Author Topic: Тютюна- шанс за Помаците 2014- 2020 г.  (Read 183657 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator

Offline Hat

• Moderator
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #136 on: February 17, 2010, 09:35 »
Мька.Голяма мька за нашите сьбратя но никога да не казваме "Изход - няма" защото безизходицата е пагубна. Напротив изход има винаги само,че трябва да го тьрсим и то упорито, дори беше загатнато от един от хората"ще бягам за Германия" казва човека това е някакьв изход все пак и там може би го очакват добри времена,защото работата не го плаши.Емигрирането засега е основният начин за физическото оцеляване на много хора и то не трябва да ни плаши.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #137 on: February 17, 2010, 15:20 »
Hat, ето още малко за емиграцията и тютюна:

"Сигурно ако бях останал в България, сега щях да съм сервитьор в Кърджали или да нижа тютюн. Хората, които гледат младите таланти, винаги предпочитат момчета от София и Пловдив. Ние, от по-малките градове, да се оправяме както можем. Иначе като малък бях от ЦСКА. Бих искал един ден да заиграя в някой от българските грандове, но смятам, че в близките години това няма как да стане. Любимият ми футболист от България е Мартин Петров. Аз харесвам много неговия характер и, разбира се, бързината", допълва футболистът.

Той е изиграл близо 80 мача за всички юношески национални гарнитури на Турция. Има и близо 20 мача за младежкия национален тим, в който е играл редом с футболисти като Арда Туран. Именно заради двубоите в тези гарнитури той не може да се състезава за националния отбор на България.

Следващата цел, която Гюрхан си е поставил, е ясна – да заиграе в първия тим на Турция и треньор да му стане лично Гуус Хидинк. "Ако играеш в националния отбор, ще те гледат повече мениджъри и ще отидеш да играеш на Запад", споделя Гюрхан.

Въпреки че от доста години той живее в Турция, всяко лято се прибира в България. Дори често през лятото може да бъде забелязан в черноморския курорт Слънчев бряг. Когато Гюрхан е ангажиран, неговото семейство отива на гости в Истанбул или в Анталия.

От престоя си във Фенербахче българинът остава приятел с голмайстора на английската Висша лига за миналия сезон Никола Анелка.

"След мача между Челси и Фенербахче от Шампионската лига той дойде в хотела ни и ми подари своя  фланелка на Челси. Когато имаме възможност, се чуваме. По лагери винаги сме били заедно. Иначе съм в отлични отношения с Роберто Карлуш, Емре Белоозлоглу, който според мен е най-големият турски футболист, Алекс...".

Само на 22 години Гюрхан Гюрсой може да се похвали с кариера, за която хиляди деца у нас мечтаят – титли, купи, рекорди, Шампионска лига...

Offline Hat

• Moderator
« Reply #138 on: February 17, 2010, 15:43 »
Дано тази история не бьде само мечта а реалност за много наши сьбратя помаци.Тя сьс сигурност е и мехлем за душите им.Някой някаде беше написал тук вьв форума,че най голямото предателство кьм самият себе си това е отчаянието.Пожелавам истински помашки кураж на сьбратята си и нека той с помоща на Всевишният бьде вьзнаграден с успех.Страдахме прекалено дьлго сигурен сьм бьдещето ще е по добро,ние го заслужаваме.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #139 on: February 17, 2010, 17:02 »
Преди известно време бях в едно планинско село в Испания  по-работа. На 800 метра надморска височина климата  в това село е много близък до този в нашите села /Имам предвид  преди  всичко селата от Чеч / Това което ми направи най-голямо  впечатление там бяха нивите досущ приличащи на нашите, и всички те бяха засяти или с маслини или с грозде или с бадеми / Едни от най-скъпите ядки в европеиските супермаркети  са бадемовите достигащи до 2-3 евро за 250 грама / Извън селото видях построени доста овчарници  и краварници,видах и доста стада с овце и крави В самото почти село има един голям сладкарски цех , по-голяма част от продукцията си които изнася в чужбина , и голяма кооперативна винарска изба /Испания е един от най-големите винопроизводители в света / Мисля че ние можем да почерпим опит в това отношение от  Испания.

