Глупаво, детинско и неграмотно е да се мисли, че акциза върху цигарите трябва да отива за тютюнопроизводителите, акциза върху алкохола за лозарите или винпромите, акциза върху горивата за саудитските шейхове вероятно и пр.
Второ - тютюн ще се гледа и след 2010 година и няма да се забранява. Просто няма да има вече премии и субсидии, тъй като ЕС забранява това. Който иска да си го гледа, но ще печели само от пазарната му стойност. Ако е нерентабилно - ще се ориентира към други култури. Ако няма възможност за такива в района - към животновъдство. Ако няма възможност за никакво земеделие - ще спре да бъде земеделец. Ако няма друга възможност в неговия регион - ще емигрира. В крайна сметка има си пазарни правила в този свят. И аз искам да имам море в моя град и да имам хотел на плажа или ски писта под балкона ми - ама на - родил съм се в равната тракийска низина...
Надявам се да бъда правилно разбран. В моето семейство и род (голяма част от района на Сакар) също се е гледало и гледа тютюн . Дали ще продължи - ами всъщност вече спира да продължава напоследък...
Според мен, много по-важно би било да има субсидия за родопските картофи и боб, а не за родопския тютюн. Специално в помашките райони - не мисля, че има такива в които да не може да се отглежда боб, картофи или други алтернативни на тютюна култури. Много е важно да се открие обаче кои са рентабилните за района....Щото домати растат и във Харманли и във Велинград, но в пазарни условия - вторите са изключително неконкурентноспособни (но пък, ако пренасочим тютюневи субсидии към тях - току виж станали по-конкурентноспособни)... Не са така прости нещата...Родопите от друга страна са с огромен потенциал за биоземеделие - тогава Велинградските домати може да станат рентабилни - тъй като добитото количество вече не е от такова значение...Изобщо варианти много, но кой да седне да помисли какво ще се прави след 2010 година, да предложи нещо на хората, да направи подобни програми...Питам аз къде беше властта в последните 10 години да работи нещо по този въпрос ? Къде са ония дето държаха земеделието в последните години ? Кой ги избра всъщност (щото аз не съм), а като почна да им търся сметка ставам расист ? Еми няма да им търся - ама и вие не търсете от мен тютюна (това последното се отнася по-скоро за турскоезичната българска част от форума).