Author Topic: Тютюна- шанс за Помаците 2014- 2020 г.  (Read 183656 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #105 on: January 29, 2010, 12:44 »
Затова в Общинския съвет - Гоце Делчев някои съветници ни наричат - "Триъгълника на смъртта".

Мустафа , благодаря ти за инфото. Доколкото знам Доган , тези пари ги е разделил , половината на църквата половината на джамията.
Ама, ти ме знаеш аз съм объркан относно култа към личноста на Доган и доста често съм негов критик.
Обаче че е инвестирано в нашите три села, инвестирано е, немога да си изкривя душата.
Считам че това е добра политика.
Но не само Общинският съвет ни наричат така.
Виждаш че и тука доста форумци ни посочват гневно с пръст и ни обявяват за откровени предатели с лека ръка и то доста безодговорно.
Защотото това се прави много лесно .

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #106 on: January 29, 2010, 12:47 »
Балканджия, аз не съм Вуте,че да си запаля къщата за да изгори плевнята на комшията. Не завиждам на богатите, когато имам изгода от тях. Доган има палати, но е дал и 30 000 лева за джамията в Брезница, а преките инвестиции за инфраструктурата в трите села Брезница, Корница и Лъжница през последните два мандата са в размер над 5 милиона лева. Затова в Общинския съвет - Гоце Делчев някои съветници ни наричат - "Триъгълника на смъртта".
Ок Мустафа,и си мислиш тези пари Доган ги е дал под форма на претекции или лично е лобирал за помаците от Чеча! Защо не погледнеш по надалеко,например в регионите с турско население.Това което е дал Доган или обкръжението му в полза за помаците го сравни с факта 20 години да си във власта и да се сещаш за помаците покрай избори.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #107 on: January 29, 2010, 13:13 »
Балканджия, аз не съм Вуте,че да си запаля къщата за да изгори плевнята на комшията. Не завиждам на богатите, когато имам изгода от тях. Доган има палати, но е дал и 30 000 лева за джамията в Брезница, а преките инвестиции за инфраструктурата в трите села Брезница, Корница и Лъжница през последните два мандата са в размер над 5 милиона лева. Затова в Общинския съвет - Гоце Делчев някои съветници ни наричат - "Триъгълника на смъртта".
Мустафа той хубаво дал на църквата и джамията ами колко даде на училището? Колко даде на бедните деца да си купят дрехи и учебници? В моя квартал Йордан Цонев от ДПС даде 100 000 лева за новата джамия а нито лев за бедните мюсюлмани там. Сега имат нова бяла джамия с високо минаре, а на около цари бедност и нищета. Всичко което прави Сокола и хората му е парлама за замазване на очите на хората. Ето построих ви джамия- аз съм защитник на исляма и на имената ви. А същия този Сокол като агент на ДС е учасвал във Възродителния процес, и не само той ами и върхушката на неговата партия. Защо забравяте тези неща? Както каза и Назми и в Еленско младите турци гласуваха за ГЕРБ, и даже един турчин стреля по емисарите на ДПС, дошли да купуват гласа му. Питайте който и да е в еленско да видите как раздаваха на циганите по 20 лева, печено пиле, шапка и фланелка за да гласуват, защото турците вече се отказаха от тях. Това ли е гласа на мюсюлманите в България? Точно както каза Назми мюсюлманите в България трябва да имат политическо лоби в целия спектър. Сокола успя да развали имиджа на българските мюсюлмани, като най работливите и честни граждани. Сега много хори ги отъждествяват с ДПС- демекс  кражби и машинации, но българските мюсюлмани не са ДПС. Те са същите онези честни и отрудени хора, с напукани ръце. А нали знаеш Мустафа- най красивите ръце са напуканите от работа, защото от тях идва хляба ни.
 P.S.  Мустафа, аз не завиждам на парите на Доган, от краденото хаир няма. Просто показвам какво е направил на гърба и за сметка на избирателите си!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #108 on: January 29, 2010, 13:17 »
Точно казано по горе!

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #109 on: January 29, 2010, 15:02 »
Доган има палати, но е дал и 30 000 лева за джамията в Брезница, а преките инвестиции за инфраструктурата в трите села Брезница, Корница и Лъжница през последните два мандата са в размер над 5 милиона лева.
В моя квартал Йордан Цонев от ДПС даде 100 000 лева за новата джамия а нито лев за бедните мюсюлмани там. Сега имат нова бяла джамия с високо минаре, а на около цари бедност и нищета.