Малки ниви засяти с бадеми.

Нива с маслини.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #140 on: February 17, 2010, 22:00 »
Четох някаде,че община Сатовча има разработени проекти в тясно сьтрудничество с испански бизнесмени.Дано да се получи нещо.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #141 on: February 18, 2010, 05:00 »
Четох някаде,че община Сатовча има разработени проекти в тясно сьтрудничество с испански бизнесмени.Дано да се получи нещо.
Да Hat, има някаква алтернатива за нашите близки освен тютюна!

Тютюнджии гледат испански маслини.

Тютюнджии ще гледат испански маслини. Това е вариант за алтернативен бизнес на фермерите в община Сатовча.
В момента вървят преговори с експерти от Иберийския полуостров за възможността испански овошки да сменят "зеленото злато" като източник на доходи в региона. Според експертите освен маслини в региона спокойно могат да виреят и ябълки и череши. Чужденците са обещали да доставят посадъчен материал за овошките. Те могат да се гледат в полетата край селата Вълкосел, Слащен, Кочан. Очаква се делегация от специалисти от Института по овощарство и лозарство в испанската провинция Кастилия да пристигне на посещение в Сатовча. Целта е на място да се запознаят с условията за развитие на овощарството. Жителите на община Сатовча се надяват на техническа помощ и на осигуряването на пазари от страна на испанските си партньори.
Владимир Симеонов

Източник в-к Стандарт вторник 16 фев.2010

Offline Hat

• Moderator
« Reply #142 on: February 18, 2010, 12:05 »
Доколкото разбрах от близките ми в Родопите хората по навик си сеят лехите с тютюна!

Наскоро разбрах,че в община Сатовча са сключени договори за близо 12 милиона по някаква програма за изкупуване на реколта тютюн 2010!

Има ли програма за развитие на тютюна след 2010 след като се разбра ясно-че субсидии от държавата и ЕU няма да има!!!???
Програма за развитие на тютюнопроизводството след 2010г. няма специализирана или поне аз не сьм чувал.Има програма за развитие на селските райони сьс средства от ЕС които вьзлизат на  три три и половина милиарда.По нея се правят проекти от общините но може и от частни лица по различните мерки от програмата.Вече има известен напредак но все ми се струва,че типично по бьлгарски ще я опоручим ако няма стриктен контрол от ЕС.От програмата се вьзползуват предимно общините и някои финансово заможни люде.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #143 on: February 18, 2010, 18:25 »
Програма за развитие на тютюнопроизводството след 2010г. няма специализирана или поне аз не сьм чувал.Има програма за развитие на селските райони сьс средства от ЕС които вьзлизат на  три три и половина милиарда.По нея се правят проекти от общините но може и от частни лица по различните мерки от програмата.Вече има известен напредак но все ми се струва,че типично по бьлгарски ще я опоручим ако няма стриктен контрол от ЕС.От програмата се вьзползуват предимно общините и някои финансово заможни люде.
Има програма за развитие на селските райони,казваш!
 Как може например обикновения човек или да речем един младеж да се запознае с тях,какъв е реда.Прав си в едно- програми има но не достигат до негово величество отрудения ПОМАК!!!
По скоро ако може кожата му да одерат....

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #144 on: February 18, 2010, 18:46 »
Без  да се обременявам  с  политика  побликувам  една  статия  изцяло взета от сайта на ПП ГЕРБ , просто защото е свързана по-темата :

ДПС направи огромен гаф като обяви, че след 29-ти януари ще разпространи подписка за събиране на 1 милион подписа в подкрепа на тютюнопроизводството. В Зелена книга относно Европейска гражданска инициатива, ЕК в момента провежда консултации и събира мнения и становища на всички заинтересовани страни по отделни въпроси, чак след това ще стане ясен механизмът за провеждане на граждански инициативи.

