Author Topic: Джамиите в Помашките райони !  (Read 119713 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline yusu

• Global moderator
Ynt: Джамиите в Помашките райони !
« Reply #195 on: March 30, 2010, 16:30 »
    Джамията в Гоце Делчев снимките са само отвън защото отвътре предполагам е ужас, а и не може да се влиза (освен от такива които си намат никаква работа там) защото е оградена отвсякъде, най -вероятно има някъде планове да бъде ремонтирана ама това сигурно ще стане на 33май не знам коя ще
е годината.
   Иначе от снимките се вижда ,че не е действаща а е археологически обект на БАН,  личи си ,че доста са се постарали да я разкопаят археолозите, още малко им остава и съвсем ще я затрият. Всеки ден от нея по нещо се губи а архитектурата е уникална , нямам информация коя година е строена.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #196 on: March 30, 2010, 17:05 »
Много тъжна гледка. Напомня ми на една турска баня в Ловеч, гледката е същата.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #197 on: March 30, 2010, 20:11 »
Направо се учудваммм... Трябва да се направи нещо. Това е исторически паметник, паметник на културата, дори може да се каже, че тази джамия можеше да се превърне в символ на мюсюлманите от неврокопско!
  yusu, имаш ли няква информация - ''вясвали'' ли са се някога, някои от БАН?  Може ли по някакъв начин да се подпомогне оправянето й. Поне да се окрепи за да се спре понататъшното и разрушение. Мюфтийството неможе ли понякакъв начин да окаже помощ!?

Offline Hat

• Moderator
« Reply #198 on: March 30, 2010, 21:11 »
Не мога да намеря точните думи за да изразя вьзмущението си от нехайството на хората отговорни за това кощунство.Срам.Срам. Такова нещо не трябва да се допуска.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #199 on: March 30, 2010, 21:38 »
Ако беше църква, чак в Америка щяха да я узнаят.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #200 on: March 30, 2010, 21:55 »
Ако беше църква, чак в Америка щяха да я узнаят.

Toва исках да кажа и аз, но не исках (групичката) и мен да ме нарочи като ''радикалист, шовинист..'' ;D

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #201 on: March 30, 2010, 22:02 »
Преди 2 - 3 месеца обсъждахме някаква идея за възстановяване на тази, Неврокопската "Караджа джамия", като примерно, всички Помаци от ЧЕЧ-а, да се лишим от по едно месечно кафе, лимонада или питие, и с по 1 - 2 левчета, да се направи дарение по набирателна сметка за възстановяване  на тази джамия в автентичният и вид!  ::)
Мисля, че това като идея допадна на наши форумци от селата на този район - Брезница, Корница, Лъжница и другите, като до колкото си спомням, трябваше някой от по-организираните аркадаши да подсетят представителите на общината и на джамийските настоятелства за да започне старта на тази инициатива!  8)  ???
Още повече, че и в Неврокоп се намира седалището на Районното мюфтийство, така, че ако този инициатива все още не е тръгнала, отново май, ще трябва да се направи подсещане на представителите на районното мюфтийство от местните хора и потребителите на Помашкият сайт, които имат някакво пътуване или присъствие по тамошните земи!  ::)
Сега, като държавата не може и със зор не става, то май и ний требва да се почувстваме като част от държавата, за да пожелае всеки и според възможностите да може да се включи, кой с малко, кой с по-много, кой с надница и труд във възстановяване на този археологически обект и паметник!  ::)
За сравнение, да видим само какви са джамиите в Помашките села по Македония и да се засрамим с основание, почти всички, които се тупаме по гърдите и се имаме за мюсюлмани - Помаците, Турците, Циганите и всички дори атеисти бивши мюсюлмани от тези райони!  :o
Колкото и да са трудни и кризисни сегашните времена, смятаме, че всеки тамошен Помак  свързан с този район, или пък и мюсюлмани от другите райони, ще може почти всеки да задели по 1 - 2 левчета, само трябва да се направят малките формалности и да се обяви началото на инициативата, дори да се започне от тук - Помашкият сайт!   :)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #202 on: March 30, 2010, 23:05 »
Мисля  че в набирането  на  средства  за  джамията  в Гоце Делчев  трябва  да се включат и  гоцеделчевските търговци  и  бизнесмени  , и трябва да дадът не по един ,два лева а по сто ,двеста  ,хиляда,две хиляди,защото  огромните обороти  и печалби  които  правят  го дължат  благодарение на хилядите помаци които  всеки понеделник и петък са в „Касабота” на пазар.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #203 on: March 30, 2010, 23:13 »
  Добре,де,ама ние май само си чешем клавиатурите!Предлагам някой,който да има контакти с Районното мюфтийство да отвори една набирателна сметка и да я публикува тук.А останалите да се задължим,освен да отделим кой колкото може,но от сърце и да популяризираме идеята.И да упражним лек натиск там,където е възможно.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #204 on: March 31, 2010, 15:42 »
Най-добре ще, ако се уведомят джамииските настоятелства от Гоцеделчевско, и в един от петъците, на джума намазъ да се уведомят хората и всеки, който има възможност да отдели по някой лев. 
 Идеята на Sevim, също е много добра. Търговците и бизнесмените също да се включат с ''по-сериозни'' средства.

