Author Topic: Село Туховищa  (Read 302521 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Snake

• Forum fan
Re: Село Туховищa
« Reply #195 on: July 06, 2009, 17:19 »
Eрол,благодаря за снимките,но и друго искам да кажа ,че европомака го разбират много други .Пътят е тоя дето го пише  европомака.Евала ти европомак,трябва всичките да почнем да пишем на помашки като теб.

Offline r_valentina2000

• Member
  • **
« Reply #196 on: July 06, 2009, 17:27 »
Е на аго Назми темата-дето е качи все е качи по сабах ,да е видим врить ;D
Ама кахорась,аго Назми не го знаеш оти си в чуждо и едеш чежшь хлеб.За тва аго карай по-кротъчко,оти ахренковесе не сме на твоиса дереджьо ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #197 on: July 06, 2009, 18:09 »
Разтъжиха ме тези снимки,тук са родителите ми на снимките,дайчо ми,приятели.....! Благодаря Ерол,гледам и теб те има,ще чакам да качиш малко и видео.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #198 on: July 06, 2009, 18:46 »
Азми, братовчед ми засне клип към речта със фотоапарата ще кача този клип но не знам звукът какъв е.
Тъй като офицялният запис ще закаснее малко, поне да можете да видите речта която казаха дъщерите на г-н Касапов.

А сега се сещам, вчера, брат ти Кемал беше с нас и много ги питаше за теб, как си, какво правиш, добре ли си!

А по въпроса със снимките имам още няколко в моя апарат но не ги качих всичките защото другите са почти същите като тези които съм качил. Мисля да отворя албум в тази страница album.bg за празникът и да кача много снимки от всичките апарати с които снимахме. Защото почти всички бяхме с фотоапарати и от всеки фотоапарат ще взема по няколко снимки и ще ги кача в този албум.

А за записът на празника се чудя дали да го кача както "Сюнет"-а за теглене или само за онлайн гледане. Очаквам вашите отговори.

Абре, човекь, не знаеш ли, че аз почти като "джингиби" се боря със Световната Конспиративна Корпорация "Гугъла", да включи в "Гугъл-преводача" , ай тойя, Поматския иязикь, да улеснява, "Атакистите", като четат тука! 
Сега, само за това изричение, за да го преведа, знаеш ли съм докарвал човек-преводач, чак от вдън горите-тилилейски от "Помакия", само и само за да ти обяснь, че ма харчишь с един куп допълнителни грошовье! 
То, и яз некав път ни гу разбирам, ама кво да правя, кат съм си прость помак от долнитье села!   
Кво, искаш, цел живот съм по нивитье на тютюн и по ливадитеь да сбирам сено, за да храня гладния народ!

Ами извинявам се ако те обидих по някакъв начин, не съм го направил нарочно, аз знам че би било добре да има преводач в гугъл за помашкият език, но всеки в своето село си говори различен диалект, такче не виждам много смисъл на идеята, тъй касто само малко хора ще го разбират. Не го приемаите това като лоша критика, напротив, само си издавам мнението. Не искам да обия никого с това.

Offline jemal

• Historian
« Reply #199 on: July 07, 2009, 07:25 »
Поздравления към Ерол за обстойното представяне на празника в с.Туховища на 4-ти юли тази година. Както се вижда благотворителната дейност на семейство Касапови и откриването на обновената и изцяло благоустоена зона на чешмата "Долната вода" е дала един прекрасен резултат, където близки и познати от цяла България, от Европата и САЩ са имали възможност да прекарат незабравими мигове отново заедно.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #200 on: July 07, 2009, 07:33 »
Ероле, хубав фото-репортаж. Но имам една забележка - във всички снимки акцентираш върху гостите, и не върху това, което са оставили на селото. Например, никъде не видях снимка на чешмата...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #201 on: July 07, 2009, 07:45 »
Ероле, хубав фото-репортаж. Но имам една забележка - във всички снимки акцентираш върху гостите, и не върху това, което са оставили на селото. Например, никъде не видях снимка на чешмата...
Има Мустафа,то Ерол е едно младо талантливо  момче от моето село , талант ,живее в Испания и специално за случая пристигна,забравил е ето за чешмата http://www.album.bg/4e6mataslulkite

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #202 on: July 07, 2009, 08:09 »

Благодаря, много е красиво! Има и пързалка за децата... чудесно:

Казва Пратеника на Аллах : "Когато човек почине книгата с делата се затваря с изключение на три случая, при които добрите дела продължават да се записват и след смъртта - 1 . Текуща садака (мост, чешма, джамия, училище и др.) докато се ползва от хората 2. Добро поколение след себе си - докато споменават с добро починалия в молитвите си и 3. Учениците и литературата, която оставя след себе си, докато продължава да се чете."

