написани от сърце съвсем естествено половин час преди това. Самото Тире е целия наш съзнателен живот,а не роден починал,тирето между това  сме ние,това е нашия живот какво сме оставили след нас.Наистина е много трогателно и истинско на хората оставили диря след себе се.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #249 on: August 15, 2009, 02:00 »
Лелеe.. помислих си, че съм само аз . Мене наистина много ми хареса речта на Ребека за тирето, даже две седмици ми се въртяха думите й от речта!.
Дори научих наизуст цялата част за тирето, много, ама адски много ми хареса тази част за тирето.
Жалко че не бях прочел преди това речта, за да мога да я преведа по-добре, така че и хората които не разбираха английски да почустват това което Ребека поиска да им предаде. Пет минути преди да започнат да говорят прегледах речтовете на две на три и тогава ги преведох, но все още съжалявам че преди празника, когато бяха написани , не останах при тях за да мога да изуча по-добре превода. Ерол

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #250 on: August 15, 2009, 04:25 »
Певеца Неджип Странджев  от с.Сатовча и оркестъра на събора " Щуро маке" дето пяха цял ден на празника на село  Туховища  ме помолиха на емейла тук да предам благодарност за всичко сторено от Мехмед Касапов и семейство за коректноста и уважение за всичко,ето една от песните му да е поздрав за сем.Касапови http://www.dailymotion.com/video/x85wan_nedjip-strandjev_music

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #251 on: August 15, 2009, 13:59 »
Имам изпратени до мен архиви от един наш уважаван и ценен член- Чечлиата за  през 1912 година в село Туховище.Благодаря на Чечлиата наш съфорумник и брат,моля да се върне отново тук сред нас,С коментарите и постинги Chechliata  е гордост и богатство за сайта.Ще публикувам по късно изпратените ми от Chechliata от архива . ПС= към новия ни член yakoruda- tuka sa linkovete za sybora http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1265.255.html 
Mnogo golym sabor mnogo malko hora mogat da napravyt tozi gest zasvoite saselyni blagodarim ot s6rce erol zashto ne moga da gledam klipa

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #252 on: August 15, 2009, 15:34 »
И аз имам някои материал за селото които ще кача в сайта, не е кои знае какво нещо, но все пак си е интересно да се види. Не го бях публикувал до сега защото темата по която се говореше беше празника в селото и не исках да я затъпя със нещо което няма общо с празника, и за това почаках до днес. Тъй като Назми ще публикува  стари  документи за селото, и аз ще добавя някои материал с които разполагам.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #253 on: August 15, 2009, 17:31 »
Заповядаите една кадастрална карта на село Туховища.
По-късно ще кача и друга карта със местностите.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #254 on: August 15, 2009, 18:50 »
Тази карта е за местностите на село Туховища