http://img229.imageshack.us/i/picture0039q.jpg/

Тази джамия (в Кавала, Гърция) преди време е била в подобно състояние, но вижте сега, с проект от европейския съюз, в каква се е превърнала!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #205 on: March 31, 2010, 15:50 »
Toва исках да кажа и аз, но не исках (групичката) и мен да ме нарочи като ''радикалист, шовинист..'' ;D
Не мисля точни така. Безборой църкви се рушат без никой да си мърда пръста за тях. Едната която съм виждал е от 5-век с запазени стенописи и в подобно състояние като джамията в Гоце Делчев. Грозно е един храм да е така западнал.Така че не сте прави, че ако беше църква щеше да е по различно. Държавата нехае за културното наследтво като цяло, без разлика на коя религия принадлежи.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #206 on: March 31, 2010, 16:00 »
Не мисля точни така. Безборой църкви се рушат без никой да си мърда пръста за тях. Едната която съм виждал е от 5-век с запазени стенописи и в подобно състояние като джамията в Гоце Делчев. Грозно е един храм да е така западнал.Така че не сте прави, че ако беше църква щеше да е по различно. Държавата нехае за културното наследтво като цяло, без разлика на коя религия принадлежи.

До някъде си прав Балканджия, но мисля че в такъв ''помашки'' район, като Неврокоп, ако имаше такава църква държавата щеше одавнааа да е оправи, и не заради другото, а защото в районът живеят помаци.
 Иначе ДА има много стари  рушащи се църкви, дори и в по-лошо състояние от това на джамията в Г.Д. за които държавата не отделя средства.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #207 on: March 31, 2010, 16:11 »
Ами не знам Сулейман. То в Неврокопско си има и доста християни от памти века. Ама пък не знам регионалните ви особености- имам предвид дали нарочно се правят цървки в мюсюлмански селища. Ако е така ми се струва малко тъпо.  То да ти кажа и при нас направиха джамия в циганската махала дето повечето цигани са или православни иили евангелисти нищо че говорят турски.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #208 on: March 31, 2010, 16:23 »
  То да ти кажа и при нас направиха джамия в циганската махала дето повечето цигани са или православни иили евангелисти нищо че говорят турски.

Циганите са си добре. Говорят турски, български, цигански.... та каквито си искат такива стават - българи, турци, цигани :D :D ;) ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #209 on: March 31, 2010, 16:27 »
Циганите са си добре. Говорят турски, български, цигански.... та каквито си искат такива стават - българи, турци, цигани :D :D ;) ;)
Хахах има доза истина. При нас се самоопределят като миллет. И казват че са турци от Афганистан :))))