Яко а! Как звучи само: "ДАЛ", "ДАДЕ"...
Интересно откъде са ги давали? От собствения джоб или от партийната каса, или? И колко са "си дали" на тях за тези красиви палати!
Аз също не завиждам на богатите, но специално ме дразни как така в БГ политиката стана най-печелившата професия. И понеже става дума за Сокола и обкръжението му, нека феновете му тук да си зададат простичкия въпрос: От какво забогатяха техните любимци? Сигурно Доган дръпна от четене на лекции по философия, Костов - от четене на на лекции по политикономия(на марксизма?!), адвокат(бракоразводен?!) Стоянов - от успешни дела, Данчо Ментата - от сервирането? И още, и още... И защо голяяма част от турците и помаците си търсим препитанието по широкия свят?
Остап Бендер има хубав лаф: "Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се"

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #110 on: January 29, 2010, 15:54 »
P.S.  Мустафа, аз не завиждам на парите на Доган, от краденото хаир няма. Просто показвам какво е направил на гърба и за сметка на избирателите си!

С първото изречение съм съгласен. Но с второто - не. Направил го е за сметка на неизбирателите си.

Всъщност Доган е единственият политик в България, които имаше доблестта да признае в ефир на какъв принцип се работи в политиката по света. Всички си спомняме крилата му фраза за "обръча от фирми" в шоуто на Слави :

- Понеже казахте, че ще ни отворите как партиите събират пари? Това е много интересен въпрос, никой не ни отваря, отворете ни вие.

- Гледах на запис, нямах възможност да ги гледам директно. Много фино ви будалкат с разни дарения, лични фирми, което може да се приеме, но не е цялата истина.

Всъщност в цял свят, като започнете от Америка и до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. И сега отговарям на въпроса за финансирането.

Че аз, ако не мога да построя един такъв дом, как ще реша проблема с държавата? Ако мислите, че моите възможности са по-малки от тези на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик.

През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или най-малко с моя усмивка.

- Това е много интересно и искам просто да се вметна. Защо партиите не си признават, че имат такъв обръч от фирми? Това не е срамно в края на краищата.

- Явно сте им поставили диференциран въпрос. Вие им поставяте: Откъде имате парите? Ами, те ще ви кажат: От дарения...

- Винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

- Това не е лошо.

- Не е лошо, разбира се....

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=757631

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #111 on: January 29, 2010, 16:16 »
С първото изречение съм съгласен. Но с второто - не. Направил го е за сметка на неизбирателите си.

И да не се негови избиратели- нормално ли е да краде от другите?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #112 on: January 29, 2010, 16:38 »
И да не се негови избиратели- нормално ли е да краде от другите?

Пак не си разбрал. Не се краде от другите - дава се на едни повече, на други по-малко. Политика, какво да се прави ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #113 on: January 30, 2010, 18:17 »
Не Мустафа, не е дал нищо освен жълти стотинки. Взел е от всички ни- и от мен и от теб и от всички които се трудят честно всеки по своето поприще и ги е сложил в джоба си. Но от краденото хаир няма и всекиму според делата се дава един ден.....

Offline Hat

• Moderator
« Reply #114 on: January 30, 2010, 21:16 »
Един от основните източници на капитали за Доган и неговата вьрхушка бе именно Булгартабак.Той крадеше от труда на нашите майки и бащи.Всичко един ден се плаща.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #115 on: January 30, 2010, 22:57 »
Булгартабак е изпята песен. Когато ДПС влезе във висшите етажи на властта, БТ вече не само, че не бе монополист на пазара на тютюн, а бе свит до изкупуването на едва 10% от произведения тютюн в България. Американските "Сокотаб" и "Даймон" - Хасково - това са играчите на пазара, но те са частни компании, като гръцката "Михайлидис", шуменската "Никотаб" АД, "Механика" - Пещера и т.н.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #116 on: February 01, 2010, 09:04 »
 Искам да оспоря това нещо защото именно чрез БТ в пьрвите години се точеха милиони от субсидии и разни други плащания вместо да се тьрси най рационалното решение за неговото печелившо функциониране.В пьрвите години БТ бе дойна крава и то щедра.Сега положението е по различно и не го оспорвам.Но виж какво направиха румьнците ще ни залеят.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #117 on: February 13, 2010, 11:44 »
Тютюн със субсидия? Тя изпуши, г-да политици

20 000 тютюнджии трябваше да излязат на протест и да блокират КПП-та. Но не го направиха, защото се разбрали с правителството какви пари ще получат. Лошо няма, по-добре по този начин да се решават проблеми, отколкото с блокади. Лошото в случая е, че исканията на тютюнджиите пак се употребяват за политика. БСП и РЗС тутакси скочиха в защита на исканията за повече пари за производителите.