„Мненията по настоящата консултация трябва да бъдат изпратени на Комисията до 31 януари 2010 г. Точно по този въпрос направих изказване в Комисията по петиции на 27-ми януари(вчера), и всъщност бях единственият български евродепутат с изказване по темата. Ето защо действията на ДПС да правят някаква подписка са меко казано, непрофесионални. Ясно е, че се опитват да си припишат заслуги, като плагиатстват чужда идея и всяват смут сред хората. Но няма как да се случи при положение, че нито един от техните представители в ЕП не е взел отношение по въпроса”, изясни ситуацията евродепутата Мария Неделчева.

Правителството, премиера Бойко Борисов, евродепутатите от ГЕРБ сме тези, които подеха инициативата за спасяването на тютюнопроизводството и на национално, и на европейско ниво. Ние сме тези, които се включиха в дебата и в края на ноември миналата година всички знаят, че потърсих подкрепа първо в групата на ЕНП, а след това и в целия Европейски парламент и спирането на субсидиите за тютюна беше отхвърлено от всички евродепутати в резолюция. С тази резолюция открихме отново дебата с ЕК по темата, за да се намерят нови алтернативи ”, парира ДПС-ударите Мария Неделчева.

„Като човек, познаващ добре Лисабонския договор, първа обърнах внимание на възможността за организиране на подписка и заедно със свои колеги евродепутати, работим по подготовката на такава акция и най-вече в онези страни, в които тютюнопроизводството е важен поминък за голяма част от населението”, заключи Неделчева. Тя припомни, че още при откриването на нейния информационен център в гр.Хаджидимово на 30 декември, с министър-председателя лансираха намерението за гражданска инициатива, която да се обяви след като бъде спазен процедурния срок. Така подписка, обявена от ДПС ще се окаже напълно нелегитимна.

„Докато текат консултациите за европейска гражданска инициатива, направихме необходимото и за подписването на Манифест, който подкрепиха 11 държави-членки на ЕС-Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Полша, Белгия, Унгария, Румъния и България. Това стана на годишната конференция на заетите в тютюневия сектор от цяла Европа, която се състоя на 25-ти във Верона, Италия. Присъстваше председателят на Комисията по земеделие Паоло де Кастро, който лично ме поздрави за усилията, полагани от правителството и от мен и държеше да отбележи факта, че предишната власт е мълчала и в Европа никой не е знаел колко важно е за нас тютюнопроизводството. Той категорично ми заяви, че ще подкрепи България”, допълни българският евродепутат.

С подписаният Манифест се поставя искане за пряко сътрудничество с Комисията по земеделие, за да се намери решение по проблема с тютюна до 2013-та г. и след това-по какъв начин в реформата на Общата селскостопанска политика тютюневия сектор ще се включи и каква алтернатива може да се предложи. „Дебатът за бъдещето на сектора трябва да бъде на дневен ред в Европарламента. Трябва да има повече координация, а не всяка държава да дърпа чергата към себе си и да се опитва да намира самостоятелно решение. На първото за годината заседание на Комисията по земеделие в ЕП вчера, 27-ми януари, беше обсъден последния доклад за тютюна. В него ясно е показано, че досега прилаганите реформи не носят дългосрочно разрешаване на проблемите в сектора. „На заседанието взех участие в дебата и твърдо заявих позицията на България и трудностите, наследени от предишните правителства. Трябва да предложим друг тип алтернативи, в които да определим дългосрочно преструктуриране на сектора и най-вече запазване стандарта на живот на производителите и работните им места”, категорична е Мария Неделчева Като евродепутат тя настоява дебата да бъде поставен в двоен контекст-какво ще се прави до 2013-та година и какво след това. „Досега след 2013-та сектора не съществуваше изобщо в никакъв документ. Може ли да допуснем, че след това няма да има нито едно коренче тютюн на територията на Европа? Струва ми се малко нереално”, заключи Неделчева.

