Author Topic: Тютюна- шанс за Помаците 2014- 2020 г.  (Read 183680 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #60 on: December 23, 2009, 18:38 »
Не става дума за пазара на тютюн. Тази година се изкупиха всичките произведени количества тютюн в района. Лично аз имам преки наблюдения върху три населени места, в които не е останал нито един стрък неизкупен тютюн. По информация от мрежата разбирам, че само 10% от произведения тютюн в БГ се изкупува от Булгартабак, останалото се изнася от чуждестранни фирми.

Това, за което стачкуват в мемента тютюнджиите, са премиите. Досега те се изплащаха от държавния бюджет. За реколта 2009 премиите трябваше да се изплатят до края на календарната година. От новото правителство се оправдаха, че е нямало средства в настоящия бюджет. В Бюджет 2010 не е заложен нито един лев за целта. Според договореностите с ЕС след 2010 година тютюнопроизводството няма да се субсидира от държавата, което не значи, че няма пазар на тютюна. Пазар ще има докато се пуши. На каква цена обаче, ще покаже времето.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #61 on: December 23, 2009, 18:48 »
Пазар за тютюна винаги е имало и ще има. Няма добри цени за него!!
  Кутия цигари скочи на 4-5 лв, а цената на килограма тютюн средно е 3-4 лв!
И за капак на всичко спират допълнителните субсидии за произведителите!

десс

• Guest
« Reply #62 on: December 23, 2009, 19:10 »
Тютюна отдавна е в частни ръце-не можете да недоволствате срещу държавата като друг определя цената.
Мисля,че е време  сдружението на тютюневите производители да почне да работи-да си се разберат под каква цена да не се продава тютюн-по този начин ще могат да определят сами цената.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #63 on: December 23, 2009, 19:28 »
Тютюна отдавна е в частни ръце-не можете да недоволствате срещу държавата

Aми  ние чии граждани сме?-щом неможем да се оплачем на нашата България, то каде....може би трябва да търсим сметка от  Гърция или Турция....?

десс

• Guest
« Reply #64 on: December 23, 2009, 20:43 »
Aми  ние чии граждани сме?-щом неможем да се оплачем на нашата България, то каде....може би трябва да търсим сметка от  Гърция или Турция....?
То можете да си се оплаквате ама дали зависи от нея-не може държавата да се намесва в частни взаимоотношения.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #65 on: December 23, 2009, 20:47 »
Амь, "Деси", чьи в акциза от титьюнья в частни ръце ли върви и как на харченето на парите от акциза и цигарките, да ги наречем частни отношения!  ???  ;)

десс

• Guest
« Reply #66 on: December 23, 2009, 22:17 »
Амь, "Деси", чьи в акциза от титьюнья в частни ръце ли върви и как на харченето на парите от акциза и цигарките, да ги наречем частни отношения!  ???  ;)
За акциза прошението трябва да е към Брюксел,а не към Софията.

Offline @xmet

• Senior member
« Reply #67 on: December 24, 2009, 09:51 »
Оти баре го гледа, за развлечение ли?
 Не оти е свикнала на къртски труд. ;D

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #68 on: December 24, 2009, 11:38 »
За акциза прошението трябва да е към Брюксел,а не към Софията.
Амь, тугава, що сме ги сбирали тея нашьте управници, да си избираме, направо Брюк-селски такива, белкимь може да са по-добре запознати с наштьо болгарско сельу!  ::)  ;)

десс

• Guest
« Reply #69 on: December 24, 2009, 13:31 »
Амь, тугава, що сме ги сбирали тея нашьте управници, да си избираме, направо Брюк-селски такива, белкимь може да са по-добре запознати с наштьо болгарско сельу!  ::)  ;)
Еврпата ни е наложила спрямо това дето сме го подписали колко да бъде минималния акциз и на алкохола и на цигарките.Що да се прави хуманизъм-цигарките са отрова.