Аллах да е доволен от семейство Касапови за садаката, която оставят в Туховище!

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #203 on: July 07, 2009, 10:00 »
Много е красиво! Съжалявам,че не успях да отида.Да са живи и здрави цялото семейство и един ден да отидем да пием вода в Туховище ! :) Радвам се,че все още има такива хора като сем.Касапови!

Offline balkans

• Member
  • **
« Reply #204 on: July 07, 2009, 10:21 »
Още веднъж поздравления на дарителите. Благодарности на фотографа и за хубавите снимки от празника на село Туховища  :).

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #205 on: July 09, 2009, 00:45 »
Извинете че сменям темата. Но мисълта ми  е че съм в София и искам да попитам в коя зала се намират останките от некрополът в Туховища в националният изторически музеи.
Мисля че е зала 10 н0 не съм сссигорен. А не знам дали позволяват да се внасят фотоапрати в музея, надявам се да става.

В сайта на НИМ за зала 10 пише:

Зала 10: Монетна колекция

Многочислените съкровища и единични екземпляри от антични и средновековни монети, представени в експозицията на НИМ, характеризират България като истинска монетна съкровищница. Експонираният нумизматичен материал дава възможност да се илюстрират някои от основните белези, характерни за обществено – политическите формации съществували в миналото на територията на днешните български земи: равнището на стоково-паричните отношения; степента на развитие на вътрешно- и външнотърговските връзки; видът на господстващите политически институции и не на последно място – характерните черти на изобразителното изкуство през съответната епоха.

Преди появата на монетите, като основно разменно средство в тракийските земи (VІ – V в. пр. Хр.) в търговията, са били използвани различни метални форми на пари, които са имали най-разнообразен вид. Това са т. н. “домонетни форми на пари”. Древна Тракия е подържала търговски връзки с редица други райони на античния свят. Ярко свидетелство за това са многобройните находки на единични екземпляри и цели съкровища от монети на редица чужди градове и владетели от VІ – І в. пр. Хр. За задоволяване нуждите на пазара от разменни средства траките са изготвяли и имитации на най-популярните чуждестранни монети, циркулирали в Тракия през античността. Те се отличават със силната стилизация на изображенията и надписите си.

През ІІ – І в. пр. Хр. в тракийските земи започват да проникват сребърните денари на Римската република. Тяхното участие в местното парично обращение се засилва все повече във връзка с военната и политическата експанзия на Рим на Балканите. От І в. сл. Хр. тракийските земи влизат в състава на Римската империя и римските императорски монети от злато, сребро, бронз и мед стават единствените парични знаци, употребявани в тях. През І – ІІІ в. сл. Хр. редица градове в провинциите Горна и Долна Мизия, Тракия и Македония получават правото да секат свои автономни монети и медальони от бронз. Това е така нареченото “колониално монетосечене” от римската епоха, отличаващо се с голямо разнообразие на изображенията – различни божества, персонификации, архитектурни и скулптурни паметници.

Византийските монети са най-масово разпространените чуждестранни средновековни монети, циркулирали в българските земи през периода VІ – ХІV в. От тях се намират както многобройни единични екземпляри, така и цели съкровища.

Българското средновековно монетосечене започва от края на ХІІ в. Българските владетели секат монети най-вече от сребро и мед. Между тях има много типове с оригинални изображения и твърде добър художествен стил. Разцветът на българското средновековно монетно производство е през ХІV в. при царете Михаил Шишман, Иван Александър, Иван Страцимир и Иван Шишман.

