Author Topic: Джамиите в Помашките райони !  (Read 119660 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Re: Джамиите в Помашките райони !
« Reply #255 on: April 13, 2010, 14:43 »
Джамията в село Юндола,Велинградско

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #256 on: April 16, 2010, 09:47 »
    Джамията в с. Блатска- Неврокопско.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #257 on: April 17, 2010, 17:56 »
Ялъ джамия изгоря до основи в Карлово! 
17.04.2010 11:04
От мюсюлманския храм са останали само стените! 
От: Красимира Гешева

Ялъ джамия изгоря до основи в Карлово   

Ялъ джамия в Карлово изгоря до основи, съобщи за Dnes.bg районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми.
От мюсюлманския храм са останали само стените. Няма пострадали.
В 3 часа през нощта, ходжата, който нощувал в съседна пристройка ,се събудил от шума на огнената стихия. Пристигналите на място пожарникари обаче не успели да спасят храма.
По време на Руско-турската война джамията също е била палена и градена наново, обясни Хилми.
В подбалканския град живеят хора с различни вероизповедания. До момента обаче не е имало напрежение на етническа основа.
"До сега никой не е дръзвал да драсне клечка нито на църква, нито на какъвто и да е друг храм в региона", коментираха карловци пред кореспондента ни.
По непотвърдена информация пожарът е умишлен. На място все още са пожарникари и полицаи, които разследват случая.

http://www.dnes.bg/crime/2010/04/17/ialy-djamiia-izgoria-do-osnovi-v-karlovo.89524,3

Offline muti6

• Adviser
« Reply #258 on: April 22, 2010, 12:54 »
джамията в град Сърница

Новата джамия в Доспат

Джамията на разклона за село Гьоврен, Смолянско

Джамията в село Тиград, Смолянско

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #259 on: April 22, 2010, 17:38 »
    През есента  при посещение на Триград видях че се стои нова джамия.Тогава писах в темата за Девинско но познаващите тук района ми казаха че в този район хората не искат джамии.Бях изключително изненадан като видях колка много  хора помагаха за отливане на бетона.Аллах ДЖ.ДЖ. да подкрепи начинанието им а на теб Мутиш здраве и кувет.

Offline Kaplan

• Adviser
Ynt: Джамиите в Помашките райони !
« Reply #260 on: April 22, 2010, 20:56 »
Аз съм изненадан, че в Триград се строи нова джамия! Преди няколко години, когато бях в там и отидохме за обеден намаз в джамията, там нямаше никой и до края на молитвата никой местен човек не се ''мярна'' до тама. А сега хората строили нова джамия ???

Offline muti6

• Adviser
« Reply #261 on: April 22, 2010, 22:44 »
Аз също бях приятно изненадан от строежа на   тази красива джамия в Триград.Видимо е ,че хората имат интерес към исляма,колкото и да се чудим. 

Offline Hat

• Moderator
« Reply #262 on: April 23, 2010, 16:35 »
Всички вярващи се радваме на такава придобивка за братята ни мюсюлмани от този регион.Учудвам се как биха реагирали "познавачите" на смолянските помаци на такава парлива информация.Може би невлизат да разглеждат из тази тема.Не им изнася.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #263 on: April 24, 2010, 00:31 »
Много хубаво е,че се строй джамия в Триград,интересно е само колко ще се посещава?Едва ли ще е толкова радващо да стой празна,като паметник,както са повечето джамии в помашките села,в Девинско.Например в Мугла,ремонираха старата джамия,стана като нова и какво...,почти никой не влиза в нея!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #264 on: April 24, 2010, 10:53 »
   Ами сигурно ще ги предоставят на помаците християни/в този сайт научих  че има и такъв хибрид/ :P
   Петрано пък ти като си толкова загрижена можеш там да организираш мероприятия на дружба "Родина"

Offline Петя

• Senior member
« Reply #265 on: April 24, 2010, 11:52 »
Незнам кой ще ги посещава джамийте,но от 10-15 г и в момента,също,повечето пустеят.А в Девинско отдавна нямат нужда от "Родина",но и дори да се организира нещо,мисля,че няма да са против. ;)

Offline muti6

• Adviser
« Reply #266 on: April 24, 2010, 15:39 »
Незнам кой ще ги посещава джамийте,но от 10-15 г и в момента,също,повечето пустеят.А в Девинско отдавна нямат нужда от "Родина",но и дори да се организира нещо,мисля,че няма да са против. ;)
Петя,имам приятели от Триград,увериха ме че джамията се посещава и в момента(има стая на приземния етаж,пригодена за молитви),така че не бъди такава песимистка.

Offline arabic

• Member
  • **
« Reply #267 on: April 25, 2010, 18:26 »
кои са най старите джамии в българия??

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #268 on: April 25, 2010, 18:39 »
До колкото знам в Триград не се строи нова джамия а се обновява старата, но може и да греша. А че в Девинско джамиите не се посещават много- това е така. Както и църквите в християнските райони се пълнят само на празници.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #269 on: April 25, 2010, 23:07 »
... А че в Девинско джамиите не се посещават много- това е така. Както и църквите в християнските райони се пълнят само на празници.

Нема начин да нямаш пълна и достоверна информация за посещаемостта.
Чудя ви се на увереността с която съобщавате статистики за това колко човека, къде и по какъв повод се молят. Стига бря  :-X