А същата БСП доскоро бе управляваща партия и би трябвало добре да знае, че миналата година бе последната, през която можеше да се дава субсидия за тютюна. А от тази всичко трябва да е на пазарен принцип - произвеждаш, договаряш изкупна цена и се опитваш да оцеляваш. И за да не се случи така, че именно оцеляването е проблем, трябваше да има програма за подпомагане на производителите. Но такава всъщност няма. Което означава, че предишните управляващи не са благоволили да се напрегнат по тази тема.

Имаше само куп идеи за алтернативи на тютюна - памук, маслини, биволи, билки

Но на практика не се случи нищо. Още повече че почвите, където у нас се отглежда тютюн, трудно могат да бъдат използвани за други култури. И политически заигравки сега идват малко в повече, без да се предлага реална алтернатива на досегашната схема.

А тя бе проста - субсидията бе вързана с произведеното количество. На пръв поглед изглежда справедлива. Но от произведения тютюн у нас

5-10% остават за български цигари Останалото се изнася. И количествата отиват в компании, които добре знаят колко е цената на килограм тютюн. Но също така знаят, че производителите получават и субсидия. Поради което им извиват ръцете с ниски изкупни цени, а самите тютюнджии ги приемат, за да си получат помощта от държавата.

И косвено се получава така, че с държавни пари се подпомагат чужди компании, а не самите производители. Които пък едва ли могат да се похвалят със завиден доход - сметките показват, че благодарение на субсидията те успяваха да докарат около 1000 лева доход от декар.

Но не като чиста печалба, защото с тези пари трябва да купят семена за новата реколта, да засеят и да се опитат да я продадат. С отпадането на субсидията дори тези пари се превръщат в мираж.

А бизнес има - почти всички международни цигарени компании използват ориенталски тютюн. А той се отглежда само в 4 държави - България, Гърция, Македония и Турция. Ако те спрат производството, ще трябва да се отглежда изкуствено, което ще оскъпи цигарите. Което означава, че никой няма интерес от затриването на този отрасъл.

Но без помощ от държавата е ясно, че не може да просъществува. Поради което е нужна и нова схема за подпомагане. Която да дава гаранции, че парите отиват директно при производителите, а не при прекупвачи и цигарени компании.

Като например в съседна Гърция, където първо обявиха какво ще правят с отрасъла, после взеха милиони от ЕС за преструктурирането му, определиха таван на даваните пари и ги вързаха с квота на база произведеното с 3 до 5 години назад.

Но преди това нека минат проверките, за да се види кой колко е произвел и дали наистина през 2009 г. количеството тютюн е с 12 хил. тона повече от това година по-рано. Ако всичко е наред, производителите ще си получат парите.

А не да се дадат за пореден път на юнашко доверие. Не случайно прокуратурата проверява фонд "Тютюн" за раздадени в последните години неправомерно субсидии за 400 млн. лв.

САМУИЛ ОГНЯНОВ       / в-к 24 часа /       

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #118 on: February 13, 2010, 18:34 »
Naryazan, gotov za pylnene tyutyun v TR se prodava za 30-40 dolara.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #119 on: February 13, 2010, 21:51 »
Поздравление Балканджия! Мен ме е яд просто заради факта,че има толкова кадърни помаци доказали се в живота,които познават до болка проблемите на нас,а така и не направихме нищо да има помашко лоби във Власта.По лесно е да кажем-ами Доган каквото каже.Затова на последните избори младите помаци по Сатовча,Кочан гласуваха от яд към депесарите за Герб,и това е факт!
  Ахмед Доган прояви тотално неуважение към помаците в Кочан,като се появи пиян до козирката на ченгеджийската си фуражка ограден от купища гавази със същото такова надменно-пренебрежително отношиние към "бедните ахренкове".Младите,а и не толкова млади помаци в Кочан са хора с достойнство и просто му дадоха урок.Между другото,той се хвалешеи с мозъчен тръст-защо тогава не предвиди какво ще се случи с пазара на тютюна и да предложи алтернативи на хората?!
  Мисля,че при още една такава гавра с хората ние от Кочан сигурно ще гласуваме за Атака... 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42