Isyankar

• Guest
« Reply #70 on: December 25, 2009, 14:01 »
Глупаво, детинско и неграмотно е да се мисли, че акциза върху цигарите трябва да отива за тютюнопроизводителите, акциза върху алкохола за лозарите или винпромите, акциза върху горивата за саудитските шейхове вероятно и пр.

Второ - тютюн ще се гледа и след 2010 година и няма да се забранява. Просто няма да има вече премии и субсидии, тъй като ЕС забранява това. Който иска да си го гледа, но ще печели само от пазарната му стойност. Ако е нерентабилно - ще се ориентира към други култури. Ако няма възможност за такива в района - към животновъдство. Ако няма възможност за никакво земеделие - ще спре да бъде земеделец. Ако няма друга възможност в неговия регион - ще емигрира. В крайна сметка има си пазарни правила в този свят. И аз искам да имам море в моя град и да имам хотел на плажа или ски писта под балкона ми - ама на - родил съм се в равната тракийска низина...

Надявам се да бъда правилно разбран. В моето семейство и род (голяма част от района на Сакар) също се е гледало и гледа тютюн . Дали ще продължи - ами всъщност вече спира да продължава напоследък...

Според мен, много по-важно би било да има субсидия за родопските картофи и боб, а не за родопския тютюн. Специално в помашките райони - не мисля, че има такива в които да не може да се отглежда боб, картофи или други алтернативни на тютюна култури. Много е важно да се открие обаче кои са рентабилните за района....Щото домати растат и във Харманли и във Велинград, но в пазарни условия - вторите са изключително неконкурентноспособни (но пък, ако пренасочим тютюневи субсидии към тях - току виж станали по-конкурентноспособни)... Не са така прости нещата...Родопите от друга страна са с огромен потенциал за биоземеделие - тогава Велинградските домати може да станат рентабилни - тъй като добитото количество вече не е от такова значение...Изобщо варианти много, но кой да седне да помисли какво ще се прави след 2010 година, да предложи нещо на хората, да направи подобни програми...Питам аз къде беше властта в последните 10 години да работи нещо по този въпрос ? Къде са ония дето държаха земеделието в последните години ? Кой ги избра всъщност (щото аз не съм), а като почна да им търся сметка ставам расист ? Еми няма да им търся - ама и вие не търсете от мен тютюна (това последното се отнася по-скоро за турскоезичната българска част от форума).

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #71 on: December 25, 2009, 14:22 »
Амьи, то и училищата, детските градини, железниците, обществения транспорт, пътищата и магистралите, питейната вода, здравеопазването, културата, религията и хляба дето ручамье, не са са рентабилни, ама ги има!  :D
Дайте, да ги спрем и техь, щото са губещи и ни закопават бюджеть, по-надоле и по-надоле!  ;D

Isyankar

• Guest
« Reply #72 on: December 25, 2009, 14:26 »
Тютюна не се спира, защото е нерентабилен. Ако гледаме рентабилността - не само няма да го спрем, ами ще го заменим с марихуана или направо макови градини. До там с логиката ти за рентабилността...

Не опират нещата до рентабилност - споменал съм я в съвсем друг смисъл тази дума не знам как си се хванал за нея и си я вкарал в едно изречение с тютюна и си започнал да обобщаваш за детски градини, училища и пр. Впрочие доста от последните по именно тази причина се закриват и обединяват, но това е тема различна от тютюна.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #73 on: December 25, 2009, 14:27 »
Дори и без субсидии от държавата, тютюнът си остава най-рентабилната култура. Просто няма друго растение, което да дава над 1000 лв/дка. Е, има, но те са забранени. Тютюнът се отлежда в райони, където обработваемите площи са ограничени като размер, силно ерозирали, не се поливат и няма как да се засеят с друго, което да даде доход поне половината от това, което носеше тютюна. 

Предишните правителства разработваха няколко програми с цел замяна на тютюна. Но хората не пожелаха да се включат в тях, защото все още го има тютюнът.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #74 on: December 25, 2009, 14:30 »
На всичко това некъде му казват "Социолизамь", а другаде "Капитализамь", а в Космоса "Социопатизамь"!  8)

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42