В случая с България имаме политически, икономически и социални причини, убедена е Неделчева. Настоящото правителство има волята да се справи с този проблем, като за целта влезе в директен диалог с тютюнопроизводителите, без да им спестява истината. В продължение на 20 години една партия беше монополизирала проблематиката с тютюна. В продължение на три години, по време на преходния период, бившето правителство не направи нищо за справяне с проблема при положение, че ясно са знаели крайната дата на директните плащания. За първи път правителството на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов имат политическата воля да се справят с проблема, аргументира се Мария Неделчева. Въпреки, че ни оставиха в наследство проблеми, сега те се опитват да се заиграват с тяхното разрешаване. „Бих искала да им напомня, че правителството намери извънредно пари за плащания за реколта 2009 и те са толкова, колкото бяха обещани и одобрени от ЕК само преди дни-116 милиона лева.

Другото необоримо доказателство за полаганите от правителството усилия и Мария Неделчева като член на Комисията по земеделие е факта, че при изслушването на кандидата за комисар по земеделие Дачиан Чолош тя беше единствената, която се осмели да му зададе въпрос, свързан с бъдещето на тютюневия сектор. Тогава Чолош даде ясен знак, че разбира трудностите в сектора и че държавите-членки имат поле за действие

Offline Hat

• Moderator
« Reply #145 on: February 18, 2010, 20:29 »
Има програма за развитие на селските райони,казваш!
 Как може например обикновения човек или да речем един младеж да се запознае с тях,какъв е реда.Прав си в едно- програми има но не достигат до негово величество отрудения ПОМАК!!!
По скоро ако може кожата му да одерат....
В общините има изградени звена точно с такава цел - консултиране на хората и подготовка за кандидатстване по различните мерки от програмата.Познавам доста хора,които чрез консултантски фирми,които вземат определен процент от общата сума спечелиха добри проекти и взеха вече парите.Не трябва много тичане просто желание  и определена цел,която да е ясно формулирана.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #146 on: February 18, 2010, 20:57 »
Благодаря Hat,
Важно уточнение.Ще се радвам повечко хора да имат надежда и спасение като алтернатива освен тютюна.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #147 on: February 20, 2010, 22:35 »
Беритба на тютюн

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #148 on: February 21, 2010, 04:05 »
Измъчен народ- Помаците.!
Работлив народ,отрудени хора.!
Погледнете ръцете им с катран от тютюна...
 И така цял живот.
Единствено по време на изборите се завърти шайката на Доган с наглоста си и обещание...
После се повтаря всичко отначало.

За много от форумниците ни тук знаят как се изкарва хляба на едно семейство зависещо от тютюна....
Прекрасни снимки,Севим!

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #149 on: February 21, 2010, 13:30 »
Няма забрана за отглеждане на тютюн  

След като Генерална дирекция "Земеделие” на Европейската комисия разреши страната ни да изплати 116 млн. лв. държавна помощ на тютюнопроизводителите за реколта 2009, от сдружението на тютюнопроизводителите коментираха, че обикалят страната да обяснят на хората как ще продължи развитието на сектора.

"Срещаме твърд електорат, не искаме да отнемаме политическите илюзии на тези хора, затова сме свели дейността си, доколкото можем да защитим техните интереси пред държавата и пред търговците", посочи пред "Хоризонт" Нина Ламбова, изпълнителен директор на сдружението на тютюнопроизводителите. Тя обясни, че еднократната финансова помощ позволява плащането да се извърши наведнъж, до месец април, а не на части.

На въпрос има ли варианти за премии и след 2010 г., Ламбова отговори, че забрана за отглеждане на тютюн няма, но са необходими 1 милион подписа в рамките на ЕС за отпадане на регламента, който забранява подпомагането на тютюна. Призивът за отпадане на регламента бил подкрепен от държави-производителки на тютюн, съобщи още Нина Ламбова.

Ламбова е оптимист, че варианти за развитие и запазване на сектора ще се намерят и от сдружението няма да позволят "нито един търговец да се подиграва с тези хора". Избор на всеки тютюнопроизводител е да търси алтернатива, но в районите, където не могат да се отглеждат други култури, такава алтернатива не стои, подчерта Нина Ламбова.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42