През периода на османското владичество, заедно с турските монети, голяма роля в паричното обращение в българските земи играят златните и сребърните монети на редица западноевропейски държави. От ХVІІІ в. започват да проникват и монетите на Русия. Тези чуждестранни монети, от които се откриват цели съкровища, са ярко свидетелство за интензивните външнотърговски връзки на нашите земи през ХV–ХІХ в.

Експонати

* Монета на цар Иван Александър (1331 – 1371)

[img]http://www.historymuseum.org/upload/exhibit_pics/exhibit_50_big.gif[\img]

Върху лицевата страна е представен Исус Христос, седнал на трон, насреща. Върху обратната страна – царят в тържествено церемониално облекло, държащ скиптър с кръст и кълбо с кръст.

* Монета на цар Иван II Асен (1218–1241)

[img]http://www.historymuseum.org/upload/exhibit_pics/exhibit_51_big.gif[\img]

Върху лицевата страна е представен Исус Христос, а на обратната – царят и Св. Димитър, прави, обърнати един срещу друг, между тях – скиптър.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #206 on: July 09, 2009, 15:17 »
Ероле, токущо говори с НИМ. Телефонът на отдел Археология е 9557604, вътр.115,116,117. Бяха затруднени да ми кажат дали имат изложени останки от некропол от Туховища и ако го имат ще е във зала 2. Сигурни са, че имат средновековни останки от Туховища и те са в зала 3. Може да се правят снимки, но срещу заплащане.

Offline jemal

• Historian
« Reply #207 on: July 09, 2009, 18:41 »
Извинете че сменям темата. Но мисълта ми  е че съм в София и искам да попитам в коя зала се намират останките от некрополът в Туховища в националният изторически музеи.

Ероле, находките от некропола в с.Туховища бяха прибрани от Историческия музей в Благоевград, под чието ръководство бяха  извършени и самите разкопки.Ръководител на разкопките бе Димка Серафимова, която издаде и малка брошура посветена на разкопките. Точна информация за това къде се намират находките от този некропол а и правени ли са някакви проучвания на същите може би ще получиш от музея в Благоевград.

nizifinka

• Guest
« Reply #208 on: July 10, 2009, 06:43 »
Ето и снимките.

Когато доидоха за пръв път в селото и ги посрещнахме на 3-ти юли

Сутринта на празника когато вървим на стадиона:

След откриването на чешмата:

Репортеката взима интервю от г-н Касапов за вестник "Струма"

Последният им ден в селото на 5 юли

Много убави снимки.............ИЗПРЕВАРИХ........................

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #209 on: July 10, 2009, 20:14 »
Ероле, токущо говори с НИМ. Телефонът на отдел Археология е 9557604, вътр.115,116,117. Бяха затруднени да ми кажат дали имат изложени останки от некропол от Туховища и ако го имат ще е във зала 2. Сигурни са, че имат средновековни останки от Туховища и те са в зала 3. Може да се правят снимки, но срещу заплащане.
Но щом е археология значи ще е в НАМ (Национален археологически музеи) а не в НИМ (Исторически)
Но вече няма значение, защото единственият ден които бях в софия, музеят беше затворен защото пристигнахме късно.

И аз ще звънна на номерът които сиу посочил, и ще раязпитам, за кои музеи става въпрос, дали за НИМ или за НАМ. защото сега съм ептин объркан.

Ероле, находките от некропола в с.Туховища бяха прибрани от Историческия музей в Благоевград, под чието ръководство бяха  извършени и самите разкопки.Ръководител на разкопките бе Димка Серафимова, която издаде и малка брошура посветена на разкопките. Точна информация за това къде се намират находките от този некропол а и правени ли са някакви проучвания на същите може би ще получиш от музея в Благоевград.

Ако е в Благоевград ще мога пак да ида там и да разпитам за музея. Аз досега знаех че е в софия и за това исках да отида в НИМ да видя какво има. Но хора от Туховища които са ходили там казват че нямало нищо от некрополът изложено. Значи само остаева да е както казваш ти, в музея в Благоевград.

А ще можители да ме ориентирате към музея, как се казва, защото вБлагоевград ще има повече от един музеи.
Аз ако успея да вляза в музея за които става дъма сигорен съм че ще намеря останките, но въпросът е КОИ МУЗЕЙ???